Montserrat

Ongeveer vijftig kilometer van Barcelona, verder landinwaarts, torent een surrealistische bergketen boven het Catalaanse landschap uit. De bizarre rotsformatie oefent al eeuwenlang een sterke aantrekkingskracht uit op spirituele geesten en pelgrims en is een bezoekje zeker waard.


Tickets & Tours

Tip: bezoek de Montserrat met een georganiseerde tour
Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij Ticketbar te bestellen (€48 p.p.). Bij de prijs zitten een georganiseerde rondleiding, een retourtje met een luxe touringcar, het treintje de berg op, en een repetitie bijwonen van het jongenskoor in het klooster, inbegrepen. De moeite waard dus!

Geschiedenis van de Montserrat

Volgens de legende werd een groep schaapsherders in de negende eeuw plotseling getroffen door een fel licht dat vanuit de hemel neerdaalde en de berg bescheen. Toen zij polshoogte gingen nemen, vonden zij een grot met een afbeelding van de Heilige Maagd Maria. De bisschop van de nabijgelegen stad Manresa was zo van het beeld onder de indruk dat hij het wilde meenemen, maar het bleek te zwaar. Hij concludeerde dat Maria op de berg wilde blijven en gaf de opdracht tot de bouw van een kapel.

Sindsdien vormen de Santa Cova (‘Heilige Grot’) en de kapel een bedevaartsoord voor katholieke pelgrims. In de elfde eeuw werd er een benedictijns klooster bijgebouwd, het Monestir de Montserrat, en vanaf dat moment werd de berg met zijn heiligdom steeds belangrijker voor de Catalanen. Het beeld La Moreneta (‘Zwarte Madonna’) is voor veel bezoekers de belangrijkste reden om de Montserrat te beklimmen.

Josep Puig i Cadafalch

De troepen van Napoleon vernielden een groot deel van het bouwwerk in 1811 en een eeuw later was het weer raak: tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werden de monniken opnieuw verdreven. In 1925 was het klooster naar een ontwerp van de modernistische architect Josep Puig i Cadafalch gerestaureerd.

montserrat

 

Onder het regime van dictator Franco deed het klooster dienst als geheim bastion voor Catalaanse verzetstrijders en dat heeft de heilige status van de mysterieuze berg onder de Catalaanse bevolking alleen maar versterkt. Montserrat, afgekort tot Montse, is niet voor niets een veelgebruikte Catalaanse meisjesnaam.

Gezaagde berg

Montserrat betekent letterlijk ‘gezaagde berg’ en die naam heeft de bergformatie te danken aan de vingervormige toppen die menigeen doen denken aan zaagtanden. Deze zijn waarschijnlijk het gevolg van eeuwenlange erosie van kalkrotsen. De beroemde Catalaanse dichter Jacinto Verdaguer sprak ooit van het ‘zaagwerk van engelen’.

montserrat

 

Door het wonderlijke uiterlijk van de berg is de plek favoriet onder bergbeklimmers. De bergketen heeft een lengte van tien kilometer en is sinds 1987 een beschermd natuurreservaat. De 1235 meter hoge top van de Sant Jeroni is het hoogst bereikbare punt. In het gebied kun je uitgestippelde wandelroutes volgen om de bergketen de Montserrat vanaf verschillende punten te aanschouwen en kennis te maken met de flora en fauna die er leeft.

Hoe kom je bij Montserrat?

Op eigen gelegenheid

Om het klooster, dat zich halverwege de berg bevindt, te bereiken neem je vanaf Plaça d’Espanya de trein richting Montserrat-Manresa (R5). Je stapt uit bij het station Montserrat Aeri (de rit duurt ongeveer een uur), waar je vervolgens de teleférico neemt, die je in de buurt van het heiligdom afzet. De rit met de kabelbaan duurt zo’n 5 minuten.

montserrat

 

Een andere mogelijkheid is om een station later uit te stappen, bij het treinstation Monistrol, waar je vervolgens de zogenaamde funicular cremallera (ritstrein) naar boven kunt nemen. De rit duurt zo’n twintig minuten. Op deze manier heb je de mogelijkheid om verschillende delen van de berg te bezoeken, waaronder de Santa Cova. Let op: je kunt bij aankoop van een treinkaartje kiezen voor een van beide opties. Een kaartje (retour) kost ongeveer 25 euro. Onze tip: ga met de kabelbaan omhoog en met het ritstreintje naar beneden (hiervoor koop je dus twee enkeltjes).

Behalve het klooster met La Moreneta kun je ook het abdijmuseum Museu de Montserrat bezoeken. Ook zijn er twee hotels en een paar restaurants. Vanaf het heiligdom kun je verschillende wandelroutes volgen.

Aanrader: Met een georganiseerde bustour

Een andere optie is om mee te gaan met een georganiseerde bustour. Op die manier hoef je niets meer te regelen. Via onze samenwerkingspartner Ticketbar kun je een georganiseerde busreis naar Montserrat heel makkelijk van tevoren en in het Nederlands boeken. Bij de prijs (€48) zitten een georganiseerde rondleiding, een retourtje met een luxe touringcar, het treintje de berg op, en een repetitie bijwonen van het jongenskoor in het klooster, inbegrepen.

Adres & plattegrond

Montserrat
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen