Plaça de Sant Felip Nerifelip neri

Plaça de Sant Felip Neri is een verstopt juweeltje in de oude joodse buurt, El Call, binnen de gotische wijk. Het charmante pleintje staat symbool voor een donkere pagina uit de geschiedenis van de stad.

Geschiedenis

De naam van het plein verwijst naar de kerk van Sant Felip Neri die hier staat. Het plein zelf was tot in de Spaanse burgeroorlog (1939-1939) een kerkhof. Zie je de gaten in de muren van de kerk? Die zijn het gevolg van een bombardement tijdens de oorlog. Op 30 januari 1938 explodeerde er een bom, met als gevolg 42 doden. De meeste slachtoffers waren kinderen van een nabijgelegen school die hier juist hadden proberen te schuilen. De aan het plein grenzende huizen gingen bij het bombardement zo goed als volledig verloren.

Architect Adold Florensa kreeg de eer om de plek te reconstrueren en besloot om een plein te creëren. Ook zorgde hij ervoor dat de kerk makkelijker te bereiken werd vanaf de Vía Laietana en de Avenida de la Catedral. De toegang vanaf Calle de San Felipe Neri werd gebouwd met behulp van elementen van de huizen die aan het plein grensden.

Videoclip

Blijkbaar was de Amerikaanse band Evanescence ook onder de indruk van het Plaça de Sant Felip Neri. De clip bij het liedje My Immortal werd hier opgenomen.

Kerk van Sant Felip Neri

De Iglesia de Sant Felip Neri werd tussen 1721 en 1752 gebouwd en is een van de weinige barokke gebouwen in de stad. Binnenin de kerk zijn er verschillende neoklassieke en barokke altaren. De gevel is geïnspireerd op de kapel in het Ciutadellapark.

Persoonlijke tip

In het boek De Kathedraal van de zee van Ildefonso Falcones komt niet alleen de bekende kerk van Santa María del Mar aan bod, maar ook het pleintje van Sant Felip Neri. Mee in de koffer dus! Wil je nog meer boeken lezen die zich afspelen in Barcelona? In dit artikel bespreken we er vier.

Adres & plattegrond


Plaça de Sant Felip Neri
Plaça de Sant Felip Neri
08002 Barcelona
Metro: L3L4