Oud en Nieuw

Ook in Barcelona wordt oud en nieuw uitgebreid gevierd. Zoals wij altijd oliebollen eten op oudejaarsavond hebben de Spaanse ook hun eigen tradities. Wat kun je verwachten op Oudejaarsavond, oftewel Nochevieja?

Om klokslag 12 uur wordt het nieuwe jaar ingeluid met klokslagen die vanuit de hele stad te horen zijn en met een korte vuurwerkshow die vanuit het grootste deel van de stad zichtbaar is.

Het officiële stadsfeest bij Plaça d’Espanya begint rond 10 uur s avonds bij de Magische Fonteinen. Na de spectaculaire fonteinenshow is het om twaalf uur tijd voor vuurwerk. Voor iedere klokslag worden 12 vuurwerkpijlen gelanceerd vanuit de 10 districten van de stad en aansluitend begint een vuurwerkshow van 15 minuten.

Tradities met Oud en Nieuw

Even een cursusje oudejaarsavond in Spanje. Vergeet voor vertrek in ieder geval geen rode onderbroek in je koffer te stoppen. Wie op de avond van 31 december rood ondergoed aan heeft, zal in het nieuwe jaar veel geluk hebben. Let maar eens op: Spaanse winkels hangen in de maand december altijd vol met rode lingerie.

Verder is het in Spanje traditie om bij middernacht elke klokslag één druif te eten. En dat is nog best een uitdaging! (Onze tip: koop niet al te grote druiven). Je kunt rond deze tijd van het jaar overal in de supermarkten voorverpakte druiven (zonder pit) vinden. Zelf koop ik liever een tros, minder overbodig plastic.

Volgens goed Catalaans gebruik proost je om 12 uur niet met champagne, maar met cava.

Ook is het in Spanje niet gebruikelijk om zelf vuurwerk af te steken op oudejaarsavond. Er is op Plaça d’Espanya ieder jaar een grote gratis vuurwerkshow te bekijken om 12 uur waar altijd tienduizenden mensen op af komen.

Hola BCN! Travel Card

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Uiteten

Veel restaurants in Barcelona bieden op 31 december een speciaal Oud & Nieuw-menu aan. Hiervoor dien je van te voren te reserveren. Op de bonnefooi een restaurant binnenlopen raden we af, want de kans dat het vol zit is erg groot. Slim om je tafel dus ruim van tevoren te reserveren. 

Mijn aanraders voor restaurants met Oud & Nieuw zijn Elsa y Fred, Boca Grande, Casa Rafols, Los Caracoles en Sophie Gastrobar. Deze bieden allemaal een speciaal menu aan. El Nacional en Terazza Martínez zijn ook erg leuke restaurants om te gaan eten op Oudejaarsavond, deze bieden alleen geen speciaal menu.

Naar de club

Naar de club op Oudejaarsavond is ook erg leuk. Veel clubs organiseren speciale feesten op deze avond en openen hun deuren om 1 uur ‘s nachts om tot in de vroege uurtjes door te feesten. Voor bekende clubs als Razzmatazz, Opium, Pacha, Jamboree etc. raad ik je aan om van tevoren al kaartjes te halen om zeker te zijn van toegang in een club. In deze clubs draaien dan goede en bekende dj’s en kaartjes voor deze feesten zijn erg gewild.

Ook in veel hotels wordt tijdens oudjaarsnacht feest gevierd. Zeker duurdere hotels als Omm, W Hotel, Ohla en Casa Fuster staan bekend om hun goede feestjes

Cafés en Bars

Heb je geen trek om van tevoren vast te leggen waar je het nieuwe jaar gaat inluiden? Ga dan voor een ouderwetse kroegentocht. Veel cafés en bars sluiten om middernacht even, maar zijn vanaf half één weer open voor publiek. In de wijk El Born en Gràcia zitten veel barretjes naast elkaar en kun je makkelijk van kroeg naar kroeg slenteren.

Poble Espanyol

Een populaire feestlocatie met oudjaar is Poble Espanyol op stadsheuvel Montjuïc. Hier worden al 25 (!) jaar nieuwjaarsfeesten georganiseerd. Het feest begint om 22.30 en eindigt de volgende ochtend om 6 uur.  Een regulier entreekaartje kost 40 euro. Volgens Spaans gebruik zijn er om 12 uur ook druiven en cava.

Nieuwjaarsduik

Voor de bikkels onder ons organiseert de club Natació Atlètic-Barceloneta om 12.00  normaal gesproken een Nieuwjaarsduik langs het strand van La Barceloneta, Platja de Sant Sebastià om precies te zijn, in de richting van Hotel W.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis