Concerten en live muziek in Barcelona

Van Catalaanse rumba tot de mestizo muziek van Ojos de Brujo en Macaco, van grote namen uit de internationale popmuziek tot aan kleine, underground zaaltjes. Barcelona mag zich met recht een van de muzikale hoofdsteden van Europa noemen. Het aanbod aan live muziek is dan ook veelzijdig: naast de typische jazz, pop en rock clubs, kun je hier ook terecht voor je portie salsa of flamenco.

Aanrader: bezoek een flamencoshow (eventueel met diner) in het Tablao Cordobes. Tickets voor alleen de show (zonder diner) zijn €46 per stuk. Je kunt ze bestellen bij onze partner via deze link Tiqets. Tickets inclusief diner kosten €82 en zijn te bestellen via deze link.
 

Inhoud

Agenda grote concerten in 2024

Een kosmopolitische wereldstad als Barcelona trekt artiesten van wereldfaam. Een aantal grote artiesten die dit jaar optreden:

  • Madison Beer, 16 maart 2024, Sala Razzmatazz, koop je tickets hier
  • Mother Mother, 17 maart 2024, Sant Jordi Club, koop je tickets hier
  • Jason Derulo, 2 april 2024, Sant Jordi Club, koop je tickets hier
  • Pablo López, 10-11 april 2024, Palau de la Musica Catalana, koop je tickets hier
  • Jonas Brothers, 25 mei 2024, Palau Sant Jordi, koop je tickets hier
  • Primavera Sound Festival, 26 mei 2024, Parc del Fòrum, koop je tickets hier
  • Sonar, 13-16 juni 2024, Fira Montjuïc (overdag) en Fira Gran Via (avond), koop je tickets hier
  • Olivia Rodrigo, 18 juni 2024, Palau Sant Jordi, koop je tickets hier
  • Bruce Springsteen, 20 juni 2024 Lluís Companys Olympic Stadium, koop je tickets hier
  • Festival Cruilla, 10-13 juli 2024, Cruilla, koop je tickets hier

Voor een compleet overzicht van alle concerten kun je een kijkje nemen op de website van Wegow.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Verschillende soorten muziekstijlen in Barcelona

Catalaanse Rumba

De Catalaanse rumba is een muziekstijl die is ontstaan in de 20ste eeuw. In Barcelona was deze muziekstijl begin jaren 40 populair. Bij de Catalaansde rumba speelt de gitaar de hoofdrol. De muziek heeft wel wat weg van de flamenco en de Cubaanse rumba. In Barcelona is deze stijl geliefd en bekend. Naast de invloeden van de gitaar hoor je de zangers ook meeklappen op het ritme van de muziek, de zogenoemde “palmas”, zoals we die ook uit de flamenco kennen. Catalaanse rumba staat garant voor een gezellig feestje. Hieronder een korte video om alvast in de stemming te komen.

Een overzicht van concerten en optredens van Catalaanse Rumba vind je hier.

Flamenco

Flamenco is een muziekstijl die is ontstaan in het zuiden van Spanje, maar die je ook in Barcelona kunt tegenkomen. Flamenco is dans, zang en gitaarmuziek ineen. De muziek is beïnvloed door onder meer Indiase, Oost-Europese en Arabische klanken. Kenmerkend zijn de intense klanken, waar veelal pijn en verdriet in doorklinkt, en de intense dans. Hieronder alvast een korte impressie:

Locaties in Barcelona om van flamenco-optredens te genieten:

Tablao Flamenco Cordobes, koop hier je tickets – Ramblas
Tablao del Carmen, koop hier je tickets – Montjuïc
Barcelona City Hall – l’Eixample
Palau Dalmases, koop hier je tickets- El Born
Palacio del Flamencol’Eixample

Lees ook het artikel over flamencozangeres Luna Zegers.

Klassieke muziek

Als klassieke muziekliefhebber zijn er in Barcelona genoeg gelegenheden om te genieten van klassieke muziek. Er is een ruim aanbod van concerten in zalen als het Palau de la Musica en het L’Auditori. Zie hieronder een filmpje van een concert in de prachtige concertzaal het Palau de la Musica.

Locaties in Barcelona om van klassieke concerten te genieten:

Palau de la Musica – El Born
L’Auditori – Eixample
Gran Teatre del Liceu – Ramblas
Auditorio Axa – L’illa Diagonal

Opera

Er zijn verschillende locaties in Barcelona, waar je kunt genieten van opera, bijvoorbeeld bij Palau Dalmases en in het CaixaForum worden er regelmatig voorstellingen gehouden. Mijn grote favoriet is toch wel het Gran Teatre del Liceu, hét operagebouw van de stad, te vinden langs de Ramblas. Hieronder is een filmpje te zien van de bekende Freddy Mercurry en Montserrat met het nummer Barcelona:

Andere locaties in Barcelona voor een avond opera:

Teatre Poliorama – El Raval
Palau Dalmases – El Born

Jazz

In Barcelona kun je volop genieten van de jazzmuziek. Er worden wekelijks concerten gegeven, zoals in Jamboree (zie filmpje hieronder). Ik verzeker je ervan dat je hier een onvergetelijke avond hebt.

Andere locaties voor een avond jazz:

Palau de la Musica – El Born
Jaszzi Club -El Raval
Harlem Jazz Club – Barri Gòtic

Pop

Naast de bovengenoemde muziek worden er ook talloze grote popconcerten in de stad gehouden. Denk hierbij aan de world tour van Beyoncé in 2018 en het concert van Sam Smith. Voor de allergrootste popartiesten moet je meestal in het Palau Sant Jordi of het Olympisch Stadion Lluís Companys op de Montjuïc zijn. Andere bekende venues zijn de Sala Razzmatazz, Sala Bikini, Sala Apolo, waar zowel grote internationale namen als minder bekende artiesten op het programma staan. Sidecar en Sala BeCool zijn voorbeelden van wat kleinere zalen, met op het programma meer onbekende bands of upcoming artiesten.

Live muziek

Aanrader: Liefhebber van kunst en livemuziek? Dan is een concert in het European Museum of Modern Art (MEAM) zeker een aanrader. Sluit je culturele middag af met heerlijke muziek gespeeld door een liveband. Tickets zijn inclusief een concert en een bezoek aan de kunstcollectie van het MEAM. Kaartjes kun je bestellen via deze link.

Op veel plekken in Barcelona kun je op straat luisteren naar live muziek en vaak van hoge kwaliteit. Alle muzikanten die zorgen voor extra sfeer op straat moeten daarvoor een examen afleggen bij een speciale commissie van de gemeente. Echt aan te raden is de salsaband Made in Barcelona die vaak te vinden is bij Port Vell in de buurt van het Museu d’Història de Barcelona.

Ook zijn er in de stad talloze cafés en kleine concertzalen te vinden. De cafés London Bar en Big Bang in El Raval zijn een goed voorbeeld. Legendarisch zijn de jamsessies bij Jamboree op het Plaça Reial. Voor jazz, salsa en flamenco is de originele bar JazzSi een goed adres.

Concertgebouwen en concertzalen

In het overzicht hieronder vind je een overzicht van de bekendste concertgebouwen en concertzalen in Barcelona.

Lees hier ook het artikel over de leukste festivals in Barcelona.

Palau de la Música Catalana

De pompeuze concertzaal die Lluís Domènech i Montaner aan het begin van de twintigste eeuw bouwde in opdracht van de Catalaanse muziekvereniging is een lust voor het oog en een van de beste locaties in de stad om een klassiek concert bij te wonen. Naast de klassieke concerten vinden er ook jazzconcerten, popconcerten of flamencoshows plaats. De zaal beschikt over 2049 zitplaatsen en een omgekeerde gebrandschilderde koepel, die de zaal van natuurlijk licht voorziet. Een unicum in Europa om live muziek te beluisteren.
Palau de la Música Catalana, Carrer Sant Francesc de Paula 2
Metro: L1 (rode lijn), L4 (gele lijn) Urquinaona

L’Auditori

Het auditorium van Barcelona is de thuisbasis van het stadsorkest OBC. De zaal met plek voor 2400 stoelen is vernoemd naar de Catalaanse cellist Pau Casals. Er zijn ook twee kleinere zalen in het gebouw te vinden.
L’Auditori, Carrer de Lepant 150
Metro: L1 (rode lijn) Glòries, L2 (paars lijn) Monumental, L4 (gele lijn) Bogatell

Gran Teatre del Liceu

Het Gran Teatre Liceu, of kortweg het ‘Liceu’ is het operahuis van de stad. Het werd tussen 1845 en 1847 gebouwd langs de beroemde Ramblas. Destijds telde het 3500 zitplaatsen en daarmee was Liceu het grootste operahuis van Europa. Het moest vanwege brand en zelfs een aanslag echter diverse malen worden gesloten en heropgebouwd. Op dit moment zijn er 2292 plekken.
La Rambla 51-59
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Sala Apolo

De benedenverdieping van nachtclub Sala Apolo, is de plek waar nieuwe bandjes worden ontdekt en waar fans van het eerste uur drumsticks, playlists en T-shirts met handtekeningen kunnen bemachtigen. Het indie-geluid voert hier de boventoon. En na succes in deze kleine zaal keren vele bands niet lang daarna terug voor een concert in de grotere danszaal van het voormalige theater.
Carrer Nou de la Rambla 113
Metro: L3 (groene lijn)/L2 (paarse lijn) Paral.lel

Sala Razzmatazz

In de grote zaal van Sala Razzmatazz, met een capaciteit voor meer dan tweeduizend man, spelen de grote rock-, britpop- en pophelden, zoals The Flamping Lips (2000), Pulp (2001), Suede (2002) en The Libertines (2003) maar ook stijliconen als Roisin Murphy (2007). De zaal is ook regelmatig tot de nok toe gevuld voor razend populaire nieuwkomers als bijvoorbeeld Muse (2003), The White Stripes (2005) en Yelle (2008, 2010). Verder zijn er de vaste gasten uit binnen- en buitenland, zoals Los Planetas en LCD Soundsystem, die bijna jaarlijks terugkeren voor de geweldige concertsfeer in deze oude fabriek.
Carrer dels Almogàvers 122
Metro: L1 (rode lijn) Marina/L4 (gele lijn) Bogatell

Sala Bikini

Zowel nationale als internationale artiesten kun je bij Sala Bikini beluisteren. Met verschillende zalen en verschillende stijlen.
Avinguda Diagonal 547
Metro: L3 (groene lijn) Maria Cristina/L5 (blauwe lijn) Entença

Sidecar Factory Club

Sidecar Factory Club heeft een legendarische ondergrondse zaal op Plaça Reial in hartje stad voor indie en rock.
Plaça Reial 7
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

BARTS

Ondergebracht in een theater dat al meer dan 100 jaar oud is, opende Barcelona Arts On Stage zijn deuren in 2013 om binnen no time een plekje te veroveren tussen de andere populaire venues in de stad.
Avinguda del Paral.lel 62
Metro: L3 (groene lijn)/L2 (paarse lijn) Paral.lel

Luz de Gas

Een klassieker in uptown Barcelona is Luz de Gas. Tijdens de Belle Époque was dit dé plek voor cabaret. Tegenwoordig worden er dagelijks concerten georganiseerd.
Carrer de Muntaner 246
Metro: L5 (blauwe lijn) Hospital Clínic/L3 (groene lijn, L5 (blauwe lijn) Diagonal/FGC Provença

Jamboree

Ondergronds, warm, klein en intiem. Jazzliefhebbers mogen in de Catalaanse hoofdstad Jamboree niet overslaan. Deze muziektempel op Plaça Reial is een van Barcelona’s oudste en bekendste podia voor jazz. Van grote namen tot onbekende bands. Op maandagavond kun je voor 5 euro de jamsessies bijwonen. Om 21.00 uur speelt een band of muzikant en daarna mag eenieder die zich daartoe geroepen voelt, het podium betreden.
Plaça Reial 1
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Lees hier ook het uitgebreide artikel over uitgaan in Barcelona.

Tickets

De ticketverkoop is afhankelijk van waar je naartoe gaat. In de meeste gevallen kun je de tickets bestellen op de site van de aanbieder zelf. Ook kun je voor grote concerten tickets bestellen op de website van Viagogo.nl.

Kaart met alle locaties

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis