De beste restaurants voor een menu del día (middagmenu) in Barcelona

Spanjaarden eten ‘s middags warm, zo ook in Barcelona. Meestal tussen 14.00 en 16.00 uur en in het weekend soms nog wel een uur later. Ze nemen er uitgebreid de tijd voor en drie gangen eten is heel normaal.

Van maandag tot en met vrijdag kun je in bijna ieder restaurant een menú del día eten voor een fijne prijs. Je betaalt gemiddeld zo’n 12 euro. In het weekend en ‘s avonds is een menu duurder. Je kiest uit een aantal voor- en hoofdgerechten én een toetje. Het voorgerecht is vaak net zo groot als het hoofdgerecht, dat doorgaans kleiner is dan wij gewend zijn. Een drankje, brood en soms zelfs koffie zitten er meestal bij inbegrepen. Traditioneel wordt het menu op een schoolbord genoteerd bij de ingang van het restaurant.

Leuk detail! In veel restaurants en bars krijg je na het eten een chupito van het huis, een sterk borreltje op kruidenbasis. ¡Salud!

Lees ook ons artikel over de 20 beste restaurants in Barcelona

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

1. Cervantes

Prijsklasse: €12
Keuken: Typisch Catalaans en Spaans
Waar: Carrer de Cervantes 7 in El Gótico, tussen de Rambla en Plaça Jaume.

Een authentiek Catalaans restaurant met lekker eten. Voor een goede prijs heb je een heerlijke lunch en zit je tussen mensen uit de buurt. Veel toeristen zul je er niet vinden. En waar de locals te vinden zijn, is het eten vaak ook uitstekend. De gerechten zijn bij Cervantes altijd zelfgemaakt. De bediening is ontzettend vriendelijk en helpt je graag. Het menu del dia bestaat uit 2 gerechten, brood, een drankje en koffie. En dat allemaal voor maar €12.
 

2. Rasoterra

Prijsklasse: €11,50 voor een menu
Keuken: Mediterraan, veganistisch
Waar: Carrer del Palau 5 in El Gótico, tussen de Rambla en Plaça Jaume.

De keuken van Rasoterra is vegetarisch en veganistisch. Hier eet je slowfood bereid met natuurlijke, verse en lokale producten. En de platos zien er prachtig uit. Een feestje op het bord! Het lunchmenu is eenvoudiger dan de gerechten à la carte, maar zeker de moeite waard. Dus voor een vegetarisch of veganistisch lunchmenu ben je bij Rasoterra aan het goede adres.
 

3. L’Hortet

Prijsklasse: €11,50
Keuken: Mediterraan, Spaans
Waar: Carrer Pintor Fortuny 22 in El Raval, op loopafstand van de Rambla.

Volgens velen heeft L’Hortet het lekkerste vegetarische menú del día van Barcelona, met een 100% biologisch saladebuffet. Veganisten en mensen met een glutenallergie zijn hier ook aan het juiste adres. Prettig voor de vroege lunchers: om 12.30 uur gaan ze open en tot 13.30 uur staat er meestal nog geen rij. Zorg er dus voor dat je rond deze tijd komt. 😉 Het menú del dia bestaat uit een hoofdgerecht, een dessert, koffie of thee en dan zit je buik wel vol.
 

4. La Monroe

Prijsklasse: €11.50
Keuken: Mediterraan
Waar: Plaça de Salvador Seguí 1 in El Raval, tussen de Rambla en de Rambla del Raval.

Wat mij betreft is dit een van de leukste lunchplekken in de buurt van de Ramblas. La Monroe is een gezellig restaurant met een hoog hipstergehalte. De bediening is erg vriendelijk en ze doen alle moeite om je alles uit te leggen. Er is een terras en binnen zijn er voor grotere gezelschappen ruime tafels. Bij het menu del día krijg je 2 gerechten en en dessert. Het is een populaire spot en rond lunchtijd kan het daarom nogal druk zijn, daarom raad ik je aan om op tijd te gaan.

5. En Ville

Prijsklasse: €13,90
Keuken: Combinatie van Catalaans en Frans
Waar: Carrer del Doctor Dou 14 in El Raval ,vlakbij de Boquería.

De échte bourgondiërs zijn hier aan het juiste adres! En Ville is niet het goedkoopste restaurant waar je een middagmenu kan scoren, maar dat is zeker weten te proeven (en te zien). De kwaliteit van het eten is uitermate goed en de borden zijn creatief opgemaakt. Voor degene die een coeliakieallergie hebben is dit restaurant ook een aanrader, want er is een glutenvrij menu! En je kunt er heerlijk zitten.

6. Ideal

Prijsklasse: €9,50 voor een menu.
Keuken: eenvoudige lunchgerechten
Waar: Carrer de Marià Aguiló 99, een van de leukste slenterstraatjes in Poblenou.

Voor degenen met kinderen is dit een aanrader, maar als je voor de rust komt is het minder verstandig om hier te lunchen. Het is vaak een gezellige drukte. Het dagmenu is goedkoop en eenvoudig, maar de gerechten smaken heerlijk. Denk aan salades en quiches. Je krijgt een voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en een drankje.

7. Maur

Prijsklasse: €13
Keuken: Vlees, vis en pizza
Waar: Carrer del Comte d’Urgell 9, in de wijk Sant Antoni vlakbij de oude markt.

Vleeseters zitten hier goed: Maur is gespecialiseerd in ‘carne a la brasa’ ,van de barbecue. Maar je kunt er ook vis krijgen. Meestal staat er ook pizza op het menu. De zelfgemaakte pizza’s zijn heerlijk.

8. Bosco

Prijsklasse: €11,50
Keuken: Mediterraan
Waar: Carrer dels Capellans, 9 in Barrí Gòtic , 0,2 km van El Born

In de leuke wijk El Gòtic staat het Restaurant Bosco, zit verstopt in de gotische wijk en biedt wat ons betreft één van de betere lunchmenu’s in het centrum. Een gezellige plek om voor de lunch te pauzeren tijdens een wandeling door het oude stadscentrum. Voor maar €11 euro kun je hier je buik rond eten.

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis