Plaça del Rei

Dit rustige en nobele plein is het hart van de gotische wijk. De indrukwekkende middeleeuwse gebouwen die het Plaça del Rei ommuren, maken van het ‘Koningsplein’ een echte bezienswaardigheid. De eeuwenoude historische oase illustreert de pracht en praal van Barcelona in de Middeleeuwen. Hier vind je ook ondergrondse Romeinse ruïnes die je nóg verder terug in de tijd brengen.

Plaça ReialTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis te bezoeken
AdresPlaça del Rei (El Gòtic)
Openbaar vervoer / metroMetro: Jaume I (L4)
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

Wat is het Plaça del Rei?

Verborgen tussen de kronkelende steegjes en eeuwenoude gebouwen van de gotische wijk ligt een plein dat de edele geschiedenis van Barcelona ademt. Het Plaça del Rei staat bekend om zijn betoverende gotische schoonheid en historische betekenis. Het was namelijk het centrum van Barcelona in de middeleeuwen. Het plein is omgeven door verschillende belangrijke gebouwen, waaronder het Koninklijk Paleis, waar de koningen van Aragón ooit resideerden.

Wist je dat onder het Plaça del Rei een verborgen archeologische schat ligt? Tijdens opgravingen in de jaren 1930 werden de overblijfselen van een oude Romeinse stad ontdekt, genaamd Barcino. Deze overblijfselen bestaan uit oude straten, huizen en zelfs een stuk van de oude stadsmuur. Het is fascinerend om te bedenken dat er onder je voeten een hele andere wereld ligt, die teruggaat tot de tijd van de Romeinen.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Hoe kom je bij het Plaça del Rei?

Metro: Het gemakkelijkst is om de metro op de gele lijn (L4) te nemen naar de halte Jaume I. Plaça del Rei ligt op een kleine twee minuutjes lopen van het metrostation.

Parkeren: Er zijn verschillende ondergronds parkings rondom het plein op enkele minuten lopen. Parkeren in Barcelona is relatief makkelijk, maar afhankelijk van waar je parkeert, ben je hier natuurlijk wel wat aan kwijt.

Lopen of fietsen is ook een goede optie. Het plein ligt pal in het historische centrum, niet ver van andere bezienswaardigheden.

Geschiedenis

Plaça del Rei, ook bekend als het Koningsplein, heeft een fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Ooit het politieke en bestuurlijke centrum van Barcino, de Romeinse nederzetting die later Barcelona werd. Het plein toont nog steeds overblijfselen van de oude Romeinse muren en gebouwen in het ondergrondse museum. In de middeleeuwen bloeide het plein op als het hart van het toenmalige Barcelona, met het imposante Koninklijk Paleis als de residentie van de graven van Barcelona en later de koningen van Aragon. Hier werden belangrijke politieke gebeurtenissen en ceremoniële activiteiten gehouden, waaronder de ontvangst van beroemde ontdekkingsreizigers als Columbus en Vespucci na hun ontdekkingen op het Amerikaanse continent.

Later werd het plein openbaar en vonden er markten, toernooien en theatervoorstellingen plaats, maar ook heksenverbrandingen. Vandaag de dag is Plaça del Rei een levendig symbool van de Catalaanse geschiedenis en identiteit, waar het verleden en het heden samenkomen en de rijke geschiedenis van Barcelona tot leven komt in de prachtige gotische architectuur.

Wat vind je op het Plaça del Rei?

Palau Reial Major

Het belangrijkste gebouw op Plaça del Rei is uiteraard het Koninklijk Paleis. Hoewel het paleis in de 10e eeuw werd opgericht, dateert de huidige gotische structuur voornamelijk uit de late 14e eeuw. Het paleis was de residentie van de graven van Barcelona en later de koningen van Aragon, waardoor het een belangrijk politiek en ceremonieel centrum was. Het Palau Reial Major speelde een cruciale rol in de Catalaanse geschiedenis en was getuige van belangrijke gebeurtenissen. Binnenin het paleis bevindt zich de indrukwekkende Saló del Tinell, een grote banketzaal die diende als locatie voor belangrijke koninklijke ontvangsten. Het was hier dat Koning Ferdinand II van Aragon en Koningin Isabella I van Castilië Christopher Columbus en Amerigo Vespucci ontvingen na hun ontdekkingsreizen naar de Nieuwe Wereld.

Later werd Palau de Lloctinent aan het paleizencomplex toegevoegd. Het werd halverwege de 16e eeuw gebouwd in renaissancestijl. Het was de residentie van een luitenant, de vertegenwoordiger van de koning in Catalonië. Je kunt de binnenplaats gratis bezoeken. Het is mooi versierd met planten en de gele muren geven en fris gevoel tegen de blauwe lucht.

MUHBA

Een van de afdelingen van het MUHBA of Museu d’Història de Barcelona is gevestigd in het paleis Casa Padellàs en de gebouwen die het plein omringen. Hier zijn resten van de oude Romeinse stad te bezichtigen en je komt er alles te weten over de historie van Barcelona dankzij een groot aantal historische objecten en extra tijdelijke tentoonstellingen.

Toegang tot het Historisch Museum op het Plaça del Rei kost €7, de meeste andere MUHBA-afdelingen zijn gratis te bezoeken. Met de Barcelona Card (waarmee je ook heel veel andere musea in Barcelona gratis bezoekt én gebruik kunt maken van het openbaar vervoer) kun je gratis naar binnen. Als je meer archeologische musea in de stad wilt bezoeken, is het Arqeoticket een goede optie.

Nu reserveren

Capella de Santa Àgueda

De Capella de Santa Àgueda is een historische kapel die oorspronkelijk deel uitmaakte van het Koninklijk Paleiscomplex. Deze gotische kapel uit de 14e eeuw diende als een belangrijke religieuze ruimte voor de koningen van Barcelona en Aragon. Hier vonden koninklijke ceremonies en religieuze vieringen plaats, waaronder huwelijken en kroningen. Het gebouw weerspiegelt de kenmerkende soberheid van de Catalaanse gotische stijl.

Mirador del Rei Martí

Boven de gevel van het paleis rijst een ongewone structuur op, de Mirador del Rei Martí (of Koning Martin’s Uitkijktoren), ontworpen door Antoni Carbonell in de 16e eeuw in opdracht van Koning Martin van Aragon. Deze hoge rechthoekige toren met vijf op elkaar gestapelde galerijen is gebouwd met zo’n geometrische eenvoud dat het er moderner uitziet dan de omliggende gebouwen, hoewel het rond dezelfde tijd werd gebouwd.

Topos V kunstwerk

Op het plein staat een roestbruin beeldhouwwerk “Topos V” gemaakt door de Baskische kunstenaar Eduardo Chillida. Oorspronkelijk stond het werk ten toon in het Fundació Joan Miró, maar men besloot het op Plaça del Rei te plaatsen omdat het moderne kunstwerk met zijn geometrische vormen en bruine kleur perfect in harmonie gaat met de omliggende sobere Middeleeuwse gebouwen.

Activiteiten op Plaça del Rei

Het plein werd in de middeleeuwen gebruikt voor stierengevechten en heksenverbrandingen. Vandaag de dag zorgen de gebouwen voor een goede akoestiek en vaak tref je er straatmuzikanten aan. Daarnaast worden er vaak culturele evenementen, concerten en optredens georganiseerd op het plein, vooral tijdens festivals en speciale gelegenheden. Bijvoorbeeld tijdens de wijkfeesten Les Festes del barri Gòtic zijn er activiteiten en workshops en worden er volksliederen gezongen. De traditionele castellers maken in het midden van het plein enorme menselijke torens.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Plaça del Rei in foto’s

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis