Kerst in Barcelona

Kerst vieren in Barcelona? Hoewel de stad vooral bekend staat als een zomerse bestemming, is het in de koudere maanden (met vaak temperaturen van rond de 17 graden!) van het jaar ook bepaald geen straf om in de stad te zijn. Rond de feestdagen is de sfeer fantastisch en is het qua toerisme bovendien een stuk minder druk.

Vanaf eind november brandt de kerstverlichting in Barcelona weer en waan je je ’s avonds in een romantische sprookjesstad: de ideale setting voor een fijne wandeling. Neem wel een winterjas of een dik vest mee, want zodra de zon onder is kan het ook in Barcelona best fris zijn.

Inhoud

Speciale deal voor de feestdagen!

Met de Christmas/Winter Card beleef jij winters Barcelona op zijn best. Met deze kaart bezoek je de Sagrada Familia, het bijzondere lichtspektakel Els Llums de Sant Pau (wandeling van één kilometer bij het prachtige modernistische ziekenhuis Sant Pau) en maak je een rondrit met de speciale Barcelona Christmas Tour by bus. Ook krijg je er een audioguide over de highlights van Barcelona bij + 10% korting op alle andere musea en attracties in Barcelona!

Nu reserveren

Wat zit er bij de Christmas/Wintercard inbegrepen:

  • Entree Sagrada Familia 
  • El Llums de Sant Pau
  • Een kerst tour met de bus (organized by TMB)
  • Audiogids over de highlights in Barcelona in het Engels
  • 10% korting op alle andere musea/attracties in Barcelona

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om alleen de Barcelona Christmas Tour te boeken. De Hop-On-Hop-off bus brengt je tijdens deze speciale tour naar o.a. de Sagrada familia, de Arc de Triomf door straten vol met kerstlichtjes, waaronder de prachtig verlichte Passeig de Gràcia. De rit duurt in totaal anderhalf uur. Uitstappen onderweg kan niet. Tickets kun je bestellen bij samenwerkingspartner Tiqets.

Kerstavond, 25 en 26 december

Het belangrijkste kerstmoment voor de Catalanen is de avond van 24 december, kerstavond. De meeste locals brengen deze avond door met hun familie en genieten van een uitgebreid diner. Na het eten gaan veel mensen naar de nachtmis, die om middernacht begint. Overdag zijn de winkels overigens gewoon open, al sluiten ze wel wat eerder dan op gewone dagen.

Op eerste kerstdag zijn bijna alle Spanjaarden vrij en zullen de winkels – op wat kleine supermarktjes in het centrum na – musea en andere bezienswaardigheden gesloten zijn. Ook veel restaurants sluiten deze dag hun deuren, dus check dat van tevoren even! Restaurants die wel open zijn, hebben vaak een speciaal kerstmenu of kerstarrangement, waar je het best voor kunt reserveren. Houd er wel rekening mee dat je met kerst extra duur uit bent in de meeste restaurants. Iets verderop in dit artikel staan ook mijn restaurant tips voor de kerst!

Hoewel tweede kerstdag in Spanje niet bestaat, is 26 december wel een dag waarop de meeste Catalanen vrij zijn. De dag na kerst staat in de regio in het teken van de Dag van Sint-Steven (Sant Esteve), de eerste martelaar van het christendom, en is een officiële feestdag. De meeste winkels zijn deze dag dus, net als in Nederland en België, niet open.

Spaanse en Catalaanse kersttradities

Net als in de meeste andere landen is een dennenboom ook in Spanje gebruikelijk. Daarnaast is de kerststal (pessebre in het Catalaans en belén in het Spaans) belangrijk. Maar er zijn ook tradities, die wij niet kennen.

De schijtende stronk

Zo tref je in de Catalaanse huishoudens in de weken voorafgaand aan kerst de zogenoemde ’tió de nadal’ aan (‘kerststrok’). Dit is een boomstronk met een gezichtje. De tió komt in huis op 8 december, de Dag van de Onbevlekte Ontvangenis, ook al een officiële feestdag in Spanje. Kinderen worden geacht goed voor hem te zorgen. Als ze dat doen, zal deze ’tió de nadal’ met kerst namelijk cadeautjes geven. Bij dat ritueel wordt er met een stok hard op ome kerst geslagen, terwijl hem letterlijk wordt gevraagd te schijten. Vervolgens schijt hij de pakjes uit.

De kakker

Naast de tío nadal, kom je met kerst ook een andere opvallende figuur tegen in Barcelona en de rest van Catalonië: de caganer, letterlijk de ‘kakker’. Deze staat gehurkt met zijn broek op zijn enkels en zijn billen bloot in de kerststal. Gedacht wordt dat de caganer staat voor vruchtbaarheid. Tegenwoordig hebben de figuurtjes de gezichten en gestaltes van beroemde voetballers, politici en andere bekendheden.

Zien & doen met kerst in Barcelona

De bovengenoemde figuren kom je uiteraard tegen op de kerstmarkten in de stad. Er zijn twee traditionele kerstmarkten, zoals de Santa Llúcia op Plaça Nova bij de kathedraal (ma-do van 10.30 tot 20.30 uur en op vr-zo van 11.00 tot 20:30 uur), en die rondom de Sagrada Família (dagelijks tussen 10.00 en 22.00 uur). Let op: op deze kerstmarkten vind je geen kraampjes met lekkernijen of een glas glühwein. Wel kun je er terecht voor decoratie en een kerstboom.

Kerstmarkten

De kerstmarkt bij de kathedraal vindt in 2021 plaats vanaf 27 november. De kerstmarkt bij de Sagrada Familia wordt ook eind november geopend.

En er is nog een derde kerstmarkt: Nadal al Port, oftewel kerst in de haven. Er staat een reuzenrad, er zijn kraampjes te vinden met lekker eten en de spectaculaire led-boom, waar je iedere dag een spektakel van licht en muziek kunt meemaken. Vanaf 9 december tot en met 6 januari.

Voorafgaand aan het Driekoningenfeest (6 januari) staan er aan de Gran Vía tientallen marktkraampjes waar allerhande cadeaus en hebbedingetjes worden verkocht vanaf 20 december t/m 6 januari, dagelijks van 11.00 tot 22:00 uur en op 5 januari van 11:00 tot 03:00 uur.

Een filmpje over de kick-off van het kerst seizoen in Barcelona in 2021.

De kerstwinkel

De Käthe Wohlfart is de beste kerstwinkel van Barcelona! Je kan daar alle versieringen vinden die horen bij een feestelijk en traditioneel Duits kerstfeest. De kerstwinkel vind je in de gotische buurt.

Kerstspektakels

De Els Llums de Sant Pau is een fantastische spektakel dat plaatsvindt van 22 november 2021 t/m 09 januari 2022. De deuren gaan iedere avond open voor een bijzondere wandeling. Het is een wandeling van ongeveer 1.5 kilometer lang en leidt je langs allemaal lichtjes en bijzondere versiering. Klik hier voor een sfeer impressie van de site. Tickets zijn €12 van maandag t/m donderdag en €14 van vrijdag t/m zondag.

Els llums de Sant Pau', el gran espectáculo de la próxima Navidad | Sant Pau  Recinte Modernista
Els Llums de Sant Pau

De tuinen van Pedralbes gaan open van 7 december 2021 t/m 9 januari 2022. Hier vindt een meeslepend event van licht en zintuiglijke kunsten plaats in een natuurlijke omgeving. Tickets zijn €14. Klik hier voor een sfeer impressie van de site.

Circus

Van 26 november tot 28 februari kan je het Circ Historic Raluy bezoeken. Een authentieke, verrassende show over een jonge acrobaat die deel wordt van een show. Het circus staat bij Port Vell.

Versiering

De levensgrote kerststal is ieder jaar weer anders en dit jaar helemaal, want de figuren uit de traditionele kerststal zijn te vinden op de façades van de gebouwen die zich bevinden langs de carrer de Sant Jaume, Plaça de Sant Jaume en de carrer Ferran. Op Plaça Sant Jaume staat zoals ieder jaar ook een grote kerstboom.

De Sagrada Familia wordt iedere avond prachtig verlicht! Vanaf 18.30 uur kun je hiervan genieten. Dit jaar prijkt boven op de nieuw gebouwde toren van de Maagd Maria een 12-puntige kerstster. De façade van Casa Batlló wordt in de kerstperiode ook altijd prachtig verlicht zodra het donker wordt.

Kerk

Naar de kerk met kerst? Ook dat kan in Barcelona. Je kunt bijvoorbeeld de mis bijwonen in de Santa María del Mar-kerk, deze vindt plaats op 24 december om 23.00 uur. In de Sagrada Familia vindt geen nachtmis plaats.

Lees ook mijn artikel over de beste hotels in Barcelona.

Restaurant tips voor de kerst

El Nacional:
Dit is het grootste restaurant van Spanje en bestaat eigenlijk uit verschillende restaurants in één pand. Het is prachtig ingericht waardoor het zeker leuk is om met kerst te dineren. Je bent hier ongeveer tussen de €25 en €40 kwijt per persoon voor een diner. Het menu is varieert van vlees- en visgerechten tot aan tapas, er is voor ieder wat wils. El Nacional is dus zeker een aanrader als je met een grotere groep gaat dineren met kerst.

Los Caracoles:
Als je met kerst wilt genieten van de lokale Catalaanse keuken ben je bij Los Caracoles aan het goede adres. Dit restaurant is een van de oudste restaurants en een echte klassieker in Barcelona. Bij binnenkomst ga je eerst door de keuken waar je ziet dat ze als enige in de stad nog op hout koken. Je betaalt hier tussen de €15 en de €50 voor een hoofdgerecht.

Bar Cañete:
Dit is een wat kleiner, romantisch restaurant. Ze hebben hier de lekkerste kazen, Spaanse ham en verse vis. Naast tapas kun je hier ook wat grotere gerechten bestellen. Dit restaurant is een aanrader om met een kleiner gezelschap te dineren met kerst en gezellig de rest van de avond na te tafelen.

Boca Grande:
Dit is een prachtig indrukwekkend restaurant ingericht door Lázaro Rosa-Violá. Je kunt hier heerlijke vlees- en visgerechten krijgen met een goed bijpassende wijn. Het is een wat luxer restaurant, zeker geschikt voor een kerstdiner.

Elsa y Fred:
In de gezellige wijk El Born kun je bij Elsa y Fred terecht voor lekkere, creatieve tapas. Het restaurant is knus ingericht en de prijs-kwaliteitverhouding van het eten is erg goed. Je bent hier ongeveer €25 kwijt per persoon. De sfeer van dit restaurant past perfect bij een gezellige kerstavond. 

Wat eten de locals met Kerst?

Op eerste kerstdag wordt er uitgebreid geluncht met vrienden en familie. Traditioneel komt er als voorgerecht galets op tafel, dat is soep daarin met een soort reuzemacaroni erin die de vorm hebben van enorme slakken, gevuld met gehaktballetjes. Verder gaan er kikkererwten in of witte bonen, iedere familie heeft z’n eigen recept en vaak nog groenten als wortel en kool. Na deze soep komt er vlees op tafel, bijvoorbeeld een gevulde kalkoen en als nagerecht: mierzoete turrón!

Op tweede kerstdag worden de restjes vlees van de dag ervoor verwerkt in de canelones, een gerecht waar de Catalanen heel trots op zijn, variant op de Italiaanse cannelloni. Iedere grootmoeder heeft haar eigen recept. De smaak is zo rijk omdat het vlees de hele nacht in alle rust al z’n smaken heeft kunnen mengen, om daarna in de bekende pastarolletjes te eindigen en overgoten te worden met veel bechamelsaus.

Turrón, de zoete verleiding tijdens de kerstdagen

Volop te verkrijgen in de donkere dagen voor kerst: turrón of zoals de Catalanen zeggen: turró. Er staat doorgaans een lange rij voor een van de oudste winkels van de stad, Casa Gispert (verstopt in de smalle straat naast de Santa María del Mar in El Born), je moet er met deze drukte zelfs een nummertje trekken. Ook op de markt voor de Basícia del Pi en op de overdekte markten kun je het proeven en kopen. Leuk om mee naar huis te nemen (of in het vliegtuig op te peuzelen).

In menig kerspakket zit een reep turrón om als dessert of bij de koffie op te eten na het kerstdiner. Glaasje zoete wijn erbij en het geluk is compleet! Deze traditie gaat terug tot de cultuur van de Moren die hier eeuwen geleden hun stempel drukten op de Spaanse keuken.

Kijk op deze pagina voor de 20 beste restaurants in Barcelona.

Meer weten? Bekijk de aflevering van Carola’s tips over deze heerlijkheid:

Oud en nieuw en Driekoningen

Oud en nieuw wordt uiteraard ook in Barcelona gevierd, vanaf 23.00 is er een grote show op de Montjuïc met een speciale oudjaareditie van de fonteinenshow, die tot ongeveer 00.30 duurt. Ook wordt er vuurwerk afgestoken.

Een eigenaardige traditie: bij iedere klokslag om middernacht eten de Catalanen een druif. Let op, dit klinkt simpeler dan het is! Kleine exemplaren uitzoeken, het velletje van tevoren verwijderen en de cava binnen handbereik helpt allemaal. De laatste dagen van het jaar zijn deze druiven overal te krijgen en worden er pakketjes met twaalf druiven uitgedeeld in winkels, bars en hotels.

Driekoningen wordt uitgebreid gevierd in Spanje, kinderen kijken ernaaruit zoals Nederlandse kinderen naar Sinterklaas. Op 5 januari is er een grote Driekoningenstoet (vergelijkbaar met de carnavalsoptochten in het zuiden van ons land) waarbij er snoepgoed naar de toeschouwers wordt gegooid. Op 6 januari worden er kadootjes uitgepakt en traditioneel met elkaar gegeten met als hoogtepunt de speciale Driekoningentaart: er zit een boon en een koninkje in verwerkt. Zit in jouw stukje taart de koning dan krijg je een kroon op, maar heb je de boon…dan moet je de taart betalen!

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 20 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!
delingen