Fundació Joan MiróFundació Miró Barcelona

Op de stadsheuvel Montjuïc kun je in Fundació Joan Miró kennismaken met het werk van kunstenaar Joan Miró, die samen met Pablo Picasso en Savador Dalí als een van de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw wordt beschouwd. Het museum biedt een uitstekend overzicht van zijn curieuze kunst.

Joan Miró i Ferrà werd op 20 april 1893 in het oude centrum (barri gòtic) van Barcelona geboren. In de Passatge del Crèdit bij Plaça Reial kun je een gedenkplaat zien, bij de woning van het gezin. Hij studeerde aan de kunstacademie La Llotja, waar ook Pablo Picasso heeft gestudeerd. Hij woonde tijdens zijn leven afwisselend in Barcelona, Parijs en op Mallorca, waar hij in 1983 stierf.

Joan Miró was als kunstenaar van diverse markten thuis: hij werkte als schilder, beeldhouwer, grafisch artiest en keramist. Zijn werken zijn beïnvloed door het surrealisme, hoewel hij zelf nooit heeft aangegeven zich een ‘surrealist’ te voelen, en hij experimenteerde ook met het kubisme. Uiteindelijk ontwikkelde Miró zijn eigen surrealistische stijl: de bio-morfische kunst. Kenmerkend waren de onrealistische en fantasierijke vormen en veel van zijn werken vallen op door het gebruik van kleuren in combinatie met zwart en wit. Zijn handtekening was altijd onderdeel van de kunst. Vanwege het speelse karakter van zijn werken, is het Miró-museum een aanrader voor kinderen.

Geschiedenis

In 1968 werd in Barcelona een grote Miró-tentoonstelling gehouden en dat was voor de artiest de aanleiding voor het oprichten van de Fundació Joan Miró. Op die manier wilde hij zich ervan verzekeren dat zijn oeuvre ook in de toekomst toegankelijk zou zijn voor het grote publiek. De stichting kreeg van de gemeente een onderkomen toegwezen op de Montjuïc en het gebouw, een voorbeeld van rationele architectuur in combinatie met mediterrane details, werd ontworpen door zijn goede vriend Josep Lluís Sert. Het museum werd in 1975 officieel geopend.

Collectie Fundació Joan Miró

Het museumcomplex bestaat uit expositieruimtes, een patio, een groot dakterras en een beeldentuin met Wi-Fi hotspot. De museumcollectie omvat meer dan 10.000 kunstvoorwerpen. In het museum hangen onder meer zijn allereerste tekening uit 1901, maar ook een groot aantal doeken uit zijn laatste levensjaren.

Persoonlijke tip

Dit museum is toegankelijk met het ArTicket, de kortingskaart voor musea in Barcelona.

Fundacio Miro Patio

Praktische info

Openingstijden: Elke dag vanaf 10.00 uur (op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag tot 20.00 uur (april-oktober) of 18.00 uur (november-maart), op donderdag tot 21.00 uur en op zondag tot 14.30 uur). Maandag gesloten.
Prijzen: Een regulier entreekaartje kost €12, een audiotour €5. Studenten en 65-plussers betalen 7 euro entree en kinderen onder de 15 jaar mogen gratis naar binnen.

Adres & plattegrond


Fundació Joan Miró
Parc de Montjuïc, s/n
08038 Barcelona
934439470