Uitgaan in Barcelona: clubs en discotheken

Geschreven door Annebeth Vis, +20 jaar local in Barcelona.
Download ook mijn gratis Barcelonatips app

Zin om een avond lekker te dansen met je vrienden? Neem dan een kijkje bij de vele clubs in Barcelona. De meeste clubs en discotheken openen rond 00.00-1.30 uur de deuren om tussen 5.00 en 6.00 uur weer te sluiten. Maar waar moet je nu zijn voor het juiste feestje?

Inhoud

Uitgaan in Barcelona

Barcelona is een uitstekende stad om uit te gaan. Er is een grote verscheidenheid aan clubs te vinden. Van luxe clubs tot alternatieve clubs en natuurlijk zijn er ook discotheken waar je juist locals zult vinden en waar je ook wat minder voor je drankje betaald.

Het uitgaansleven in Barcelona start meestal vanaf 00.00. Vaak dineer je tot laat in een restaurant of drink je eerst wat in een bar. Vanuit daar gaan de meesten de nachtclubs in. Er zijn een aantal clubs die elke nacht geopend zijn, de rest vaak alleen in het weekend. 

De muziek die je het meest gaat horen is Reggaeton of bekende hits. Er zijn vaak avonden met een speciaal muziekgenre. Bijvoorbeeld techno, house, 90’s hits of dance. Wil je weten wat er op welke avond wordt gedraaid? Download dan de apps Dice of RA Guide. Dit zijn platformen waar je ook veilig tickets kan bestellen en de actuele planning van de maand kan bekijken. 

Verschillende clubs en discotheken

Sala Apolo (Poble-sec)

Vroeger een theater en tegenwoordig een club en concertzaal. Er zijn twee zalen: Sala 1 en Sala 2. Sala 1 is een prachtige concertzaal, Sala 2 voelt kleinschaliger. Pop, rock, indie, electro en roots music, het word hier allemaal gedraaid. In het weekend neemt de technoscene het hier vaak over en draaien er bekende dj’s. Ook worden de zalen in Sala Apolo vaak gebruikt als concertzaal. Je zult hier weinig toeristen vinden.

Sala Razzmatazz (Poblenou)

Deze megaclub bestaat uit vijf verschillende zalen, waar in elke zaal andere muziek wordt gedraaid. Voor iedereen wat wils dus! Je kunt hier house, techno, indie en reggeton & pop verwachten. Sala Razzmatazz kun je ook bezoeken voor concerten. Ook bij Razzmatazz zul je geen massa’s toeristen vinden en je meer tussen de locals wanen.

Marula Café (Gòtic)

Frequente clubgangers waren razend enthousiast toen de drukbezochte discotheek Marula Café in Madrid aankondigde een tweede club in de Catalaanse hoofdstad te openen en zij zijn zeker niet teleurgesteld. De muziek die er wordt gedraaid, staat in Spanje bekend als música negra – een term die alles van soul van The Jackson 5 tot afrobeat van Fela Kuti kan inhouden. Marula staat in ieder geval synoniem voor kwaliteit en ‘dansbaarheid’ op uitstekende grooves.

Jamboree (Gòtic)

Bij Jamboree zit je goed voor een stevige dosis hip-hop en RnB. Donderdagavonden zijn hier een van de drukste avonden, maar deze club is 7 dagen per week open! Ook worden hier vroeg op de avond regelmatig jamsessies georganiseerd. Het is een club die allerlei soorten mensen aantrekt, locals maar ook zeker toeristen door de ligging aan het mooie maar drukke Plaça Reial.

Input (Poble-sec)

Voor liefhebbers van elektronische muziek is dit the place to go! Input geeft ontzettend gave feesten en de muziek wordt door de beste dj’s gedraaid. Voor de echte technofans is dit een van de beste clubs. Het is een club voor iedereen, waar geen rekening wordt gehouden met mode en ongelijkheden, maar muziek het enige is wat telt.

La Terrazza (Sants-Montjuïc)

In verband met het feit dat een groot deel van de club in de openlucht ligt en wel in het openluchtmuseum Poble Espanyol of het ‘Spaanse Dorp’, is La Terrazza alleen ’s zomers geopend. Dat wil zeggen van mei tot en met oktober. Als je van uitgaan houdt moet je eigenlijk wel een bezoek brengen aan deze outdoorlocatie. En je kunt tussen dans en glaasje genieten van de kopieën van karakteristieke gebouwen uit alle Spaanse regio’s. Er wordt hier vooral house en techhouse gedraaid.

Otto Zutz (Sant Gervasi)

In 1985 werd een oude textielfabriek omgebouwd tot club. Eens de plek waar de beautiful people van Barcelona zich lieten zien, nu vooral een discotheek waar Erasmus studenten elkaar treffen. Otto Zutz bestaat uit drie verdiepingen waar hiphop, R&B en house wordt gedraaid.

Shôko (Port Olímpic)

Het Amsterdamse Leidseplein aan het strand van de Middellandse Zee. Dat zou een goede omschrijving zijn van het uitgaansgebied rond Port Olímpic. Aan de strandboulevard, waar Baja Beach Club, Pacha, Opium en Carpe Diem Lounge Club zich bevinden, ligt ook Shôko. Deze club, waar je kunt dineren en dansen, is volledig volgens de principes van Feng Shui ingericht. Geniet hier van de Spaanse muziek en de bekendste hits. Na middernacht gaat de volumeknop op vol en kan het feest beginnen. Als je de wereldberoemde dj’s wil zien draaien ben je bij deze clubs aan het strand op het juiste adres. Verwacht in Shôko en haar buren veel toeristen en een hoog gehalte testosteron. Als je naar een van de clubs aan het strand wil gaan zou ik Shôko aanraden: van deze clubs wat mij betreft de beste sfeer.

Downtown (Les Corts)

In deze club worden vooral hits gedraaid in combinatie met reggaeton. Downtown is een leuke club voor studenten, omdat de leeftijd vaak tussen de 20 en 25 ligt. En de drankjes zijn goedkoper vergeleken met de clubs aan het strand.   

Wat kost uitgaan in Barcelona?

Normaal gesproken moet je bij clubs en discotheken toegangsprijzen betalen die variëren van 10 tot 20 euro. In de meeste gevallen krijg je bij je entreekaartje dan ook een consumptie, bijvoorbeeld een mixdrankje naar keuze. Doordeweeks zijn de toegangsprijzen vaak een stuk goedkoper of zelfs gratis. Dit verschil echt per club.

Op de Ramblas, langs het strand en op andere locaties in de buurt van nachtclubs staan vaak ‘proppers’ die kaartjes uitdelen waarmee je gratis entree krijgt. In veel gevallen zijn deze geldig tot een bepaald tijdstip en zit er dan geen consumptie bij je entree inbegrepen.

Voor een rum-cola of andere mixdrankjes betaal je in een club doorgaans tussen de 8 en 12 euro. De prijzen voor frisdrank en bier lopen uiteen van 4 tot 10 euro. Wijn wordt in clubs meestal niet geschonken.

Handige tips

  • Spanjaarden zijn scheutig met alcohol. Een mixdrankje bevat al gauw twee keer zoveel sterke drank als in Nederland.
  • Het gebruik van drugs komt net als in Amsterdam ook in het nachtleven in Barcelona veel voor. Kijk dus goed uit voor je drankje.
  • Let altijd goed op je spullen. Clubs en discotheken zijn eveneens terrein voor zakkenrollers. Voor je het weet ben je, terwijl je lekker staat te dansen, je geld en mobiele telefoon kwijt. Vooral bij toeristische locaties, zoals de clubs aan het strand en Jamboree komt dit helaas regelmatig voor.
  • Bij sommige clubs gelden kledingvoorschriften. In principe is de dresscode in Spanje niet heel streng, maar slippers en een zwembroek kunnen wel een reden tot weigering zijn.
  • Op het Instagram account shaz.guest.list (een initiatief vanuit Erasmus Barcelona) vind je elke dag een planning van de leukste clubs.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis