Uitgaan in Barcelona: clubs en discotheken

Uitgaan kan in Barcelona tot in de vroege uurtjes. Spanjaarden dineren in het weekend meestal laat en duiken tot een uur of drie het café in. Pas daarna begeven ze zich richting nachtclub. De meeste clubs en discotheken openen rond 1.00-1.30 uur de deuren om tussen 5.00 en 6.00 uur weer te sluiten. Maar waar moet je nu zijn voor het juiste feestje?

Sala Apolo (Poble-sec)

Vroeger een theater en tegenwoordig een club. De kleinere zaal La [2] is kleinschaliger, maar tegelijkertijd ook minder indrukwekkend. Pop, rock, indie, electro en roots music, afhankelijk van de dag en programmering.

Sala Apolo
Carrer Nou de la Rambla 113
Metro: L3 (groene lijn)/L2 (paarse lijn) Paral.lel

Sala Razzmatazz (Poblenou)

Volgens sommigen dé plek om te scoren. Voor anderen veel te druk met piepjonge mensen. ‘De rauwste en vetste rave locatie in Barcelona’ en ‘Ieder weekend wordt ook saai, maar er is gewoon geen betere opti’ zijn zomaar wat uitspraken van locals en feestgangers over Sala Razzmatazz. Deze megaclub bestaat uit vijf verschillende zalen, waar house, techno en indie wordt gedraaid. De tent is vooral populair bij jongeren tussen de zestien en vijfentwintig jaar.

Sala Razzmatazz
Carrer dels Almogàvers 122
Metro: L1 (rode lijn) Marina/L4 (gele lijn) Bogatell

Marula Café (Gòtic)

Veterane clubgangers waren razend enthousiast toen de drukbezochte discotheek Marula Café in Madrid aankondigde een tweede club in de Catalaanse hoofdstad te openen en zij zijn zeker niet teleurgesteld. De muziek die er wordt gedraaid, staat in Spanje bekend als música negra – een vage term die alles van soul van The Jackson 5 tot afrobeat van Fela Kuti kan inhouden. Marula staat in ieder geval synoniem voor kwaliteit en ‘dansbaarheid’ op uitstekende grooves.

Carrer dels Escudellers
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Sidecar (Gòtic)

Sidecar is een legendarische ondergrondse zaal – zowel letterlijk als figuurlijk – voor indie en rock. Een van die plekken waar degenen op zoek naar een club om de maandag- of dinsdagnacht door te halen dikwijls belanden. De line-up bestaat hoofdzakelijk uit dj’s die rock, punk en rock-‘n-roll draaien. Volgens ingewijden weerklinken de muren nog de echo’s uit de tijd dat deze club bevolkt werd door Amerikaanse mariniers, zeelui en vrolijke meisjes.

Plaça Reial 7
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

CLDC (Vila Olímpica)

CLDC is een van de clubs aan het strand. Stond zo’n tien jaar geleden bekend als ‘de club van Kluivert’, maar heeft tegenwoordig niets meer met de ex-voetballer te maken. Trendy publiek en altijd feest.

Passeig Marítim 32
Metro: L4 (gele lijn) Ciutadella-Vía Olímpica

Jamboree (Gòtic)

Bij Jamboree zit je goed voor een stevige dosis hip-hop en RnB. Donderdagavonden zijn beroemd. Ook een bekende venue voor jazz en een ontmoetingsplek voor artiesten en intellectuelen. Ook de jamsessies zijn legendarisch.

Plaça Reial 17
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

La Terrazza (Sants-Montjuïc)

In verband met het feit dat een groot deel van de club in de openlucht ligt en wel in het openluchtmuseum Poble Espanyol of het ‘Spaanse Dorp’, is La Terrazza alleen ’s zomers geopend. Dat wil zeggen van mei tot en met oktober. Als doorgewinterde clubganger moet je hier minstens één keer in je leven zijn geweest. En je kunt tussen dans en glaasje genieten van de kopieën van karakteristieke gebouwen uit alle Spaanse regio’s.

Avinguda del Marquès de Comillas/Poble Espanyol, Metro: L1/L3 Espanya
www.laterrazza.com

Otto Zutz (Sant Gervasi)

In 1985 werd een oude textielfabriek omgebouwd tot club. Eens de plek waar de beautiful people van Barcelona zich lieten zien, nu vooral een discotheek waar Erasmusstudenten elkaar treffen. Otto Zutz bestaat uit drie verdiepingen waar hiphop, R&B en house wordt gedraaid.

Carrer de Lincoln 15, Metro: L3 Fontana
www.grupo-ottozutz.com

Shôko (Port Olímpic)

Het Rotterdamse Stadhuisplein aan het strand van de Middellandse Zee. Dat zou een goede omschrijving zijn van het uitgaansgebied rond Port Olímpic. Aan de strandboulevard, waar Baja Beach Club, Opium Mar en Carpe Diem Lounge Club zich bevinden, ligt ook Shôko. Deze club, waar je kunt dineren en dansen, is volledig volgens de principes van Feng Shui ingericht. Na middernacht gaat de volumeknop op vol en kan het feest beginnen.

Passeig Marítim 36, Metro: L4 Ciutadella
www.shoko.biz

Barcelona Night Card

Speciaal voor de feestgangers die van plan zijn om in Barcelona flink de bloemetjes buiten te zetten en zo veel mogelijk van het nachtleven te ontdekken is er de Barcelona Night Card. Deze kaart geeft recht op toegang tot meer dan twintig verschillende nachtclubs gedurende zeven avonden. De kaart kost 20 euro.

Uitgaan in Barcelona, wat kost het?

Normaal gesproken moet je bij clubs en discotheken toegangsprijzen betalen die variëren van 10 tot 15 euro. In de meeste gevallen krijg je bij je entreekaartje dan ook een consumptie, waaronder een mixdrankje naar keuze.

Op de Ramblas, langs het strand en op andere locaties in de buurt van nachtclubs staan vaak ‘proppers’ die kaartjes uitdelen waarmee je gratis entree krijgt. In veel gevallen zijn deze geldig tot een bepaald tijdstip en zit er dan geen consumptie bij je entree inbegrepen.

Voor een rum-cola of andere mixdrankjes betaal je in een club doorgaans tussen de 8 en 12 euro. De prijzen voor frisdrank en bier lopen uiteen van 4 tot 10 euro. Wijn wordt in clubs meestal niet geschonken.

Wat je nog meer moet weten…

  • Spanjaarden zijn scheutig met alcohol. Een mixdrankje bevat al gauw twee keer zoveel sterke drank als in Nederland.
  • Het gebruik van drugs komt net als in Amsterdam ook in het nachtleven in Barcelona veel voor.
  • Let altijd goed op je spullen. Clubs en discotheken zijn eveneens terrein voor zakkenrollers. Voor je het weet ben je, terwijl je lekker staat te dansen, je geld en mobiele telefoon kwijt.
  • Bij sommige clubs gelden kledingvoorschriften en kom je op je slippers niet naar binnen.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 20 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!
delingen