Palau Güell

Palau Güell is het enige bouwwerk van Antoni Gaudí in het historische centrum (Ciutat Vella) van Barcelona. Het werd gebouwd in opdracht van de rijke ondernemer Eusebi Güell (net als het bekende Park Güell) en was een van zijn eerste opdrachten. Laat je niet misleiden door de ingetogen uitstraling aan de buitenkant: het interieur en dak van dit paleisje zijn spectaculair.

Palau GüellTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €11 Nu online reserveren
Studenten €9 Nu online reserveren
Kinderen 10-17 jaar €5 Nu online reserveren
Kinderen onder de 10 jaar mogen gratis naar binnen (zorg wel dat je een kaartje bestelt) Nu online reserveren
AdresCarrer Nou de la Rambla 3-5
Openbaar vervoer / metroMetro: Liceu en Drassanes (L3)
Bus: 14, 59, 91, 120
OpeningstijdenApril - oktober: 10.00 - 20.00 uur (Laatste toegang 19.00 uur)
November - maart: 10.00 - 17.30 uur (Laatste toegang 16.30)
Gesloten op maandagen

Inhoud van dit artikel

Tip: Skip the line / Vermijd de rij
Wil je de Palau Güell op eigen gelegenheid bezichtigen, zorg er dan voor dat je van tevoren tickets bestelt, want de rijen zijn vaak lang.
Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij Ticketbar te bestellen (€11 p.p. inclusief audiogids indien gewenst).

In het kort: wat is Palau Güell en waarom moet je het bezoeken?

Palau Güell, midden in de wijk Raval in het oude centrum, is het enige gebouw waar Antoni Gaudí van begin tot eind bij betrokken was. De buitenkant is erg sober, maar binnenin is dit huis prachtig en doet het zeker niet onder voor andere werken van de grote meester. Ook het dak is de moeite waard!

Sinds 1984 staat Palau Güell, net als Gaudí’s andere werken, op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een aanrader voor liefhebbers van Gaudí, het modernisme en architectuur in het algemeen.

Plan je bezoek aan Palau Güell

Een bezoek aan Palau Güell laat zich goed combineren met een dag of dagdeel in de wijk El Raval, de gotische wijk of een bezoek aan de Ramblas. Op maandag is Palau Güell gesloten, maar anders maakt het weinig uit hoe laat je precies gaat. Het is vrij donker in het paleis, zelfs als je midden op de dag gaat. Reken erop dat je ongeveer een uur tot anderhalf uur kwijt bent om het hele huis te bezichtigen.

Tickets, tours en rondleidingen Palau Güell

Kom je met een groep naar Barcelona en wil je Palau Güell bezoeken? Wij kunnen je helpen. Neem contact met ons op via [email protected] We kunnen vaak kortingen regelen voor groepen van 10 tot 35 personen.

Wees slim en skip the line!

1. Entreeticket
Voor Palau Güell is er slechts één type toegangskaart. Wil je de Palau Güell op eigen gelegenheid bezichtigen, zorg er dan voor dat je van tevoren tickets bestelt, want de rijen zijn vaak lang. Kaartjes zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij Ticketbar te bestellen (€11 p.p. inclusief audiogids indien gewenst).

Bij je ticket kun je gratis een audiogids krijgen. De audiogids is niet beschikbaar in het Nederlands, maar wel in het Engels en andere talen.

2. Toegang + rondleiding
Wil je Palau Güell met een gids bezichtigen? Dan kun je deelnemen aan de rondleidingen die in het huis georganiseerd worden. Deze zijn gratis en je kunt je hiervoor ter plekke aanmelden. Zorg wel dat je een toegangskaartje hebt voor Palau Güell. Let op: er zijn geen rondleidingen op dagen dat de toegang gratis is.

Een rondleiding duurt ongeveer een uur en tijdens de tour krijg je alle ins en outs over het woonhuis van de familie Güell te horen.

Vrijdag 12.00 uur & Zondag 10.30 uur: rondleiding Frans
Vrijdag 10.30 uur & zaterdag 10.30 uur: rondleiding Engels
Zaterdag 12.00 uur: rondleiding Spaans
Zondag 12.00 uur: rondleiding Catalaans

Aanrader: doe een tour onder begeleiding van een Nederlandstalige gids.
Barcelonatips.nl biedt in samenwerking met El Ciclo fiets- en wandeltours door het centrum van Barcelona. Samen met een privé gids die de beste plekken kent en persoonlijke tips kan geven, ga je op pad. Origineel, veilig en met stip de leukste manier om de stad te leren kennen. Als je ook langs Palau Güell wil, geef je dat van tevoren aan!

Praktische informatie

Openingstijden:

Dinsdag tot en met zondag: van 1 april t/m 31 oktober tussen 10.00 en 20.00 uur en van 1 november t/m 31 maart tussen 10.00 en 17.30 uur. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Gesloten op maandag, 1 en 6 januari en 25 en 26 december.

Prijzen:

Volwassenen: de reguliere entreeprijs bedraagt €11.
Studenten en 65-plussers: €9
Kinderen onder de 10 jaar: gratis
Kinderen tussen de 10 en 18 jaar: €5

Gratis Palau Güell bezoeken

Het is mogelijk om Palau Güell gratis een bezoek te brengen. Houd er wel rekening mee dat op dagen dat de toegang kosteloos is, de rijen meestal extra lang zijn en het er binnenin een stuk drukker kan zijn.

Data dat de toegang tot Palau Güell gratis is:
– Eerste zondag van iedere maand
– Museumnacht (mei)
– 11 september
– 24 september
– In 2018 zijn er nog twee extra dagen met gratis toegang: 8 juli en 15 december, de sterfdag en geboortedag van Eusebi Güell. In 2018 is het precies 100 jaar geleden dat Eusebi Güell stierf.

Hoe kom je bij Palau Güell?

Palau Güell ligt verscholen in de wijk El Raval langs een zijstraat van de Ramblas in het centrum van Barcelona. Het is een van de weinige bezienswaardigheden van de grote modernistische meesters in het historische centrum van de stad.

Metro: Palau Güell is prima bereikbaar met de metro. De dichtstbijzijnde metrohalte is Liceu (metrolijn L3, groene lijn), maar je kunt ook uitstappen bij Drassanes (metrolijn L3, groene lijn).

Als je met de hop-on hop-off-bus gaat, stap je het best uit onder aan de Ramblas bij het beeld van Columbus.

Bus: stadsbussen  14, 59, 91, 120 stoppen langs de Ramblas ter hoogte van Palau Güell.

Fiets: met de fiets ben je vanuit het centrum snel bij Palau Güell. Vanaf Plaça Catalunya is het ongeveer 5-10 minuten fietsen.

Ook lopend ben je zo bij Palau Güell vanuit het centrum. Vanaf Plaça Catalunya ben je ongeveer een kwartier onderweg.

Wat te zien en doen tijdens je bezoek aan Palau Güell

Façade

De façade is voor Gaudí’s begrippen erg sober, maar volgens de meester zelf was het de beste optie van de 25 ontwerpen die hij in totaal maakte. Palau Güell maakt onderdeel uit van de oosterse fase van Gaudí, die grofweg duurde van 1883 tot 1888. In deze periode maakte de architect een serie werken waarvoor hij zich liet inspireren door kunst uit het nabije en verre oosten, waaronder Indië, Perzië en Japan, maar ook door de Spaanse islam.

De grote poorten aan de voorkant van het paleis waren bedoeld voor bezoekers die met de paardenkoets een bezoek kwamen brengen aan de familie Güell. De paarden konden beneden in de kelder worden gestald. Later, in de Spaanse burgeroorlog, was hier een gevangenis.

Palau Guell

Voor zijn decoraties gebruikte hij veel keramiek, maar ook traditionele materialen als hout, glas en steen. Het gebouw zelf bestaat uit krijtstenen die Gaudí uit de streek Garraf haalde, waar hij een landgoed had.

Interieur

Met een grondplan van 18 bij 22 meter is het paleis niet bijzonder groot. Je kunt de centrale hal bezichtigen, de kelder, het oude koetshuis, de werkkamers van Eusebi Güell, de privé vertrekken, waaronder de slaapkamers en tot slot het dak.

In de centrale hal werden hoge gasten ontvangen en privé-concerten gegeven. Het indrukwekkende orgel weergalmt fantastisch dankzij de prachtige koepel bovenin. Deze ruimte is een van de mooiste in het hele paleis: dat had Gaudí expres bedacht, omdat Güell hier vaak evenementen wilde organiseren.

De meeste ruimtes in het paleis zijn niet gemeubileerd, omdat de meubels nog in handen zijn van de familie Güell. De meubels die er wél staan, werden gekocht door de provincie Barcelona.

Als bezoeker kun je ook een kijkje nemen in de voormalige slaapkamer van Eusebi, de verblijfplaatsen van zijn achttien personeelsleden en natuurlijk op het dak, waar de typische vormen en kleuren verraden dat Palau Güell een onbetwiste Gaudí is!

Dakterras

Vanaf de straatkant zou je dan ook allerminst verwachten dat je op het dak van het paleis in een sprookjesachtige en kleurrijke wereld belandt. Je treft er prachtig versierde torentjes van schoorsteenpijpen en de koepel van de ontvangsthal, die van binnenuit doet denken aan een sterrenhemel.

In totaal kun je op het dak twintig verschillende schoorstenen tellen. Hiervoor maakte Gaudí gebruik van de trencàdis-techniek: hij maakte mozaïeken van duizenden stukjes keramiek. Daarnaast is er een kegelvormige, spitsige toren (die ook wel ‘naald’ wordt genoemd) en die zich verheft boven de koepel.

Permanente tentoonstelling

Ook kun je boven de expositie met de meubels uit Palau Güell bezichtigen. Daarnaast worden er regelmatig tijdelijke exposities gehouden.

Palau Güell in foto’s

Geschiedenis van Palau Güell

lantaarns palau guellOndernemer Eusebi Güell had het werk van Gaudí leren kennen tijdens de Wereldexpo van 1878 in Parijs, en bij terugkomst in Barcelona ontmoette hij de jonge meester in de werkplaats van timmerman Eudald Puntí. Hier was Gaudí gedurende zijn carrière veel te vinden en maakte hij onder andere de lantaarns voor het Palau Güell (zie foto) en voor het Plaça Reial.

Güell wilde het familiehuis aan de Rambla uitbreiden, waar hij woonde sinds hij het had geërfd van zijn in 1872 gestorven vader. Joan Güell had een fortuin had verdiend in de overzeese kolonie Cuba. Eusebi’s plan was om aan de Nou de la Rambla een paleis te laten bouwen door Gaudí. In juli 1886 kocht de ondernemer het pand op nummer 5 van deze straat: hier moest de hoofdingang komen. Een jaar later kocht hij ook het huis op nummer 3 van de Carrer de Lancaster, waar de achterkant van Palau Güell zou komen.

Eusebi en zijn vrouw Isabel Lopez hadden samen niet minder dan tien kinderen. Palau Güell moest dan ook een groot familiehuis worden waar genoeg ruimte was voor de sociale en culturele activiteiten die de familie Güell organiseerde. Vier jaar lang werkte Gaudí zonder onderbrekingen aan het paleis. Het was het enige werk waar hij van begin tot eind bij betrokken was. Tijdens de wereldexpositie van 1888 werd Palau Güell geopend, maar pas in 1890 was het paleis helemaal klaar.

Om de buren te ontlasten, kocht Eusebio in 1894 ook het huis op nummer 9 van Carrer Nou de la Rambla (op de hoek met de Carrer de Lancaster) en, later, de nummers 5 en 7 aan de Carrer de Lancaster.

Eusebio woonde in het paleis tot hij in 1906 naar Casa Larrard in Park Güell verhuisde, waar hij woonde tot zijn dood (1918). Zijn vrouw Isabel López Bru (een dochter van de markies van Comillas) erfde het pand, en later zijn dochters Maria Lluïsa en Mercè Güell i López. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werd Palau Güell gebruikt als politiebureau. In 1944 bood een Amerikaanse miljonair aan om het paleis te kopen maar uiteindelijk kwam het in handen van de provincie Barcelona.

palau guell

Restauratie

Mercè Güell, de jongste dochter van Eusebi en destijds eigenaresse van het paleis, droeg het Palau Güell in 1945 over aan de provincie Barcelona, op voorwaarde dat het gebouw goed werd onderhouden zou worden gebruikt voor culturele, wetenschappelijke of artistieke doeleinden.

Sindsdien had het paleis verschillende functies en waren er onder andere de Vereniging van Vrienden van Gaudí (inmiddels in het Casa Museu Gaudí), het Theaterinstituut en het Museum van Podiumkunsten in gevestigd. Tussen 2005 en 2011 onderging het Palau Güell een grote restauratie, uitgevoerd door architect Antoni González. De werkzaamheden kostten in totaal 9 miljoen euro. Onder andere het dak en de façade kregen een grote opknapbeurt. González’ doel was niet zozeer om bezoekers te laten zien hoe de familie Güell leefde, maar meer om hen te laten genieten van de architectuur van Antoni Gaudí.

Persoonlijke tips

-In de zomermaanden (juli en augustus) worden er ‘s avonds op het dak concerten gegeven. De muziekstijlen variëren van jazz tot tango tot rock. Kaartjes voor Nits del Palau Güell kosten 35 euro per persoon. Bij deze prijs zit een rondleiding door het paleis, een glas cava en wat lekkers inbegrepen. Als het regent krijg je je geld terug. Voor reserveringen mail [email protected]
– In de buurt van Palau Güell kun je uitstekend eten bij My Fucking Restaurants en bij Bar Cañete, twee van onze favoriete restaurants.

Alle huizen van Gaudí in Barcelona

Palau Güell is niet de enige woning die Antoni Gaudí ontwierp in Barcelona. De andere huizen zijn: La Pedrera, Casa Batlló en het in 2017 geopende Casa Vicens. Gaudí is natuurlijk ook bekend van de Sagrada Familia.

Meer lezen?

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 19 jaar thuis in Barcelona. Als journalist, auteur van diverse reisgidsen over de stad en eigenaar van een fietstourbedrijf, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Volg mij ook op Instagram

Adres & plattegrond

Palau Güell
Carrer Nou de la Rambla 3-5
08001 Barcelona
934725775
Metro: LiceuL3
delingen