MUHBA – Museu d’Història de Barcelona

Het MUHBA of Museu d’Història de Barcelona is het Historisch Museum van de stad Barcelona. Historisch erfgoed, van de Romeinse tijd tot heden, wordt hier sinds 1943 geconserveerd, onderzocht en vertoond.

Verwacht niet dat je het MUHBA in één middagje hebt gezien: de collectie bevindt zich verdeeld over verschillende locaties in de stad. In totaal zijn er meer dan 35.000 voorwerpen te zien.

De lijst met MUHBA-locaties is erg lang en niet alle plekken zijn even bijzonder. In dit artikel zet ik uiteen welke locaties wat mij betreft een bezoekje waard zijn.

Boek nu je ticket voor het Barcelona History Museum, dat verschillende locaties omvat.

Nu reserveren

MUHBA - Museu d'Història de BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsToegang tot het Historisch Museum op het Plaça del Rei.
Voor mensen tussen de 30 - 64 jaar kost het €7. Maar het kost €6,65 als je deze link volgt. Nu online reserveren
Voor kinderen t/m 16 jaar is het gratis.
Voor mensen tussen de 16 - 29 jaar kost het €5.
Voor mensen ouder dan 65 jaar is het €5.
Voor grote families kost het €5.
AdresPlaça del Rei s/n (Barri Gótic)
Openbaar vervoer / metroMetro: Plaça del Rei s/n (L4)
OpeningstijdenDinsdag tot zaterdag: 10.00-19.00 uur. Zondag: 10.00-20.00 uur
Gesloten op maandag

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Inleiding

Hieronder vind je een lijst met Muhba sites die volgens mij de moeite waard zijn om te bezoeken. Je kunt hier ook wat praktische informatie over de sites vinden.

Praktische Informatie

Prijzen
Toegang tot het Historisch Museum op Plaça del Rei kost €7, maar als je op deze link klikt is het goedkoper (€6,65). Elke kaartje is 6 maanden geldig.

Koop je tickets online
Toegang tot het Historisch Museum op het Plaça del Rei kost €7, de meeste andere MUHBA-afdelingen zijn gratis te bezoeken. Met de Barcelona Card (waarmee je ook heel veel andere musea in Barcelona gratis bezoekt én gebruik kunt maken van het openbaar vervoer) kun je gratis naar binnen. Als je meer archeologische musea in de stad wilt bezoeken, is het Arqeoticket een goede optie.

Casa de Padellàs

Muhba
Het hoofdgebouw van het Historisch Museum is een gotisch paleis uit de zestiende eeuw, dat in 1931 steen voor steen opnieuw werd neergezet op het Plaça del Rei, Casa Padellàs genaamd. Voor die tijd stond het elders (in de Carrer del Mercaders), maar met de aanleg van de verkeersader de Vía Laietana werd gevreesd voor de toekomst van het paleis en besloten om het te verplaatsen. Bij de verplaatsing werden op de nieuwe locatie resten van de oude Romeinse stad gevonden en naar aanleiding daarvan werd besloten om er een museum van te maken. Sinds 1943 is hier het Museu D’Història de Barcelona gevestigd. Je kunt hier de resten van de oude Romeinse stad bezichtigen en een groot aantal objecten gerelateerd aan de historie van de stad. Ook worden er tijdelijke exposities gehouden over het verleden van de stad. Dit museum vormt de basis voor de andere MUHBA-afdelingen.

Praktische informatie
Adres: Plaça del Rei s/n (metro Jaume I, gele lijn)
Openingstijden: di-za 10.00-19.00 uur. zo 10.00-20.00 uur

Nu reserveren

Plaça del Rei

placa del rei
Dit nobele en sobere plein is het hart van de gotische wijk. De indrukwekkende middeleeuwse gebouwen die het Plaça del Rei ommuren, maken van het ‘Koningsplein’ een echte bezienswaardigheid. Hier vind je ondergrondse Romeinse ruïnes en de Saló del Tinell (banketzaal) waar de katholieke koningen Columbus zouden hebben ontvangen bij zijn terugkomst uit Amerika in 1493. Het plein werd in de middeleeuwen gebruikt voor stierengevechten en heksenverbrandingen. Vandaag de dag zorgen de gebouwen voor een goede akoestiek en vaak tref je er straatmuzikanten aan. Het roestbruine beeld op het plein, Topos V, is gemaakt door de Baskische beeldhouwer Eduardo Chillida. Het harmonieuze en rustgevende plein ligt vlak naast Casa Padellàs.

Tempel van Augustus

tempel keizer augustus
Deze Romaanse tempel werd gebouwd om keizer Augustus te aanbidden. Het was het centrale gebouw op de heuvel Tàber, in de huidige Carrer del Paradís nummer 10, eveneens in de gotische wijk. Op een punt in de geschiedenis werd de tempel vernield en de ruïnes werden pas in de late negentiende eeuw ontdekt, toen drie van de zuilen verschenen. Een vierde zuil werd later toegevoegd. De tempel is waarschijnlijk onder de Romeinse keizer Tiberius gebouwd. Een bijzondere en rustgevende plek midden in het centrum. Gratis te bezichtigen.

Praktische informatie
Adres: Carrer del Paradís 10 (metro Jaume I, gele lijn)
Openingstijden: ma 10.00-14.00 uur  di-za 10.00-19.00 uur en zo 10.00-20.00 uur
Prijs: Gratis

Vía sepulcral romana de la plaza de la Villa de Madrid


Vanuit de Romeinse kolonie Barcino liep een hobbelige weg door groene velden richting de bergen. De weg werd geflankeerd door statige cipressen, pijnbomen en een reeks grafmonumenten. De Romeinen begroeven hun doden vanuit hygiënische overwegingen buiten de stadsmuren, en hier kregen arme burgers, slaven en vrijgelatenen hun laatste rustplaats. Eeuwenlang dommelden ze onder een aardlaag, in complete vergetelheid, totdat de graftombes tijdens bouwwerkzaamheden in de jaren 1950 werden aangetroffen. In het informatiecentrum van de necropolis van Plaça de la Vila de Madrid leer je meer over de begrafenisrituelen van de Romeinen.

Praktische informatie
Adres: Plaça de la Vila de Madrid, s/n (Catalunya, groene lijn L3 en rode lijn L1)
Openingstijden: di 11.00-14.00 uur  zo 11.00-15.00 uur/16.00-19.00 uur
Prijs: Gratis

Santa Catarina

muhba santa catarina
Aan de achterkant van de huidige Santa Caterina Markt in de wijk El Born – waar vanaf de dertiende eeuw een belangrijk Dominicanenkloosters stond – werden begin deze eeuw overblijfselen gevonden uit de bronstijd. De bijna 4000 jaar oude resten zijn te bewonderen in een hoek van de markt die hiervoor bij de bouw speciaal werd vrijgehouden.

Praktische informatie
Adres: Carrer d’En Giralt el Pellicer 25 (metro Jaume I, gele lijn)
Openingstijden: ma-woe-za 7.30-15.30 uur en di-do-vr 7.30-20.30 uur
Prijs: Gratis

Casa del Guarda – Park Güell


Bij de toegangspoort naar Gaudí’s Park Güell staan twee huisjes. Die aan de linkerkant is Casa del Guarda. Dit huis was bedoeld als woning voor de conciërge van het park. Nu kun je er een expositie bekijken over Gaudí, Güell en Barcelona.

Praktische informatie
Adres: Carrer d’Olot s/n (metro Vallcarca of Lesseps, groene lijn)
Openingstijden: Zomerrooster: ma-zo 9.30-20.00 uur en Winterrooster: ma-zo 9.30-18.00 uur. Voor het Casa del Guarda gelden dezelfde openingstijden voor de rest van Park Güell en je kunt er ook alleen naar binnen als je ook kaartjes voor het park hebt.
Prijs: Gratis

Turó de la Rovira

turo de la rovira
Het mooiste uitzicht over Barcelona heb je zonder twijfel vanaf de heuvel Turó de la Rovira. De reden dat deze plek is opgenomen door het MUHBA, zijn de resten van het luchtafweergeschut dat gebruikt werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Deze bunkers zijn de stevige klim naar boven absoluut waard.

Lees hier hoe je bij de Bunkers van Carmel komt.

Praktische informatie
Adres: Marià Labèrnia s/n 08032 Barcelona
Openingstijden: okt t/m mei: woe 10.00-14.00 uur  za-zo 10.00-15.00 uur en jun t/m sep: woe-vr-za-zo 16.00-19.00 uur
Prijs: Gratis

Refugi 307

refugi307
Nog een overblijfsel van de Spaanse burgeroorlog is Refugi 307. Op 13 februari 1937 vond de eerste van de in totaal 192 bombardementen op Barcelona plaats door het leger van Franco. Om burgers tegen het geweld te beschermen, werden er meerdere bunkers gebouwd, waaronder deze in de wijk Poble Sec. Refugi 307 heeft een 400 meter lange tunnel van 1,6 meter breed en 2 meter hoog.

Praktische informatie
Adres: Carrer de Nou de la Rambla 169 (metro Poblesec, groene lijn)
Openingstijden: zondag om 10.30, 11.30 en 12.30 uur zijn er rondleidingen. Ma-za alleen groepsbegeleidingen op reservering. Let op: het aantal plaatsen is beperkt, dus zorg dat je van tevoren reserveert via [email protected]
Prijs: Gratis