Allerheiligen

In Barcelona wordt, net zoals in de rest van Spanje, op 1 november de Día de Todos los Santos gevierd. Op deze dag eren de inwoners overleden heiligen en ook worden overleden familieleden op deze dag herdacht.

Volgens de Katholieke kerk worden op 1 november niet alleen alle bekende heiligen vereerd maar ook de onbekende: het is de dag waarop gelovigen alle heiligen die geen eigen naamdag hebben, eer betonen. Deze heiligen hebben geen eigen naamdag. Hun heiligheid was alleen bij God bekend en niet bij de mensen.

Wat kun je verwachten in Barcelona op Día de Todos los Santos?

In Barcelona is de Día de Todos los Santos een officiële feestdag. Op deze dag gaan families naar kerkhoven om hun dierbaren te herdenken. Al dagen van tevoren zijn veel Spanjaarden bezig met het schoonmaken van de graven en ook bestellen ze bloemen ver van te voren bij de bloemist. Op 1 november gaan ze met de hele familie naar het kerkhof om daar de bloemen neer te leggen en hun dierbaren te herdenken. Natuurlijk genieten ze ook gewoon van een extra vrije dag.

Begraafplaatsen

In Barcelona zijn twee grote begraafplaatsen in Barcelona: de begraafplaats van Poblenou en de begraafplaats van Montjuïc de begraafplaats van Poblenou is de oudste begraafplaats van Barcelona buiten de stadsmuren, hij werd aangelegd in 1775. In 1813 werd deze begraafplaats vernietigd door troepen van Napoleon maar in 1819 werd door de italiaanse architect Antonio Ginesi de begraafplaats weer opgebouwd. De begraafplaats van Montjuïc heeft een bijzondere ligging: tegen de flanken stadsheuvel de Montjuïc. De begraafplaats is in 1883 geopend en er zijn op het terrein zeker 150.000 grafzerken te vinden.

Lekkernijen

Bij de Día de Todos los Santos horen verschillende culinaire tradities, waaronder de panellets: een soort cakejes met marsepein. Ook worden er geroosterde kastanjes (‘Botten van de Heilige’) en een soort beignets gegeten. Je kunt deze lekkernijen overal in de stad krijgen rond Allerheiligen.

Op scholen en in de buurten van Barcelona komt op 31 oktober la castanyera langs, een mevrouw die kastanjes komt brengen. Voor kinderen is dit een feest, dat gepaard gaat met speciale liedjes en vaak warme chocolademelk.

Halloween

Día de Todos los Santos word gevierd op de dag na Halloween, en alhoewel deze dag eerst niet uitgebreid gevierd werd in Spanje komt hier net zoals in Nederland verandering in. Er komen steeds meer feesten voor Halloween en het uitgaansleven staat met Halloween ook in het teken van gruwel en griezel.