Koffiedrinken in Barcelona

Ben jij – net als ik – een echte koffiedrinker en benieuwd naar de koffiegewoonten en beste koffiebars in Barcelona? Lees dan mijn tips en ontdek alles over koffie drinken in Barcelona.

Inhoud

Koffietijd in Barcelona

Gewoonlijk drinkt de doorsnee Barcelonees ‘s morgens vroeg een kopje koffie al dan niet met een croissant of iets anders zoets erbij en halverwege de ochtend nog één. Na de uitgebreide lunch wordt er een café solo besteld en het aan het eind van de middag is het wederom koffietijd. Dan eet je er ook iets bij, want het avondeten is nog lang niet in zicht. Tot slot wordt er door sommigen ook nog koffie gedronken na de avondmaaltijd.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Hoe bestel je je koffie in Barcelona?

Iedereen drinkt zijn koffie in eigen stijl en het is volkomen normaal om ‘m op jouw manier te bestellen, bijvoorbeeld een café con leche, met warme melk maar niet- zo- heet- dat- ik- me- eraan- verbrand. Of een cortado largo de café, dan krijg je een espresso met melk, maar met meer koffie dan melk.

Een koekje bij de koffie, daar doen ze hier in principe niet aan. Als je toch iets op je schoteltje ontdekt, dan zijn de eigenaren zeer waarschijnlijk geen Catalanen. De één drinkt z’n koffie trouwens het liefst in een kopje en de ander in een glas, daar mag je ook gewoon om vragen. En cafeïnevrij willen sommigen bij voorkeur uit een zakje, oploskoffie dus.

De meest voorkomende variëteiten (tussen haakjes in het Catalaans):

Café solo (cafè sol)

Te vergelijken met de Italiaanse espresso, een klein kopje sterke koffie. Als je er drank in gooit, rum of Baileys, dan is het een carajillo. Is het rum van het merk Pujol, dan noem je het café honorable. En typisch Barcelonees is koffie met anijs erin, een perfumat. Als je van de Italiaanse ristretto houdt, dan zeg je corto de café erbij en de bedoeling is dan dat je het kopje in een keer achterover slaat. Het is tenslotte maar een bodempje koffie.

Café con leche (cafè amb llet)

Dit is geen cappuccino, melkschuim wordt in Spanje niet door iedereen gewaardeerd, er zijn er zelfs die het er met klem bij zeggen: “zonder schuim, por favor!”. Café con leche is koffie met warme melk, vergelijkbaar dus met onze koffie verkeerd, maar dan met veel minder melk. En dan kun je er nog bij zeggen dat je liever wat meer of juist minder koffie wilt (largo of corto de café) of dat je een dubbele shot koffie wil (doble carga, mijn favoriet). En je kunt ook laten weten of de melk warm, op kamertempertuur of gloeiend heet moet zijn. Of gewoon direct uit de ijskast.

Cortado (cafè tallat)

Het kleine broertje van de café con leche. Koffie met een beetje warme melk, om het bittere van de koffie als het ware te breken, cortar betekent letterlijk breken of snijden. Traditiegewijs wordt het in een klein glas op een schoteltje geserveerd. Doe je er rum of Baileys in, dan heet het een trifásico.

Café americano (cafè americà)

Met water aangelengde espresso, een uitvinding die teruggaat tot de Tweede Wereldoorlog. De koffie lijkt op de filterkoffie die de Amerikaanse soldaten die in Europa vochten, van thuis gewend waren. Meestal geserveerd in een wat grotere kop of een glas.

Het is overigens heel gewoon om van tevoren te vragen om er niet teveel of juist wel veel water bij te doen. Dan zeg je: un café americano corto de café ofwel met veel water en weinig koffie. Liever wat sterker? Dan is het largo de café. Met melk kan ook, dan zeg je er nog bij: con leche. Oefening baart kunst, moet je maar denken.

Bombón (cafè bombó)

Dit is koffie in een glaasje geserveerd, net als de cortado, maar dan met gecondenseerde melk en wat water. Dit zoete “hapje” komt oorspronkelijk uit Valencia en wordt ook wel café goloso genoemd, wat zoiets als ‘koffie voor zoetekauwen’ betekent.

In het zuiden van Spanje heet deze variant cortado con la leche condensada of café manchado (bevlekte koffie). Het ziet er prachtig uit, want de koffie blijft als een elegant laagje bovenop de romige melk liggen.

Café con hielo (cafè amb gel)

Als het snikheet is ‘s zomers, dan kun je je koffie, al dan niet met melk, con hielo nemen. Dan krijg je naast de koffie een glas met ijsblokjes erbij, daar giet je dan met vaste hand de koffie in. Niet te lang roeren en meteen opdrinken anders is het veel te waterig en smaakt het niet meer.

Cappuccino

Een cappuccino kun je gewoon bestellen in Barcelona, alleen kan het soms zijn dat je geen melk, maar slagroom in je koffie krijgt… Over het algemeen zul je de locals zelden een cappuccino horen bestellen, maar het is zeker overal te verkrijgen.

Carajillo

Dat geldt niet voor een ‘carajillo’, een favoriet, met name bij mannelijke locals. Dit is een café solo, aangelengd met een scheut whisky, cognac, Baileys of andere likeur. Wordt ook vaak gewoon onder werktijd besteld.

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

5 x waar drink je de beste koffie van Barcelona?

El Magnifico

In de oudste koffiebar van Barcelona serveren ze niet alleen de allerbeste koffie van de stad, maar van heel Spanje! De belangrijkste ingrediënten volgens barista Carolina Hernández zijn, naast de café arábica, liefde en respect. Achterin de werkplaats worden de koffiebonen live gebrand. Dit gebeurt een keer in de week.

Adres: Carrer de l’Argentería 64, El Born

Ruma’s Coffee

Met hun vers gebrande koffiebonen zetten ze elke dag heerlijke koffie voor je klaar. En met een rijk assortiment aan verschillende soorten koffie kom je niks tekort! Vergeet ook vooral niet te genieten van een heerlijke brownie of een stukje pistache cake.

Adres: Carrer dels Escudellers 11, Barri Gòtic

ARTiSA Barcelona

ARTiSA maakt alleen maar gebruik van locale en biologische producten. Naast overheerlijke koffie, maken ze huisgemaakte taarten en zelfs ijs. De koffiebonen zijn 100% arabische biologische bonen uit Honduras.

Adres: Carrer Colom 2 (Plaça Reial) en Carrer de Llull 82 (El Poblenou)

Saga coffee Stories

Eén van mijn favoriete plekken voor koffie in de buurt Eixample Dreta is Saga Coffee Stories. Heerlijke koffie, lekkere gerechten voor ontbijt, brunch en lunch, een stijlvol interieur en stoelen waar je de hele dag wel in wilt blijven hangen. Ook geschikt voor een zakelijke afspraak en achterin kun je ongestoord werken.

Adres: C/ de Casp 70, Eixample

Federal Café Gòtic

Update januari 2024, Federal is momenteel gesloten.

Federal Café Gòtic is een workcafé waar je goed terecht kan voor een lekkere koffie, maar ook ontbijt en lunch is hier lekker. Workcafé zegt het al, er zitten hier de hele dag mensen te werken en studeren, maar er wordt ook lekker gekletst.

Adres: Passatge de la Pau 11, Barri Gòtic