Montserrat

Ongeveer vijftig kilometer van Barcelona, verder landinwaarts, torent een surrealistische gebergte boven het Catalaanse landschap uit. De bizarre rotsformatie oefent al eeuwenlang een sterke aantrekkingskracht uit op spirituele geesten, pelgrims en wandelaars en is zeker een dagtrip vanuit Barcelona waard. In dit artikel vind je alles wat je moet weten voor je bezoek.

Wat vind je terug in dit artikel?

Montserrat in foto’s

Tip: bezoek Montserrat met een georganiseerde tour
Tickets voor Montserrat zijn eenvoudig en in het Nederlands bij Ticketbar te bestellen (€55 p.p.). Bij de prijs zitten een georganiseerde rondleiding, een retourtje Barcelona-Montserrat met een luxe touringcar, het treintje de berg op, en een repetitie bijwonen van het jongenskoor in het klooster, inbegrepen. De moeite waard dus!

In het kort: wat is Montserrat en waarom moet je deze berg bezoeken?

Het gebergte Montserrat, op zo’n twee uur met het openbaar vervoer vanaf Barcelona, is een prachtige locatie om te wandelen, maar trekt veruit de meeste bezoekers vanwege het klooster van Montserrat dat hier gevestigd is. Je kunt er de Zwarte Madonna zien, een optreden van het jongenskoor bijwonen en je vergapen aan de kunst in het Museum van Montserrat.

Sportievelingen kunnen vanaf het klooster verschillende wandelingen doen, variërend van eenvoudig naar erg zwaar. In dit artikel hebben we de populairste wandeling opgenomen (scroll daarvoor een stuk naar beneden).

Alles over bezienswaardigheden in en rond Barcelona

Hoe kom je vanuit Barcelona bij Montserrat?

Voor de precieze locatie op de kaart, scroll je verder door naar beneden.

Met het OV of met de auto

Trein

Je hebt twee mogelijkheden om Montserrat met de trein te bereiken.

1. Om het klooster, dat zich halverwege de berg bevindt, te bereiken neem je vanaf Plaça d’Espanya de trein richting Montserrat-Manresa (R5). Je stapt uit bij het station Montserrat Aeri (de rit duurt ongeveer een uur), waar je vervolgens de teleférico neemt, die je in de buurt van het heiligdom afzet. De rit met deze kabelbaan naar Montserrat duurt zo’n 5 minuten.

montserrat

 

2. Een andere mogelijkheid is om een station later uit te stappen, bij het treinstation Monistrol, waar je vervolgens de zogenaamde funicular cremallera (ritstrein of tandradbaan) naar boven kunt nemen. De rit duurt zo’n twintig minuten. Op deze manier heb je de mogelijkheid om verschillende delen van de berg te bezoeken, waaronder de Santa Cova. Let op: je kunt bij aankoop van een treinkaartje kiezen voor een van beide opties. Een kaartje (retour) kost ongeveer 25 euro.

Met de auto

Wil je met de auto naar Montserrat? Rijd dan via de A2 naar Martorell. Neem de NII tot aan het knooppunt Montserrat. Je kunt de auto gratis parkeren bij de Cremallera de Monistrol. Als de tandradbaan dichtgaat (rond 19 uur) sluit ook de parkeerplaats.

Er stopt géén metro of gewone lijnbus in de buurt van Montserrat.

Aanrader: Met een georganiseerde bustour

Een andere optie is om mee te gaan met een georganiseerde bustour. Op die manier hoef je niets meer te regelen. Via onze samenwerkingspartner Ticketbar kun je een georganiseerde busreis naar Montserrat heel makkelijk van tevoren en in het Nederlands boeken. Bij de prijs (€55) zitten een georganiseerde rondleiding, een retourtje met een luxe bus, het treintje de berg op, en een repetitie bijwonen van het jongenskoor in het klooster, inbegrepen.

Montserrat bezoeken: de bezienswaardigheden en highlights

Het klooster en de Zwarte Madonna

Voor gelovigen is de Virgen de Montserrat, ookwel de Maagd van Montserrat of Zwarte Madonna genoemd, dé reden voor een bezoek aan het pelgrimsoord. Haar beeld zou in de negende eeuw, om precies te zijn in het jaar 880, gevonden zijn in een grot. Een groep jonge herders werd op een zaterdag door een fel licht en liederen naar de plek geleid. In de daaropvolgende weken herhaalde het fenomeen zich en toen de bisschop van Manresa vervolgens een bezoek aan de berg organiseerde, verscheen in de grot een schilderij van de heilige maagd.

De bisschop was zo onder de indruk en wilde het schilderij naar zijn stad verplaatsen, maar het bleek veel te zwaar. Conclusie: de Zwarte Madonna wilde blijven op de plek waar ze gevonden was. Om haar heen werd een kapel gebouwd.  Sindsdien vormen de Santa Cova (‘Heilige Grot’) en de kapel een bedevaartsoord voor katholieke pelgrims. In de elfde eeuw werd er een benedictijns klooster bijgebouwd, het Monestir de Montserrat, en vanaf dat moment werd de berg met zijn heiligdom een belangrijk bedevaartsoord in Spanje.

zwarte madonna souvenir montserrat

Het beeld La Moreneta is voor veel bezoekers de belangrijkste reden om de Montserrat te bezoeken. De Zwarte Madonna die vandaag de dag wordt vereerd, is een Romaans beeld uit de twaalfde eeuw. Het beeld is zo’n 95 centimeter hoog en behalve het hoofd en handen volledig vervaardigd uit goud. Op 11 september 1881, de nationale feestdag van Catalonië, werd de maagd door paus Leo XIII tot officiële beschermheilige van Catalonië verklaard. Haar zwarte gelaat zou veroorzaakt zijn door de rook van kaarsen in het klooster.

Het jongenskoor

Als je het klooster van binnen bezoekt, zorg dan dat je het optreden van l’Escolanía, het jongenskoor, niet mist. Het is een van de oudste kinderkoren van Europa. In documenten uit de veertiende eeuw wordt al gesproken over het bestaan van het koor. De jongens – het zijn er dertig – leven in het klooster en gaan hier ook naar school.

Montserrat jongenskoor

Bibliotheek

In het klooster zit een bibliotheek gevestigd met bijna 300.000 werken, zo’n 6700 publicaties uit kranten, 1500 manuscripten en honderden oude mappen en plattegronden. Eén van de manuscripten is het Llibre Vermell de Montserrat (het Rode Boek van Montserrat), geschreven tussen de veertiende en vijftiende eeuw. Het boek is een verzameling liturgische, informatieve en instructieve teksten rond de Mariaverering in Montserrat en dankt zijn naam aan de rode fluwelen band waarmee het manuscript wordt samengebonden. Het meest waardevolle uit het Llibre Vermell zijn de tien liederen, inclusief muzieknoten. De bibliotheek is helaas niet toegankelijk voor publiek.

Het museum van Montserrat

Aan het begin van de 20ste eeuw werd het ‘Bijbels Museum van Montserrat geopend’. In eerste instantie vooral archeologische, etnologische, zoölogische en botanische materialen, uit het Midden-Oosten. Inmiddels zijn er zes uiteenlopende collecties, met in totaal zo’n 1.300 stukken.  In 1963 wordt het museum omgedoopt tot Museu de Montserrat, en aangevuld met schilderijen uit de Renaissance en Barok, die uit het klooster kwamen.

Een kleine twintig jaar later komt daar een belangrijke collectie bij met kunst uit de negentiende en twintigste eeuw, verschillende donaties. In het museum zijn werken van onder andere El Greco, Picasso en Salvador Dalí te bezichtigen. Ook kun je er een mummie bezichtigen uit het Oude Egypte.

montserrat museum

Praktische informatie

Openingstijden

Het klooster is elke dag geopend van 7.30 tot 20.00 uur. Entree tot het klooster is gratis. Tegen betaling kun je een kaarsje opsteken.

Een concert van het jongenskoor van Montserrat bijwonen? Zorg dan dat je op maandag t/m vrijdag om 13.00 uur een plekje hebt bemachtigd in de banken. Je zult niet de enige zijn, dus wees op tijd. Van maandag t/m donderdag vindt er om 18.45 nog een concert plaats. Let op: op zaterdagen zijn er geen optredens van het koor. Op zon- en feestdagen kun je twee keer per dag gaan luisteren: om 12.00 uur en om 18.45 uur. Toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd.

Openingstijden Museum: 10.00-18.45 uur (in de winter tot 17.45 uur).

Prijzen

Alleen voor het museum hoeft betaald te worden. Alle overige highlights zijn gratis te bezoeken en bezichtigen.

Prijs: een entreekaartje kost €7. Studenten, gepensioneerden en groepen (min. 20 personen) €6. Kinderen t/m 16 jaar  €4. Op 27 april, de dag van de Maagd van Montserrat, is entree gratis.

Let op

Er mogen foto’s gemaakt worden in het klooster, maar niet met flits. Verder is het de bedoeling dat bezoekers stil zijn en dus niet hard praten of lachen. Er gelden geen strikte kledingvoorschriften en een korte broek is dus geen probleem, maar houd het een beetje respectvol.

Persoonlijke tips

– Op Montserrat is het meestal een paar graden kouder dan in Barcelona stad. Zorg dat je voor de zekerheid een extra trui bij je hebt.
– Je kunt Montserrat bereiken met de kabelbaan of met een ritstreintje. Moeilijk kiezen? Ga met de kabelbaan omhoog en met het ritstreintje naar beneden (hiervoor koop je dus twee enkeltjes).

Wandelen op de Montserrat

Als je niet veel met geloof, spiritualiteit of musea hebt, maar wel een beetje sportief bent aangelegd, bezoek Montserrat dan voor een wandeling. Wij vinden de stad Barcelona heerlijk om te wonen, maar soms verlangen we naar frisse lucht, stilte en natuur. Een dagtocht naar Montserrat behoort tot onze favoriete uitstapjes. Er zijn routes voor zowel ervaren klimmers als gezinnen met kleine kinderen. Alleen de prachtige uitzichten zijn al de moeite waard!

montserrat uitzicht

Een klassieke en relatief eenvoudige wandeling is de Cim de Sant Jeroni. Het startpunt is het klooster van Montserrat, waar je ook weer eindigt. Het hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – van de tocht is de heilige Hiëronymus, het hoogste punt van bergketen Montserrat. Vergeet je camera niet, want je hebt hier een van de mooiste uitzichten van Catalonië (onder meer op de Middellandse Zee bij Barcelona en de Pyreneeën)!

Vanaf het klooster loop je via de Cami Antic door de bossen langs het kapelletje van Sant Jeroni. De terugweg kun je via de Cami Nou doen, waarbij je langs de aparte rotsen loopt. De wandeling duurt zo’n drie uur, maar is in te korten door het laatste stuk met het treintje Funiculaire de San Joan te doen. In dat laatste geval moet je 300 meter stijgen en dalen; als je alles gaat lopen is dat ruim 500 meter.

Eten en drinken bij Montserrat

Eenmaal op de berg ga je niet na een uurtje weer naar beneden. Dat betekent dat je waarschijnlijk bij Montserrat zal lunchen. Je kunt natuurlijk vanuit Barcelona een broodje meenemen, maar het is ook mogelijk om in de buurt van het klooster te lunchen in een restaurant.

Een favoriet restaurant is Abat Cisneros aan het Plaza del Monasterio. Er is een doorlopende keuken. Een gerecht kost gemiddeld 12 euro en voor 27 euro per persoon heb je een (goed!) menu.

Snelle trek? Er zit een kleine supermarkt, waar naast de standaard versnaperingen ook streekproducten en leuke souvenirtjes worden verkocht.

Weetjes over Montserrat

  • De troepen van Napoleon vernielden een groot deel van het klooster in 1811 en een eeuw later was het weer raak: tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werden de monniken opnieuw verdreven. In 1925 werd het klooster naar een ontwerp van de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch gerestaureerd. Puig i Cadafalch is ook de architect van Casa Amatller, het huis naast Casa Batlló op de Passeig de Gràcia in Barcelona, en van vele andere werken in Barcelona.

montserrat

  • Onder het regime van dictator Franco deed het klooster dienst als geheim bastion voor Catalaanse verzetstrijders en dat heeft de heilige status van de mysterieuze berg onder de Catalaanse bevolking alleen maar versterkt.
  • Montserrat, of kortweg Montse, is in Catalonië een veel voorkomende meisjesnaam.
  • Het Caribische Eiland Montserrat werd in 1493 onder de Spaanse vlag ontdekt door Columbus, die het noemde naar de bijzondere Catalaanse berg.
  • Misschien heb je wel eens gehoord van Montserrat Cabellé, de Spaanse operazangeres. Zij werd bij veel mensen buiten Spanje bekend toen ze met Freddie Mercury de hit Barcelona scoorde.

Betekenis Montserrat

Montserrat betekent in het Nederlands letterlijk ‘gezaagde berg’ en die naam heeft de bergformatie te danken aan de vingervormige toppen die menigeen doen denken aan zaagtanden. Deze zijn waarschijnlijk het gevolg van eeuwenlange erosie van kalkrotsen. De beroemde Catalaanse dichter Jacinto Verdaguer sprak ooit van het ‘zaagwerk van engelen’.

montserrat

Adres & plattegrond

Montserrat
shares