Het centrum van Barcelona

Het vijf hectare grote Plaça de Catalunya vormt het hart van Barcelona. Het verbindt de oude Ciutat Vella met de latere uitbreiding Eixample. Hier komen verschillende metrolijnen samen. Ook is dit het hoofdstation van de regionale treinen (FGC).

Ook hebben alle nachtbussen het Plaça de Catalunya als bestemming en een groot aantal stadsbussen stopt hier eveneens. Het plein vormt tevens de laatste halte van de Aerobus die passagiers vanaf het vliegveld naar de stad brengt.

Vanaf het Plaça de Catalunya richting zee loopt de wereldberoemde en altijd levendige Ramblas die de centrumwijken El Gòtic en El Raval van elkaar scheidt.

Evenwijdig aan de Ramblas, aan de andere kant van de gotische wijk, loopt de Vía Layetana, die in 1859 werd ontworpen door stadsplanner Ildefons Cerdá. Deze drukke verkeersader vormt de grens tussen El Gòtic en de wijk El Born.

Ciutat Vella

Het district Ciutat Vella is een van de tien administratieve disctricten in de stad en bestaat uit het oude, historische centrum, oftewel de wijken:

 • El Gòtic
 • El Born
 • El Raval
 • Barceloneta

In het artikel over Barceloneta, Vila Olímpica en Poblenou kun je meer lezen over de oude visserwijk Barceloneta.

Barri Gòtic (Gotische wijk)

 • Waar? – Tussen de Ramblas en de Via Laietana.
 • Hoe kom je er? – Metrohaltes: Plaça Catalunya (L1/L3), Liceu (L3), Drassanes (L3), Jaume I (L4).

Als je ergens het verleden voelt ademen in Barcelona, dan is dat in de oude binnenstad, de gotische buurt. El Gòtic (Spaans: El Gótico), de gotische wijk, vormt het oudste deel van Barcelona. De vele Romeinse opgravingen getuigen van de aanwezigheid van het Romeinse volk op deze plek. Boven op de resten uit de Romeinse tijd werd later de middeleeuwse stad gebouwd. Verdwaal in de wirwar van straten en stegen en vergaap je aan de eeuwenoude bouwwerken.

Anno 2017 kun je nog altijd dwalen door de romantische middeleeuwse straten en stegen die in deze wijk deels intact zijn gebleven. Met name El Call, de oude joodse buurt, is een prachtig voorbeeld. Tussen de middeleeuwse panden en bouwwerken door stuit je op archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd en gotische gebouwen uit latere eeuwen.

Het belangrijkste bouwwerk in de gotische buurt is de kathedraal van de stad, de Catedral de la Santa Cruz i de Santa Eulàlia. Grappig genoeg denken sommige toeristen dat dit de Sagrada Familia is, maar dat is dus niet het geval. Op het plein voor de kathedraal en in de mooie straten rondom is het vaak een levendige boel, met straatmuzikanten, artiesten en selfie-sticks.

Ook van groot belang voor de stad is het Plaça Sant Jaume, het politieke hart, waar zich de Catalaanse regering en het stadhuis van Barcelona tegenover elkaar bevinden. Een andere toeristische trekpleister is Plaça Reial, ‘Koninklijk Plein’, misschien wel het mooiste plein van de stad. Maar ook dat andere ‘Koningsplein’, Plaça del Rei komt in aanmerking voor die benoeming. En weer anderen verliezen hun hart aan het kleine, charmante pleintje Plaça Felipe Neri.

Ook bevindt zich in de gotische wijk de populaire winkelstraat Avinguda del Portal de l’Àngel, waar alle grote retailers zoals Zara, Mango en H&M het straatbeeld bepalen. (Meer over winkelen in Barcelona).

El Beso De Kus Barcelona

Verder kom je er talloze toeristenwinkels, hotels en andere voorzieningen voor bezoekers van de stad tegen.

Persoonlijke tip: het museum Frederic Marès is misschien niet erg bekend, maar staat garant voor een bijzondere museumervaring. Hier zijn verzamelingen ondergebracht van de Catalaan Frederic Marès. De collectie is zo uitgebreid dat lang stilstaan bij de werken af te raden is, maak in plaats daarvan gewoon een wandeling door het gebouw en val van de ene in de andere verbazing.

El Born

 • Waar? – Grenzend aan de gotische wijk, tussen de Via Laietana en het stadspark La Ciutadella.
 • Hoe kom je er? – Metrohaltes: Arc de Triomf (L1/L4), Jaume I (L4).

Tussen de dertiende een vijftiende eeuw groeide de wijk El Born uit tot het economische centrum van de stad. De buurt bevond zich dicht bij de zee en haven en verschillende straten doen nog altijd herinneren aan de bedrijvigheid in de tijd, zoals de Carrer dels Sombrerers, de straat waar de hoedenmakers gevestigd waren.

Al eeuwenlang vormt de kathedraal de Basílica de Santa Maria del Mar het hart van El Born.

Dit kerkgebouw werd in een recordtijd van iets meer dan zestig jaar opgetrokken in de veertiende eeuw. De buurtbewoners droegen allemaal letterlijk hun steentje bij omhet gebedshuis uit de grond te stampen. Vanaf een van de gezellige terrasjes op het plein voor de ingang heb je goed zicht op het bouwwerk.

De Passeig del Born verbond de kathedraal met de oude markthal, waar tegenwoordig het El Born Centre Cultural te vinden is, vroeger een markthal en tegenwoordig een museum waar je alles leert over de geschiedenis van de wijk.

Langs de mooie promenade zitten diverse gezellige cafés en bars. Duik ook de zijstraten in voor leuke eetplekken en designerboetieks. El Born wordt niet voor niets vergeleken met het New Yorkse Soho.

De belangrijkse toeristische trekpleister in El Born is ongetwijfeld het Picassomuseum, hier staan vaak lange rijen voor de kassa. Het museum is ondergebracht in enkele paleisjes die werden opgetrokken in de late middeleeuwen, toen El Born het welvarende centrum vormde van Barcelona.

Onze tips voor een bezoek aan de wijk El Born

Onze eigen Carlijn heeft het geluk dat haar appartement in de trendy wijk El Born ligt, maar Carola is er vanwege haar werk als stadsgids ook regelmatig te vinden en Annebeth woont er niet ver vandaan. El Born is een van onze favoriete wijken. Ga mee op pad en je ontdekt waarom!

Een prima beginpunt voor een wandeling door de wijk is metrohalte Jaume I. Hiervandaan neem je de Carrer de l’Argenteria, waar je een paar leuke winkelzaken zitten. El Magnífico is favoriet onder koffieminnaars in de stad. De straat komt uit op de kathedraal de Basílica de Santa Maria del Mar, die al eeuwenlang het hart vormt van El Born.

Santa Maria del Mar
De Santa María del Mar.

Dit kerkgebouw werd in een recordtijd van iets meer dan zestig jaar opgetrokken in de veertiende eeuw. De buurtbewoners droegen allemaal letterlijk hun steentje bij om het gebedshuis uit de grond te stampen. Vanaf een van de gezellige terrasjes op het plein voor de ingang heb je goed zicht op het bouwwerk.

Bubó BarcelonaIs het al borreltijd? Bij La Vinya del Señor kun je wijnproeven. Meer zin in een gebakje? Sla dan Bubó niet over. Als wij onszelf willen trakteren, doen we dat hier! Tip: als je buiten wilt zitten, laat dat dan weten. Bubó heeft ook een terras met uitzicht op de kathedraal.

Maar ga ook de kathedraal even binnen, is absoluut de moeite waard. Echte liefhebbers kunnen een rondleiding nemen (€8) en het dak met uitzicht bezichtigen.

Aan de rechterzijde van de kathedraal vind je het monument Fossar de les Morreres. De vlam die hier altijd wakkert is een eerbetoon aan de gevallenen uit 1714, het jaar dat Barcelona de strijd tegen Madrid definitief verloor.

Passeig del Born BarcelonaVanaf de achterkant van de Santa María del Mar zit je zo op de Passeig del Born, misschien wel de leukste straat in de wijk. Pandjes kijken, etalages of even neerstrijken op een bankje. Als je van kunst houdt, kun je in de Carrer de Montcada naar het Museu Picasso. Lees ook dit uitgebreide artikel over het museum van de grote Spaanse meester. Zorg wel dat je van tevoren entreekaarten koopt, want de rijen zijn lang!

SHOPPEN!Shopaholics raden we aan om de straten rondom de Passeig del Born niet over te slaan. Hier zitten superleuke winkels en designerboetieks. El Born wordt niet voor niets vergeleken met het New Yorkse Soho. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de winkels van La Comercial en struin door de Carrer Rec.

El Born CCDe Passeig del Born verbond de kathedraal met de oude markthal, waar tegenwoordig het El Born Centre Cultural te vinden is, vroeger een markthal en tegenwoordig een museum waar je alles leert over de geschiedenis van de wijk en waar je de resten van opgravingen uit de achttiende eeuw kunt vinden. Je kunt er gratis naar binnen en het is ons inziens absoluut de moeite waard om een kijkje te nemen.

Rond de oude markthal zitten een paar goede adresjes om te eten. De tapas bij Llamber zijn fantastisch, voor goede vis ga je naar La Paradeta en Ikibana (Japans-Braziliaans) is een van de favoriete restaurants van Annebeth.

Ciutadella Park
Parc Ciutadella is het ‘Vondelpark van Barcelona’.

Een bezoek aan El Born laat zich ook perfect combineren met het stadspark Parc Ciutadella. Dat is ook echt een aanrader met kinderen. Je kunt hier de dierentuin bezoeken, roeien in het kleine meertje of naar de speeltuin met de kleinsten. Een laken mee en broodjes en je organiseert hier net als de locals, een picknick.

Heb je genoeg geluierd in het park? Loop eventueel via de promenade Passeig de Lluis Companys tegenover de hoofdingang richting de Arc de Triomf. Fotomoment!

Je kunt ook weer de wijk induiken. Niet ver bij het park vandaag liggen het Convent Sant Agustí, waar een buurtcentrum is gevestigd. Best leuk om een kijkje te nemen en soms worden er exposities gehouden. Het cafeetje binnenin is kidsproof.

Hiernaast zit het Museu de la Xocolata. Vinden wij eigenlijk alleen leuk voor kinderen. Die zullen er hun ogen uitkijken.

In de Carrer de la Princesa zitten een paar leuke zaken, maar nog veel fijner (onze mening) is het pleintje langs de Carrer de l’Allada-Vermell. Tijd voor een terrasje! Ook top met kinderen, want hier zit een speeltuin.

5X MET DE KIDS DOOR EL BORN

 • Parc de la Ciutadella
 • Dierentuin
 • Museu de la Xocolata
 • Café in Convent Sant Agustí
 • Pleintje Carrer de l’Allada-Vermell

Loop daarna naar de Carrer dels Corders, steek over en ga zo langzaam richting markthal. Die zul je niet missen! Het bontgekleurde dak van de Mercat de Santa Caterina is een echte eyecather. Het grote voordeel van deze eigentijdse versmarkt is dat het er een stuk rustiger is dan bij de beroemde Boquería.

Bij Cuines de Santa Caterina kun je prima eten. Wij raden wel aan voor de meer mediterrane gerechten te gaan, vinden we zelf de lekkerste van de kaart!

Aan de andere kant (de kant van de hoofdingang) van de markt kom je terecht in Sant Pere, het voor veel toeristen onbekende deel van El Born. Sommige toeristen komen hier wel om het pompeuze en fantastische Palau de la Música te bekijken (doen!) of er een concert bij te wonen, maar daar blijft het bij.

Juist dit deel van de wijk wordt momenteel steeds populairder onder locals. Niet voor niets maakten wij een blogpost over Sant Pere waarin we de leukste adresjes op een rij zetten. Ga dus zeker naar Plaça Sant Pere, bestel koffie bij NØmad in de mooie oude passage Passatge del Sert of borrel bij het Antic Teatre.

El Raval

 • Waar? – Grenzend aan de gotische wijk, tussen de Ramblas en Avinguda Paral.lel.
 • Hoe kom je er? – Metrohaltes: Plaça Catalunya (L1/L3), Liceu (L3), Paral.lel (L2/L3).

24586126323_6b0f01ee9d_z-2

Ook de wijk El Raval heeft zijn oorsprong in de middeleeuwen. Nieuwkomers streken hier neer en in de loop der eeuwen groeide de buurt uit tot rasechte immigrantenwijk.

Toeristen en welgestelde stadsbewoners lieten El Raval lange tijd links liggen. De wijk stond als gevaarlijk te boek en vormde een toevluchtsoord voor junks en hoertjes. Pas in de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw besloot het stadsbestuur dat het tijd was om El Raval onder handen te nemen.

Aftandse panden en hele straten werden met de grond gelijk gemaakt en de buurt werd flink opgeschoond. Met de komst van het museum voor hedendaagse kunst MACBA en het Centre de Cultura Contempòranea de Barcelona (CCCB) kregen ook toeristen een reden om de wijk een bezoek te brengen.

Rambla_Raval

Vanaf dat moment wisten ook de bohemiens en hipsters de buurt steeds vaker te vinden. Dat resulteerde de komst van in hippe winkelzaken, vintage boetieks, gezellige restaurants, maar bijvoorbeeld ook het spectaculaire hotel van het Mallorcaanse schoenenmerk Camper.

De wijk werd vanaf het jaar 2000 zelfs zo populair onder stadsbewoners afkomstig uit andere buurten, dat er een nieuw werkwoord geboren werd: ravalear, het doorbrengen van een (mid)dag in de musea, winkels en op de terrassen van El Raval.

Persoonlijke tip: de binnentuin van het Antic Hospital de la Santa Creu is een fantastische locatie voor een kop koffie. Ook leuk: het terras bij het Museu Marítim.