Montserrat

Op ongeveer vijftig kilometer van Barcelona torent een surrealistisch gebergte boven het Catalaanse landschap uit. De bizarre rotsformatie oefent al eeuwenlang een sterke aantrekkingskracht uit op pelgrims en wandelaars en is zeker een dagtrip vanuit Barcelona waard. De Montserrat is 1.236 m hoog en daarmee één van de hoogste bergen die je kunt bezoeken in de buurt van Barcelona.

Nu reserveren

MontserratTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsDit ticket is alles wat je nodig hebt voor een fantastische dag in Montserrat. Het retourtje Barcelona-Montserrat is inbegrepen en je kunt de hele dag er mee op pad voor maar €65,50 (tot het tijdstip dat het openbaar vervoer gaat).

Een entreekaartje voor het museum kost €8.
Voor studenten, gepensioneerden en groepen (minstens 20 personen) kost een kaartje €6,50.
Voor kinderen van 8 t/m 16 kost een kaartje €4.
AdresMontserrat
Openbaar vervoer / metroTrein: Montserrat Aeri of Monistrol (R4)
OpeningstijdenHet klooster
Elke dag geopend van 7.00 tot 20.00 uur.

De heilige maagd
De ruimte van de heilige maagd kun je bezoeken tussen 8.00 en 10.30 uur en van 12.00 uur tot 17.45

Museum
Maandag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.45

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Wat is Montserrat?

Het gebergte Montserrat, op zo’n twee uur met het openbaar vervoer vanaf Barcelona, is een prachtige locatie om te wandelen, maar trekt veruit de meeste bezoekers vanwege het klooster van Montserrat dat hier gevestigd is. Je kunt er de Zwarte Madonna zien, een optreden van het beroemde jongenskoor bijwonen en het Museum van Montserrat bezoeken.

Sportievelingen kunnen vanaf het klooster verschillende wandelingen maken, variërend van eenvoudig tot erg zwaar. In dit artikel heb ik de populairste wandeling opgenomen.

Hier alvast een korte impressie video:

Wist je dat? Montserrat betekent letterlijk ‘gezaagde berg’ en die naam heeft de bergformatie te danken aan de vingervormige toppen die men doen denken aan zaagtanden. Deze zijn waarschijnlijk het gevolg van eeuwenlange erosie van kalkrotsen. De beroemde Catalaanse dichter Jacinto Verdaguer sprak ooit van het ‘zaagwerk van engelen’.

Lees ook: bezienswaardigheden in en rond Barcelona

Tickets en tours Montserrat

Er zijn verschillende tickets beschikbaar voor een dagexcursie naar Montserrat vanuit Barcelona. Je kunt de plek op eigen gelegenheid bezoeken, maar je kunt ook gebruikmaken van een georganiseerde tour.

Tot Montserrat (hele dag)

Dit ticket is alles wat je nodig hebt voor een fantastische dag in Montserrat. Het retourtje Barcelona-Montserrat met de metro of de trein is bij de prijs inbegrepen. Je hebt aansluitend de mogelijkheid om met de Cremallera of Aeri-kabelbaan naar de top van de Montserrat te gaan. Bovenaan heb je een prachtig uitzicht en kun je een bezoek brengen aan het klooster en het museum. Degenen die nog hoger willen kunnen met de kabelbaan (Funicular de Sant Joan) de berg op. Ook zit er een maaltijd bij van het zelfbedieningsrestaurant/de koffiezaak van Montserrat. Kosten: vanaf €68,25.

Tickets Tot Montserrat

Kabelbaan

Wil je alleen met de kabelbaan naar boven en naar beneden vanaf het treinstation? Koop je kaartjes via de onderstaande knop voor maar €13.

Nu reserveren

Klooster

Sinds mei 2023 is het ook noodzakelijk om een ticket te kopen voor het klooster. Hieronder vallen het atrium, de basiliek en het Heiligdom van de Maagd. Hiervoor is gekozen om zo het bezoek te verbeteren, de gebedsomgeving te behouden en bij te dragen aan het onderhoud van het geheel.

Voor ieder deel zijn losse tickets te koop. Toegang tot de basiliek kost 6 euro, toegang tot het Heiligdom van de Maagd kost 8 euro en tickets voor het jongenskoor ook 8 euro. Bovendien is er een volledige rondleiding beschikbaar die in alle gevallen een audiogids omvat (18 tot 23 euro).

Nu reserveren

Georganiseerde tours

Er zijn ook verschillende tours beschikbaar, waarbij je Montserrat tijdens een georganiseerde excursie bezoekt. Bij deze tours zit in de meeste gevallen de busreis inbegrepen.

Breng de morgen door in Montserrat
Deze tour bestaat uit een rondleiding inclusief bezoek aan het klooster (duur van 10.00 uur tot 16.00 uur). De ervaren gids weet je alles over Montserrat en de bijbehorende bezienswaardigheden te vertellen. Ook zul je het beroemde jongenskoor zien zingen. Het ticket is inclusief bustransfer vanuit het centrum van Barcelona + een ritje met de tandradtrein naar de top van Montserrat. De prijs van één ticket is €46,80 en kun je hier reserveren.

Nu reserveren

Montserrat bezichtigen vanuit een luchtballon
Wil je Montserrat next level bezichtigen? Een luchtballon is een ervaring om nooit te vergeten! Je hebt de optie om opgehaald te worden in je hotel (of je verzamelt bij een afspreekpunt). In de zomer is dit om 6.00 uur en in de winter om 7.00 uur. Vervolgens wordt je naar de locatie gebracht waar de luchtballon opstijgt. In totaal breng je 1 uur 15 minuten door in de lucht en word je voorzien van snacks en drinken. De gids spreekt Engels. Tickets (€190) zijn hier te bestellen. Voor degenen met hoogtevrees is deze excursie waarschijnlijk een minder goed idee.. 😉

Nu reserveren

Wine Tasting
Mix een uitje naar Montserrat met een wijnproeverij. ‘s Morgens vroeg wordt je met de bus naar de berg gebracht, waar je vervolgens de berg ontdekt met een Engelstalige gids. Daarna breng je een bezoek aan een kleine wijnmakerij in familiebezit, waar je een breed scala aan heerlijke wijnen en een deel van hun olijfolie kunt proberen. Tickets voor Montserrat en de wijngaarden kosten €104,95.

Nu reserveren

Praktische informatie

Openingstijden

Het klooster
Deze is elke dag geopend van 7.00 uur tot 20.00 uur. Toegang tot de basiliek kost €6, toegang tot het Heiligdom van de Maagd en het jongenskoor kosten €8 euro. Bovendien is er een volledige rondleiding beschikbaar die in alle gevallen een audiogids omvat (18 tot 23 euro). Tegen betaling kun je een kaarsje opsteken.

De heilige maagd/zwarte Madonna
De ruimte van de heilige maagd kun je bezoeken tussen 8.00 uur en 10.30 uur en van 12.00 uur tot 18.25 uur. Toegang tot het Heiligdom van de Maagd kost €8.

Het jongenskoor
Een concert van het jongenskoor van Montserrat bijwonen? Zorg dan dat je op maandag t/m vrijdag om 13.00 uur een plekje hebt bemachtigd in de kerkbanken. Je zult niet de enige zijn, dus wees op tijd. Van maandag t/m donderdag vindt er om 18.45 uur nog een concert plaats. Let op: op zaterdagen zijn er geen optredens van het koor. Op zon- en feestdagen kun je twee keer per dag gaan luisteren: om 12.00 uur en om 18.45 uur. Ticket voor het jongenskoor kost €8.

Openingstijden Museum
Het museum van Montserrat is geopend van 10.00 uur tot 18.45 uur (in de winter en lente tot 17.45 uur).

Kaartjes kun je kopen via de officiële website van Montserrat.

Nu reserveren

Prijzen voor het museum

Een algemeen entreekaartje kost €8.
Voor studenten, gepensioneerden en groepen (min. 20 personen) kost een kaartje €6,50.
Voor kinderen 8 t/m 16 jaar kost de entree €4.
Kinderen onder de 8 jaar mogen gratis naar binnen.
Op 27 april, de dag van de Maagd van Montserrat, is de entree gratis.

Nu reserveren

Belangrijk! Er mogen zeker foto’s gemaakt worden in het klooster, maar niet met flits. Verder is het de bedoeling dat bezoekers stil zijn en dus niet hard praten of lachen.

Hoe kom je vanuit Barcelona bij Montserrat?

Er stopt géén metro of gewone lijnbus in de buurt van Montserrat. Hieronder staan de verschillende opties om de berg op eigen gelegenheid te bereiken.

1. De reismogelijkheden naar Montserrat met de trein

Je hebt twee mogelijkheden om Montserrat met de trein te bereiken. Let op: je kunt bij aankoop van een treinkaartje kiezen voor een van beide opties. Een ticket (retour) kost ongeveer 25 euro.

1. Om het klooster, dat zich halverwege de berg bevindt, te bereiken neem je vanaf Plaça d’Espanya de trein richting Montserrat-Manresa (R5). Je stapt uit bij het station Montserrat Aeri (de rit duurt ongeveer een uur), waar je vervolgens de teleférico, (de zogenoemde Aeri-kabelbaan) neemt, die je in de buurt van het heiligdom afzet. De rit met deze kabelbaan naar Montserrat duurt zo’n 5 minuten en is al een belevenis op zich.

montserrat

2. Een andere mogelijkheid is om een station later uit te stappen, bij het treinstation Monistrol, waar je vervolgens de zogenaamde funicular cremallera (ritstrein of tandradbaan) naar boven kunt nemen. De rit duurt zo’n twintig minuten. Op deze manier heb je de mogelijkheid om verschillende delen van de berg te bezoeken, waaronder de Santa Cova.

Tickets voor het openbaar vervoer kun je aanschaffen bij de ticketautomaten op Plaça España, het station waar de treinen naar Montserrat vertrekken of je kunt van tevoren een ticket online aanschaffen.

Nu reserveren

Voor meer informatie over de Aeri-kabelbaan kun je een kijkje nemen op de website van de Aeri-kabelbaan zelf. Hier kun je onder meer nagaan wat de beste aansluiting op de treintijden is. Houd er rekening mee dat er op het station waar de kabelbaan vertrekt, verder niks te doen is.

2. Met de auto

Wil je met de auto naar Montserrat? Rijd dan via de A2 naar Martorell. Neem de NII tot aan het knooppunt Montserrat. Je kunt de auto gratis parkeren bij de Cremallera de Monistrol. Goed om te weten is dat wanneer de tandradbaan dichtgaat (rond 19.00 uur) ook de parkeerplaats sluit.

Montserrat bezoeken: de bezienswaardigheden en highlights

Wandelen in het prachtige gebergte

Op de Montserrat kun je verschillende en ontzettend mooie wandelingen maken. De meeste mensen wandelen naar het uitzichtpunt. Je kunt hier op verschillende manieren komen en het is daarom ook leuk om een andere weg terug te kiezen zodat je een rondje loopt. De routes wijzen voor zich, want op het plein bij het klooster staan duidelijke routekaarten en onderweg wordt alles aangegeven met bordjes. Verdwalen kan dus niet!

De route loopt in het begin langs watervalletjes en door een bos. Daarna kom je vrij snel op de top van het gebergte. Hier heb je een prachtig uitzicht op de omgeving maar ook op de rotsformatie zelf. De keren dat ik er liep ben ik eigenlijk altijd geiten tegengekomen, je waant je dus helemaal in de natuur. Doordat je met de kabelbaan al de grootste heuvel hebt beklommen zijn de wandelroutes niet heel pittig. Natuurlijk ga je wel wat omhoog, maar echt bergbeklimmen is het zeker niet.

berg montserrat barcelona

Het klooster en de Zwarte Madonna

Voor gelovigen is de Virgen de Montserrat, ook wel de Maagd van Montserrat of Zwarte Madonna genoemd, dé reden voor een bezoek aan het pelgrimsoord. Haar beeld zou in de negende eeuw, om precies te zijn in het jaar 880, gevonden zijn in een grot. Het verhaal gaat dat een groep jonge herders op een zaterdag door een fel licht en liederen naar de plek werden geleid. In de daaropvolgende weken herhaalde het fenomeen zich en toen de bisschop van Manresa vervolgens een bezoek aan de berg organiseerde, verscheen in de grot een schilderij van de heilige maagd.

De bisschop was zo onder de indruk en wilde het schilderij naar zijn stad verplaatsen, maar het bleek veel te zwaar. Conclusie: de Zwarte Madonna wilde blijven op de plek waar ze gevonden was. Om haar heen werd een kapel gebouwd. Sindsdien vormen de Santa Cova (‘Heilige Grot’) en de kapel een bedevaartsoord voor katholieke pelgrims. In de elfde eeuw werd er een benedictijns klooster bijgebouwd, het Monestir de Montserrat, en vanaf dat moment werd de berg met zijn heiligdom een belangrijk bedevaartsoord in Spanje.

Het beeld La Moreneta is voor veel bezoekers ook een van de redenen om de Montserrat te bezoeken. De Zwarte Madonna die tot vandaag de dag wordt vereerd, is een Romaans beeld uit de twaalfde eeuw. Het beeld is zo’n 95 centimeter hoog en, behalve het hoofd en de handen, volledig vervaardigd uit goud. Op 11 september 1881, de nationale feestdag van Catalonië, werd de maagd door paus Leo XIII tot officiële beschermheilige van Catalonië verklaard. Haar zwarte gelaat zou veroorzaakt zijn door de rook van kaarsen in het klooster.

De zwarte Madonna

Het jongenskoor

Als je het klooster van binnen bezoekt, zorg dan dat je het optreden van l’Escolanía, het jongenskoor, niet mist. Het is een van de oudste kinderkoren van Europa. In documenten uit de veertiende eeuw wordt al gesproken over het bestaan van het koor. De jongens – het zijn er dertig – leven in het klooster en gaan hier ook naar school.

Montserrat jongenskoor

Bibliotheek

In het klooster zit een bibliotheek gevestigd met bijna 300.000 werken, zo’n 6700 publicaties uit kranten, 1500 manuscripten en honderden oude mappen en plattegronden. Eén van de manuscripten is het Llibre Vermell de Montserrat (het Rode Boek van Montserrat), welke geschreven is tussen de veertiende en vijftiende eeuw. Het boek is een verzameling van liturgische, informatieve en instructieve teksten rond de Mariaverering in Montserrat en dankt zijn naam aan de rode fluwelen band waarmee het manuscript wordt samengebonden. Het meest waardevolle uit het Llibre Vermell zijn de tien liederen, inclusief muzieknoten. De bibliotheek is helaas niet toegankelijk voor publiek.

Het museum van Montserrat

Aan het begin van de 20ste eeuw werd het ‘Bijbels Museum van Montserrat geopend’. In eerste instantie vond je hier vooral archeologische, etnologische, zoölogische en botanische materialen, uit het Midden-Oosten. Inmiddels zijn er zes uiteenlopende collecties, met in totaal zo’n 1.300 stukken. In 1963 werd het museum omgedoopt tot Museu de Montserrat en aangevuld met schilderijen uit de Renaissance en Barok, die uit het klooster kwamen.

Een kleine twintig jaar later komt daar, van verschillende donaties, een belangrijke collectie bij met kunst uit de negentiende en twintigste eeuw. In het museum zijn werken van onder andere El Greco, Picasso en Salvador Dalí te bezichtigen. Ook kun je er een mummie bezichtigen uit het Oude Egypte.

montserrat museum

Kledingvoorschriften klooster

Bij het bezoek aan het gebergte Montserrat gelden geen kledingvoorschriften. Tijdens een bezoek aan het klooster wordt het daarentegen wel gewaardeerd als je gepaste kleding draagt. Toegang kan worden geweigerd als je een shirt zonder mouwen, een korte broek of kort rokje en/of slippers draagt. Neem bij extreme warmte daarom altijd een lange outfit of een bedekkende sjaal mee de tas in.

Persoonlijke tips

 • Op Montserrat is het meestal een paar graden kouder dan in Barcelona stad. Zorg dat je in de wintermaanden voor de zekerheid een extra trui bij je hebt. Check van te voren ook altijd wat voor weer het wordt! Als het bewolkt is of als het regent wil je misschien liever nog een dagje wachten en Montserrat bezoeken wanneer de weersomstandigheden het wel toelaten. Schijnt de zon? Als je van plan bent om te gaan wandelen vergeet dan niet om je in te smeren en water te drinken. Neem eventueel een petje of hoed mee.
 • Je kunt Montserrat bereiken met de kabelbaan of met een ritstreintje. Moeilijk kiezen? Ga met de kabelbaan omhoog en met het ritstreintje naar beneden (hiervoor koop je dan dus twee enkeltjes).

Montserrat

Wandelen op de Montserrat

Als je niet veel met geloof, spiritualiteit of musea hebt, maar wel een beetje sportief bent aangelegd, kun je Montserrat bezoeken voor een wandeling. Een dagtocht naar Montserrat behoort tot mijn favoriete uitstapjes in de natuur. Er zijn routes voor zowel ervaren klimmers als voor gezinnen met kinderen. Alleen de prachtige uitzichten zijn al de moeite waard!

Een klassieke en relatief eenvoudige wandeling is de Cim de Sant Jeroni. Het startpunt is het klooster van Montserrat, waar je ook weer eindigt. Het hoogtepunt – letterlijk en figuurlijk – van de tocht is de heilige Hiëronymus, het hoogste punt van de bergketen Montserrat. Vergeet je camera niet, want je hebt hier een van de mooiste uitzichten van Catalonië (onder meer op de Middellandse Zee bij Barcelona en de Pyreneeën)!

Vanaf het klooster loop je via de Cami Antic door de bossen langs het kapelletje van Sant Jeroni. De terugweg kun je via de Cami Nou doen, waarbij je langs de bijzondere rotsen loopt. De wandeling duurt zo’n drie uur, maar is in te korten door het laatste stuk met de Funiculaire de San Joan te doen. In dat laatste geval moet je 300 meter stijgen en dalen; als je alles gaat lopen is dat ruim 500 meter.

De echte waaghalzen kunnen helemaal de Montserrat beklimmen. Houd er wel rekening mee dat het een flink steile klim is naar boven. Dus dit raad ik alleen aan als je een goede conditie hebt!

Wist je dat er dichter bij Barcelona ook heel mooie wandelroutes zijn? Een hele leuke vind ik Carretera de les Aigües bij Tibidabo.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Is Montserrat toegankelijk voor mindervaliden?

Het is mogelijk om Montserrat met een elektrische scooter of rolstoel te bezoeken. Het makkelijkst is om er met de auto te komen. Deze kun je parkeren bij de tandradbaan (cremallera) die speciaal is aangepast voor de mensen met een beperkte mobiliteit. De parkeerplaats ligt ongeveer op 400 meter afstand van het klooster. De funicular treinen (Sant Joan Funicular en Santa Cova Funicular) brengen je naar andere delen van de berg.

Het klooster en het museum zijn beide te bezoeken met een rolstoel. Er is een route waarbij je geen trap hoeft te lopen en hier zijn ook aangepaste faciliteiten te vinden zoals toiletten.

Eten en drinken bij Montserrat

Eenmaal op de berg ga je niet binnen een uurtje weer naar beneden. Dat betekent dat je waarschijnlijk bij Montserrat zult lunchen. Je kunt natuurlijk vanuit Barcelona een broodje meenemen, maar het is ook mogelijk om in de buurt van het klooster te lunchen in een restaurant.

Bij restaurant Abat Cisneros aan het Plaza del Monasterio is een doorlopende keuken. Een gerecht kost gemiddeld 12 euro en voor 27 euro per persoon heb je een (goed!) menu.

Snelle trek? Er is een kleine supermarkt, waar naast de standaard versnaperingen ook streekproducten en leuke souvenirs worden verkocht.

Hotels in de buurt van Montserrat

Wil je een paar dagen in de mooie omgeving rondom Monsterrat verblijven? Er zijn een aantal mooie hotels en appartementen in de buurt. Hieronder mijn tips.

 1. Hotel Abat Cisneros Montserrat
 2. Alberg Abat Oliba
 3. Apartamentos Montserrat Abat Marcet
 4. El Celler de La Guardia

Weetjes over Montserrat

 • De troepen van Napoleon vernielden een groot deel van het klooster in 1811 en een eeuw later was het weer raak: tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werden de monniken opnieuw verdreven. In 1925 werd het klooster naar een ontwerp van de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch gerestaureerd. Puig i Cadafalch is ook de architect van Casa Amatller, het huis naast Casa Batlló op de Passeig de Gràcia in Barcelona, en van vele andere werken in Barcelona.
 • Onder het regime van dictator Franco deed het klooster dienst als geheim bastion voor Catalaanse verzetstrijders en dat heeft de heilige status van de mysterieuze berg onder de Catalaanse bevolking alleen maar versterkt.
 • Montserrat, of kortweg Montse, is in Catalonië een veel voorkomende meisjesnaam.
 • Het Caribische Eiland Montserrat werd in 1493 onder de Spaanse vlag ontdekt door Columbus, die het vernoemde naar de bijzondere Catalaanse berg.
 • Misschien heb je wel eens gehoord van Montserrat Cabellé, de Spaanse operazangeres. Zij werd bij veel mensen buiten Spanje bekend toen ze met Freddie Mercury de hit Barcelona scoorde.