Oud en Nieuw

In Barcelona weten ze wel hoe je een feestje bouwt. Elke dag van de week kun je wel ergens de bloemetjes buiten zetten, maar met Oud en Nieuw gaat het dak er natuurlijk nóg harder af. Veel feestgangers komen zelfs speciaal voor ‘Nochevieja’ naar Barcelona. In dit artikel de leukste feesttips voor Oud en Nieuw.

Eerst even een cursusje oudejaarsavond in Spanje. Vergeet voor vertrek in ieder geval geen rode onderbroek in je koffer te stoppen. Wie op de avond van 31 december rood ondergoed aan heeft, zal in het nieuwe jaar veel geluk hebben. Let maar eens op: Spaanse winkels hangen in de maand december altijd vol met rode lingerie.

Verder is het in Spanje traditie om bij middernacht elke klokslag één druif te eten. En dat is nog best een uitdaging! (Onze tip: koop niet al te grote druiven). Volgens goed Catalaans gebruik proost je om 12 uur niet met champagne, maar met cava.

Uiteten

Veel restaurants in Barcelona bieden op 31 december een speciaal Oud & Nieuw-menu. Hiervoor dien je van te voren te reserveren. Op de bonnefooi een restaurant binnenlopen raden we af, want de kans dat het vol zit is erg groot. Beter reserveer je je tafel dus ruim van tevoren.

Naar de club

Als je Oudejaarsavond in Barcelona wilt vieren in één van de vele discotheken, zorg dan dat je op tijd je kaartje hebt. Zomaar een club binnenlopen zit er op de meeste plekken namelijk echt niet in. De entreekaartjes voor Oud & Nieuw zijn vaak niet goedkoop, maar je krijgt er meestal wel een drankje (of twee)  én een spectaculaire avond voor terug.

Populaire clubs om het nieuwe jaar in te luiden zijn Razzmatazz, Opium, Catwalk en de andere discotheken in de Olympische Haven (Port Olimpíc). Voor meer clubs in Barcelona, zie dit artikel.

Verder zijn de jaarlijkse feesten in Poble Espanyol legendarisch. Een toegangskaartje kost dit jaar €40. Voor meer info en kaartjes, kijk op de officiële website.

Vuurwerk

Als particulier vuurwerk kopen en afsteken gebeurt in Barcelona niet (tenzij je genoeg hebt aan sterretjes). Wie het toch leuk vindt om het nieuwe jaar in te knallen met flink wat vuurwerk, moet bij de fonteinen op Montjuïc zijn. Daar kun je een gigantische vuurwerkshow bijwonen. In 2017 zag dat er zo uit:

delingen