Plaça d’Espanya is het plein waar je de magische fonteinen vindt en waar de Olympische Spelen van 1992 werden gehouden. Het is een echt verkeersknooppunt, omdat de Gran Vía en de Avenida Paral-lel hier samenkomen.
Inhoud
Wat is Plaça d’Espanya?
Zo’n beetje elke grote Spaanse stad heeft wel een Spanjeplein. Een Plaza de España, noemen de Spanjaarden het zelf. Of, in het Catalaans: Plaça d’Espanya. Dat van Barcelona was het openingstoneel van de Wereldtentoonstelling in 1929. Na het Plaza de España in hoofdstad Madrid is dit het grootste plein van Spanje.
Lees ook: Plaça Catalunya
Hoe kom je bij Plaça d’Espanya?
Het Plaça d’Espanya is een belangrijk verkeersknooppunt in de stad. De metrolijnen L1, L3 en L8 maken hier een stop, maar ook als je gebruik wilt maken van de Ferrocarriles (trein), kun je hier opstappen. Dat doen wij bijvoorbeeld als we naar de Ikea gaan, die een stuk buiten het stadscentrum aan de Gran Vía ligt.
De Aerobus, de blauwe bus die tientallen keren per dag van en naar het vliegveld El Prat rijdt, stopt ook op het centrale plein. Makkelijk als je in de buurt je hotel of appartement hebt geboekt!
Zien en doen bij Plaça d’Espanya
Het drukke Plaça d’Espanya ligt daar waar de Gran Vía en de Avenida Paral-lel, twee van Barcelona’s langste straten, samenkomen. Ook kun je vanaf hier makkelijk de groene stadsheuvel Montjuïc beklimmen. Tot 1977 werd de grote arena op het plein gebruikt voor stierengevechten. Eind jaren tachtig kreeg het gebouw een beschermde status, maar het duurde nog jaren voordat het opnieuw in gebruik werd genomen.
Uiteindelijk werd besloten er een winkelcentrum van te maken, in 2011 ging Las Arenas open voor het publiek. Behalve Spaanse ketens als Mango en Desigual vind je er ook plekken om een hapje te eten en te drinken. Let op: in Las Arenas zitten geen winkels zoals Zara, Bershka en Pull&Bear.
Magische fonteinen
Toeristen weten het plein te vinden voor de spectaculaire fonteinenshow die hier wordt gehouden tussen de verkeersrotonde en het Palau Nacional op de Montjuïc. De magische fonteinen waren voor het eerst te zien bij de opening van de Wereldtentoonstelling in 1929. Dat was overigens niet het enige grote evenement waarbij het Plaça d’Espanya als toneel diende: ook de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 1992 werd hier gehouden.
Persoonlijke tip (momenteel gesloten)
Bij de fonteinenshow is het vaak ontzettend druk. Vanaf de bovenste verdieping van winkelcentrum Las Arenas heb je een prachtig uitzicht op het spektakel en het is hier meestal ook wat rustiger. Om er te komen ga je met de roltrap bij de achteringang aan de Carrer de la Diputació.
Architectuur Plaça d’Espanya
Het plein werd ontworpen door Josep Puig i Cadafalch en Guillem Busquets (en ligt uiteraard ook op de route die ik uitstippelden langs de mooiste werken van eerstgenoemde architect!).
Vanaf het plein loopt de Avinguda de la Reina Maria Cristina richting het Palau Nacional, waar het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), is gevestigd. De twee Venetiaanse Torens die het begin van de promenade flankeren zijn 47 meter hoog. Aan weerszijden bevinden zich de complexen van de Feria de Barcelona (de jaarbeurs).
In het midden van de verkeersrotonde, waar verschillende grote verkeersaders samenkomen, staat de fontein van Plaça d’Espanya. Dit monument, het werk van Josep Maria Jujol, is een eerbetoon aan de wateren van Spanje. Beeldhouwer Miquel Blay wilde de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee, de Cantabrische Zee, de Ebrodelta en diverse Spaanse rivieren uitbeelden met beelden van kinderen, jongeren en ouderen. De drie zuilen staan symbool voor religie, kunst en heldendom.