Kerst in Barcelona

Kerst vieren in Barcelona? Hoewel de stad vooral bekend staat als een zomerse bestemming, is het in de koudere maanden (met vaak temperaturen van rond de 14 graden!) ook bepaald geen straf om in de stad te zijn. Rond de feestdagen is de sfeer fantastisch en is het qua toerisme bovendien een stuk minder druk.

Vanaf eind november brandt de kerstverlichting in Barcelona weer en waan je je ’s avonds in een romantische sprookjesstad: de ideale setting voor een fijne wandeling. Neem wel een winterjas of een dik vest mee, want zodra de zon onder is kan het ook in Barcelona koud zijn.

Inhoud

Speciale deal voor de feestdagen!

Met de Christmas/Winter Card beleef jij winters Barcelona op zijn best. Met deze kaart bezoek je de Sagrada Familia, het bijzondere lichtspektakel Els Llums de Sant Pau (wandeling van één kilometer bij het prachtige modernistische ziekenhuis Sant Pau) en maak je een rondrit met de hop-on hop-off bus. Ook krijg je er een audioguide over de highlights van Barcelona bij + 10% korting op alle andere musea en attracties in Barcelona!

Nu reserveren

Wat zit er bij de Christmas/Wintercard inbegrepen:

  • Entree Sagrada Familia 
  • Els Llums de Sant Pau
  • Hop-on hop-off bus
  • Audiogids over de highlights in Barcelona in het Engels
  • 10% korting op alle andere musea/attracties in Barcelona

Je kunt er eventueel ook voor kiezen om de Barcelona Christmas Tour te boeken. Deze speciale Hop-On-Hop-off bus brengt je tijdens deze speciale tour naar o.a. de Sagrada familia, de Arc de Triomf door straten vol met kerstlichtjes, waaronder de prachtig verlichte Passeig de Gràcia. De rit duurt in totaal anderhalf uur. Uitstappen onderweg kan niet. Tickets kun je bestellen bij samenwerkingspartner Tiqets.

Nog meer zien & doen met kerst in Barcelona

Kerstmarkten

Er zijn verschillende kerstmarkten in de stad. De twee grootste traditionele kerstmarkten zijn te vinden op Plaça Nova bij de kathedraal (ma-do van 11.00 tot 20.30 uur en op vr-zo van 10.00 tot 20.30 uur), en rondom de Sagrada Família (dagelijks tussen 10.00 en 21.00 uur en tot 22.00 uur in de kerstvakantie). Let op: op deze kerstmarkten vind je bijna geen kraampjes met lekkernijen of een glas glühwein. Je kunt er voornamelijk terecht voor decoratie en een kerstboom. Ook tref je er de typisch Catalaanse ‘caganer’ en ‘caga tió’.

De kerstmarkt bij de kathedraal vindt in 2022 plaats vanaf 25 november. De kerstmarkt bij de Sagrada Família wordt een dag later geopend, op 26 november. Beide kerstmarkten zijn op 23 december voor het laatst geopend.

Bij de oude haven (Port Vell) vind je ook een kerstmarkt: Nadal al Port, oftewel kerst in de haven. Deze is net iets anders qua opzet. Er staat een reuzenrad, er zijn kraampjes te vinden met lekker eten en de spectaculaire led-boom, waar je iedere dag een spektakel van licht en muziek kunt meemaken. In 2022 is deze markt er vanaf 5 december tot en met 6 januari 2023 en is geopend tussen 11.00 en 22.30 uur. Dit jaar is er ook een schaatsbaan bij!

Voorafgaand aan het Driekoningenfeest (6 januari) staan er aan de Gran Vía tientallen marktkraampjes waar naast lekkere hapjes vooral allerhande cadeaus en hebbedingetjes worden verkocht. Deze driekoningenmarkt vind je vanaf 16 december t/m 6 januari, dagelijks van 10.00 tot 21.00 uur en op zaterdag en feestdagen van 10.00 tot 22.00 uur.

Voor een uitgebreider overzicht van alle kerstmarkten in Barcelona, maar ook daar buiten, klik je hier.

Schaatsen

Op meerdere plekken in Barcelona kan tijdens de kerstperiode geschaatst worden. In de oude haven (Port Vell) kan dit vanaf 5 december t/m 6 januari, elke dag van 11.00 tot 22.00 uur. Ook in het winkelcentrum Illa Diagonal kan je dit jaar weer een pirouette maken, dit jaar vanaf 26 november t/m 9 januari, op feestdagen en in het weekend vanaf 11.00 tot 21 uur en door de week vanaf 17.00 uur.

Nieuw dit jaar is de schaatsbaan bij het attractiepark Tibidabo. Deze schaatsbaan is vanaf 26 november t/m 5 januari geopend, kijk hier voor de openingstijden van het park. Schaatsen op Tibidabo is wat verder weg, maar kan gecombineerd worden met het attractiepark én heeft absoluut het mooiste uitzicht!

De kerstwinkel

De Käthe Wohlfart is de beste kerstwinkel van Barcelona! Je kan daar alle versieringen vinden die horen bij een feestelijk en traditioneel Duits kerstfeest. De kerstwinkel vind je in de gotische buurt.

Kerstspektakels

Aanrader: Els Llums de Sant Pau

De Els Llums de Sant Pau is een fantastische spektakel waarbij het ziekenhuis Recinte Modernista de Sant Pau wordt verlicht. Het is dit jaar te bezoeken vanaf van 22 november 2022 t/m 15 januari 2023.

De deuren gaan iedere avond open voor een bijzondere wandeling. Het is een wandeling van ongeveer 1.5 kilometer lang en leidt je langs allemaal lichtjes en bijzondere versiering. De reguliere tickets zijn €14 van maandag t/m donderdag en €16 van vrijdag t/m zondag.

Bestel je tickets absoluut van tevoren. Dit spektakel is ook onder de locals enorm populair en vaak uitverkocht.

Mar de Llums

Speciaal voor de kerstperiode verandert het Maritiem Museum in een ‘Zee van Lichtjes’ (Mar de Llums). Zodra het donker wordt, gaan binnen de lichtjes aan en worden de schepen prachtig verlicht, is er een orkest dat iedere avond live muziek maakt en ontdek je de spectaculair verlichte tuin die zich bovenop de middeleeuwse stadsmuren bevindt. In de binnentuin gaat de verlichte kerstboom aan. Kaarten voor dit spektakel kun je hier bestellen.

Casa Batlló

Op de façade van Casa Batlló kun je gedurende de kerstperiode dagelijks vanaf het moment dat het donker wordt, een speciale licht- en muziekshow zien. De moeite waard om een kijkje te nemen.

Ook komt deze highlight met een bijzonder bezoek. In de avonduren kun je het huis bezoeken aan de hand van een mooi kerstverhaal met personages die ook echt in Casa Batlló geleefd hebben. Het verhaal ‘A night 100 years ago’ wordt via een tablet vertelt. Ondertussen wordt je door het prachtige huis geleid. Met een Gold ticket kom je ook in het compleet ingerichte privé-appartement van dit huis. Met een Blue ticket sla je dat over. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis mee naar binnen.

Versiering

De levensgrote kerststal is ieder jaar weer anders en te vinden op het Plaça de Sant Jaume in de gotische buurt. In 2022 vanaf 12 december. Op Plaça Sant Jaume staat zoals ieder jaar ook een grote kerstboom.

De Sagrada Familia wordt iedere avond prachtig verlicht! Vanaf 18.30 uur kun je hiervan genieten. De vorig jaar geplaatste 12-puntige kerstster boven op de toren van de Maagd Maria maakt het plaatje compleet.

Kerk

Naar de kerk met kerst? Ook dat kan in Barcelona. Je kunt bijvoorbeeld de mis bijwonen in de Santa María del Mar-kerk, deze vindt plaats op 24 december om 23.00 uur. In de Sagrada Familia vindt geen nachtmis plaats.

Kerstavond, 25 en 26 december

Het belangrijkste kerstmoment voor de Catalanen is de avond van 24 december, kerstavond. De meeste locals brengen deze avond door met hun familie en genieten van een uitgebreid diner. Na het eten gaan veel mensen naar de nachtmis, die om middernacht begint. Overdag zijn de winkels overigens gewoon open, al sluiten ze wel wat eerder dan op gewone dagen.

Op eerste kerstdag zijn bijna alle Spanjaarden vrij en zullen de winkels – op wat kleine supermarktjes in het centrum na – musea en andere bezienswaardigheden gesloten zijn. Ook veel restaurants sluiten deze dag hun deuren, dus check dat van tevoren even! Restaurants die wel open zijn, hebben vaak een speciaal kerstmenu of kerstarrangement, waar je het best voor kunt reserveren. Houd er wel rekening mee dat je met kerst extra duur uit bent in de meeste restaurants. Iets verderop in dit artikel staan ook mijn restaurant tips voor de kerst!

Hoewel tweede kerstdag in Spanje niet bestaat, is 26 december wel een dag waarop de meeste Catalanen vrij zijn. De dag na kerst staat in de regio in het teken van de Dag van Sint-Steven (Sant Esteve), de eerste martelaar van het christendom, en is in Catalonië een officiële feestdag. De meeste winkels zijn deze dag dus, net als in Nederland en België, niet open.

Lees ook mijn artikel over de beste hotels in Barcelona.

Spaanse en Catalaanse kersttradities

Net als in de meeste andere landen is een dennenboom ook in Spanje gebruikelijk. Daarnaast is de kerststal (pessebre in het Catalaans en belén in het Spaans) belangrijk. Maar er zijn ook tradities, die wij niet kennen.

De schijtende stronk

Zo tref je in de Catalaanse huishoudens in de weken voorafgaand aan kerst de zogenoemde ’tió de nadal’ aan (‘kerststronk’). Dit is een boomstronk met een gezichtje. De tió komt in huis op 8 december, de Dag van de Onbevlekte Ontvangenis, ook een officiële feestdag in Spanje. Kinderen worden geacht goed voor hem te zorgen. Als ze dat doen, zal deze ’tió de nadal’ met kerst namelijk cadeautjes geven. Bij dat ritueel wordt er met een stok hard op de stronk geslagen, terwijl hem letterlijk wordt gevraagd te schijten. Vervolgens schijt hij de pakjes uit.

De kakker

Naast de tío nadal, kom je met kerst ook een andere opvallende figuur tegen in Barcelona en de rest van Catalonië: de caganer, letterlijk de ‘kakker’. Deze staat gehurkt met zijn broek op zijn enkels en zijn billen bloot in de kerststal. Gedacht wordt dat de caganer staat voor vruchtbaarheid. Tegenwoordig hebben de figuurtjes de gezichten en gestaltes van beroemde voetballers, politici en andere bekendheden.

Restaurant tips voor de kerst

Het is uiteraard verstandig om op tijd te reserveren om uiteten te gaan met kerst. Daarnaast bieden sommige restaurants een bepaald kerstmenu aan voor een speciale prijs. Houd er dus rekening mee dat je niet altijd a la carte kunt bestellen.

El Nacional
Dit is het grootste restaurant van Spanje en bestaat eigenlijk uit verschillende restaurants in één pand. Lang heeft er een heel grote garage in het gebouw gezeten en hoge gebouw is nu prachtig en luxe ingericht waardoor het zeker leuk is om met kerst te dineren. Je bent hier ongeveer tussen de €25 en €40 kwijt per persoon voor een diner. Het menu is varieert van vlees- en visgerechten tot aan tapas, er is voor ieder wat wils. El Nacional is dus zeker een aanrader als je met een grotere groep gaat dineren met kerst.

Los Caracoles
Als je met kerst wilt genieten van de lokale Catalaanse keuken ben je bij Los Caracoles aan het goede adres. Dit restaurant is een van de oudste restaurants en een echte klassieker in Barcelona. Bij binnenkomst ga je eerst door de keuken waar je ziet dat ze als enige in de stad nog op hout koken. Je betaalt hier €35 of €36 voor het driegangenmenu.

Bar Cañete
Dit is een wat kleiner, romantisch restaurant. Ze hebben hier de lekkerste kazen, Spaanse ham en verse vis. Naast tapas kun je hier ook wat grotere gerechten bestellen. Dit restaurant is een aanrader om met een kleiner gezelschap te dineren met kerst en gezellig de rest van de avond na te tafelen.

Boca Grande
Dit is een prachtig indrukwekkend restaurant ingericht door Lázaro Rosa-Violá. Je kunt hier heerlijke vlees- en visgerechten krijgen met een goed bijpassende wijn. Het is een wat luxer restaurant, zeker geschikt voor een kerstdiner.

Elsa y Fred
In de gezellige wijk El Born kun je bij Elsa y Fred terecht voor lekkere, creatieve tapas. Het restaurant is knus ingericht en de prijs-kwaliteitverhouding van het eten is erg goed. De sfeer van dit restaurant past perfect bij een gezellige kerstavond. 

Wat eten de locals met Kerst?

Op eerste kerstdag wordt er uitgebreid geluncht met vrienden en familie. Traditioneel komt er als voorgerecht galets op tafel, dat is soep daarin met een soort reuzemacaroni erin die de vorm hebben van enorme slakken, gevuld met gehaktballetjes. Verder gaan er kikkererwten in of witte bonen, iedere familie heeft z’n eigen recept en vaak nog groenten als wortel en kool. Na deze soep komt er vlees op tafel, bijvoorbeeld een gevulde kalkoen en als nagerecht: mierzoete turrón!

Op tweede kerstdag worden de restjes vlees van de dag ervoor verwerkt in de canelones, een gerecht waar de Catalanen heel trots op zijn, variant op de Italiaanse cannelloni. Iedere grootmoeder heeft haar eigen recept. De smaak is zo rijk omdat het vlees de hele nacht in alle rust al z’n smaken heeft kunnen mengen, om daarna in de bekende pastarolletjes te eindigen en overgoten te worden met veel bechamelsaus.

Turrón, de zoete verleiding tijdens de kerstdagen

Volop te verkrijgen in de donkere dagen voor kerst: turrón of zoals de Catalanen zeggen: turró. Er staat doorgaans een lange rij voor een van de oudste winkels van de stad, Casa Gispert (verstopt in de smalle straat naast de Santa María del Mar in El Born), je moet er met deze drukte zelfs een nummertje trekken. Ook op de markt voor de Basícia del Pi en op de overdekte markten kun je het proeven en kopen. Leuk om mee naar huis te nemen (of in het vliegtuig op te peuzelen).

In menig kerspakket zit een reep turrón om als dessert of bij de koffie op te eten na het kerstdiner. Glaasje zoete wijn erbij en het geluk is compleet! Deze traditie gaat terug tot de cultuur van de Moren die hier eeuwen geleden hun stempel drukten op de Spaanse keuken.

Kijk op deze pagina voor de 20 beste restaurants in Barcelona.

Oud en nieuw en Driekoningen

Oud en nieuw wordt uiteraard ook in Barcelona gevierd, vanaf 23.00 is er een grote show op de Montjuïc met een speciale oudjaareditie van de fonteinenshow, die tot ongeveer 00.30 duurt. Ook wordt er vuurwerk afgestoken.

Een eigenaardige traditie: bij iedere klokslag om middernacht eten de Catalanen een druif. Let op, dit klinkt simpeler dan het is! Kleine exemplaren uitzoeken, het velletje van tevoren verwijderen en de cava binnen handbereik helpt allemaal. De laatste dagen van het jaar zijn deze druiven overal te krijgen en worden er pakketjes met twaalf druiven uitgedeeld in winkels, bars en hotels.

Driekoningen wordt uitgebreid gevierd in Spanje, kinderen kijken ernaaruit zoals Nederlandse kinderen naar Sinterklaas. Op 5 januari is er een grote Driekoningenstoet (vergelijkbaar met de carnavalsoptochten in het zuiden van ons land) waarbij er snoepgoed naar de toeschouwers wordt gegooid. Op 6 januari worden er cadeautjes uitgepakt en traditioneel met elkaar gegeten met als hoogtepunt de speciale Driekoningentaart: er zit een boon en een koninkje in verwerkt. Zit in jouw stukje taart de koning dan krijg je een kroon op, maar heb je de boon…dan moet je de taart betalen!