9 x paella eten

Paella wordt bereid in de paella. Het woord paella verwijst namelijk naar de pan waarin rijst gegaard wordt in het vocht van vis- en schaaldieren, kip, konijn of alles door elkaar. Volgens sommigen komt de term van “pa(ra) ella”, wat betekent “voor haar”, uit vroeger tijden toen de mannen op zondag voor hun echtgenotes kookten en daarbij de restjes van de week ervoor gebruikten. Het is in ieder geval een mooi verhaal!

Voor het ultieme paellagevoel zit je met z’n allen rondom de paella, gewapend met een lepel en eten maar. Als de rijst aan de onderkant een beetje aan de pan plakt, vergeet dan niet flink te schrapen, dat deel is namelijk hemels lekker. Voordat je begint, knijp je naar smaak een stukje citroen uit over jouw deel van de rijst en zorg je dat de aioli binnen handbereik is.

In Barcelona kun je je rond eten aan de arrosses en aan de Catalaanse fideuà ( bij dit gerecht wordt in plaats van rijst een soort noodles of vermicelli gebruikt). De meeste paellarestaurants vind je dicht bij zee, in de oude visserswijk La Barceloneta. Paella is een razend populair gerecht en staat dan ook vaak op de kaart, maar het is nog best even zoeken naar een restaurant waar je het echt goed kunt eten! Dit zijn mijn negen favorieten:


MEER DAN 20.000 DOWNLOADS

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is app-1.png

La Mar Salada

Dit restaurant in La Barceloneta wordt beschouwd als een van de beste in Spanje. Het sterrengerecht op de kaart is de senyoret, paella met verse vis uit de zee. Van maandag t/m vrijdag serveren ze een lunchmenu voor 17,50 euro, van de kaart bestellen is prijziger.

Adres: Passeig Joan Borbó 59
Metro: L4 (gele lijn) Barceloneta

Barraca

Bij Barraca eet je paella in een trendy setting met uitzicht op zee en verse producten van de markt. Veel biologische groenten die het liefst vanuit directe omgeving van Barcelona worden geleverd.

Adres: Passeig Marítim 1
Metro: L4 (gele lijn) Barceloneta

Can Solé

In dit klassieke familierestaurant (inmiddels al de vierde generatie) aten al meer dan honderd jaar geleden de vissers hun buik rond. Alle traditionele paellas en fideuàs staan op het menu, de zogenaamde secos (droge) en caldosos (in bouillon).

Adres: Carrer Sant Carles 4
Metro: L4 (gele lijn) Barceloneta

Cherrif

In de wijk La Barceloneta op het hoekje tegenover tapasbar Jai-ca zit het restaurant Cherrif. Wat meteen opvalt zijn de hoge, brede planten die voor het restaurant geplaatst zijn, je kunt niet naar binnen gluren, wat het een beetje geheimzinnig maakt!

Binnenin is het nothing fancy, maar de paella is verrukkelijk! Kies voor een met verse zeevruchten, daar zul je geen spijt van krijgen.

Adres: Carrer Ginebrà 15
Metro: L4 (gele lijn) Barceloneta

Ca La Nuri

Bij Ca la Nuri eet je paella met je voeten in het zand, of nou ja, bijna dan! Ze bieden een uitgebreide kaart met allerlei paellas, met ook een vegetarische variant met biologische groenten. Doordeweeks is er een voordelig lunchmenu voor 18 euro.

Adres: Passeig Marítim de la Barceloneta 55 (trap nemen naar beneden richting het strand)
Metro: L4 (gele lijn) Barceloneta, daarna is het een kwartiertje wandelen richting zee.

Xiringuito Escribà

Ben je de enige vegetariër van het gezelschap? Bij Escribà bestel je een verrukkelijke paella met groene asperges en paddestoelen, gewoon voor een persoon. Verder zijn alle paella’s hier heerlijk en na het eten loop je in een paar passen naar het strand om even na te genieten.

Reserveer van tevoren want, want deze tent is heel populair onder de Barcelonezen, zeker voor de zondagse familielunch.

Adres: Avenida del Litoral 42
Metro: L4 (gele lijn) Vila Olímpica.

Arrosería Xàtiva

Er staan maar liefst dertig paellagerechten op het menu van Arrosería Xàtiva en die kun je (met een houten lepel) individueel eten of samen. Het ligt een beetje verstopt in de volkswijk Gràcia. Vergeet ook hier niet te reserveren, het is er al snel druk.

Adres: Carrer Torrent d’en vidalet 26
Metro: L4 (gele lijn) Joanic.

Elche

Tot slot het restaurant Elche in het hart van Poble-sec. De tempel van de rijstgerechten, volgens vele Barcelonezen, die hier graag op zondag een paella para llevar bestellen, voor thuis. In deze wijk bevonden zich in de vorige eeuw dé theaters en cabarets van de stad en at men na een voorstelling graag een paella bij Elche.

Adres: Carrer Vila i Vilà 71
Metro: L3 (groene lijn) Paralel

Colom

Midden in de gotische wijk vind je Colom. Gespecialiseerd in paella en fideuà en andere traditionele Spaanse gerechten. Heel lekker en goed, en dus ook populair en niet alleen onder toeristen. Ook locals gaan graag naar Colom. Het gebeurt daarom regelmatig dat er ‘s avonds rij voor het restaurant staat. Maar laat dit je niet afschrikken, het loopt vrij snel door.

Adres: Carrer dels Escudellers 33
Metro: L3 (groene lijn) Drassanes.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis