Panellets

Net zoals ik gek ben op de zogenoemde tarta de Santiago, ben ik ook dol op panellets. Wat hebben deze twee zoete lekkernijen met elkaar gemeen? Marsepein, oftewel fijngestampte amandelen met suiker. Heerlijk!

Panellets, wat je zou kunnen vertalen als ‘kleine broodjes’ zijn typisch Catalaans en worden vooral gegeten in de herfst, ze horen echt bij het kastanjefeest de castanyada, Allerheiligen en Halloween. Je kunt ze in die tijd in alle supermarkten en bij bakkerijen krijgen. Maar je kunt ze ook prima zelf thuis maken met onderstaand recept.

Traditioneel eten de Catalanen deze panellets al eeuwen met Allerheiligen. Ze zouden zelfs teruggaan op de oude Romeinen. Ook elders in Europa wordt met Allerheiligen traditioneel brood gegeten en in Mexico, waar de dag op grootse wijze wordt gevierd, speelt ‘pan de muerto’ (dodenbrood) eveneens een rol in de traditie.

 

Panellets

Met dit eenvoudige recept maak je panellets makkelijk thuis!

Ingrediënten

  • 170 g gemalen amandelen
  • 130 g suiker
  • 150 g gekookte zoete aardappel
  • 1 ei
  • 150 g pijnboompitten
  • Citroenschil

Instructies

  1. Schil de zoete aardappelen pureer deze in een kom.

  2. Voeg de suiker en de citroenschil toe meng door elkaar.

  3. Voeg de eidooier en gemalen amandelen toe en kneed dit tot een droge massa.

  4. Maak balletjes van het zoete aardappeldeeg (12-14), bedek ze met de pijnboompitten en leg ze op een bakplaat bedekt met bakpapier.

  5. Verdeel het eiwit met een kwast over de panellets, zodat ze mooi gaan glimmen.

  6. Bak ze gedurende 15 minuten in de oven goudbruin op 180º C.