Basílica Santa María del Mar

De Basiliek Santa María del Mar is de kerk die de Barcelonezen in hun hart dragen. De enige puur Catalaans gotische kerk in Barcelona, die ze met hun eigen bloed, zweet en tranen in minder dan zestig jaar hebben gebouwd. Als trouwlocatie is de kerk zo populair, dat de wachtlijst kan oplopen tot wel twee jaar.

Santa María del MarTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsRondleiding mét dakterras
Tickets €8,50 Nu online reserveren
Kinderen 6-17 jaar, studenten en senioren (65+) €7 Nu online reserveren

Tickets voor eigen bezoek zonder gids €5, enkel mogelijk tussen 13.00 - 17.00 uur (tickets enkel te koop aan de kassa)

AdresPlaça de Santa Maria 1
Openbaar vervoer / metroMetro: Jaume I (L4)
OpeningstijdenDagelijks geopend van 09.00 - 20.30 uur (zondag 10.00 - 20.00)

Wat vind je terug in dit artikel?

Alles over de Santa María del Mar in Barcelona op één plek!

Tip: rondleiding (mét dakterras)
Wil je de Santa María del Mar onder begeleiding van een gids bezichtigen? Er worden dagelijks tours gegeven in het Engels en Spaans, met een duur van ongeveer drie kwartier. De gids neemt je mee tot helemaal op het dak, waar je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Bestel je kaartjes (€8,50) via onze samenwerkingspartner Barcelona Turisme.

Basílica Santa María del Mar in foto’s

In het kort: wat is de Santa María del Mar en wat maakt deze kerk zo bijzonder?

Er wordt wel eens gezegd dat de Sagrada Familia de kerk is van de toeristen en de basiliek Santa María del Mar de kerk van de Barcelonezen zelf. Hoewel de stijl totaal anders is, is ook de Santa María del Mar (letterlijk Heilige Maria van de Zee) prachtig om te bezoeken. Bovendien kun je er gratis naar binnen. Let op: vanbuiten zie je niet goed hoe imposant het kerkgebouw vanbinnen is.

In 2006 schreef de Barcelonese schrijver Ildefonso Falcones het prachtige boek De kathedraal van de Zee, dat zich afspeelt tijdens de bouw van de kerk. Echt een aanrader voor stedentrippers die geïnteresseerd zijn in cultuur en het leuk vinden om tijdens hun citytrip bekende plekken tegen te komen. Bestel het boek De kathedraal van de zee bij bol.com.

Plan je bezoek aan de Basílica Santa María del Mar

Voor een kort bezoek aan deze kerk, ben je niet veel tijd kwijt: in vijf minuten loop je in en uit. Als je kiest voor een rondleiding waarbij je ook (onder meer) het dak beklimt ben je ongeveer drie kwartier tot een uur kwijt.

Een bezoek aan de kerk kun je het best combineren met een wandeling door de wijk El Born, misschien wel de mooiste buurt van de stad met de middeleeuwse straten, prachtige boetieks en fijne eetadressen. Om de hoek zit ook het Picassomuseum en ook de oude markthal waar El Born CCM tegenwoordig is gevestigd, is de moeite waard. Of loop door naar het mooie Parc de la Ciutadella.

Wanneer de Basílica Santa María del Mar bezoeken?

Het belangrijkste om te weten is dat de kerk niet altijd gratis te bezoeken is. Op bepaalde tijdstippen moet je betalen. Onder praktische informatie staan prijzen genoemd en de momenten dat een bezoek gratis is. Op momenten dat de toegang gratis is, kan het er iets drukker zijn.

Kleding bij een bezoek aan de Santa María del Mar

Houd er rekening mee dat de Santa María del Mar een kerk is en dat van bezoekers wordt verwacht dat ze zich gepast kleden. Zo dien je je schouders te bedekken, mogen korte rokjes, hele korte broeken en topjes niet. Ook doorschijnende kleding is ongepast. Zorg ervoor dat je benen tot aan de knie bedekt zijn. Ook slippers worden niet gewaardeerd.

Tickets, tours en rondleidingen Santa María del Mar

Je hebt voor een bezoek aan de Basílica Santa María del Mar geen entreekaartje nodig op tijdstippen dat de toegang gratis is en je kunt ter plekke een kaartje kopen als de entree niet gratis is. Het is wel aan te raden om van tevoren te reserveren als je wil meedoen aan een rondleiding met gids.

Bezoek aan de Santa María del Mar met gids

Tijdens een rondleiding met gids leer je veel meer over de geschiedenis, architectuur en de religieuze kant van de basiliek en zie je bovendien plekken die je anders niet kan bezoeken.

Er worden in de kerk dagelijks rondleidingen gegeven in het Engels en Spaans van zo’n drie kwartier. In het Engels zijn de rondleidingen om 14.00 en 17.15 uur. De gids neemt je mee tot helemaal op het dak, waar je een geweldig uitzicht over de stad hebt. Bestel je kaartjes (€8,50) alvast via onze samenwerkingspartner Barcelona Turisme. Het is niet mogelijk om voor een Engelse rondleiding meteen kaartjes voor de crypte (€2) bij te bestellen. Dit kan ter plekke wel. Zelf vinden wij de crypte niet erg spectaculair.

Aanrader: boek een tour onder begeleiding van een Nederlandstalige gids.
Barcelonatips.nl biedt in samenwerking met tourbedrijf El Ciclo fiets- en wandeltours door het centrum van Barcelona. Samen met een gids die de beste plekken kent en persoonlijke tips kan geven, ga je op pad. Origineel, veilig en een superleuke manier om de stad te leren kennen. Als je ook langs de Santa María del Mar wil, kun je dat van tevoren laten weten!

Praktische informatie

Openingstijden:

Dagelijks geopend van 9.00 tot 20.30 (zondag 10.00 tot 20.00).

Je kunt de Santa María del Mar gratis bezoeken van 9.00-13.00 en van 17.00-20.30 (op zondag: 10.00-14.00 en 17.00-20.00).

Prijzen:

Tussen 13.00 en 17.00 uur kun je de kerk ook op eigen gelegenheid bezichtigen, daarvoor kun je ter plekke een toegangskaartje kopen voor €5. Deze entreekaarten zijn niet online te koop. Je krijgt bij je ticket wel een plattegrond en informatie over wat je gaat zien.

Als je dan ook graag nog het dakterras wilt bezoeken, dan kun je een toeslag betalen van €3 en je aansluiten bij de gids (vraag even na bij de ingang op welke tijden dat kan). Een bezoek aan de crypte kost €2. Het is aan te raden om van tevoren tickets te kopen voor een rondleiding.

Let op: de rondleiding is niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar. Kinderen tussen de 6 en 8 jaar mogen gratis deelnemen.

Een mis bijwonen in de Santa María del Mar-kerk

Je kunt dagelijks naar de mis in de Santa María del Mar-kerk. De kerkmis begint om 19.30 uur. Op zon- en feestdagen vindt er een internationale mis plaats, deze begint om 12.00 uur. Met kerst kun je in de Santa María del Mar naar de nachtmis. Deze begint op 24 december om 23.00 uur.

Hoe kom je bij de Basílica Santa María del Mar

Voor het adres en de exacte locatie op de kaart, scroll je helemaal naar beneden.

Metro: de dichtstbijzijnde metro is Jaume I (L4, gele lijn).

Hop-on hop-off-bus: als je kaarten hebt voor de toeristenbus, stap je uit op Pla del Palau (rode route).

Fiets: met de fiets ben je vanuit het centrum snel bij de Santa María del Mar. Vanaf Plaça Catalunya is het ongeveer 10-15 minuten fietsen.

Ook lopend ben je zo bij de kerk vanuit het centrum. Vanaf Plaça Catalunya ben je ongeveer een 20-30 minuten onderweg.

Bus: in principe kun je alle stadsbussen die stoppen op Pla del Palau nemen om met de bus naar de Basílica de Santa María del Mar te komen.

Wat kun je zien en doen tijdens je bezoek aan de Santa María del Mar?

De Santa María del Mar is een gotische kerk en wordt wel gezien als het een van de beste voorbeelden van Catalaanse gotiek.

De trappen voor de ingang van de Santa María del Mar vormen hét trefpunt van de wijk. Het pleintje ervoor is een van de meest populaire plaçes in de hele stad. Naast de kerk ligt nog een plein, Fossar de les Moreres genaamd. In de middeleeuwen bevond zich hier een kerkhof, dat pas sinds de negentiende eeuw niet meer gebruikt wordt. Er liggen veel helden begraven die het verzet van Barcelona in 1714 tegen de Spaanse troepen niet overleefden. Als eerbetoon staan hier een fakkel met een eeuwige vlam en een heldendicht van poëet Frederic Soler.

Ga vooral naar binnen, want pas dan kun je de omvang van de van buitenaf bezien eenvoudige constructie echt bevatten. De kerk werd tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) geplunderd en kenmerkt zich zowel van buiten als van binnen door soberheid, maar volgens velen zorgt dat ervoor dat de aandacht niet wordt afgeleid van de prachtige lijnen en de harmonische structuur. Wie omhoog kijkt ziet dat de zijbeuken bijna net zo hoog zijn als het middenschip, een kenmerk van de Catalaanse gotiek.

Ondanks de plunderingen tijdens de Burgeroorlog en een aardbeving in de eerste helft van de vijftiende eeuw (1428) zijn er nog altijd veel originele elementen te bewonderen in het kerkgebouw.

Je kunt de kerk binnenwandelen vanaf de voorkant bij de hoofdingang langs het Plaça de Santa María en er aan de zij- of achterkant weer naar buiten gaan of andersom.

Plafond Santa María del Mar

Roosvenster

Kijk binnen omhoog naar het schitterende roosvenster, als de zon erop staat is het adembenemend mooi. Slenter langs de prachtige kapellen links en rechts waar de gelovigen gekleurde kaarsjes opsteken om hun geliefden te herdenken. Wie een rondleiding doet, kan het roosvenster van dichtbij aanschouwen.

Altaar

Het altaar is sober, dit komt met name door vernielingen en branden tijdens de Burgeroorlog. De indrukwekkende achthoekige steunpilaren staan precies 13 meter uit elkaar, zou dat een centimeter meer geweest zijn dan was de hele boel in elkaar gestort, een verbluffend technisch hoogstandje.

FC Barcelona

Ga op zoek in het bijzondere glas-in-loodraam links achterin en misschien herken je er het logo van FC Barcelona in. Dit was een bedankje voor een financiële bijdrage die de kerk van de Catalaanse club ontving in 1974.

Olympische stad

Ook het Olympische Barcelona krijgt een klein eerbetoon in de kerk in de vorm van een glas-in-loodraam. José Fernández Castrillo ontwierp een modern venster (opvallend veel blauwtinten) waarop het olympisch vuur en de heilige Santa Eulàlia de hoofdrol spelen. Dit raam is het meest recente: het werd geplaats in 1995.

Het dak op

Tussen de middag kun je tegen betaling niet alleen de kerk bezoeken onder begeleiding van een gids, maar zelfs een kijkje nemen op het dak van de Santa María del Mar, om uit te waaien en te genieten van het adembenemende uitzicht over het oude centrum van Barcelona.

Crypte

Je hebt tijdens de rondleiding verder toegang tot de voor het normale publiek verborgen ruimtes zoals bijvoorbeeld de indrukwekkende crypte waar relikwieën worden bewaard, je kunt het schitterende roosvenster van dichtbij bekijken en de pilaren aanraken.

Geschiedenis Santa María del Mar

Interieur Santa María del Mar

In de veertiende eeuw was er geen geld voor nog een kerk, er werd immers druk gebouwd aan de kathedraal in de gotische buurt. De welgestelde handelsfamilies die echter dichter bij zee in de buurt El Born woonden, wilden dat de wijk zou beschikken over een eigen religieus onderkomen. Deze koopmannen waren veelal eigenaars van handelsboten en vandaar ook de naam ‘del mar’, wat letterlijk ‘van de zee’ betekent.

Zij vonden een geschikt stuk grond: namelijk de plek waar Santa Eulàlia, Barcelona’s patroonheilige’, in het jaar 303 als martelares begraven zou zijn. Volgens de legende werd zij gekruisigd op Plaça del Àngel, dicht in de buurt. Echter, op deze plek stond voorheen ook al een kerk. De oudste bewijzen daarvoor dateren uit het jaar 998.

Om de bouw te financieren kochten zij daarom ieder een stukje van de te bouwen kerk en al het bouwmateriaal. Eigenlijk kochten ze daarmee hun laatste rustplaats binnen in de geliefde kerk. Je kunt dit ook zien als je binnen bent: op de vloer kom je verschillende graven tegen, waar soms meerdere personen begraven liggen. Op de graven kun je verwijzingen herkennen naar de gilden uit die tijd die in de wijk gevestigd waren, bijvoorbeeld de bootjes die de vissersgilde (gremi dels pescadors) vertegenwoordigen.

Enorme blokken steen werden door de zogenoemde portadores (bastaixos in het Catalaans) vanaf de Montjuïc naar beneden gedragen en op schepen geladen. Zij werden zeer gerespecteerd om het loodzware werk dat zij gratis uitvoerden, op de imposante deuren van de hoofdingang ontdek je twee van deze dragers.

Met de bouw van de kerk werd begonnen in 1329. In 1383 werd de bouw onder toeziend oog van architecten Berenguer de Montagut en Ramon Despuig voltooid: slechts 55 jaar later. Daarmee is deze kerk in recordtijd uit de grond gestampt. Dat heeft er mede voor gezorgd dat er sprake is van één eenduidige stijl.

Door de aardbeving in 1428 kwam het grootste deel weer in puin kwam te liggen. Tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) werd het kerkgebouw ook niet gespaard en als je eenmaal binnen omhoog kijkt zie je op het plafond hier en daar zwarte plekken, veroorzaakt door een zeven dagen durende brand, die hier werd gesticht door woedende anarchisten die jacht maakten op Franco-aanhangers die zich binnen verschansten.

Persoonlijke tips:

  • Liefhebber van delicatessen? Loop het straatje links van de hoofdingang van La Santa María del Mar in, bijna op het einde zie je links Casa Gispert. Hier kun je allerlei (voornamelijk) Catalaanse producten kopen, olijfolie, noten en gedroogde vruchten, chocolade, kruiden, koffie en nog veel meer lekkers. Met de kerstdagen staat hier standaard een lange rij. Het is een van de oudste winkels van de stad met helemaal achterin links een bijna 150 jaar oude machine waar nog altijd noten worden gebrand in een met hout opgestookte oven.
  • Bezoek ook het Picassomuseum om de hoek en het vlak bij geleden culturele centrum El Born CCM.
  • In 2006 schreef de Barcelonese schrijver Ildefonso Falcones het boek De kathedraal van de Zee, dat zich afspeelt tijdens de bouw van de kerk.Bestel het boek De kathedraal van de zee bij bol.com Neem met je boek plaats op een van de terrassen tegenover de kerk, bijvoorbeeld bij Bubó waar ze naast lekkere tapas en salades, een uitgebreide theekaart en heerlijke taartjes hebben, of bij de bekende wijnbar Vinya del Señor.

Meer lezen

  • Lees alles over de wijk El Born, waar de Santa María del Mar zich bevindt.
  • Ook leuk om te lezen is ons artikel over El Born CCM

Adres & plattegrond

Basílica Santa María del Mar
Plaça de Santa Maria 1
08003 Barcelona
933102390
Metro: L4 (Jaume I)