Santa María del MarSanta Maria del Mar

Trouwen in de Basiliek van Santa María del Mar is zo populair, dat de wachtlijst kan oplopen tot wel twee jaar, want dit is de kerk die de Barcelonezen in hun hart dragen. De kerk die ze met hun eigen bloed, zweet en tranen in minder dan zestig jaar hebben gebouwd in de veertiende en vijftiende eeuw.

Dit had zelfs nog veel sneller gekund ware het niet dat door de aardbeving in 1428 het grootste deel weer in puin kwam te liggen.Tijdens de burgeroorlog werd het kerkgebouw ook niet gespaard en als je eenmaal binnen omhoog kijkt zie je op het plafond hier en daar zwarte plekken, veroorzaakt door een zeven dagen durende brand, die hier werd gesticht door woedende anarchisten die jacht maakten op Franco-aanhangers die zich binnen verschansten.

Geschiedenis Santa María del Mar

In de veertiende eeuw was er geen geld voor nog een kerk, er werd immers druk gebouwd aan de kathedraal in de gotische buurt. De welgestelde handelsfamilies die echter dichter bij zee in de buurt El Born woonden, wilden dat de wijk zou beschikken over een eigen religieus onderkomen.

Om de bouw te financieren kochten zij daarom ieder een stukje van de te bouwen kerk en al het bouwmateriaal. Enorme blokken steen werden door de zogenoemde portadores (dragers) vanaf de Montjuïc naar beneden gedragen en op schepen geladen. Zij werden zo gerespecteerd om het loodzware werk dat zij gratis uitvoerden, dat ze hun eigen kapel in de kerk kregen, waar zij en hun familie uiteindelijk hun laatste rustplaats konden krijgen. Op de imposante deuren van de hoofdingang ontdek je twee van deze portadores.

Architectuur

Kijk binnen omhoog naar het schitterende roosvenster, als de zon erop staat is het adembenemend mooi. Slenter langs de prachtige kapellen links en rechts waar de gelovigen kaarsjes opsteken om hun geliefden te herdenken. Hoewel, kaarsjes zijn het niet meer, vandaag de dag zijn het elektrische waxinelichtjes die aangaan zodra je vijftig cent in de gleuf duwt.

Het altaar is sober, dit komt met name door vernielingen en branden tijdens de Burgeroorlog. De indrukwekkende achthoekige steunpilaren staan precies 13 meter uit elkaar, zou dat een centimeter meer geweest zijn dan was de hele boel in elkaar gestort, een verbluffend technisch hoogstandje. Ga op zoek in het bijzondere glas-in-loodraam links achterin en misschien herken je er het logo van FC Barcelona in. Dit was een bedankje voor een financiële bijdrage die de kerk van de Catalaanse club ontving.

Het dak op

‘s Morgens en aan het einde van de dag is de kerk open voor bezoek, je kunt de kerk binnenwandelen vanaf de voorkant en er aan de zij- of achterkant weer naar buiten gaan of andersom. Tussen de middag kun je tegen betaling niet alleen de kerk bezoeken onder begeleiding van een gids, maar zelfs een kijkje nemen op het dak dakterras van de Santa María del Mar, om uit te waaien en te genieten van het adembenemende uitzicht over Barcelona. Je hebt verder toegang tot de voor het normale publiek verborgen ruimtes zoals bijvoorbeeld de indrukwekkende crypte waar relikwieën worden bewaard, je kunt het schitterende roosvenster van dichtbij bekijken en de pilaren aanraken. Het basiliek biedt een prachtig uitzicht over het oude centrum van Barcelona.

Praktische info

Het bezoek met een Engelstalige gids duurt ongeveer 50 minuten.
Maandag t/m vrijdag: 13.00, 14.00 en 15.00 uur
Zaterdag en zon- en feestdagen: 14.00 en 15.00 uur
Prijs: €8 (kinderen onder de acht jaar gratis)

Persoonlijke tip:

In 2006 schreef de Barcelonese schrijver Ildefonso Falcones het boek De kathedraal van de Zee, dat zich afspeelt tijdens de bouw van de kerk. Neem met je boek plaats op een van de terrassen tegenover de kerk, bijvoorbeeld bij Bubó waar ze naast lekkere tapas en salades, een uitgebreide theekaart en heerlijke taartjes hebben (rechtstreeks uit hun patisserie links op de hoek!).

Adres & plattegrond


Santa María del Mar
Plaça de Santa Maria 1
08003 Barcelona
933102390
Metro: L4 (Jaume I)

Meer bezienswaardigheden: