Museu del Disseny de Barcelona

Het Museu del Disseny Barcelona werd geopend in 2014 en is het belangrijkste museum in de stad voor design, mode en decoratieve kunsten. Het is te vinden aan het Plaça de les Glòries bij de upcoming wijk Poblenou. Het museum biedt het hele jaar door een gevarieerd programma van tentoonstellingen en evenementen.

Museu del Disseny de BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsPermanente tentoonstellingen:
Algemene toegang: € 6 p.p.
Gereduceerde toegang: € 4 p.p.
Tijdelijke tentoonstelling:
Algemene toegang: € 4 p.p.
Gereduceerde toegang: € 3 p.p.
Gecombineerde toegang: permanente/tijdelijke tentoonstelling
Algemene toegang: € 6 p.p.
Gereduceerde toegang: € 4 p.p.
AdresCarrer de la Canuda 47, Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Glòries (L1)
Bus: 7, 192, V23, V25, H12
Tram: Glòries (T4, T5, T6)
OpeningstijdenDinsdag tot zondag: 10.00 tot 20.00
Maandag: gesloten

Inhoud


 

Wat is Museu del Disseny de Barcelona?

Het fascinerende designmuseum van Barcelona, ook la grapadora (de nietmachine) genoemd, bevindt zich in een modern gebouw met een nogal brutalistische uitstraling. De vorm van het gebouw doet denken aan een enorme nietmachine. Binnen schuilt een bijzondere collectie keramiek, mode, decoratieve kunst en textiel en het museum een must voor iedereen die geïnteresseerd is in de designwereld. Ook vinden er veel tijdelijke interessante tentoonstellingen plaats.

Praktische informatie

Prijs

Permanente tentoonstellingen:
Algemene toegang: € 6 p.p.
Gereduceerde toegang: € 4 p.p.

Tijdelijke tentoonstelling:
Algemene toegang: € 4 p.p.
Gereduceerde toegang: € 3 p.p.

Gecombineerde toegang: permanente/tijdelijke tentoonstelling
Algemene toegang: € 6 p.p.
Gereduceerde toegang: € 4 p.p.

Onder ‘gereduceerde toegang’ verstaat het museum:

  • Werklozen
  • Mensen van 16 tot 29 jaar
  • Mensen van 65 jaar of ouder
  • Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona kaarthouders
  • Houders van de bibliotheekkaart Biblioteques de Barcelona
  • Groepen van minimaal 10 personen

Gratis toegang tot het museum

Iedere zondagmiddag van 15.00 tot 20.00
Elke eerste zondag van de maand (de hele dag)

Openingstijden

Dinsdag tot zondag: 10.00 tot 20.00
Op maandag is het museum gesloten.

Hoe kom je bij Museu del Disseny de Barcelona?

Het museum ligt in de wijk Poblenou in Barcelona, aan het Placa de les Glòries. Om hier te komen zijn verschillende mogelijkheden:

Metro: Neem de rode lijn L1 en stap uit bij Glòries, vanaf hier is het enkele minuten lopen.

Bus: Je kunt ook de bus nemen, de volgende lijnen stoppen dichtbij het museum: 7, 192, V23, V25, H12

Tram: Ook rijden er trams in in deze omgeving. De lijnen T4, T5, T6 stoppen ieder bij de halte Glòries.

Wat valt er te zien?

De eerste verdieping herbergt ontwerpen van Catalaanse producten uit de 20e eeuw. Zeker een kijkje waard als je van meubels houdt. De tweede verdieping is gewijd aan decoratieve kunst, met een enorm uitgebreide collectie die varieert van een 16e-eeuws Brussels wandtapijt, antieke met juwelen en zakhorloges tot keramiek van Picasso en Miró.

De derde verdieping leidt je langs de lokale mode vanaf 1550. Naast andere hoogtepunten zie je bijvoorbeeld een verzameling van 19e-eeuwse hoepelrokken. Maar ook 16e-eeuwse Franse baljurken, 18e- en 19e-eeuwse korsetten en haute couture uit midden de 20e eeuw. Inclusief stukken van de Spaanse ontwerper Cristóbal Balenciaga.

De 4e verdieping is gereserveerd voor grafische kunst uit het post-Franco tijdperk, waarin sprake was van een ware boom op het gebied van design, met onder andere verschillende Almodóvar-filmposters, en de komst van de Olympische Spelen in 1992.

Geschiedenis en architectuur

Als stad met een rijke geschiedenis op het gebied van architectuur en decoratieve kunsten, was Barcelona sinds het begin van de 20e eeuw de thuisbasis van een aantal gespecialiseerde musea op dit gebied. Begin jaren 2000 kwamen er plannen om het Museu de les Arts Decoratives, het Museu Tèxtil i d’Indumentària, het Gabinet de les Arts Gràfiques en het Casa Bloc samen te voegen onder één instelling: het Museu del Disseny Barcelona.

Het idee was om de vele en diverse collecties met betrekking tot de wereld van design in Barcelona onder één dak te brengen. Tegelijkertijd werd het centrum ook een laboratorium, met als doel het publiek beter inzicht te geven in de rol en invloed van design op de samenleving.

Het project werd ontworpen en uitgevoerd door het architectenbureau MBM uit Barcelona, onder leiding van de architecten: Josep Martorell, Oriol Bohigas, David Mackay, Oriol Capdevila en Francesc Gual. De bouw begon in 2009 en was klaar in 2013.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!

 

 

Adres & plattegrond

Museu del Disseny de Barcelona