Concerten en live muziek in Barcelona

Van Catalaanse Rumba tot de mestizo muziek van Ojos de Brujo en Macaco, Barcelona mag zich met recht een van de muzikale hoofdsteden van Europa noemen. Het aanbod aan live muziek aanbod is dan ook veelzijdig: naast de typische jazz, pop en rock clubs, kun je hier ook terecht voor je portie salsa of flamenco.

Een kosmopolitische wereldstad als Barcelona trekt artiesten van wereldfaam. Een aantal grote artiesten die dit jaar optreden:

Grote concerten in 2018

Bob Dylan, 30 & 31 maart, Gran Teatre del Liceu
Roger Waters, 13 & 14 maart, Palau Sant Jordi
Sam Smith, 15 mei, Palau Sant Jordi
Ringo Starr, 26 juni, Palau Sant Jordi
Guns N’ Roses, 1 juli, Estadi Olímpic Lluís Companys
Shakira, 6 & 7 juli, Palau Sant Jordi
Pearl Jam, 10 juli, Palau San Jordi

Voor de allergrootste popartiesten moet je meestal in het Palau Sant Jordi of het Olympisch Stadion Lluís Companys op de Montjuïc zijn. Andere bekende venues zijn de Sala Razzmatazz, Sala Bikini, Sala Apolo, waar zowel grote internationale namen als minder bekende artiesten op het programma staan. Sidecar en Sala BeCool zijn voorbeelden van wat kleinere zalen, met op het programma meer onbekende bands of upcoming artiesten.

Sala Apolo

De benedenverdieping van nachtclub Sala Apolo, La [2], is de plek waar nieuwe bandjes worden ontdekt en waar fans van het eerste uur drumsticks, playlists en T-shirts met handtekeningen kunnen bemachtigen. Het indie-geluid voert hier de boventoon. En na succes in deze kleine zaal keren vele bands niet lang daarna terug voor een concert in de grotere danszaal van het voormalige theater.

Carrer Nou de la Rambla 113
Metro: L3 (groene lijn)/L2 (paarse lijn) Paral.lel

Sala Razzmatazz

In de grote zaal van Sala Razzmatazz, met een capaciteit voor meer dan tweeduizend man, spelen de grote rock-, britpop- en pophelden, zoals The Flamping Lips (2000), Pulp (2001), Suede (2002) en The Libertines (2003) maar ook stijliconen als Roisin Murphy (2007). De zaal is ook regelmatig tot de nok toe gevuld voor razend populaire nieuwkomers als bijvoorbeeld Muse (2003), The White Stripes (2005) en Yelle (2008, 2010). Verder zijn er de vaste gasten uit binnen- en buitenland, zoals Los Planetas en LCD Soundsystem, die bijna jaarlijks terugkeren voor de geweldige concertsfeer in deze oude fabriek.

Carrer dels Almogàvers 122
Metro: L1 (rode lijn) Marina/L4 (gele lijn) Bogatell

Sala Bikini

Verschillende zalen, verschillende stijlen. Zowel nationale als internationale artiesten kun je bij Sala Bikini beluisteren.

Avinguda Diagonal 547
Metro: L3 (groene lijn) Maria Cristina/L5 (blauwe lijn) Entença

Sidecar Factory Club

Legendarische ondergrondse zaal op Plaça Reial in hartje stad voor indie en rock.

Plaça Reial 7
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

BARTS

Ondergebracht in een theater dat al meer dan 100 jaar oud is, opende Barcelona Arts On Stage zijn deuren in 2013 om binnen no time een plekje te veroveren tussen de andere populaire venues in de stad.

Avinguda del Paral.lel 62
Metro: L3 (groene lijn)/L2 (paarse lijn) Paral.lel

Luz de Gas

Een klassieker in uptown Barcelona. Tijdens de Belle Époque was dit dé plek voor cabaret. Tegenwoordig worden er dagelijks concerten georganiseerd.

Carrer de Muntaner 246
Metro: L5 (blauwe lijn) Hospital Clínic/L3 (groene lijn, L5 (blauwe lijn) Diagonal/FGC Provença

Jamboree

Ondergronds, warm, klein en intiem. Jazzliefhebbers mogen in de Catalaanse hoofdstad Jamboree niet overslaan. Deze muziektempel op Plaça Reial is een van Barcelona’s oudste en bekendste podia voor jazz. Van grote namen tot onbekende bands. Op maandagavond kun je voor 5 euro de jamsessies bijwonen. Om 21.00 uur speelt een band of muzikant en daarna mag eenieder die zich daartoe geroepen voelt, het podium betreden.

Plaça Reial 17
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Klassieke muziek

 • Palau de la Música Catalana
  De pompeuze concertzaal die Lluís Domènech i Montaner aan het begin van de twintigste eeuw bouwde in opdracht van de Catalaanse muziekvereniging is een lust voor het oog en een van de beste locaties in de stad om een klassiek concert bij te wonen. De zaal beschikt over 2049 zitplaatsen en een omgekeerde gebrandschilderde koepel, die de zaal van natuurlijk licht voorziet. Een unicum in Europa om live muziek te beluisteren.
  Palau de la Música Catalana, Carrer Sant Francesc de Paula 2
  Metro: L1 (rode lijn), L4 (gele lijn) Urquinaona
 • L’Auditori – Het auditorium van Barcelona is de thuisbasis van het stadsorkest OBC. De zaal met plek voor 2400 stoelen is vernoemd naar de Catalaanse cellist Pau Casals. Er zijn ook twee kleinere zalen in het gebouw te vinden.
  L’Auditori, Carrer de Lepant 150
  Metro: L1 (rode lijn) Glòries, L2 (paars lijn) Monumental, L4 (gele lijn) Bogatell.
 • Gran Teatre del Liceu– Het Gran Teatre Liceu, of kortweg het ‘Liceu’ is het operahuis van de stad. Het werd tussen 1845 en 1847 gebouwd langs de beroemde Ramblas. Destijds telde het 3500 zitplaatsen en daarmee wat het het grootste operahuis van Europa. Het moest vanwege brand en zelfs een aanslag echter diverse malen worden gesloten en heropgebouwd. Op dit moment zijn er 2292 plekken.

La Rambla 51-59
Metro: L3 (groene lijn) Liceu

Live muziek

Op veel plekken in Barcelona kun je op straat luisteren naar live muziek en vaak van hoge kwaliteit. Alle muzikanten die zorgen voor extra sfeer op straat moeten daarvoor een examen afleggen bij een speciale commissie van de gemeente. Echt aan te raden is de salsaband Made in Barcelona die vaak te vinden is bij Port Vell in de buurt van het Museu d’Història de Barcelona.

Ook zijn er in de stad talloze cafés en kleine concertzalen te vinden. De cafés London Bar en Big Bang in El Raval zijn een goed voorbeeld. Legendarisch zijn de jamsessies bij Jamboree op het Plaça Reial. Voor jazz, salsa en flamenco is de originele bar JazzSi een goed adres.

Flamenco

Tijdens de Wereldtentoonstelling van 1929 trad een 14-jarig zigeunermeisje dansend en zingend op voor de Spaanse koning Alfonso XIII in het Poble Espanyol. Dit meisje was Carmen Amaya, die een wereldberoemde flamencodanseres zou worden. Het gebouw waar ze toen optrad heet sinds 1988 Tablao de Carmen (gevestigd in Poble Espanyol) en hier kun je al meer dan twintig jaar terecht voor live flamenco. Het spektakel, dat 60 minuten duurt, wordt verzorgd door een groep van zo’n twintig muzikanten en dansers.

Tablao de Carmen, Avinguda de Marqués de Comillas z/n
Metro: L1/L3 Espanya

shares