MACBA

Het Museu d’Art Contemporani de Barcelona of kortweg het MACBA, het Museum voor Hedendaagse Spaanse en Catalaanse kunsten, werd geopend in 1995 in het hart van de wijk Raval.

Koop hier je kaartjes

(MACBA) Museu d’Art Contemporani de BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €11,40 Nu online reserveren
AdresPlaça dels Àngels (El Raval)
Openbaar vervoer / metroMetro:
Universitat (L1 en L2)
Placa de Catalunya (L1 en L3)
OpeningstijdenMaandag - vrijdag: 11:00 - 19:30 uur
Dinsdag: gesloten
Zaterdag: 10:00 - 20:00 uur
Zondag en feestdagen: 10:00 - 15:00 uur

Wat vind je terug in dit artikel?

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

MACBA tickets zijn te koop aan de kassa of online via de website van het museum of bij Tiqets .

Collectie MACBA

De vaste collectie van dit museum omvat honderden werken van Spaanse en Catalaanse kunstenaars van na 1945. Daarnaast is er ook een hoop buitenlandse kunst vertegenwoordigd: in het bijzonder uit Zuid-Amerika en Oost-Europa, maar de laatste tijd ook uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Arabische wereld.

macba

Daarnaast zijn er ook altijd meerdere tijdelijke exposities te bewonderen. Over het algemeen is de kunst erg abstract.

Lees ook: Musea in Barcelona

Architectuur

Tot in de jaren ’80 (voordat duidelijk werd dat Barcelona de Olympische Spelen van 1992 zou gaan organiseren en de wijk Raval een belangrijke doorgangsroute zou worden tussen het centrum van de stad en de Montjuïc, waar de Spelen gehouden werden) was Raval alles behalve een prettige wijk. Pas rondom het grote evenement kreeg deze barrio een flinke metamorfose. De kers op de taart, het MACBA, kwam drie jaar na de Spelen. Het museum moest een nieuw publiek naar Raval trekken en de wijk positief op de kaart zetten. En dat is gelukt: kunstliefhebbers, hipsters en creatievelingen verzamelen zich hier maar al te graag.

Het vroegste plan voor een museum voor moderne kunst in Barcelona was afkomstig van schrijver en kunstcriticus Alexandre Cirici-Pellircer die zelf een verzameling moderne werken bezat. Maar na een expositie eind jaren 1950 die overduidelijk tegen het regime van Franco was gekeerd, verdween het idee in de doofpot. In 1985 besloot het stadsbestuur in samenwerking met de Catalaanse overheid dat de tijd nu wel rijp was voor een museum gewijd aan hedendaagse kunst. De toenmalige burgemeester Pasqual Maragall vond dat het museum niet moest worden ondergebracht in een van de vele eeuwenoude panden die de stad rijk was, maar gaf de Amerikaanse architect Richard Meier de opdracht een nieuw gebouw te ontwerpen. Zo verrees in 1995, tussen de vervallen huizen van de immigrantenwijk El Raval, een opvallend bouwwerk, dat door sommige locals al snel ‘de witte doos’ werd genoemd.

MACBA museum

Het spierwitte gebouw is al een kunstwerk op zich. Misschien herken je de stijl van de Amerikaanse Richard Meier, die in Nederland ook een paar werken op z’n naam heeft staan (het stadhuis van Den Haag bijvoorbeeld). Hij wilde het museum zo toegankelijk mogelijk maken voor rolstoelgebruikers en dat is gelukt: mensen in een rolstoel kunnen zich binnen het hele museum verplaatsen en ook de toegang naar het MACBA is erg rolstoelvriendelijk. Overigens zijn het niet alleen de rolstoelers die dankbaar gebruik maken van de gladde tegels en aflopende randen: het plein rondom MACBA is uitgegroeid tot dé skatespot van Barcelona.

Geheel kritiekloos verliep de komst van het MACBA op deze plek niet, want wat moest deze moderniteit te midden van rommelige straten, gebarsten muren en de geuren van shoarma? Inderdaad steekt dit staaltje moderne kunst bijzonder futuristisch af bij de verouderde panden, maar bewoners lijken het museum inmiddels aanvaard te hebben. Eigenlijk had het ook wel wat: juist de omgeving gaf het gebouw een exclusief imago en bovendien zorgde het MACBA ervoor dat El Raval plotseling een plek kreeg op de toeristische stadskaart van Barcelona.

In dezelfde periode kregen de eeuwenoude omringende gebouwen ook een nieuwe bestemming en met het Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona (CCCB) en het designinstituut Foment de les Arts i Disseny (FAD) ontwikkelde het Plaça dels Àngels, waar het MACBA staat, zich tot artistieke trekpleister

macba

Persoonlijke tips

  • Precies achter MACBA ligt de patio van het CCCB, waar je in de spiegelwand een geweldige skyline van Barcelona kunt zien.
  • Ook zit er aan de achterkant van het museum de bar C3, met een erg fijn terras.
  • Tijdens de Museumnacht, die elk jaar in mei plaatsvindt, kun je het museum gratis bezoeken.
  • Er zijn nog meer dagen dat je het museum gratis kunt bezoeken, check hiervoor de website bij het kopje ‘kosten’.
  • De voormalige kapel van het oude klooster tegenover het MACBA-gebouw, de Capella del Macba, is ook ingericht als expositieruimte. Hier kun je video-art bekijken. De toegang tot de kapel is gratis.

Praktische info

Openingstijden: Maandag, woensdag, donderdag en vrijdag van 11.00 tot 19.30 uur, zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur en zon- en feestdagen van 10.00 tot 15.00 uur. Dinsdag (met uitzondering van feestdagen) gesloten. Check voor de actuele openingstijden de website.

Prijzen: Een regulier entreekaartje kost €12,00. Studenten betalen €9,60 Kinderen onder de 14 en senioren van 65 jaar en ouder kunnen het museum gratis bezoeken. Neem wel een geldig legitimatiebewijs mee. Elke zaterdag (en op sommige feestdagen, check daarvoor de website) is het museum vanaf 16.00 uur gratis te bezoeken!

Koop hier je kaartjes

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis