Kroegkruipend door BarcelonaDe bevallige nachten in Barcelona nodigen je eigenlijk iedere dag van de week wel uit om van kroeg naar kroeg te kruipen. Geen wonder dat Barcelona dan een hoge café-dichtheid kent.

Volgens de officiële statistieken telt de Catalaanse hoofdstad een bar voor iedere 165 buurtbewoners. Hieronder volgen een aantal suggesties, ingedeeld per wijk, voor een onvergetelijke kroegentocht in Barcelona.

Gòtic

Vlak achter Plaça Reial, in de straat Escudellers Blancs, bevindt zich Nevermind. Het is er meestal een gezellige drukte van rockmuziekminnende skaters en surfers en de moijitos zijn behoorlijk groot (in de wijk Raval zit trouwens nog een Nevermind, aan de C/Tallers 68, met achterin de kroeg een grote ‘ramp’ om te skaten). Niet veel verder op ligt de mythische bar Malpaso (Spaans voor ‘slechte stap’). Even verderop – de straat heet hier Carrer d’Aglà – kun je terecht in Shanghai en Pilé 43, waar alle retromeubeltjes te koop staan. Ga aan het einde van de straat links, maak een kleine tussenstop voor een shotje in Bar Tequila, en je komt uit op Plaça de George Orwell. Dit plein staat beter bekend als Plaça del Tripi vanwege de rondhangende junkies en de levendige drugshandel. Er is dan ook 24/7 beveiliging door videocamera’s en politieagenten. Praatcafé’s Oviso en Bahía zijn er niet minder gezellig om.
In C/Mercè op nummer 13 zit nog El Bombón, een toptent voor wie van latinomuziek houdt. Je kunt er ook een hapje eten. Bar Manchester (C/Milans 5) heeft verleidelijke acties tijdens happy hour en is een leuke plek voor een date met vrienden of je lief.

Wil je meer weten over de gotische wijk? Kijk dan eens op deze pagina.

Born

Stappen in het Soho van Barcelona. Daarvoor begin je op de Passeig del Born. Bestel een drankje bij de cocktailbar El Copetín, drink een mojito op het terras van Cactus Bar of neem plaats aan een tafeltje van het knusse kroegje Bar El Born, met de groene gevel. In zijstraat Carrer de la Viedreria zit Númeronueve, waar ze heerlijke gembercocktails hebben. Even verder op, in Carrer de Rec, zit Pax49 een fijne bar van een Nederlandse eigenaresse.
Aan de andere kant van de wijk, rondom de markt van Santa Catarina, zitten ook een aantal gezellige barretjes, zoals Santa Catalina en Lupara, waar je lekker kunt zitten met een biertje of cocktail in de hand.

Alle ins en outs over El Born lees je hier.

Barceloneta

De chiringuitos van Barcelona zorgen tijdens de zomermaanden voor ijsjes, cocktails en chill-out muziek op het strand. In de visserswijk Barceloneta zijn ook een aantal kroegen te vinden waar niet alleen in de zomer de sfeer van een strandtent hangt. Tapasbar Jai-Ca op een hoek in de Carrer de Ginebra is een goede plek om te beginnen. Loop daarna richting het strand via de Carrer de Sant Carles. Hier vind je vlak naast elkaar Bar Leo, Absenth Bar en Filferro voor tapas, bier en flamenco. Een andere favoriet, op nummer 15, is de bodega Bar Electricitat. Bestel, voordat je je kroegentocht eindigt in de Middellandse Zee, nog een spritz bij Santa Marta, een WiFi-hotspot, in de Carrer de Grau i Torres.

Ook over Barceloneta hebben we natuurlijk meer info!

Raval

Loop vanaf de Ramblas de Carrer Nou de la Rambla in, waar het modernistische herenhuis Palau Güell staat. In de zijstraat Carrer de Lancaster bevindt zich Bar Manolo. Hier kom je de coolste skaters van de stad tegen, die na zonsondergang het plein voor de MACBA hebben verlaten. Loop verder over de Carrer Nou de la Rambla richting de nieuwbakken Bar Pepino (Spaans voor komkommer), waar je je met een gin tonic met komkommer op de kleine dansvloer kunt begeven. Om de hoek in Carrer de St. Ramón kun je ook drinken en dansen in Plástico Bar, de hipste indiebar van dit moment. Hiervandaan kom je via absintcafé Bar Marsella en danscafé Sifó al snel op de Rambla del Raval, waar je zigzagsgewijs van links (Bar Raval, Madame Jasmine) naar rechts (Ámbar, Zentraus) je kroegentocht kunt voortzetten.

Meer lezen over de levendige wijk Raval kan hier.

Poble Sec

De hoofdader van de wijk Poble Sec is Carrer de Blai. Hier hangen Filipijnse hiphoppers, Dominicaanse basketbalspelers en Catalaanse tokkies rond. Aan het begin van de straat bevindt zich Gran Bodega Saltó. Dit dranklokaal probeert de traditie van het circus met bebaarde vrouwen, lilliputters en reuzen, dat daar om de hoek eind 19e eeuw te bezoeken was, in ere te houden. Een aantal stappen verder ligt Maumau Underground met hangbanken en twee grote schermen waar zogenaamde videotapas op worden geprojecteerd. Achtereenvolgens kun je een lekker glas wijn drinken bij La Tieta en La Bodega del Onze (B.O.) om daarna te eindigen met een cocktail bij Zodiaco, een van de eerste gezellige tentjes in het Williamsburg van Barcelona.

Over Poble Sec en stadsheuvel Montjuïc schreven we dit artikel.

Gràcia

Plaça del Sol is het gezelligste pleintje van uptown wijk Gràcia. Sol Soler is een gezellige tent met leuke muziek waar je uren kunt zitten. Aan hetzelfde plein zitten ook Café del Sol en Sol de Nit. Al even gemoedelijk. Loop daarna via Bar Vinil vlakbij Plaça de la Vila door de Carrer de Francisco de Giner in. Hier kom je Le Journal tegen. In dit café parisien doen internationale kranten dienst als behang. Een aantal deuren verderop zit Switch, een relaxed tentje, waar je prima kunt hangen aan de bar, op de trap of op een krukje.

Lees meer hier meer over het dorpse Gràcia.