Wie in Spanje croquetas bestelt, krijgt iets wat we in Nederland eerder bitterballen zouden noemen: kleine, (meestal) ronde kroketjes dus. In elke tapasbar staat dit Spaanse gerecht op de kaart en meestal zijn ze in meerdere smaken verkrijgbaar. Een klassieker zijn de croquetas de jamón. Als je een beetje handig in de keuken bent, kun je ook zelf hamkroketjes maken.
Recept: Croquetas de jamón
Porties 16 kroketjes
Ingrediënten
- 3 el olijfolie
- 40 g boter
- 3-4 el bloem
- 7,5 dl hete melk
- 100 g Spaanse ham serrano of ibérico
- 2 geklopte eieren
- paneermeel
- 1 liter zonnebloemolie
Instructies
-
Verwarm 2 eetlepels olijfolie en de boter in een bakpan.
-
Voeg de bloem toe als het olie-botermengsel heet is. Roer door met een houten lepel.
-
Melk beetje bij beetje toevoegen tot er een dikke saus ontstaat.
-
Voeg de ham toe en roer goed door.
-
Doe het mengsel in een andere kom en laat 2 uur opstijven in de koelkast.
-
Maak er balletjes of langwerpige kroketjes van.
-
Haal de balletjes door het paneermeel, dan door het eimengsel en weer door het paneermeel.
-
Verhit olie in een bakpan en frituur de kroketjes.
-
Haal ze uit de olie als ze goudbruin zijn.
-
Laat uitlekken.
Tip: vervang de ham eens door kaas of vis, ook erg lekker!
De lekkerste hamkroketjes van Barcelona
Op deze plekken heb ik de lekkerste kroketjes van de stad gegeten. Ik raad je zeker aan om deze te proeven!
- Las Delicias (Carrer de Mühlberg 1, vlakbij de Bunkers van Carmel)
- Cervecería Catalana (Carrer de Mallorca 236, Eixample)
- Jai-Ca (Carrer de Ginebra 13, Barceloneta)