Palau Güell

Palau Güell is het enige bouwwerk van Antoni Gaudí in het historische centrum (Ciutat Vella) van Barcelona. Het werd gebouwd in opdracht van de rijke ondernemer Eusebi Güell (net als het bekende Park Güell) en was een van zijn eerste opdrachten. Laat je niet misleiden door de ingetogen uitstraling aan de buitenkant: het interieur en dak van dit paleisje zijn spectaculair.

Nu reserveren

Palau GüellTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets €12 Nu online reserveren
Studenten en 65-plussers €9 Nu online reserveren
Kinderen 10-17 jaar €5 Nu online reserveren
Kinderen onder de 10 jaar mogen gratis naar binnen (zorg wel dat je een kaartje bestelt) Nu online reserveren
AdresCarrer Nou de la Rambla 3-5
Openbaar vervoer / metroMetro: Liceu en Drassanes (L3)
Bus: V13, 59, 91, 120
Hop-on Hop-off bus
OpeningstijdenApril - september: 10.00 - 20.00 uur (Laatste toegang 19.00 uur)
Oktober - maart: 10.00 - 17.30 uur (Laatste toegang 16.30 uur)
Gesloten op maandagen

Inhoud

Wat is Palau Güell?

Palau Güell, midden in de wijk El Raval in het oude centrum, is het enige gebouw waar Antoni Gaudí van begin tot eind bij betrokken was. De buitenkant is erg sober, maar binnenin is dit huis prachtig en doet het zeker niet onder voor andere werken van de grote meester. Ook het dak is de moeite waard!

Sinds 1984 staat Palau Güell, net als Gaudí’s andere werken, op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Een aanrader voor liefhebbers van Gaudí en modernistische architectuur in het algemeen.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

Plan je bezoek aan Palau Güell

Een bezoek aan Palau Güell laat zich goed combineren met een dag of dagdeel in de wijk El Raval, de gotische wijk of een bezoek aan de Ramblas. Op maandag is Palau Güell gesloten, maar anders maakt het weinig uit hoe laat je precies gaat. Het is vrij donker in het paleis, zelfs als je midden op de dag gaat. Reken erop dat je ongeveer een uur tot anderhalf uur zult besteden aan je bezoek door het hele huis.

Tickets, tours en rondleidingen Palau Güell

Kom je met een groep naar Barcelona en wil je Palau Güell bezoeken? Wij kunnen je helpen. Neem contact met ons op via [email protected]. We kunnen vaak kortingen regelen voor groepen van 10 tot 35 personen.

Bestel je tickets online en bespaar tijd!

Grijp er niet naast en bestel je tickets veilig en snel online bij onze partner Tiqets. Betaal gemakkelijk in het Nederlands met iDeal of Bancontact. Bovendien kun je gratis annuleren tot kort van te voren.

1. Standaard ticket
Kies voor een standaard toegangskaartje als je Palau Güell op eigen gelegenheid wilt bezichtigen. Ter plaatse kan je de Palau Güell app downloaden en naar de gratis audiogids luisteren. Neem dus je eigen oortjes mee en zorg dat je telefoon voldoende is opgeladen.

Nu reserveren

2. Rondleiding met gids
Wil je Palau Güell met een gids bezichtigen? Dan kun je deelnemen aan de rondleidingen (in het Engels, Spaans, Catalaans en Frans) die in het huis georganiseerd worden. Een rondleiding kost evenveel als een gewone ticket en reserveren kan via de knop hieronder. Let op: de rondleidingen zijn enkel in het weekend en de Engelstalige tour is op zaterdag om 10.30 uur.

Nu reserveren

Palau Güell Barcelona
Aanrader: doe een stadstour onder begeleiding van een Nederlandstalige gids
Barcelonatips.nl biedt in samenwerking met El Ciclo fiets- en wandeltours door het centrum van Barcelona. Samen met een privégids die de beste plekken kent en persoonlijke tips kan geven, ga je op pad. Origineel, veilig en met stip de leukste manier om de stad te leren kennen. Als je ook langs Palau Güell wil, geef je dat van tevoren aan!

Praktische informatie

Openingstijden:

Van 1 april t/m 30 september tussen 10.00 en 20.00 uur geopend van dinsdag tot zondag. Van 1 oktober t/m 31 maart tussen 10.00 en 17.30 uur geopend van dinsdag tot zondag. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht.

Gesloten op maandag, 25 en 26 december en op 1 en 6 januari.

Prijzen:

Volwassenen: €12
Studenten en 65-plussers: €9
Kinderen van 10 tot 17 jaar: €5
Kinderen onder de 10 jaar: gratis

Nu reserveren

Gratis Palau Güell bezoeken

Het is mogelijk om Palau Güell gratis een bezoek te brengen. Houd er wel rekening mee dat op dagen dat de toegang kosteloos is, de rijen meestal extra lang zijn en het er binnenin een stuk drukker kan zijn.

Data dat de toegang tot Palau Güell gratis is:

  • Eerste zondag van iedere maand
  • 12 februari
  • 23 apil
  • 11 september
  • 24 en 25 september
  • 15 december

Hoe kom je bij Palau Güell?

Palau Güell ligt verscholen in de wijk El Raval langs een zijstraat van de Ramblas in het centrum van Barcelona. Het is een van de weinige bezienswaardigheden van de grote modernistische meesters in het historische centrum van de stad.

Metro: Palau Güell is prima bereikbaar met de metro. De dichtstbijzijnde metrohalte is Liceu (metrolijn L3, groene lijn), maar je kunt ook uitstappen bij Drassanes (metrolijn L3, groene lijn).

Hop-on hop-off bus: Als je met dehop-on hop-off-bus gaat, stap je het best uit onder aan de Ramblas bij het beeld van Columbus.

Bus: Stadsbussen  14, 59, 91, 120 stoppen langs de Ramblas ter hoogte van Palau Güell.

Fiets: Met de fiets ben je vanuit het centrum snel bij Palau Güell. Vanaf Plaça Catalunya is het ongeveer 5-10 minuten fietsen.

Lopend: Ook lopend ben je zo bij Palau Güell vanuit het centrum. Vanaf Plaça Catalunya ben je ongeveer een kwartier onderweg.

Adres & plattegrond

Adres: Carrer Nou de la Rambla 3-5

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Wat te zien en doen tijdens je bezoek aan Palau Güell

Façade

De façade is voor Gaudí’s begrippen erg sober, maar volgens de meester zelf was het de beste optie van de 25 ontwerpen die hij in totaal maakte. Palau Güell maakt onderdeel uit van de oosterse fase van Gaudí, die grofweg duurde van 1883 tot 1888. In deze periode maakte de architect een serie werken waarvoor hij zich liet inspireren door kunst uit het nabije en verre oosten, waaronder Indië, Perzië en Japan, maar ook door de Spaanse islam.

De grote poorten aan de voorkant van het paleis waren bedoeld voor bezoekers die met de paardenkoets een bezoek kwamen brengen aan de familie Güell. De paarden konden beneden in de kelder worden gestald. Later, in de Spaanse burgeroorlog, was hier een gevangenis.

Palau Guell

Voor zijn decoraties gebruikte hij veel keramiek, maar ook traditionele materialen als hout, glas en steen. Het gebouw zelf bestaat uit krijtstenen die Gaudí uit de streek Garraf haalde, waar hij een landgoed had.

Interieur

Met een grondplan van 18 bij 22 meter is het paleis niet bijzonder groot. Je kunt de centrale hal bezichtigen, de kelder, het oude koetshuis, de werkkamers van Eusebi Güell, de privé vertrekken, waaronder de slaapkamers en tot slot het dak.

In de centrale hal werden hoge gasten ontvangen en privé-concerten gegeven. Het indrukwekkende orgel weergalmt fantastisch dankzij de prachtige koepel bovenin. Deze ruimte is een van de mooiste in het hele paleis: dat had Gaudí doelbewust bedacht, omdat Güell hier vaak evenementen wilde organiseren.

De meeste ruimtes in het paleis zijn niet gemeubileerd, omdat de meubels nog in handen zijn van de familie Güell. De meubels die er wél staan, werden gekocht door de provincie Barcelona.

Als bezoeker kun je ook een kijkje nemen in de voormalige slaapkamer van Eusebi, de verblijfplaatsen van zijn achttien personeelsleden en natuurlijk op het dak, waar de typische vormen en kleuren verraden dat Palau Güell een onbetwiste Gaudí is!

Dakterras

Vanaf de straatkant zou je dan ook allerminst verwachten dat je op het dak van het paleis in een sprookjesachtige en kleurrijke wereld belandt. Je treft er prachtig versierde torentjes van schoorsteenpijpen en de koepel van de ontvangsthal, die van binnenuit doet denken aan een sterrenhemel.

In totaal kun je op het dak twintig verschillende schoorstenen tellen. Hiervoor maakte Gaudí gebruik van de trencàdis-techniek: hij maakte mozaïeken van duizenden stukjes keramiek die hij recycleerde. Daarnaast is er een kegelvormige, spitsige toren (die ook wel ‘naald’ wordt genoemd) en die zich verheft boven de koepel.

Dakterras van Palau Guell

Permanente tentoonstelling

Ook kun je boven de expositie met de meubels uit Palau Güell bezichtigen. Daarnaast worden er regelmatig tijdelijke exposities gehouden.

Geschiedenis van Palau Güell

Ondernemer Eusebi Güell had het werk van Gaudí leren kennen tijdens de Wereldexpositie van 1878 in Parijs en bij terugkomst in Barcelona ontmoette hij de jonge meester in de werkplaats van timmerman Eudald Puntí. Hier was Gaudí gedurende zijn carrière veel te vinden en maakte hij onder andere de lantaarns voor het Palau Güell en voor het plein Plaça Reial.

Güell wilde het familiehuis aan de Rambla uitbreiden, waar hij woonde sinds hij het had geërfd van zijn vader Joan Güell die in 1872 was gestorven. Hij had een fortuin verdiend in de overzeese kolonie Cuba. Eusebi’s plan was om aan de Nou de la Rambla een paleis te laten bouwen door Gaudí. In juli 1886 kocht de ondernemer het pand op nummer 5 van deze straat: hier moest de hoofdingang komen. Een jaar later kocht hij ook het huis op nummer 3 van de Carrer de Lancaster, waar de achterkant van Palau Güell zou komen.

Eusebi en zijn vrouw Isabel Lopez hadden samen meer dan tien kinderen. Palau Güell moest dan ook een groot familiehuis worden waar genoeg ruimte was voor de sociale en culturele activiteiten die de familie Güell organiseerde. Vier jaar lang werkte Gaudí zonder onderbrekingen aan het paleis. Het was het enige werk waar hij van begin tot eind bij betrokken was. Tijdens de wereldexpositie van 1888 werd Palau Güell geopend, maar pas in 1890 was het paleis helemaal klaar.

Om de buren te ontlasten, kocht Eusebio in 1894 ook het huis op nummer 9 van Carrer Nou de la Rambla (op de hoek met de Carrer de Lancaster) en, later, de nummers 5 en 7 aan de Carrer de Lancaster.

Eusebio woonde in het paleis tot hij in 1906 naar Casa Larrard in Park Güell verhuisde, waar hij woonde tot zijn dood (1918). Zijn vrouw Isabel López Bru (een dochter van de markies van Comillas) erfde het pand, en later zijn dochters Maria Lluïsa en Mercè Güell i López. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werd Palau Güell gebruikt als politiebureau. In 1944 bood een Amerikaanse miljonair aan om het paleis te kopen maar uiteindelijk kwam het in handen van de provincie Barcelona.

palau guell

Restauratie

Mercè Güell, de jongste dochter van Eusebi en destijds eigenaresse van het paleis, droeg het Palau Güell in 1945 over aan de provincie Barcelona, op voorwaarde dat het gebouw goed werd onderhouden en zou worden gebruikt voor culturele, wetenschappelijke of artistieke doeleinden.

Sindsdien had het paleis verschillende functies en waren er onder andere de Vereniging van Vrienden van Gaudí (inmiddels in het Casa Museu Gaudí), het Theaterinstituut en het Museum van Podiumkunsten in gevestigd. Tussen 2005 en 2011 onderging het Palau Güell een grote restauratie, uitgevoerd door architect Antoni González. De werkzaamheden kostten in totaal 9 miljoen euro. Onder andere het dak en de façade kregen een grote opknapbeurt. González’ doel was niet zozeer om bezoekers te laten zien hoe de familie Güell leefde, maar meer om hen te laten genieten van de architectuur van Antoni Gaudí.

Persoonlijke tips

  • In de zomermaanden (juli en augustus) worden er ‘s avonds op het dak concerten gegeven. De muziekstijlen variëren van jazz tot tango tot rock. Kaartjes voor Nits del Palau Güell kosten 35 euro per persoon. Bij deze prijs zit een rondleiding door het paleis, een glas cava en wat lekkers inbegrepen. Als het regent krijg je je geld terug. Voor reserveringen mail naar [email protected].
  • In de buurt van Palau Güell kun je uitstekend eten bij My Fucking Restaurant en bij Bar Cañete, twee van mijn favoriete restaurants.

Alle huizen van Gaudí in Barcelona

Palau Güell is niet de enige woning die Antoni Gaudí ontwierp in Barcelona. De andere huizen die zijn ontworpen door Antoni Gaudí zijn La Pedrera, Casa Batlló en Casa Vicens. Gaudí is natuurlijk ook bekend van de Sagrada Familia en Park Güell.

Meer lezen?