Centrum – ciutat Vella

Vóór de uitbreiding van Barcelona in de negentiende eeuw bestond de stad uit de wijken El Born, El Raval en El Gòtic (en La Barceloneta). Vandaag de dag noemen we dit gedeelte Ciutat Vella, het oude centrum.

Nog steeds is Ciutat Vella het meest bezochte deel van Barcelona. Er is hier dan ook een hoop te doen. Er zijn oneindig veel terrasjes, winkels, straatjes en vooral: gezelligheid en drukte.

Inhoud

Top 5 zien en doen in het centrum van Barcelona

1. Santa María del Mar (El Born)

In minder dan zestig jaar tijd hebben de inwoners van Barcelona de kerk Santa María del Mar zelf opgebouwd, ze sleepten stenen van de berg Montjuïc naar het centrum. Er wordt wel eens gezegd dat de Sagrada Familia de kerk is van de toeristen en de basiliek Santa María del Mar de kerk van de Barcelonezen zelf. Rondom de kerk zitten veel boetiekjes en restaurantjes.

2. El Call (El Gòtic)

Dwaal rond in de oude Joodse wijk. In deze wirwar van straatjes leefde vroeger de Joodse gemeenschap van Barcelona. De wijk ademt de geschiedenis van de stad, er staan nog delen van de stadsmuur en er zijn een hoop charmante pleinen. Tegenwoordig vind je er ook een winkelstraat met een aantal grote ketens.

3. La Boquería (El Raval)

De versmarkt La Boquería zit aan Las Ramblas. Ondanks dat het op de rambla wemelt het van de toeristen, en dus ook op de versmarkt, is het leuk om te zien hoe het er aan toe gaat op de markt. De verse producten, gezelligheid en barretjes waar je plaats kan nemen voor tapas of een drankje zijn een bezoek zeker waard.

4. Antic Hospital de la Santa Creu (El Raval)

Het Antic Hospital de la Santa Creu dient tegenwoordig als bibliotheek, maar voorheen was het een ziekenhuis in de wijk El Raval. De gezellige binnenplaats is een oase aan rust en je kunt hier genieten van de zon. In de bibliotheek hangen nog foto’s van hoe het ziekenhuis er 100 jaar geleden uit zag.

5. Parc de la Ciutadella

Nét buiten El Born ligt het grote Parc de la Ciutadella. Vele Catalanen komen hier regelmatig voor een fijne wandeling. In het park vind je een fontein, veel bankjes en kun je een bezoek brengen aan de dierentuin van Barcelona. Het is heerlijk om op het gras te liggen en te genieten van de zon.

El Gòtic

Als je ergens het verleden voelt ademen in Barcelona, dan is dat in de gotische buurt. El Gòtic (Spaans: El Gótico) vormt het oudste deel van Barcelona. De vele Romeinse opgravingen getuigen van de aanwezigheid van het Romeinse volk op deze plek. Boven op de resten uit de Romeinse tijd werd later de middeleeuwse stad gebouwd. Verdwaal in de wirwar van straten en stegen en vergaap je aan de eeuwenoude bouwwerken.

Waar? – Tussen de Ramblas en El Born.
Belangrijkste bezienswaardigheden – Kathedraal van BarcelonaLas RamblasPlaça ReialPlaça Sant JaumePlaça de Sant Felip NeriEl Call.

Anno 2017 kun je nog altijd dwalen door de romantische middeleeuwse straten en steegjes die in deze wijk deels intact zijn gebleven. Met name El Call, de oude joodse buurt, is een prachtig voorbeeld. Tussen de middeleeuwse panden en bouwwerken door stuit je op archeologische opgravingen uit de Romeinse tijd en gotische gebouwen uit latere eeuwen.

Wil je weten wat er allemaal te doen in in El Gòtic? In dit artikel geef ik tips over leuke koffietentjes en restaurantjes, shoppen, overnachten en meer!

El Born

De trendy wijk El Born is er altijd wel wat te doen. In de vele straatjes zitten veel boetiekjes en winkeltjes verstopt. Ook vind je er art galleries, hele gezellige restaurants en kun je er goed cultuur snuiven. In de avond kun je er goed terecht voor een cerveza (biertje), tapas of waag je een dansje in een van de knusse kroegjes. El Born is één van mijn favoriete wijken.

Waar? – Tussen El Gòtic en het stadspark La Ciutadella.
Belangrijkste bezienswaardigheden – Museum PicassoMercat Santa Catarina, de kerk Santa María del MarCCMMOCO.

De vele musea vertellen je meer over de geschiedenis van de stad en de wijk El Born. Tussen de dertiende een vijftiende eeuw groeide de wijk El Born uit tot het economische centrum van de stad. Na de Olympische Spelen die in 1992 in Barcelona werden gehouden, vulden locals, jonge ondernemers en toeristen de straatjes. Tegenwoordig staat El Born bekend als het Soho van Barcelona.

Je kunt eindeloos rondslenteren in de gezellige wijk El Born. Maar waar kun je goed neerploffen voor een drankje? Dat, en meer informatie over onder andere overnachten en shoppen in El born, lees je in mijn artikel over de wijk.

El Raval

De upcoming wijk El Raval groeide in de loop der eeuwen uit tot een echte immigrantenwijk. Tegenwoordig vind je in de wijk veel kunst, de buurt wordt steeds populairder en je kunt er veel hippe winkelzaken, vintage boetieks en gezellige restaurants en barretjes vinden.

Waar? – Grenzend aan de gotische wijk, tussen de Ramblas en Avinguda Paral.lel.
Belangrijkste bezienswaardigheden – RamblasPalau GüellMACBACCCBHospital Santa CreuLa Boquería.

Toeristen en welgestelde stadsbewoners lieten El Raval lange tijd links liggen. De wijk stond als gevaarlijk te boek en vormde een toevluchtsoord voor junks en criminelen. Pas in de loop van de jaren negentig van de vorige eeuw besloot het stadsbestuur dat het tijd was om El Raval onder handen te nemen.

El Raval is een upcoming wijk. Weten wat je niet over kunt slaan bij een bezoek? Lees mijn artikel over de wijk.

La Barceloneta

La Barceloneta hoort officieel bij Ciutat Vella, maar wordt vaker benoemd bij de wijken aan het strand. La Barceloneta ligt aan zee en je kunt er heerlijk rondstruinen. Rond de oude haven Port Vell liggen veel restaurantjes waar je fijn op het terras neer kunt strijken.

Waar? – Gelegen langs het meest zuidelijk gelegen strand van Barcelona.
Hoe kom je er? – Metrohalte: Barceloneta (L4).
Belangrijkste bezienswaardigheden – Port Vell (oude haven), Aquarium, Mercat de la Barceloneta.

De wijk is in de achttiende eeuw gebouw door de, toenmalige, bewoners van El Born. Zij moesten de wijk verlaten voor de bouw van het park La Ciutadella. Tegenwoordig is het altijd gezellig in La Barceloneta aan zee. Je kunt hier, natuurlijk, zwemmen, maar doe ook vooral mee aan een potje volleybal of een andere standactiviteit.

In La Barceloneta kun je heerlijk uitwaaien. In mijn artikel kom je er achter waar je moet zijn.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis