Oud en Nieuw

Helaas zijn de maatregelen net voor oud & nieuw weer aangescherpt in Catalonië. Het uitgaansleven is weer gesloten. Maar wat kun je verwachten op Oudejaarsavond, oftewel Nochevieja?

Om klokslag 12 uur wordt het nieuwe jaar ingeluid met klokslagen die vanuit de hele stad te horen zijn en met een korte vuurwerkshow die vanuit het grootste deel van de stad zichtbaar is.

Voor iedere klokslag worden 12 vuurwerkpijlen gelanceerd vanuit de 10 districten van de stad en aansluitend begint een vuurwerkshow van 15 minuten. Een soortgelijke show tijdens de stadsfeesten in september, Piromusical de la Mercè 2021, was een groot succes.

Tradities met Oud en Nieuw

Even een cursusje oudejaarsavond in Spanje. Vergeet voor vertrek in ieder geval geen rode onderbroek in je koffer te stoppen. Wie op de avond van 31 december rood ondergoed aan heeft, zal in het nieuwe jaar veel geluk hebben. Let maar eens op: Spaanse winkels hangen in de maand december altijd vol met rode lingerie.

Verder is het in Spanje traditie om bij middernacht elke klokslag één druif te eten. En dat is nog best een uitdaging! (Onze tip: koop niet al te grote druiven). Je kunt rond deze tijd van het jaar overal in de supermarkten voorverpakte druiven (zonder pit) vinden. Zelf koop ik liever een tros, minder overbodig plastic.

Volgens goed Catalaans gebruik proost je om 12 uur niet met champagne, maar met cava.

Uiteten

Veel restaurants in Barcelona bieden op 31 december een speciaal Oud & Nieuw-menu aan. Hiervoor dien je van te voren te reserveren. Op de bonnefooi een restaurant binnenlopen raden we af, want de kans dat het vol zit is erg groot. Beter reserveer je je tafel dus ruim van tevoren.

Mijn aanraders voor restaurants met Oud & Nieuw zijn Elsa y Fred, Boca Grande en Los Caracoles. Deze 3 bieden allemaal een speciaal menu aan. El Nacional en Terazza Martínez zijn ook erg leuke restaurants om te gaan eten op Oudejaarsavond, deze bieden alleen geen speciaal menu.

Naar de club

Naar de club op aankomende Oudejaarsavond zit er helaas niet in. Door de nieuwe coronamaatregelen zijn de clubs gedwongen te sluiten en ook het grote feest in Poble Espanyol is afgelast. Je kunt nog wel naar een bar om daar bijvoorbeeld met vrienden af te tellen maar om 01:00 uur zal alles sluiten.

Vuurwerk afsteken

Als particulier vuurwerk kopen en afsteken gebeurt in Barcelona niet (tenzij je genoeg hebt aan sterretjes).

Tot slot nog de officiële vuurwerkshow waarmee 2020 werd ingeluid.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 20 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!
delingen