Spaans leren in Barcelona

Spaans leren in Barcelona is dé manier om het nuttige met het aangename te combineren. Je leert een aantrekkelijke wereldtaal terwijl je je als echte local een paar weken – of maanden – onderdompelt in het Spaanse leven.

Misschien woon je zelfs al in Barcelona en wil je, naast je studie, stage of werk, aan je Spaans werken. Ook dan zijn er in Barcelona volop mogelijkheden.

Overweeg je een cursus Spaans in Barcelona te gaan volgen of wil je ter voorbereiding alvast online thuis beginnen met leren? Ik help je graag op weg. Welke talenschool sluit aan op jouw wensen? Waar hebben ze lestijden die voor jou gunstig zijn en wat kun je verwachten van je niveau Spaans na afronding van de cursus? In dit artikel beantwoord ik al je vragen.

Wat vind je terug in dit artikel?

Waarom Spaans leren?

Spaans leren is een perfecte en nuttige invulling voor een periode in between jobs, een gap year of tussenjaar na de middelbare school, de zomervakantie, of voorafgaand aan een stage of studie in Barcelona.

De Spaanse taal is niet alleen mooi om te horen en gaaf om te kunnen spreken, het is bovenal heel handig. Wist je dat er wereldwijd 406 miljoen mensen Spaans als moedertaal hebben? Behalve in Spanje, wordt de taal ook in Latijns-Amerika gesproken. Daarnaast zijn er nog eens vele miljoenen anderen die Spaans als tweede of derde taal spreken. Een goede investering voor de rest van je leven, verdad?

Waarom thuis alvast Spaans leren?

Een taal leren gaat natuurlijk het best en het snelst als je je omringt door native speakers en dat kan in Barcelona volop. Maar het is niet voor iedereen haalbaar om voor langere tijd in Barcelona te verblijven om Spaans te leren. Daarom is het slim om thuis alvast te beginnen met het leren van Spaans. In Nederland zijn genoeg taalscholen te vinden waar je deze wereldtaal kunt leren. Zowel klassikaal, privé of online. Ik raad je aan om altijd een leraar te nemen die zelf Spaans als moedertaal heeft zodat je alles goed uitgelegd krijgt. De uitspraak, de details van de grammatica maar ook zeker de vele spreekwoorden en de vele specifieke spreektaalwoorden die de Spaanse taal rijk is zijn lastig over te brengen door een niet native speaker.

Ook als je wel de ruimte hebt om een cursus in Barcelona te komen volgen levert het je veel voordeel op om in Nederland alvast te beginnen. Niet alleen start je dan op een hoger niveau bij de taalschool in Barcelona, ook haal je veel meer uit het contact met de locals. Niet alleen de gesprekken bij de bakker en de bar zijn dan voor jou gemakkelijk te doen. Ook een echt gesprek met de locals onder het genot van een borrel (waar de Spanjaarden erg van houden!) is dan mogelijk en je zal zien dat je Spaans hierdoor extra snel zal verbeteren. Daarnaast waarderen de bewoners van Barcelona het erg als je moeite heb gedaan om Spaans te leren. (Als je Catalaans praat nog meer, maar als buitenlander wordt het al enorm op prijs gesteld als je Spaans praat in plaats van Engels.)

Uiteraard zijn er verschillende apps die je kunnen helpen om de taal te leren, zoals duolingo. Mijn ervaring is wel dat mensen die de taal uiteindelijk goed onder de knie hebben altijd echt les hebben gehad en dat duolingo vooral helpt als ondersteuning of ter uitbreiding van de woordenschat.

Een voorbeeld van een goede taalschool waar je online lessen kan volgen is ESpaans. Je kunt hier kennis maken met de taal op het onlineplatform en de eerste basics leren, maar waar je natuurlijk het meeste van leert is het volgen van echte lessen met een docent. De docenten bij ESpaans zijn altijd native speakers. Ook heeft ESpaans contacten met taalscholen in Barcelona zodat je daar je cursus eventueel kan vervolgen.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Waarom Spaans in Barcelona?

In zo’n beetje elke grote Spaanse stad kun je een cursus Spaans volgen, dus waarom zou je niet kiezen voor bijvoorbeeld Madrid, Valencia of Sevilla? Daar heb ik eigenlijk maar één antwoord op: omdat Barcelona wat mijn betreft de leukste stad van Spanje is. En dat komt niet alleen door het zachte, mediterrane klimaat en het feit dat Barcelona als een van de weinige steden ter wereld een strand in de stad heeft. Ook voor liefhebbers van cultuur, architectuur en design is Barcelona een waar paradijs, dus je hoeft je in je vrije tijd geen minuut te vervelen.

Vergaap je aan de werken van Gaudí en zijn mede-modernisten, street art in het hippe Poble Nou en de Romeinse bouwwerken in de oude binnenstad. Nog een voordeel is dat er vanuit Nederland dagelijks wel tien vluchten naar Barcelona gaan. Als je een beetje gunstig boekt, hoeft je ticket dus niet duur te zijn. Verder is het in een internationale stad als Barcelona geen kunst om nieuwe vrienden te maken en – tussen het studeren door – de leukste feestjes af te gaan.

Ze zeggen weleens dat rondom de universiteitsstad Salamanca het ‘zuiverste’ Spaans wordt gesproken, maar ook in andere Spaanse regio’s kun je de taal uitstekend leren. Op talenscholen krijg je echt geen vet accent aangeleerd. Hoogstens leer je wat woordjes die typerend zijn voor de regio waar je zit, maar dat heeft wel z’n charme, vinden wij.

Spaans is in een internationale stad als Barcelona niet noodzakelijk om je te kunnen redden. In de meeste winkels en zeker rondom toeristische bezienswaardigheden spreken de meeste mensen ook Engels. Maar, zo weet ik uit eigen ervaring, met Spaans wordt het er wel een stuk leuker op. Je maakt makkelijker contact met locals, begrijpt waarover wordt gepraat op televisie en waar al die Spaanse zangers toch over zingen.

9 supergoede redenen om Spaans te leren in Barcelona!

1. Contact met locals

Als je voor langere tijd in Barcelona wilt blijven, is het natuurlijk wel zo leuk om een beetje contact te hebben met de Barcelonezen zelf. Ik merk dat zij nét wat opener voor je staan als je ze niet in het Engels, maar in het Spaans aanspreekt. Voor je het weet vertellen ze je in geuren en kleuren hoe hun ‘barrio’ er veertig jaar geleden uitzag of verklappen ze waar je de lekkerste ‘pan con tomate’ eet (ook als je ze niet kunt volgen, gewoon blijven knikken en glimlachen…)

2. Lekker weer

Vergeet door de regen naar school fietsen en vervolgens de hele dag met een nat en koud pak in de klas zitten. In plaats daarvan loop je ’s morgens heerlijk door het zonnetje naar school. Door het lekkere weer (meestal dan toch) speelt het leven in Barcelona zich grotendeels buiten af. In vergelijking met veel andere steden is Barcelona in de zomer ook niet zo ontzettend heet, dus is het op school wel uit te houden.

3. Studeren op het strand

Om de Spaanse taal te beheersen moet er natuurlijk gestudeerd worden. Dat kan in de bieb, maar binnen zitten is zonde in Barcelona. Studieboeken mee naar buiten dus! Tip: installeer je lekker op het strand en beloon jezelf na elke 20 nieuw geleerde woordjes met een duik in de Middellandse Zee.

4. Internationale stad

Omdat veel mensen Barcelona net zo geweldig vinden als ik, strijken er aan de lopende band mensen uit alle windstreken van de wereld neer. Er zijn altijd veel nieuwelingen die op zoek zijn naar vrienden, dus je wordt makkelijk opgenomen. Al die nationaliteiten bij elkaar hebben nog een voordeel: mocht je Spaans in het begin nog niet zo vlotten, dan kom je met Engels ook een eind.

5. Veel talenscholen om uit te kiezen

Of je nu liever naar een grote school gaat of juist een wat kleinere, in Barcelona is de keuze enorm! Veel scholen bieden ook kamers in een studentenhuis, wel zo makkelijk!

6. Veel en goedkope vluchten

Heimwee is geen excuus. Vanuit Nederland gaan er zo’n tien vluchten per dag naar Barcelona en als je het een beetje gunstig uitzoekt, kun je voor een paar tientjes retour. Vrienden en familie kunnen je dus makkelijk een weekendje komen opzoeken!

7. Catalaans

Naast het Spaans is het Catalaans de officiële taal van Barcelona. Er zijn zeker overeenkomsten, maar het Catalaans is absoluut een eigen taal (vergelijkbaar met Fries in Nederland). Laat je daar niet door afschrikken: het zegt niets over de kwaliteit van het Spaans in Barcelona. Alle bewoners van Barcelona kunnen Spaans spreken en niet alle locals spreken Catalaans. En geen zorgen, ook zonder Catalaans red je je hier prima. De locals waarderen het al heel erg als je moeite hebt gedaan om Spaans te leren.

8. Veel te doen buiten de lesuren

Tijd om je te vervelen is er niet in Barcelona. Als je er na de les (en het maken van je huiswerk, niet te vergeten) op pad wilt, kun je je te buiten gaan aan het culturele aanbod en een bruisend nachtleven. Elke avond van de week worden er leuke feestjes gegeven en kun je je Spaans mooi in de praktijk brengen bij de barman. En wil je je kunstkennis bijspijkeren, dan helpen Gaudí, Miró en Picasso je graag een op weg.

9. Lekker eten (en goedkoper dan Nederland)

Paella aan het strand en tapas in een leuk Spaans barretje of op een van de vele versmarkten. Barcelona is een walhalla voor foodies. Eigenlijk té verleidelijk om niet de hele dag door te eten! Ach, tussen al dat harde studeren door mag je best wel wat lekkers. Veel restaurants bieden een menu del día, waar je voor 10 euro een voor- en hoofdgerecht, een toetje en een drankje krijgt. Sowieso is uiteten in Barcelona over het algemeen een stuk goedkoper dan in Nederland.

Wat kun je verwachten van een cursus Spaans in Barcelona?

Spaanse les in Barcelona wordt op zo’n beetje alle niveaus en op alle tijden gegeven. Het is maar net wat je zoekt. Een intensieve cursus van 20 uur per week? Privéles in de avonduren? Een zomercursus? Voor ieder wat wils!

De meeste mensen die speciaal voor een talencursus Spaans naar Barcelona komen, kiezen voor een intensieve cursus van minstens 20 uur per week. In dat geval heb je meestal vier of vijf dagen in de ochtenden les, zodat je de middag hebt om huiswerk te maken en de stad te leren kennen. Veel scholen organiseren wekelijks culturele activiteiten, zoals een stadswandeling of een bezoek aan een bezienswaardigheid. De lessen worden in groepsverband gegeven, dus je zit met internationale studenten in een klasje van gemiddeld zo’n tien personen. Je kunt vaak instromen op de maandag die jou het beste uitkomt.

Als je al in Barcelona woont en werkt of studeert, behoort een intensieve cursus waarschijnlijk niet tot de mogelijkheden. Je kunt dan kiezen voor een avondcursus, waarbij je één of twee avonden in de week les krijgt op jouw niveau. Sommige scholen bieden ook Spaanse les in het weekend. Omdat je minder lesuren hebt dan bij een intensieve cursus, schrijf je je meestal niet voor een paar weken in, maar betaal je bijvoorbeeld voor minstens een halfjaar. Je klasgenoten zijn vaak mensen die ook al (langer) in Barcelona wonen en werken.

Je niveau na afloop

Hoe goed je Spaans is na afloop van de cursus, hangt natuurlijk helemaal af van hoeveel lesuren per week je hebt en hoeveel je aan zelfstudie doet. Als je zonder kennis van de Spaanse taal aan een intensieve cursus begint, kun je ervan uitgaan dat je na twee weken les iemand kunt begroeten, jezelf kunt voorstellen en een boodschap kan doen. Na een maand kun je korte gesprekjes voeren en begrijp je als het goed is de strekking van waarover wordt gepraat. Na drie maanden spreek je in principe genoeg Spaans om een echt gesprek met iemand te voeren.

Vanzelfsprekend zal dit allemaal wat langer duren naarmate je minder lesuren hebt en je kennis gedurende de cursus niet toepast in de praktijk. Ons advies is dan ook om er lekker veel op uit te gaan en in het Spaans gesprekjes aan te knopen met mensen op straat. Voor meer tips om snel Spaans te leren, scroll naar beneden tot aan het kopje Tips om Spaans te leren in Barcelona.

DELE-diploma

De afkorting DELE staat voor Diplomas de Español como Lengua Extranjera (diploma’s voor Spaans als buitenlandse taal). Deze officieel erkende certificaten, toegekend door het Spaanse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Sport, kunnen van belang zijn voor wie gaat studeren aan een Spaanse universiteit of in Spanje (of een ander Spaanstalig land) wil gaan werken. Een DELE is op zes verschillende niveaus te verkrijgen, van A1 (basis) tot C2 (gevorderd).

De meeste talenscholen bieden de optie om studenten voor te bereiden op het DELE-examen. Mocht dat voor jou van belang zijn, informeer bij de school van je keuze voor de zekerheid even of die optie inderdaad geboden wordt.

Talenscholen in Barcelona

Google naar ‘Spaans leren in Barcelona’ en er verschijnen tientallen opties. Hoe maak je een keuze uit het enorme aanbod? Om je een beetje op weg te helpen zetten wij de populairste talenscholen op een rijtje. Onderstaande scholen krijgen goede recensies van studenten.

    • Don Quijote (C/Mallorca 27, Eixample. Intensieve cursussen van 25 of 30 lesuren, privélessen en speciale cursussen afgestemd op gap year studenten of gepensioneerden.)
    • Olé Languages (C/Mallorca 201, Eixample. Intensieve cursussen van 10 of 20 lesuren per week en avondcursussen van 4 lessen per week. Ook opties voor privéles en conversatieles.)
    • Speak Easy (Ronda de la Universitat 7, Eixample. Keuze uit meer dan 15 soorten cursussen, van avondcursus tot intensief.)
    • Camino (Comte d’Urgell 78, Eixample. Intensieve cursussen van 20 of 25 lesuren, veel uitstapjes, avondcursussen en business cursussen.)
    • Linguaschools (Passatge Permanyer 17, Eixample. Keuze uit 10, 20 of 30 lessen per week, met opties voor individuele lessen.)
    • Enforex (C/Diputació, Eixample. Cursussen van 20 of 25 lessen per week. Speciaal programma voor jongeren tussen 14-17 jaar in de vakanties.)
    • Dime Barcelona (C/Berna 5-7, Gràcia. Cursussen van 4, 10 of 20 uur per week)
    • Versión Original (Gran Vía 636, Eixample. Intensieve cursus van 20 lessen, avondcursussen of privéles)
    • BCN L.I.P.  (C/Avinyó 50, gotische wijk. Er worden op deze school ook lessen in andere talen gegeven.)
    • BCN Languages (op 5 locaties in de stad, in de wijken Eixample, Gràcia en Les Corts. 10, 20 of 25 lesuren per week, opties voor de avonden en privéles. Er worden op deze school ook lessen in andere talen gegeven.)

Kosten cursus Spaans Barcelona

Wat kost dat? Die vraag is natuurlijk van groot belang bij de oriëntatie op een talencursus. Hier kunnen we geen eenduidig antwoord op geven, want de prijs van een cursus Spaans is sterk afhankelijk van bijvoorbeeld de cursusduur, het type cursus en de vraag of je de talenschool ook onderdak in Barcelona wilt laten regelen.

In het kort: een cursus van één maand is logischerwijs goedkoper dan een cursus die twee maanden duurt. Wel is het zo dat de prijs meestal lager wordt naarmate de cursus langer duurt. Relatief gezien kan een cursus van twee maanden dus voordeliger uitpakken dan een cursus van een maand.

Reken voor een week les op minimaal 150-200 euro. Voor een maand moet je voor de lessen op zich zeker 400 euro rekenen. Deze prijs is gebaseerd op klassikale les (dus geen privédocent) en 20 uur per week.

Privéles

Wil je privéles of meer uren, dan wordt het natuurlijk duurder. Voordeel is dat je echt één op één les krijgt en de taal zo sneller leert.

Verblijf tijdens cursus

Vind je het bovendien fijn dat de talenschool ook een verblijfplaats voor je regelt in Barcelona? Dat is in veel gevallen geen probleem. De meeste scholen hebben afspraken met appartementen- of kamerverhuurders, of hebben zelf accommodaties die door hun studenten gebruikt kunnen worden.

Vaak betreft het kamers in een gedeeld appartement, in de buurt van de talenschool, of een kamer bij een gastgezin. Mocht je willen dat de school ook je accommodatie regelt, dan wordt de totaalprijs van de cursus natuurlijk wel duurder.

Reken voor een kamer op zeker 150 euro per week en vier- tot vijfhonderd euro per maand. Die kosten komen dus boven op de kosten van de cursus zelf, en moet je vaak in één keer betalen. Zelf een appartement of kamer huren kan natuurlijk ook, maar pakt niet automatisch goedkoper uit.

Lees ook: wonen en werken in Barcelona

Tips om Spaans te leren in Barcelona

Gaat het Spaans leren je niet snel genoeg? Je kunt jezelf een handje helpen door, naast het huiswerk, zelf ook nog extra oefeningen te doen. Koop bijvoorbeeld de krant (in de kiosken die je overal op straat in Barcelona ziet) en probeer te begrijpen waar het over gaat.  In de loop van de weken kun je het jezelf moeilijker maken door de artikelen letterlijk te vertalen. Begin met een kort berichtje en kies een steeds langer stuk uit. Spaanse kranten kun je ook online lezen. Kijk bijvoorbeeld eens op 20Minutos.es of op de site van El País.

kiosk rambla barcelona

Televisie kijken helpt ook. Dat hoeven niet meteen moeilijke praatprogramma’s te zijn, maar een kook- of zangprogramma bijvoorbeeld. Op Netflix kun je ook veel Spaanse series en films vinden. Zet de Spaanse ondertiteling aan en kijk of je die begrijpt!

Verder raden we je aan om zoveel mogelijk Spaans te praten. Wanneer je in de supermarkt een bepaald product niet kunt vinden, vraag dan een medewerker je te helpen. Vraag de weg op straat. En maak Spaanstalige vrienden.

Een intercambio de idiomas is een talenuitwisseling. Er zijn in Barcelona ontzettend veel mensen die beter Engels willen leren spreken, en die jou in ruil daarvoor kunnen helpen met je Spaans. Er worden regelmatig intercambios georganiseerd in de kroeg waarbij je gewoon (soms tegen betaling) kunt aansluiten. Zo is er elke vrijdag vanaf 20 uur The Friday Language Exchange in de bar binnen het Estación de Francia. De app Meetup is een goede optie om dit soort Language Exchanges te vinden. Zelf een taalmaatje vinden kan ook. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website.

Spaans in Nederland

Keer je terug naar Nederland, probeer je behaalde niveau op peil te houden, want anders ben je het zo weer kwijt. Ook in Nederland bestaan er zogenaamde intercambios, al is het daar natuurlijk wat minder vanzelfsprekend om Spaanstaligen te vinden. Blijf je boeken regelmatig openslaan en vergeet niet (online) het Spaanse nieuws te lezen en kijken.

Catalaans leren

Wie Catalaans spreekt heeft bij de échte Catalanen een streepje voor. Wij raden je in ieder geval aan niet Spaans en Catalaans tegelijk te leren, maar voor één van beide talen te kiezen.

Vanuit de Catalaanse overheid worden overal in de regio, en dus ook in Barcelona, gratis cursussen Catalaans op alle niveaus gegeven. Meestal heb je gedurende een aantal weken les om een bepaald niveau te behalen. Reken op zo’n zes contacturen per week en daarnaast huiswerk. Aan de lessen nemen niet alleen buitenlanders deel, ook Spanjaarden uit andere delen van het land.

De lessen worden gegeven op diverse locaties in de stad. Op deze website vind je meer informatie.

10 x indruk maken met je Spaans (en Catalaans!)

Hoewel op de meeste plekken in de stad wel Engels wordt gesproken, waarderen de locals het erg als toeristen een woordje Spaans spreken. En wil je helemaal indruk maken, probeer het dan in het Catalaans. Met deze tien zinnen kom je een heel eind.

S: Hola, me llamo Rosa. Encantada. / Hola, me llamo Jordi. Encantado.
C: Hola, em dic Rosa. Encantada. / Hola em dic Jordi. Encantat.
N: Hallo, ik heet Rosa. Aangenaam. / Hallo, ik heet Jordi. Aangenaam.

S: Perdoname, ¿puedo preguntar algo?
C: Perdoname, puc preguntar algo?
N: Pardon, mag ik iets vragen?

S: ¿Cómo estás? / ¿Qué tal?
C: Com estàs? / Qué tal?
N: Hoe gaat het?

S: Soy de Holanda. ¿De dónde eres tu?
C: Sóc de Holanda. D’on ets tu?
N: Ik kom uit Nederland. Waar kom jij vandaan?

S: ¿Cuánto cuesta?
C: Quant costa?
N: Hoe duur is het?

S: La cuenta, por favor
C: El compte, si us plau
N: De rekening, asjeblieft

S: ¿Dónde está el Park Guëll? ¡Muchas gracias!
C: On està el Park Guëll? Moltes gràcies!
N: Waar is Park Guëll? Hartelijk dank!

S: ¿A qué hora abre/cierra el Museo Picasso?
C: A quina hora obre/tanca el Museu Picasso?
N: Hoe laat gaat het Picassomuseum open/dicht?

S: Estoy de vacaciones / Estamos de vacaciones
C: Estic de vacances / Estem de vacances
N: Ik ben op vakantie / Wij zijn op vakantie

S: No hablo español. ¿Hablas inglés?
C: No parlo español. Parles anglès?
N: Ik spreek geen Spaans. Spreek je Engels?