Fundació Joan Miró

Op de stadsheuvel Montjuïc kun je in het fantastische museum de Fundació Joan Miró kennismaken met het werk van kunstenaar Joan Miró. Joan Miró wordt samen met Pablo Picasso en Salvador Dalí als een van de grootste Spaanse kunstenaars van de 20ste eeuw beschouwd. Het museum biedt een uitstekend overzicht van zijn curieuze kunst. Wat mij betreft een van de leukste musea in de stad. Ook geschikt voor kinderen.

Nu reserveren

Fundació Joan MiróTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €14 Nu online reserveren
Tickets voor studenten en 65-plussers €5 Nu online reserveren
Kinderen onder de 15 jaar mogen gratis naar binnen (zorg wel dat je een kaartje bestelt) Nu online reserveren
AdresParc de Montjuïc
Openbaar vervoer / metroMetro: Paral·lel (L2 en L3) en van hieruit de Funicular de Montjuïc om je op de berg te brengen
Bus: 55 en 150
OpeningstijdenDinsdag t/m zaterdag: 10.00-20.00
Zondag: 10.00-18.00
Gesloten op maandag
*Behalve 2 januari, 10 en 24 april, 1 mei, 5 juni, 11 en 25 september 2023.

Wat vind je terug in dit artikel?

Wil je de Fundació Joan Miró bezoeken, boek dan alvast je entreekaarten handig in het Nederlands via deze link. Tickets kosten €14 per persoon.

Wat is Fundació Joan Miró?

Fundació Joan Miró is het museum met werken van kunstenaar Joan Miró .Het museumcomplex bestaat uit expositieruimtes, een patio, een groot dakterras en een beeldentuin met Wi-Fi hotspot. De museumcollectie omvat meer dan 10.000 kunstvoorwerpen. De permanente collectie geeft een goed overzicht van Joan Miró zijn oeuvre, niet alleen van zijn schilderwerk maar ook van zijn beelden, wandtapijten, schetsen en andere werken. In het museum hangen onder meer zijn allereerste tekening uit 1901, maar ook een groot aantal doeken uit zijn laatste levensjaren.

In de zaal Espai 13 worden tijdelijke exposities georganiseerd die met name bedoeld zijn om het werk van jonge en upcoming kunstenaars te promoten. Hiervoor kun je ook een los entreekaartje kopen (maar daarmee heb je geen toegang tot de rest van het museum).

Tickets

Tickets voor de Fundació Joan Miró kun je kopen via deze link. Reguliere entreekaartjes kosten €14, voor studenten en 65-plussers is er een korting en betaal je voor de entree maar €5. Voor de kinderen onder de 15 jaar is het bezoek aan het museum gratis (alleen in combinatie met volwassene (15-64)- alleen tijdelijke exposities).

Nu reserveren

Bezoek Fundacio Joan Miro met de Barcelona Card

Handig om te weten is dat je met de Barcelona Card gratis naar binnen kunt bij het Fundació Joan Miró. Bij de Barcelona Essentials Pass krijg je 10% korting bij het museum.

Barcelona Card

Bezoek Fundacio Joan Miro met Articket

Je kunt het museum ook bezoeken met een Articket. Het Articket geeft naast het Fundacio Joan Miro ook nog toegang tot 5 andere musea (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), Fundació Antoni Tàpies, Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en Picasso Museum

Articket

Praktische info

Openingstijden:
Dinsdag tot zaterdag geopend van 10.00-20.00
Zondag geopend van 10.00 tot 18.00.
Gesloten op maandag *Behalve 2 januari, 10 en 24 april, 1 mei, 5 juni, 11 en 25 september 2023.

Prijzen:
Regulier entreekaartje: €14, reserveer hier
Studenten en 65-plussers: €5, reserveer hier
Kinderen onder de 15 jaar mogen gratis naar binnen (alleen in combinatie met volwassene (15-64)- alleen tijdelijke exposities).

Persoonlijke tips

Hoe kom je er?

De Fundació Joan Miró bevindt zich op de heuvel de Montjuïc. Wie goed ter been is kan ervoor kiezen om de klim te maken, want op zich valt het best mee. Ook fietsen is een optie.

Daarnaast kun je de Telefèric de Montjuïc nemen, niet de goedkoopste optie, maar wel de meest bijzondere. Bij aankomst moet je nog een klein stukje wandelen. Een andere mogelijkheid is de metro naar metrohalte Paral.lel en vervolgens de Funicular de Montjuïc, die je praktisch tegenover het museum afzet. Je betaalt hier niets extra’s voor (naast je metrorit). Tot slot brengen stadsbussen nummer 55 en nummer 150 je ook naar het museum.

Adres & plattegrond

Adres: Parc de Montjuïc

Kunstenaar Joan Miró

Joan Miró i Ferrà werd op 20 april 1893 als zoon van een horlogemaker in het oude centrum (Barri Gòtic) van Barcelona geboren. In de Passatge del Crèdit bij Plaça Reial kun je een gedenkplaat zien, bij de woning van het gezin. Hij studeerde aan de kunstacademie La Llotja, waar ook Pablo Picasso heeft gestudeerd.

Nadat hij Barcelona in de jaren twintig van de vorige eeuw verruilde voor het kunstenaarsleven in Parijs, keerde hij in de jaren 1930 weer terug naar de Catalaanse hoofdstad. Toen de Spaanse Burgeroorlog in 1936 uitbrak, besloot Miró zich opnieuw in de Franse hoofdstad te vestigen. De dreiging van de Tweede Wereldoorlog deed de kunstenaar in 1940 echter wederom besluiten om richting Catalonië te vertrekken. Tot aan zijn dood verbleef hij afwisselend in Barcelona en op Mallorca, waar hij in 1983 stierf.

Joan Miró was als kunstenaar van diverse markten thuis: hij werkte als schilder, beeldhouwer, grafisch artiest en keramist. Zijn werken zijn beïnvloed door het surrealisme, hoewel hij zelf nooit heeft aangegeven zich een ‘surrealist’ te voelen, en hij experimenteerde ook met het kubisme. Uiteindelijk ontwikkelde Miró zijn eigen surrealistische stijl: de bio-morfische kunst. Kenmerkend waren de onrealistische en fantasierijke vormen en veel van zijn werken vallen op door het gebruik van kleuren in combinatie met zwart en wit. Zijn handtekening was altijd onderdeel van de kunst. Vanwege het speelse karakter van zijn werken, is het Miró-museum ook absoluut een een aanrader voor kinderen.

Foto: Wikipedia.

Biomorfische kunst

In Parijs experimenteerde Joan Miró met het kubisme, maar nadat hij in 1925 André Breton, de grondlegger van het surrealisme ontmoette ontwikkelde Miró zijn eigen unieke bio-morfische kunst. Zijn werken weerspiegelden zijn herinneringen, droombeelden en fantasiewereld. Seksualiteit, de natuur, de maan, de sterren en vrouwen zijn terugkerende thema’s. Hoewel hij zich nooit formeel bij de surrealistische beweging heeft aangesloten, noemde Breton hem ooit ‘de grootste surrealist van ons allemaal’.

Miró’s werken kenmerken zich door het gebruik van kleur, met name blauw, rood, groen en geel in combinatie met zwart en wit. Daarnaast gebruikte de artiest veel onrealistische vormen. Een vorm was voor Miró nooit abstract, maar representeerde altijd iets anders, bijvoorbeeld een voorwerp of een persoon. Vanwege zijn speelse manier van schilderen voelen veel kinderen zich aangetrokken tot zijn werk. Nog een opvallend detail: Miró zorgde er altijd voor dat zijn handtekening deel uitmaakte van zijn werken.


© Fundació Joan Miró, Barcelona. Foto: Pere Pratdesaba.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Geschiedenis Fundació Joan Miró

In 1968 werd in Barcelona een grote tentoonstelling gehouden met de werken van Miró. Tijdens dat ‘Miró-jaar’ vatte de artiest zelf het plan op voor de Fundació Joan Miró. Op die manier wilde hij zich ervan verzekeren dat zijn oeuvre ook in de toekomst toegankelijk zou zijn voor het grote publiek en de stichting diende ook als Barcelona’s eerste centrum ter verspreiding van moderne kunst. Het stadsbestuur had daar wel oren naar en stelde Miró een terrein op de heuvel Montjuïc ter beschikking. De kunstenaar gaf zijn goede vriend, architect Josep Lluís Sert, de opdracht het gebouw te ontwerpen en in 1975 was de officiële opening van de Fundació Joan Miró een feit. Het gebouw is een voorbeeld van rationele architectuur, gecombineerd met mediterrane elementen, waaronder de centrale patio.

Lees ook ons artikel over musea in Barcelona.

Meer Miró in Barcelona

Op diverse andere plekken in Barcelona kun je ook werken tegenkomen van Joan Miró. Eén daarvan is de mozaïek Pla de l’Os midden op de Ramblas. Op deze plek bevonden zich ooit de indrukwekkende toegangspoorten tot de wereldberoemde versmarkt de Boquería. In 1976 was het werk van Miró klaar: zijn enige werk in de stad waar je letterlijk overheen kunt lopen. In 2006 liet de gemeente het restaureren.

In het Joan Miró-park (Carrer d’Aragó 2) kom je het kunstwerk Dona i Ocell uit 1983 tegen (Vrouw en Vogel), de eyecatcher van het park dat aan de artiest werd gewijd. Het was het eerste groene project in de stad na de Francodictatuur. Voorheen bevond zich hier een groot gemeentelijk slachthuis. Tegenwoordig kun je hier iets drinken bij één van de koffietentjes, lekker luieren in het gras, of een wandeling maken. Wat ons betreft niet Barcelona’s meest bijzondere park, maar leuk om een kijkje te nemen als je er toch in de buurt bent.

Tot slot kan het zijn dat je al oog in oog staat met een Miró na aankomst op het vliegveld. Op de façade van Terminal 2 prijkt een groot werk dat de Catalaanse kunstenaar maakte in samenwerking met zijn goede vriend en keramist Josep Llorens Artigas. Het werk dateert uit 1970.

Fundacio Miro Patio