El Born CCM

In El Born CCM (centre de cultura i memòria) kun je belangrijke archeologische vondsten uit het begin van de achttiende eeuw bekijken. Het museum is gevestigd in een spectaculaire overdekte markthal uit de negentiende eeuw.

El Born CCMTickets, openingstijden & openbaar vervoer
EntreeGratis
Guided tourVolwassenen: €4
Jongeren tussen 8 en 29 jaar en senioren 65+: €2,80
Kinderen tot 8 jaar: gratis
Met kaartje van de Bus Turístic: €3,52
Audioguide: gratis (let op: niet beschikbaar op de dagen dat El Born CCM gratis te bezoeken is).
AdresPlaça Comercial, 12, 08003 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Arc de Triomf (L1)
Hop-on Hop-off bus: La Ciutadella
OpeningstijdenDinsdag t/m zondag: 10.00 tot 20.00

Inhoud

El Born CCM in foto’s

 

Wat is El Born CCM?

El Born CCM is een museum dat is gehuisvest in een voormalige markthal uit het jaar 1876 die begin jaren zeventig haar deuren definitief sloot. In de jaren negentig werd besloten hier een bibliotheek te vestigen, maar al vrij snel nadat er begonnen werd met de werkzaamheden werden er oude stadsresten aangetroffen, die heel belangrijk bleken voor de Catalanen en de Catalaanse geschiedenis. Dit was belangrijk omdat deze wijk bedolven was geraakt door een van de onafhankelijkheid strijden.

Je kunt gratis naar binnenlopen en de overblijfselen bewonderen. Vergeet ook zeker niet om de indrukwekkende ijzerarchitectuur te bekijken. Je kunt precies zien hoe op deze plek ooit de straten liepen en waar de huizen stonden. In het midden van deze kolossale ruimte worden de stenen, straten en huizen van Barcelona uit 1700 blootgelegd.

Wanneer je naar binnenloopt zie je ook loketten waar je tickets kunt kopen voor exposities en rondleidingen. Erg interessant voor als je nóg meer te weten wilt komen.

Er is een expositieruimte en een museum waar je alles kan leren over de geschiedenis van Barcelona en het dagelijks leven van de Barcelonezen eeuwen geleden. Je kunt er een hapje eten of souvenirs kopen. Ik vind El Born CCM echt een hoogtepunt in de wijk en raad iedereen aan om er even naar binnen te gaan.

Een bezoek aan de archeologische opgravingen en de rest van het culturele centrum is daarnaast in het bijzonder aan te raden voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis of de Catalaanse kwestie. Maar ook architectuurliefhebbers zullen hun ogen uitkijken, want de markthal zelf is prachtig.

Plan je bezoek aan El Born CCM

El Born CCM ligt in het centrum van de stad in de wijk El Born en je kunt je bezoek goed combineren met een dagdeel in deze buurt, een bezoek aan het Picassomuseum of een picknick in het Parc de la Ciutadella.

Voor een groot deel is een bezoek aan het El Born CCM gratis. Je kunt de oude markthal en de opgravingen gratis bekijken, maar wanneer je een rondleiding wilt of een expositieruimte wilt bezoeken moet je wel een kaartje kopen.

Een bezoek aan het El Born CCM is goed te combineren met de wijk El Born. Het rondlopen door het gratis gedeelte kost je ongeveer een kwartier, leuk om even binnen te lopen.

Mijn persoonlijke tips

 • Via de Passeig del Born – de straat vol leuke barretjes die aan het marktplein grenst – kom je uit bij de basiliek van Santa María del Mar, de kerk die de Barcelonezen in hun hart dragen. Let op: tussen 13.00 en 17.00 moet je entree betalen.
 • In de nauwe straatjes, vaak prachtig versierd met verlichtingen en originele decoraties rondom de kerk, kun je heerlijk verdwalen en bijzondere winkels en kunstgalerijen ontdekken. Bekijk mijn pagina over El Born voor de beste tips.
 • Ben je met de kinderen in Barcelona? Achter het Born CCM ligt het stadspark Parc de la Ciutadella, een heerlijke plek om te picknicken en de kinderen te laten spelen in de speeltuin achterin, er is een roeivijver en een mammoet (op ware grootte!).
 • Er is een prima openbaar toilet (ook voor mensen in een rolstoel toegankelijk) rechts achterin, naast de Sala Villaroel.

Tickets, tours en rondleidingen El Born CCM

De entree van El Born CCM is gratis. Je kunt dan op eigen gelegenheid rondwandelen en interessante informatie lezen op de borden die rondom de stadsresten hangen (in het Engels, Spaans en Catalaans).

Maar er zijn ook speciale rondleidingen onder begeleiding van een gids, die je meeneemt naar beneden waar de stadsresten van heel dichtbij te zien zijn. Boek zo’n tour wel ruim op tijd want er is maar een beperkt aantal plaatsen per rondleiding.

Tot slot kun je de exposities in de expositiezalen bezichtigen. Hiervoor heb je wel een ticket nodig. Dat kun je ter plekke bij de kassa kopen (scroll iets verder door voor de actuele prijzen).

Rondleiding door El Born CCM met gids

Je kunt de archeologische resten ook van heel dichtbij bekijken maar dit kan alleen onder begeleiding van een gids. De tours die negentig minuten duren, worden helaas niet in het Nederlands aangeboden, maar wel in het Engels, Duits en Frans. Kinderen tot acht jaar mogen gratis mee.

Kijk ook naar de actuele agenda van het CCM, er worden met grote regelmaat allerlei heel uitlopende activiteiten georganiseerd: theatervoorstellingen, workshops voor kinderen en poppenkast, interessante tijdelijke exposities en concerten. Veel is in het Catalaans en/of Spaans, maar er wordt vandaag de dag steeds meer in het Engels vertaald.

klik hier voor meer informatie over tijden, actuele prijzen en hoe je de tour kunt boeken.

Praktische informatie

Je kunt het El Born CCM gratis binnenlopen en de oude markthal en de opgravingen bekijken. Voor de toegang naar de verschillende expositiezalen met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, moet je een kaartje kopen, behalve op zondag tussen 15.00 en 20.00 en de hele eerste zondag van de maand. Scroll iets verder naar beneden voor alle info over het gratis bezoeken van El Born CCM.

Prijzen

Voor de exposities betaal je deze prijzen:

Volwassenen: €4
Jongeren tussen 16 en 29 jaar en senioren 65+: €2,80
Kinderen tot 8 jaar: gratis
Met kaartje van de Bus Turístic: €3,52
Audioguide: gratis (let op: niet beschikbaar op de dagen dat El Born CCM gratis te bezoeken is).

Op zondagmiddag van 15.00-20.00 uur hoef je voor de expositieruimtes geen kaartje te kopen en op iedere eerste zondag van de maand is El Born CCM de hele dag gratis (van 10.00-20.00). Op die dagen is de gratis audioguide niet beschikbaar en zijn er geen rondleidingen.

Op onderstaande feestdagen zijn de exposities in El Born CCM gratis te bezoeken:

 • 12 februari (dag van Santa Eulàlia)
 • 18 mei (internationale museumdag)
 • 11 september (La Diada)
 • 24 september (feesten van La Mercè)
 • 30 november (dag van San Andrès)

Openingstijden

El Born CCM is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00-20.00 uur. Op onderstaande dagen is het centrum gesloten:

 • 1 januari (nieuwjaarsdag)
 • 1 mei (dag van de arbeid)
 • 24 juni (Sant Joan)
 • 25 december (eerste kerstdag)

Veel musea zijn trouwens in Barcelona gratis te bezoeken op bepaalde dagen, klik hier voor een compleet overzicht.

Hoe kom je bij El Born CCM?

Voor het adres en de precieze locatie op de kaart, scroll helemaal naar beneden.

Metro: De dichtstbijzijnde metrohalte is Arc de Triomf, hier stopt de rode lijn L1. Als je hier de metro uitstapt loop je onder de Arc de Triomf door richting stadspark La Ciutadella en dan ligt de wijk El Born aan je rechterhand. Een bijzonder aangename wandeling van ongeveer 12 minuten.

Parkeren: Parkeren op straat kan lastig zijn omdat er over het algemeen weinig plek is, maar er zijn voldoende parkeergarages in de buurt van El Born CCM of in de buurt van de Arc de Triomf.

De Hop-on Hop-off bus: de rode lijn stopt bij stadspark La Ciutadella, vanuit daar is het een korte wandeling.

Fietsen: Vanuit het centrum kun je prima fietsen naar El Born CCM en fietsparkeerrekken zijn er voldoende in de buurt. Je kunt dwars door de stad (let op, waar veel mensen lopen kun je het beste even afstappen en verder lopen) of langs de haven richting La Ciutadella, daar ligt ook een fietspad. Vanaf Plaça Catalunya is het ongeveer een kwartier fietsen.

Te voet: Het is vanuit het centrum ook te lopen naar El Born CCM. Vanaf Plaça Catalunya ben je als je flink doorloopt twintig minuten onderweg, maar waarschijnlijk duurt de wandeling wat langer aangezien je dwars door de oude stad loopt en er van alles te bewonderen is onderweg! Je kunt bijvoorbeeld via Plaça Sant Jaume oversteken naar de wijk El Born en dan een bezoek brengen aan de geliefde Santa María del Mar.

Het El Born CCM heeft twee ingangen, de hoofdingang waar ook de kassa’s zijn (aan je rechterhand als je binnenwandelt) is aan de Plaça Comercial, een ruim plein meteen te herkennen aan de enorme Catalaanse vlag die vlak voor de ingang wappert. Aan de achterkant is ook een in- en uitgang, daarachter kom je uit bij het park La Ciutadella.

Wat kun je zien en doen tijdens je bezoek aan El Born CCM?

Opgravingen

Al direct bij binnenkomst zie je waar El Born CCM om draait: de opgravingen uit de achttiende eeuw die hier werden blootgelegd. Deze bevinden zich één niveau lager dan waar je als bezoeker binnenkomt. Rond de opgravingen zijn Engelstalige informatieborden te vinden die je precies vertellen waar je naar kijkt. Je kunt onder begeleiding van een gids (op vaste tijden) ook afdalen.

Gebouw zelf

Het cultureel centrum El Born CCM is gevestigd in een prachtige, negentiende-eeuwse markthal die deze eeuw volledig werd gerenoveerd. Het resultaat is prachtig. Alleen het gebouw zelf is dus eigenlijk al de moeite waard, zeker aangezien je er gratis binnenloopt.

Vier zalen

Binnen het centrum zijn er vier aparte ruimtes met vaste en tijdelijke tentoonstellingen, een concertzaal, een restaurant en een museumwinkel:

 • Sala Villarroel: In deze ruimte kun je de vaste expositie Barcelona 1700, van stenen naar mensen bekijken. Er is een grote verzameling van allerlei objecten die er bij de opgravingen gevonden zijn, van alledaags servies en tabakspijpen tot bijzondere sieraden. Aan de hand hiervan krijg je een goed beeld van het Barceloneze dagelijks leven in de zeventiende en achttiende eeuw. Er hangen verschillende portretten van in die tijd belangrijke figuren en je kunt er zien hoe de stad in de loop der tijd is veranderd aan de hand van stadskaarten. Ook wordt er een film vertoond, in het Engels, met heel veel informatie en weetjes over de geschiedenis van Barcelona.
 • Sala Casanova: Hier kun je tijdelijke exposities bezichtigen
 • Sala Moragues: Hier is een heuse concertzaal met 280 zitplaatsen en een prachtige vleugel op het podium. Er worden concerten en andere voorstellingen en optredens gegeven
 • Sala Castellvi: In deze ruimte vind je het restaurant El 300 del Born (van de populaire bierbrouwer Moritz), het restaurant is tussen 20:00 uur en middernacht alleen te bereiken via hun eigen ingang aan de voorkant van de voormalige markt.
 • Rechts naast de hoofdingang is er een winkel waar je kaarten, souvenirs en vooral boeken kunt kopen.

El Born CCM
Je kunt binnen alle interessante verhalen over de roerige tijden rondom de val van Barcelona in 1714 lezen (in het Engels) over de Catalaanse strijd.

Geschiedenis en architectuur van El Born CCM

Born CCM

Nadat de Catalanen op 11 september 1714 de strijd tegen het Franse leger moesten opgeven en daarmee al hun met trots verworven vrijheden, moesten veel huizen worden afgebroken om de citadel te bouwen. Dat is nu waar het park La Ciutadella ligt. De kanonnen in het fort stonden deels op Barcelona gericht, bedoeld om de rebelse Barcelonezen zo veel mogelijk te onderdrukken.

De plek waar de markthal stond, werd destijds hard getroffen en daarom zijn die resten zo enorm belangrijk, zeker voor Catalanen die zich sterk maken voor een onafhankelijk Catalonië. Ieder jaar wordt op 11 september de val van Barcelona herdacht.

Koning Filips V was een wrede vorst die met harde hand over de Catalanen regeerde, hij had een hekel aan alles wat Catalaans was. Zodra hij het voor het zeggen kreeg, verbood hij de zo geliefde Catalaanse taal en werd het zelfbestuur in Catalonië, de Generalitat de Catalunya, afgeschaft. Een moeilijke tijd brak aan in Catalonië. Koning Filips V zou de langstzittende Spaanse koning worden (45 jaar maar liefst).

Eeuwen later, in het jaar 1876, werd op deze plek de markt van El Born gebouwd onder leiding van architect Josep Fontserè i Mestre die samen met ingenieur Josep M. Cornet het gebouw met veel glas, ijzer en baksteen ontwierp. Het is een van de beste voorbeelden van ijzerarchitectuur in Barcelona, een stroming die zeer geliefd was bij de modernistische bouwmeesters uit die tijd.

El Born CCM, in vervlogen tijden de oude Mercat del Born, stamt uit de beginjaren van het Catalaans modernisme en deed ongeveer een eeuw lang dienst als markthal, aanvankelijk als versmarkt voor de buurtbewoners en daarna, in 1921, als pakhuis voor groenten en fruit. De grootste en modernste die er in Barcelona was destijds.

Van markt via bibliotheek naar cultureel centrum

Voor de steeds verder uitdijende stad Barcelona werd het marktgebouw op een zeker moment eigenlijk te klein en in 1971 sloten de deuren definitief. Het bouwwerk zou worden gesloopt maar hiertegen was veel verzet onder de lokale bevolking en uiteindelijk werd besloten het gebouw te laten staan. De structuur raakte steeds verder in verval totdat door het toenmalige stadsbestuur werd besloten dat in de oude markthal een bibliotheek zou worden gevestigd.

Al vrij snel na de start van de werkzaamheden werden er belangrijke archeologische resten uit de vroege achttiende eeuw onder de grond aangetroffen en belandde het idee voor een bibliotheek in de prullenmand, trouwens onder luid protest van de buurtbewoners die de bui al voelden hangen. Nóg een museum, dat zou alleen maar massatoerisme aantrekken en dan zou El Born net zo druk worden als de aangrenzende gotische wijk.

Archeologen begonnen hun onderzoek in 1994 en pas in 2003 werd definitief het besluit genomen om er een cultureel centrum van te maken, toen nog het Born CC en later El Born CCM.  Pas tien jaar later, in 2013, vond de officiële opening plaats en wel op de voor de regio Catalonië zo belangrijke datum: 11 september.

El Born CCM
Aanvankelijk kreeg het centrum de naam El Born CC, de afkorting CC staat voor centre cultural, cultureel centrum. Recent werd de letter M toegevoegd, die staat voor memòria, wat ‘herinnering’ betekent.

De onafhankelijkheidsstrijd van de Catalanen

De afgelopen jaren was de onafhankelijkheidsstrijd van de Catalanen weer veel in het nieuws. In 2013, op 11 september uiteraard, werd voor het eerst de Vía Catalana cap a la Independència georganiseerd. Er werd een menselijke keten gevormd met niet minder dan 1,6 miljoen mensen, hand in hand en gekleed in speciale gele t-shirts met daarop leuzen als: Ara és l’Hora wat betekent: Nu is het moment.

De rij van ruim 400 kilometer stond vanaf de Franse grens tot over de Catalaanse grenzen, in de provincie van Valencia. Een enorm succes waar de mensen die erbij waren niet met droge ogen over kunnen vertellen. Sindsdien zijn er meerdere menselijke ketens geweest, maar geen enkele was zo spectaculair als deze eerste.

Victus

In 2014 was het precies 300 jaar geleden dat de Catalanen op die zo beladen dag van 11 september de strijd moesten opgeven tegen de Franse vijand en daar werd zoals ieder jaar uitgebreid bij stilgestaan. De toenmalig president van Catalonië hield een emotionele toespraak voor het El Born CCM en er waren allerlei speciale evenementen waar scenes uit de successieoorlog werden nagespeeld.

El Born CCM

Precies een jaar eerder, ook in september op het moment dat in Barcelona officieel het herdenkingsjaar 1714-2014 begon (dat plaatsvond van 11 september 2013 tot en met 11 september 2014), kwam de historische roman Victus uit, van de Catalaanse schrijver Albert Sánchez Piñol. Het verhaal speelt zich af tijdens de woelige jaren van de successieoorlog van 1713/1714, vertelt vanuit het personage van een luitenant die in de oorlog als ingenieur werkte.

Ik heb de schrijver mogen interviewen ter gelegenheid van de verschijning van zijn boek. Het hele interview lees je hier op mijn website.

Benieuwd naar Victus? Je kunt het boek eenvoudig bestellen via Bol.com.

 

Restaurants in de buurt van El Born CCM

 • Voor een goed glas wijn en een bordje tapas in El Born ga je naar La Vinya del Señor tegenover de hoofdingang van La Santa María del Mar en ben je meer van de zoet, achter deze wijnbar kun je bij Bubó een lekker taartje eten.
 • Bij El Magnífico krijg je de beste koffie (to go), een paar jaar geleden zelfs uitgeroepen tot beste koffie van Spanje (volgens de eigenaresse komt dat met name omdat de koffie met liefde wordt klaargemaakt!).
 • Lekkere pintxos (tapas op een houten stokje) eet je bij Euskal Etxea in de straat waar het Picasso Museum is.
 • Bij LLamber, links naast El Born CCM, bestel je platillos oftewel gerechten om te delen.
 • Voor de visliefhebbers: achter de markt kun je bij La Paradeta naar hartelust vis, vis en nog eens vis eten, die je zelf uitkiest van de kraam.

Meer lezen?

Adres & plattegrond

El Born CCM
Plaça Comercial 12
08003 Barcelona
Metro: L1L4