Basílica Santa María del Mar

Trouwen in de Basiliek van Santa María del Mar is zo populair, dat de wachtlijst kan oplopen tot wel twee jaar, want dit is de kerk die de Barcelonezen in hun hart dragen. De enige puur Catalaans gotische kerk in Barcelona, die de Barcelonezen met hun eigen bloed, zweet en tranen in minder dan zestig jaar hebben gebouwd.


Tickets & Tours

Dit had zelfs nog veel sneller gekund ware het niet dat door de aardbeving in 1428 het grootste deel weer in puin kwam te liggen.Tijdens de Burgeroorlog (1936-1939) werd het kerkgebouw ook niet gespaard en als je eenmaal binnen omhoog kijkt zie je op het plafond hier en daar zwarte plekken, veroorzaakt door een zeven dagen durende brand, die hier werd gesticht door woedende anarchisten die jacht maakten op Franco-aanhangers die zich binnen verschansten.

Geschiedenis Santa María del Mar

Interieur Santa María del Mar

In de veertiende eeuw was er geen geld voor nog een kerk, er werd immers druk gebouwd aan de kathedraal in de gotische buurt. De welgestelde handelsfamilies die echter dichter bij zee in de buurt El Born woonden, wilden dat de wijk zou beschikken over een eigen religieus onderkomen.

Om de bouw te financieren kochten zij daarom ieder een stukje van de te bouwen kerk en al het bouwmateriaal. Eigenlijk kochten ze daarmee hun laatste rustplaats binnen in de geliefde kerk. Enorme blokken steen werden door de zogenoemde portadores vanaf de Montjuïc naar beneden gedragen en op schepen geladen. Zij werden zeer gerespecteerd om het loodzware werk dat zij gratis uitvoerden, op de imposante deuren van de hoofdingang ontdek je twee van deze dragers.

Architectuur

Plafond Santa María del Mar

Kijk binnen omhoog naar het schitterende roosvenster, als de zon erop staat is het adembenemend mooi. Slenter langs de prachtige kapellen links en rechts waar de gelovigen gekleurde kaarsjes opsteken om hun geliefden te herdenken.

Het altaar is sober, dit komt met name door vernielingen en branden tijdens de Burgeroorlog. De indrukwekkende achthoekige steunpilaren staan precies 13 meter uit elkaar, zou dat een centimeter meer geweest zijn dan was de hele boel in elkaar gestort, een verbluffend technisch hoogstandje. Ga op zoek in het bijzondere glas-in-loodraam links achterin en misschien herken je er het logo van FC Barcelona in. Dit was een bedankje voor een financiële bijdrage die de kerk van de Catalaanse club ontving.

Het dak op

Dak La Santa María del Mar

‘s Morgens en aan het einde van de dag is de kerk open voor bezoekers, je kunt de kerk binnenwandelen vanaf de voorkant en er aan de zij- of achterkant weer naar buiten gaan of andersom. Tussen de middag kun je tegen betaling niet alleen de kerk bezoeken onder begeleiding van een gids, maar zelfs een kijkje nemen op het dak dakterras van de Santa María del Mar, om uit te waaien en te genieten van het adembenemende uitzicht over Barcelona. Je hebt verder toegang tot de voor het normale publiek verborgen ruimtes zoals bijvoorbeeld de indrukwekkende crypte waar relikwieën worden bewaard, je kunt het schitterende roosvenster van dichtbij bekijken en de pilaren aanraken. Het basiliek biedt een prachtig uitzicht over het oude centrum van Barcelona.

De trappen voor de ingang van de Santa María del Mar vormen hét trefpunt van de wijk. Het pleintje ervoor is een van de meest populaire plaças in de hele stad. Naast de kerk ligt nog een plein, Fossar de les Moreres genaamd. In de middeleeuwen bevond zich hier een kerkhof, dat pas sinds de negentiende eeuw niet meer gebruikt wordt. Er liggen veel helden begraven die het verzet van Barcelona in 1714 tegen de Spaanse troepen niet overleefden. Als eerbetoon staan hier een fakkel met een eeuwige vlam en een heldendicht van poëet Frederic Soler.

Praktische info

Je kunt de Santa María del Mar gratis bezoeken van 9.00-13.00 en van 17.00-20.30 (op zondag: 10.00-14.00 en 17.00-20.00).

Rondleiding met Engelstalige gids
Op maandag t/m vrijdag: 13.00, 14.00 en 15.00 uur en op zaterdag en zon- en feestdagen: 14.00 en 15.00 uur. De rondleiding duurt ongeveer vijftig minuten en kost €8 per persoon (kinderen onder de acht jaar gratis).

Persoonlijke tips:

  • Liefhebber van delicatessen? Loop het straatje links van de hoofdingang van La Santa María del Mar in, bijna op het einde zie je links Casa Gispert. Hier kun je allerlei (voornamelijk) Catalaanse producten kopen, olijfolie, noten en gedroogde vruchten, chocolade, kruiden, koffie en nog veel meer lekkers. Met de kerstdagen staat hier standaard een lange rij. Het is een van de oudste winkels van de stad met helemaal achterin links een bijna 150 jaar oude machine waar nog altijd noten worden gebrand in een met hout opgestookte oven.
  • In 2006 schreef de Barcelonese schrijver Ildefonso Falcones het boek De kathedraal van de Zee, dat zich afspeelt tijdens de bouw van de kerk. Neem met je boek plaats op een van de terrassen tegenover de kerk, bijvoorbeeld bij Bubó waar ze naast lekkere tapas en salades, een uitgebreide theekaart en heerlijke taartjes hebben (rechtstreeks uit hun patisserie links op de hoek!).

Bubó taartjes

Meer lezen

  • Lees alles over de wijk El Born, waar de Santa María del Mar zich bevindt.
  • Ook leuk om te lezen is ons artikel over El Born CCM

Adres & plattegrond

Basílica Santa María del Mar
Plaça de Santa Maria 1
08003 Barcelona
933102390
Metro: L4 (Jaume I)
De situatie nu in Barcelona: de laatste updates van het Barcelonatips-teamVerder lezen