Hop On Hop Off Bus

De Hop On Hop Off Bus is een dubbeldekker met een open dak die langs vrijwel alle bezienswaardigheden in Barcelona rijdt. Met een enkel ticket kun je zo vaak in-, uit- en overstappen als je wilt. Een handig (en veilig!) vervoersmiddel om sightseeing te doen in Barcelona.

Tip: Bestel nu je kaartjes online en ontloop de wachtrij

Als je je ticket online koopt hoef je in Barcelona niet in de rij te staan voor je busticket. Bij onze samenwerkingspartner Ticketbar kun je je kaartjes in het Nederlands kopen en krijg je bovendien €2 korting! Dus koop ze niet voor €30, maar voor €28 (1 dag!). Je kunt kiezen tussen 1 of 2 dagen.

Inhoud van dit artikel:

Aanrader: schaf de Barcelona City Pass aan (inclusief tickets voor de hop-on-hop-off-bus en nog veel meer!) en bespaar geld. Scroll naar beneden voor meer informatie of schaf de Barcelona City Pass direct aan.

Zo veel mogelijk zien in zo weinig mogelijk tijd

De Hop-on-hop-off bus is een grote touringcar die je alle highlights van Barcelona laat zien. Zo’n bustour klinkt misschien wat onpersoonlijk en je moet je misschien over het idee heenzetten dat je met een heel toeristenpeloton de stad wordt rondgereden, maar het is ook een superpraktische manier om zo veel mogelijk van de stad te zien. Met deze rondrit haal je het maximale uit je Barcelona trip.

Het is een op en top toeristische attractie, een van de meest populaire in de stad. Genoeg andere manieren om de stad te ontdekken, maar op geen enkele andere zie je zoveel in zo weinig tijd. Handig voor een overzicht van Barcelona en de belangrijkste bezienswaardigheden voor een sightseeing in Barcelona.

Alle voordelen van de Hop On Hop Off Bus op een rijtje:

 • Deze toeristenbus brengt je naar alle bekende highlights in Barcelona.
 • Sightseeing Barcelona vanaf een heerlijke plek
 • 44 stops, en je kunt zo vaak uitstappen als je wilt.
 • Er zijn meerdere routes om uit te kiezen.
 • Je kunt de stad in je eigen tempo zien omdat je een 1-daagse en 2-daagse pas kunt aanschaffen.
 • Zie heel Barcelona in 1 of 2 dagen tijdens je citytrip.

Plan je tour met de hop-on hop off bus in Barcelona

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de grote toeristenbussen in Barcelona werken met kalenderdagen en niet met 24-uurspassen. Je ticket is dus op een bepaalde datum geldig en niet gedurende 24 uur.

Daarnaast is het zo dat een ticket voor twee dagen alleen geldig is op twee opvolgende dagen: dus wel op woensdag en donderdag, maar niet op woensdag en vrijdag.

Wij raden aan de bustour aan het begin van je citytrip te plannen, omdat je op die manier een goed overzicht krijgt van de stad en de plekken waar je misschien nog wel eens terug wilt. Plan niet teveel bezoeken aan andere highlights op de dag dat je van plan bent de busroutes te gaan doen, anders houd je niet genoeg tijd over.

Let op! Twee soorten toeristenbussen in Barcelona

In Barcelona rijden twee verschillende aanbieders van de toeristische ritten met de bus rond:

Barcelona hop on-hop off bus

 1. Barcelona Bus Turístic (rechts op de foto) – De officiële blauwgekleurde toeristenbus van het lokale bureau voor toerisme, Turisme de Barcelona. De kaarten voor de city tour die via onze website te bestellen zijn, zijn voor de Bus Turístic. Verderop lees je waarom deze aanbieder onze voorkeur geniet.
 2. Barcelona City Tour (links op de foto) – Dit is de rode dubbeldekker die je ziet rondrijden en een tweede bedrijf dat ook een stadstour per bus aanbiedt. Deze tours bieden klanten een gratis audiogids met oordopjes, en heeft twee routes waar je uit kunt kiezen, met in totaal 34 haltes. Daarnaast heeft elke toeristenbus een Barcelona City Bus tour gids die altijd klaar staat om je vragen te beantwoorden.

halte op on hop off bus Let op: Met een kaartje voor de Bus Turístic heb je dus géén toegang tot de Barcelona City Tour, en vice versa. Zorg dat je bij de goede halte staat om te voorkomen dat de bus aan je neus voorbijgaat. De blauwe halte op de foto hoort bij de Bus Turístic. De rode haltes horen bij de Barcelona City Tour.

En oh ja, je ticket uitprinten is niet per se nodig. Sinds kort kun je je kaartje ook laten scannen op je mobiele telefoon. Als je ‘m liever print, dan kun je je uitgeprinte kaartje inruilen voor een bonnetje, waarmee je de hele dag (of twee dagen, afhankelijk van wat je hebt geboekt) lekker kunt on- en off-hoppen!

De verschillen: Barcelona Bus Turístic versus Barcelona City Tour

De tours van beide maatschappijen verschillen nauwelijks: ze rijden langs alle bezienswaardigheden, bieden een audiogids aan in verschillende talen (waaronder Nederlands), rijden afhankelijk van het seizoen om de 5 tot 25 minuten en tickets kosten circa €30 (voor één dag) voor volwassenen.

De Barcelona Bus Turístic heeft wel meer haltes: 44, terwijl Barcelona City Tour op 37 plekken stopt.

Ook krijg je bij je Bus Turístic ticket een folder met kortingsbonnen ter waarde van €200 op bijna alle bezienswaardigheden in Barcelona.

Tickets voor de hop on hop off bus Barcelona

Met name in het hoogseizoen kan het erg druk zijn en is het verstandig om je toegangstickets voor de toeristenbus alvast van tevoren online te kopen, zodat je niet meer in de rij hoeft te staan bij de kassa’s ter plekke. Print je toegangsbewijs wel vooraf uit en neem deze mee. Er zijn verschillende soorten tickets te koop.

LET OP: als we spreken over dagen, gaat het om kalenderdagen en niet om aaneengesloten periodes van 24 uur.

1. Basisticket 1 dag
Met een dagpas (1 dag) voor de toeristenbus kun je gedurende één dag onbeperkt gebruik maken van de hop-on-hop-off bus. Dit ticket kost €30. Met korting bestellen? Bij onze samenwerkingspartner Ticketbar kan dat in het Nederlands en krijg je 2 euro korting. Je betaalt dan €28.

2. Basisticket 2 dagen
Je kunt in plaats van één dag ook een pas kopen voor twee dagen à 4o euro. Dan kun je twee dagen onbeperkt gebruik maken van de dienst. Bij onze samenwerkingspartner Ticketbar (Nederlands) krijg je korting en betaal je €38. Selecteer eerst een datum en dan het ticket voor 2 dagen.

3. Combinatieticket: hop-on hop-off bus & Sagrada Familia met gids
Een andere mogelijkheid is om een combinatieticket te boeken van een bezoek aan de Sagrada Familia (met Engelstalige gids) en de hop-on-hop-off-bus (één dag) via onze partner Ticketbar. Het combinatieticket kost €56,00 en daarmee heb je één dag hop-on hop-off bus en toegang tot de Sagrada Familia (zonder torens, maar met uitgebreide rondleiding). De prijs voor kinderen 4-9 jaar is €15 en voor kinderen 10-17 jaar €40.

4. Combinatieticket: hop-on hop-off bus & Park Güell
Je kunt een combinatieticket boeken voor Park Güell en de hop-on hop-off bus (één dag). De kosten voor dit ticket bedragen €38,50 en voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar €22. De tickets zijn makkelijk en in het Nederlands te reserveren via onze samenwerkingspartner Ticketbar.

5. Combinatieticket: hop-on hop-off bus & Camp Nou
Voetbalfan? Dan sla je een bezoek aan stadion Camp Nou natuurlijk niet over. Via Ticketbar kun je een combinatieticket (FC Barcelona Super Ticket) à  €54 boeken waarmee je één dag gebruik kunt maken van de hop-on hop-off bus én toegang hebt tot de voetbaltempel van FC Barcelona.

6. Barcelona City Pass inclusief toeristenbus (1 of 2 dagen)
Een aanrader is om de Barcelona City Pass aan te schaffen. Je kunt gratis met de hop on hop off bus als je de Barcelona City Pass koopt.

Superdeal: Barcelona City Pass (inclusief Sagrada Família, Park Güell & hop-on-hop-off bus!)

Wil je de topattracties van Barcelona zien zonder al teveel geld kwijt te zijn? Dan raden we je de Barcelona City Pass aan. Met deze kaart krijg je korting op:

 • Gratis toegang tot de Sagrada Família (basisticket)
 • Gratis ticket voor Park Guëll
 • Gratis Aerobus tickets
 • Gratis Hop on Hop off Bus tickets
 • 20% korting op attracties, excursies en tours

De Barcelona City Pass kost €80,00 en dat haal je er zeker uit.
Als je de hoogtepunten van Barcelona wilt zien tijdens je stedentrip is deze City Pass een aanrader.

Schaf de Barcelona City Pass aan »
Meer informatie over de Barcelona City Pass »

Praktische informatie

Tijden:

Hoe laat beginnen de eerste Hop-On-Hop-Off bussen te rijden? De eerste bussen vertrekken tussen 9.00 en 9.30 vanaf de verschillende haltes en rijden tot ongeveer 20.00 uur door in de zomer en 19.00 uur in de winter. De bus rijdt – afhankelijk van de tijd van het jaar – om de 5 tot 25 minuten.

Prijzen:

Volwassenen: €30 voor één dag, €40 voor twee dagen
Kinderen van 4 tot 12 jaar: €16 voor één dag, €21 voor twee dagen.
Kinderen onder de 4 jaar: gratis.
Geen korting voor senioren.

Routes en lijnen van de hop on hop off bus

De Barcelona Bus Turístic rijdt het hele jaar door langs twee verschillende routes (rood en blauw). In het hoogseizoen, tussen maart en november, komt daar nog een derde route bij (de groene lijn). Let op: de bussen rijden een rondje, dus ze doen deze route slechts in één richting. Het kan handig zijn om je dat te beseffen bij het plannen van je dag met de toeristenbus.

Er zijn in totaal dus 3 routes en 45 haltes, waarvan 6 overstappunten. De bus rijdt – afhankelijk van de tijd van het jaar – om de 5 tot 25 minuten.

Een plattegrond van alle routes kun je online vinden en ontvang je ook bij je ticket.

Tip: download de app van Barcelona Bus Turístic (in het Engels, Spaans en Catalaans beschikbaar), dan zie je in een oogopslag wat de verschillende routes zijn en langs welke bezienswaardigheden je komt. City Tour heeft ook een app (City Tour Worldwide, je selecteert na het downloaden de stad Barcelona) met de routes inclusief haltes en achtergrondinformatie. Handig!

Welke route moet ik doen?

Zowel de rode als de blauwe route duren ongeveer twee uur, je zou dus beide routes kunnen doen op één dag en onderweg ook nog een (paar) keer uit kunnen stappen. De blauwe route brengt je langs de grote modernistische highlights en rijdt langs Camp Nou.

De rode route gaat over de Montjuïc, de haven en door een deel van het oude centrum. De groene bevat geen echte grote bezienswaardigheden en rijdt veelal langs het strand. Als je genoeg tijd hebt, toch leuk om te doen!

Alle haltes hop on hop off bus op een rij

Wij krijgen nog wel eens de vraag hoe lang een rondrit met de hop-on hop-off bus duurt. Dit verschilt per route, daarom hebben wij hieronder de route en de duur van de rondrit voor jullie uitgestippeld.

 • De rode route stopt op de volgende locaties (2 uur):
  Estación de Sants, Creu Coberta, CaixaForum-Pavelló Mies van der Rohe, Plaza de España, Pueblo Español, Museo Nacional de Arte de Cataluña, Anella Olímpica, Fundación Joan Miró, Teleférico de Montjuic, Miramar, Museo Marítimo, World Trade Center, Port Vell, Museu de Història de Catalunya, Puerto Olímpico, Playa Bogatell, Parque de la Ciutadella, Zoo, Pla de Palau, Barrio Gótico, Plaza de Cataluña, Fundación Antoni Tàpies, La Pedrera en Diagonal.
 • De blauwe route stopt op de volgende plekken (2 uur):
  Monasterio de Pedralbes, Pavellons Güell, Camp Nou, Diagonal, Museo de Arte Contemporáneo de Barcelona, Plaza de Cataluña, Fundación Antoni Tàpies, La Pedrera, Sagrada Família, Barrio de Gracia, Park Güell, Tranvía Azul-Tibidabo en de wijk Sarriá.
 • De groene route (alleen van maart tot november) stopt op de volgende locaties (40 minuten):
  Fórum, Parque Diagonal Mar, Poblenou, Playa Bogatell, Puerto Olímpico en de begraafplaats van Poblenou.

Extra voordelen Barcelona Bus Turístic

Bij een ticket voor de Barcelona Bus Turístic, zit een aantal leuke extra’s inbegrepen:

 • Een audiogids met informatie over de belangrijkste bezienswaardigheden (beschikbaar in zestien talen, waaronder het Nederlands).
 • Een kleine reisgids met beschrijvingen van de belangrijkste bezienswaardigheden.
 • Een boekje met €200 aan kortingsbonnen voor diverse winkels en attracties.
 • Gratis WiFi internet aan boord van de bus.

Ook rijden in iedere bus medewerkers van Barcelona Turisme mee die al je vragen kunnen beantwoorden.

Hop on hop off bus of Barcelona Card?

Als je niet te veel zelf wilt plannen op je stedentrip in Barcelona of er maar heel kort bent, dan raden wij het zeker aan om één dagje, of twee dagen met de Hop On Hop Off bus te gaan. Wil je liever zelf een planning maken? Dan is het handiger om een Barcelona Card aan te schaffen. Met de Barcelona Card kun je namelijk onbeperkt gratis reizen met het openbaar vervoer (maar dus niet met de Hop On Hop Off bus). Daarnaast krijg je ook nog eens kortingen bij meer dan 70 bezienswaardigheden, tours en attracties en restaurants. Met deze kaart kun je zelf bepalen waar je heen gaat, en de Hop on Hop off Bus rijdt een vaste route. Lees ook ons uitgebreide artikel over de Barcelona Card.

Review: Barcelonatips neemt de Hop on Hop off bus!

Hop on hop off
Na drieënhalf jaar in Barcelona vond Carlijn het eens tijd voor deze übertoeristische activiteit. Carola deed ‘m al eens eerder, maar ging gelukkig gezellig mee.

We kiezen een zonnige woensdagmiddag in het naseizoen uit. In de zomer zitten de Hop on Hop off bussen vaak vol en bestaat de kans dat je moet wachten tot de volgende langskomt (dat duurt nooit lang). Maar nu is er meer dan genoeg plek en kunnen we zelfs een plaatsje bovenin de dubbeldekker bemachtigen, helemaal vooraan.

Bij binnenkomst krijgen we een set blauwe oordopjes uitgedeeld. Onze route begint op het centrale Plaça Catalunya en we hebben gekozen voor de rode lijn. ¡Vamos!

Op het dak

Al na twee minuten beseffen we dat een zonnebril en zelfs wat zonnebrandcrème voor op het gezicht geen overbodige luxe zouden zijn geweest. Bovenin de Hop on Hop off bus ben je zelfs in december in no time verkleurd, laat staan in de warmste maanden van het jaar. In de winter kan het op het dak van de dubbeldeksbus trouwens best koud zijn. Houd daar dus rekening mee bij je kledingkeuze.

De bus rijdt over de chique Passeig de Gràcia. Heel cool om die mooie straat eens vanaf dit perspectief te bekijken in plaats van lopend of op de fiets! We komen langs Gaudí’s huizen Casa Batlló en Casa Milà, maar veel tijd om een foto te maken is er helaas niet, want het stoplicht staat op groen en de bus rijdt gauw door.

Uitstappen

Als je een bezienswaardigheid echt goed wilt bekijken, zul je dus moeten uitstappen in de buurt. Geef het wel op tijd aan bij de chauffeur, want als er niemand bij de halte staat, stopt de bus niet.

Hop On Hop Off BusVia de modernistische wijk Eixample komen we uit in het wat minder spannende Sants. Ondertussen klinkt door onze oordopjes de vriendelijke stem van een, jawel, Nederlandse man. De informatie is verkrijgbaar in zestien verschillende talen.

Als je de oortjes inplugt, wijst het zich vanzelf hoe je jouw taal selecteert en op welk volume je de informatie wilt laten binnenkomen (spoiler: het geluid kan héél hard). Soms heeft de meneer op het bandje niets te zeggen en dan klinkt er een muziekje. De informatie is wat ons betreft precies goed: niet te lang en leuke feitjes.

Vanaf Plaça d’España wordt de route weer een stuk mooier. We komen via de magische fonteinen op de Montjuïc, waar de buschauffeur even een plaspauze houdt. Mooi moment voor ons om even een foto te maken en die meteen online te zetten: in de bus is er namelijk prima WiFi.

Hop On Hop Off BusLaatste tip

Na de Montjuïc komen we bij de oude haven en rijden we een stukje langs het strand. Dat is het moment dat Carlijn bijna haar telefoon verliest, als ze uit het raam hangt om een palmboom te fotograferen, maar met haar arm tegen een uitstekende tak aankant (zie foto hiernaast). Handjes binnenhouden dus en netjes blijven zitten…

Tip: Bestel je tickets online en ontloop de wachtrij

Als je je pas voor de bus (€30 voor volwassenen) online koopt hoef je in Barcelona niet in de rij te staan voor je busticket. Bij onze samenwerkingspartner Ticketbar kun je je kaartjes in het Nederlands bestellen en krijg je bovendien korting! Je kunt kiezen tussen 1 of 2 dagen, die achtereenvolgend gebruikt dienen te worden (dus bijvoorbeeld maandag en dinsdag en niet maandag en donderdag).

delingen