Plaça de Sant Felip Neri is een verstopt juweeltje in de oude joodse buurt, El Call, het oudste deel van de gotische wijk. Het charmante, beetje geheimzinnige pleintje staat symbool voor een donkere pagina uit de geschiedenis van de stad.
Plaça de Sant Felip Neri | Tickets, openingstijden & openbaar vervoer |
---|---|
Prijs | Gratis |
Adres | Plaça de Sant Felip Neri (El Gòtic) |
Openbaar vervoer / metro | Metro: Liceu (L3) en Jaume I (L4) Bussen: 47, 59, V13, V15, V17 |
Openingstijden | Afgesloten tussen 10.30-11.30 |
Wat vind je terug in dit artikel?
Het plein Sant Felip Neri
Tegenwoordig spelen er leerlingen van de op het plein gevestigde basisschool er spelletjes in de pauze en poseren er regelmatig pasgetrouwde stelletjes. Her en der staan er groepjes toeristen naar de gids te luisteren, sommigen met het boek Schaduw van de Wind onder de arm geklemd. Dit alles in schril contrast met de verdrietige geschiedenis die zich hier afspeelde.
In het midden van het plein staat een fontein waarop vroeger een bronzen beeld op stond genaamd “De Student”. Dit beeld werd kort na de onthulling gestolen en nooit meer teruggevonden of vervangen.
De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea
Geschiedenis
De naam van het plein verwijst naar de kerk van Sant Felip Neri die hier staat. Het plein zelf was tot in de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) een kerkhof. Zie je de gaten in de muren van de kerk? Die zijn het gevolg van twee bombardementen door Italiaanse vliegtuigen tijdens de oorlog. In de ochtend van 30 januari 1938 explodeerden er vlak achter elkaar twee bommen, met 42 doden als gevolg.
De meeste slachtoffers waren kinderen van een nabijgelegen school (in de carrer de la Palla) die in de schuilkelder zaten die zich hier destijds bevond. De aan het plein grenzende huizen gingen bij het bombardement zo goed als volledig verloren.
Architect Adold Florensa kreeg de eer om de plek te reconstrueren en besloot om een plein te creëren. Ook zorgde hij ervoor dat de kerk makkelijker te bereiken werd vanaf de Vía Laietana en de Avenida de la Catedral. De toegang vanaf Calle de San Felipe Neri werd gebouwd met behulp van elementen van de huizen die aan het plein grensden.
Gaudí en de kerk Sant Felip Neri
De Iglesia de Sant Felip Neri werd tussen 1721 en 1752 gebouwd en is een van de weinige barokke gebouwen in de stad. Binnenin de kerk zijn er verschillende neoklassieke en barokke altaren. De gevel is geïnspireerd op de kapel in het Ciutadella park.
Modernist Antoni Gaudí was dol op dit plein en het verhaal gaat dat hij, toen hij in het jaar 1926 werd aangereden door een tram, op weg was vanaf zijn geliefde Sagrada Família naar het plein Sant Felip Neri. Een wandeling die hij regelmatig maakte.
Lees hier meer over Antoni Gaudí.
Een ijsje halen bij “Un Gelato per Te”
Speelplaats
Sant Felip Neri is in principe een openbaar plein toegankelijk voor iedereen, maar als de kinderen van de school die er gevestigd is er buiten spelen, tussen 10.30 en 11.30, wordt het afgesloten met een hek. Ook rond 17.00, als de kinderen worden opgehaald, kan het er druk zijn. De beste tijd om het plein te bezoeken is in het weekend, maar als je er graag een kijkje wilt nemen op een doordeweekse dag, ga dan in ieder geval niet tussen 10.30 en 11.30 en ook niet tussen 13.00 en 15.00 (dan wordt het plein weliswaar niet afgesloten maar wordt gevraagd de leerlingen tijdens hun lunchpauze een beetje privacy te geven).
Hotel Neri
Ertegenover ligt op de hoek het romantische boetiekhotel Hotel Neri met een heel fijn terras (vanaf 17.00 geopend) waar je in de hete zomers een beetje schaduw vindt. Het hotel is gevestigd in twee middeleeuwse panden, een ervan was een prachtig middeleeuws paleis uit de twaalfde eeuw. In dit paleis zijn muurversieringen gevonden, zogenaamde esgrafiados die onder de belangrijkste van Barcelona beschouwd worden en een volledig gerestaureerde patio.
Videoclip Evanescence
Blijkbaar was de Amerikaanse band Evanescence ook onder de indruk van het Plaça de Sant Felip Neri. De clip bij het liedje My Immortal werd hier opgenomen.
Persoonlijke tips
- In het boek De Kathedraal van de zee van Ildefonso Falcones komt niet alleen de bekende kerk van Santa María del Mar aan bod, maar ook het pleintje van Sant Felip Neri. En in het boek Schaduw van de wind van Zafón komt het plein ook voor, hier woonde de geheimzinnige Nuria. Mee in de koffer dus! Wil je nog meer boeken lezen die zich afspelen in Barcelona? In dit artikel bespreken we er vier.
- In het straatje Calle de Felip Neri, naast het hotel Neri, vind je ijszaak Un gelato per te waar Edu je met liefde de heerlijkste ijsjes verkoopt. Probeer vooral de smaak hazelnoot, onze favoriet! Loop een deur verder en je kunt een kijkje nemen in een ambachtelijke zeepwinkel bekijken, ze hebben er zeep in heel veel originele geuren en achterin de winkel staat een ouderwetse zeepmachine.