Oud en Nieuw

Geen gewone jaarwisseling in 2020, maar een intieme variant. In Catalonië mogen we met maximaal tien personen bij elkaar komen en het advies is om het aantal verschillende ‘bubbels’ zo klein mogelijk te houden (2 huishoudens). Wat kun je verder verwachten op Oudejaarsavond, oftewel Nochevieja?

Barcelona zou Barcelona niet zijn als er niet tóch een klein feestje van zo’n avond als deze zou worden gemaakt. Om klokslag 12 uur wordt het nieuwe jaar ingeluid met klokslagen die vanuit de hele stad te horen zijn en met een korte vuurwerkshow die vanuit het grootste deel van de stad zichtbaar is.

Voor iedere klokslag worden 12 vuurwerkpijlen gelanceerd vanuit de 10 districten van de stad en aansluitend begint een vuurwerkshow van 15 minuten. Een soortgelijke show tijdens de stadsfeesten in september, Piromusical de la Mercè 2020, was een groot succes.

Avondklok en openbaar vervoer

De avondklok gaat op 31 december niet om 22.00 uur in, maar om 1.00 uur, dus je kunt na het inluiden van het nieuwe jaar rustig naar huis. De metro rijdt to 1.00 uur.

Tradities met Oud en Nieuw

Even een cursusje oudejaarsavond in Spanje. Vergeet voor vertrek in ieder geval geen rode onderbroek in je koffer te stoppen. Wie op de avond van 31 december rood ondergoed aan heeft, zal in het nieuwe jaar veel geluk hebben. Let maar eens op: Spaanse winkels hangen in de maand december altijd vol met rode lingerie.

Verder is het in Spanje traditie om bij middernacht elke klokslag één druif te eten. En dat is nog best een uitdaging! (Onze tip: koop niet al te grote druiven). Je kunt rond deze tijd van het jaar overal in de supermarkten voorverpakte druiven (zonder pit) vinden. Zelf koop ik liever een tros, minder overbodig plastic.

Volgens goed Catalaans gebruik proost je om 12 uur niet met champagne, maar met cava.

Uiteten

Veel restaurants in Barcelona bieden op 31 december normaal gesproken een speciaal Oud & Nieuw-menu. Hiervoor dien je van te voren te reserveren. Op de bonnefooi een restaurant binnenlopen raden we af, want de kans dat het vol zit is erg groot. Beter reserveer je je tafel dus ruim van tevoren. Dit jaar mogen restaurants geen diner serveren. Dat betekent dat je enkel kunt afhalen of laten bezorgen.

Naar de club

Als je Oudejaarsavond in Barcelona wilt vieren in één van de vele discotheken, moet je normaal gesproken zorgen dat je op tijd je kaartje hebt. Zomaar een club binnenlopen zit er op de meeste plekken namelijk echt niet in. De entreekaartjes voor Oud & Nieuw zijn vaak niet goedkoop, maar je krijgt er meestal wel een drankje (of twee)  én een spectaculaire avond voor terug. Populaire clubs om het nieuwe jaar in te luiden zijn Razzmatazz, Opium, Catwalk en de andere discotheken in de Olympische Haven (Port Olimpíc). Voor meer clubs in Barcelona, zie dit artikel. Verder zijn de jaarlijkse feesten in Poble Espanyol legendarsch. Een toegangskaartje kost dit jaar €40. Voor meer info en kaartjes, kijk op de officiële website.

Dit jaar zit de hele nacht feesten in een club er niet in…behalve bij Sala Apolo. Deze bekende club biedt een virtueel feestje met enkele van de meest bekende DJ’s die hier hebben gedraaid. Het feest begint om 22.00 uur. Een groot voordeel is dat je voor een kaartje slechts 5 euro kwijt bent.

Vuurwerk afsteken

Als particulier vuurwerk kopen en afsteken gebeurt in Barcelona niet (tenzij je genoeg hebt aan sterretjes).

Tot slot nog de officiële vuurwerkshow waarmee 2020 werd ingeluid.

delingen