Plaça de Sant Jaume

Plaça de Sant Jaume in de gotische wijk is het politieke hart van Barcelona. Hier staan het stadhuis en het paleis van de Catalaanse deelregering letterlijk recht tegenover elkaar. Het is dé plek voor (politiek getinte) demonstraties, maar ook op Catalaanse en nationale feestdagen komen locals en bezoekers hier graag samen. 

Plaça de Sant JaumeTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis te bezoeken
AdresPlaça de Sant Jaume (Barri Gòtic)
Openbaar vervoer / metroMetro: Jaume I ( L4), Liceu (L3)
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

Plaça de Sant Jaume in foto’s

Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!

Meer informatie

Geschiedenis

De naam Plaça de Sant Jaume is te danken aan de gelijknamige kerk, die hier vanaf de Middeleeuwen tot aan het jaar 1823 stond. In dat jaar werd de kerk weggehaald en de Carrer de Ferran aangelegd (de straat die de verbinding legt met de welbekende Ramblas), de ideale gelegenheid om ook het oude kerkplein op te schop te gooien. Net als de kerk verdwenen ook het kerkhof en de huizen van de magistraten die hier waren gevestigd.

Plaça de Sant Jaume werd in verschillende periodes van de geschiedenis ook wel het Plein van de Constitutie genoemd, maar om verwarring te voorkomen werd het naambordje in 2013 van de gevel van het gemeentehuis gehaald.

Vóór de uitbreiding van de stad kon je vanaf het plein uitkijken op zee. Het deel van de gotische wijk dat nu dat uitzicht onmogelijk maakt, bestond toen nog niet. Het oudste deel van de gotische wijk, dus vanaf het Palau de la Generalitat tot aan ongeveer Plaça Catalunya, was toen heel Barcelona. Hier liep je, in de lengte, ongeveer in een kwartier doorheen. Kun je je dat voorstellen?

Palau de la Generalitat

Het Palau de la Generalitat is van origine een prachtig gedecoreerd paleis uit de vijftiende eeuw, maar daar is niet meer veel van over. Het huidige gebouw, wat dienstdoet als het hoofdkwartier van de Catalaanse regering, werd grotendeels in de negentiende eeuw opgericht. Opvallend zijn de twee zo totaal verschillende façades; aan de rechterkant (in de Carrer del Bisbe) helemaal in gotische stijl, met rijk versierde beelden waaronder eentje van Sint Joris en de draak. De voorgevel van het Palau aan het Plaça de Sant Jaume is in renaissancistische stijl, geïnspireerd op Italiaanse paleizen uit dezelfde periode. Bovenop wapperen de Spaanse vlag en de Catalaanse vlag.

Op 23 april, de dag van Sint Joris en de draak , op 11 september (de Nationale Feestdag van Catalonië) en op 24 september (de Stadsfeesten van La Mercè) mag je gratis een kijkje nemen in het Palau de la Generalitat, wat ieder jaar weer voor lange rijen nieuwsgierige mensen zorgt. Indrukwekkend is de rijk versierde Saló Sant Jordi ofwel de Zaal van Sint Joris.

Ben je op die data niet in Barcelona maar wil je wel heel graag het Palau bezoeken, dan kun je een begeleide tour boeken iedere tweede en vierde weekend van de maand. Vergeet niet de taal te selecteren, behalve als je je Spaans of Catalaans wilt bijspijkeren uiteraard.

Bekijk hier een video om alvast virtueel voor te proeven:

Ajuntament (stadhuis)

Het stadhuis, met drie vlaggen op het dak: de Spaanse, Catalaanse en die van de stad Barcelona, stamt uit de veertiende eeuw, toen het in opdracht van de elite van Barcelona werd gebouwd om er recepties en vergaderingen te houden. Maar de voorgevel zoals we hem nu kennen werd halverwege de negentiende eeuw voltooid. Aan de linkerkant, waar de oorspronkelijke ingang was aan de Carrer de La Ciutat, zie je nog prachtige gotische details, zoals waterspuwers, spitsbogen en pinakels.

De mooiste ruimte binnenin is de Saló de Cent, waar de muren met bladgoud zijn versierd en aan het plafond enorme kristallen kroonluchters prijken. In de Saló de crónicas ligt een prachtige, zwarte marmervloer en vergaap je je aan levensgrote schilderijen met afbeeldingen van onder andere verre zeereizen van bijvoorbeeld ontdekkingsreiziger Columbus. In de hal en de gotische trap zijn pronken talloze kunstwerken van beroemde Catalaanse kunstenaars zoals Frederic Marès en Joan Miró.

interior

Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werd veel van het gebouw beschadigd, maar dit werd later allemaal keurig gerestaureerd. Wel kun je nog kogelgaten zien aan de voorkant. Met een beetje geluk is er tijdens jouw bezoek net een trouwerij bezig. Dat is altijd een groot spektakel waarbij de gasten zich op hun best kleden en er met rozenblaadjes of confetti en rijst wordt gestrooid.

Het is mogelijk om de zalen in het stadhuis gratis en zonder vooraf te reserveren op zondagen te bezoeken. Ik raad aan om meteen om 10.00 uur te gaan, dan is de tour namelijk in het Engels (anders in Spaans of Catalaans).

Op de volgende dagen is het open huis van 10.00-20.00: 12 februari (Sant Eulàlia), 23 april (Sant Jordi) en op Corpus Christi, op deze dagen is het wel razend druk.

Tempel van keizer Augustus

tempel augustusVoor een volledige geschiedenis van het Plaça de Sant Jaume moeten we eigenlijk 2200 jaar terug in tijd, toen de Romeinen op deze plek hun Forum bouwden, de belangrijkste tempel. Als je met je neus voor de Generalitat staat, is er rechts een klein straatje (Carrer Paradís, genoemd naar de paradijselijke tuinen die zich hier lang geleden bevonden).

Loop dat straatje maar eens in. Eerst zie je meteen links aan de muur een prachtige uit steen gehouwen beeld van Sint Joris en de Draak, de bij de Catalanen zo geliefde legende. Rechts is een gezellige bar, Craft Barcelona, waar vaak live muziek is en waar je een pintxo kunt eten bij je biertje. Ga de hoek om en dan kom je bij het Centre de Excursionista de Catalunya; let op het bordje rechts bij de ingang waarop staat dat je op het hoogste punt van de oude stad bent. Hier was het topje van de heuvel genaamd Taber, 16,9 meter hoog. Aangezien de helft van de Gotische Wijk, héél Barcelona was, was dit het hoogste punt van Barcelona.

Loop naar binnen en je mond valt gegarandeerd open bij het zien van de imposante vier zuilen die dateren uit maar liefst de eerste eeuw voor Christus en waarvan aangenomen wordt dat ze hoorden bij de tempel van keizer Augustus. Met een beetje geluk is het niet heel druk en kun je even gaan zitten op het bankje, om al deze oudheid eens goed op je te laten inwerken. Deze Romaanse zuilen zijn wel negen meter hoog en werden ergens in de achttiende eeuw ontdekt.

Openingstijden:
Ma-do 10.30-13.00, en 17:00-21:00
Vrijdag van 10:30-13:00.
In het weekend is het Centre de Excursionista de Catalunya gesloten.

Feest op Plaça de Sant Jaume

kerstboomMet de feestdagen in december staat op het plein altijd de grootste kerstboom van Barcelona en schuin ertegenover de kerststal. De laatste jaren is het ontwerp daar van zo hedendaags dat met name de wat oudere Barcelonees er hoofdschuddend naar staat te kijken, zich afvragend wat een kerststal eigenlijk voorstelt als het kindje Jezus en de os en de ezel nergens te bekennen zijn.
Op regionale en lokale feestdagen zoals stadsfeest La Mercè in september wordt er hier vuurwerk afgestoken en worden er menselijke torens gebouwd (castellers). Erg leuk om te zien!

Fietstours

Een van de meest geboekte activiteiten tijdens de stedentrip in Barcelona is fietsen onder begeleiding van een gids. Het Plaça de Sant Jaume is een vaste stop tijdens vrijwel alle fietstours, wat een bont plaatje oplevert van groepjes fietsers op groene, zwarte, witte, oranje en zelfs met bloemen versierde fietsen. De enthousiaste gidsen vertellen in vele talen honderduit over de geschiedenis van Barcelona waarna de grotere groepen richting het Plaça Reial vertrekken en de kleinere groepen El Call in, de Joodse wijk uit de middeleeuwen die achter het Palau de la Generalitat ligt. Zin in een tour? Klik hier voor meer informatie over fietstours en om te reserveren.

Fiets

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis