Palau Guell

Palau Güell

Gaudí in een sober jasje. Palau Güell werd door Barcelona’s huisarchitect gebouwd in opdracht van de rijke ondernemer Eusebi Güell (net als het bekende Park Güell) en was een van zijn eerste opdrachten. Laat je niet misleiden door de ingetogen uitstraling aan de buitenkant: het interieur en dak van dit paleisje zijn spectaculair.


Tickets & Tours

Tip: Skip the line / Vermijd de rij
Wil je de Palau Güell op eigen gelegenheid bezichtigen, zorg er dan voor dat je van tevoren tickets bestelt, want de rijen zijn vaak lang.
Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij Ticketbar te bestellen (€12 p.p. inclusief audiogids indien gewenst).

Geschiedenis Palau Güell

lantaarns palau guellOndernemer Eusebi Güell had het werk van Gaudí leren kennen tijdens de Wereldexpo van 1878 in Parijs, en bij terugkomst in Barcelona ontmoette hij de jonge meester in de werkplaats van timmerman Eudald Puntí. Hier was Gaudí gedurende zijn carrière veel te vinden en maakte hij onder andere de lantaarns voor het Palau Güell (zie foto) en voor het Plaça Reial.

Güell wilde het familiehuis aan de Rambla uitbreiden, waar hij woonde sinds hij het had geërfd van zijn in 1872 gestorven vader. Joan Güell had een fortuin had verdiend in de overzeese kolonie Cuba. Eusebi’s plan was om aan de Nou de la Rambla een paleis te laten bouwen door Gaudí. In juli 1886 kocht de ondernemer het pand op nummer 5 van deze straat: hier moest de hoofdingang komen. Een jaar later kocht hij ook het huis op nummer 3 van de Carrer de Lancaster, waar de achterkant van Palau Güell zou komen.

Eusebi en zijn vrouw Isabel Lopez hadden samen niet minder dan tien kinderen. Palau Güell moest dan ook een groot familiehuis worden waar genoeg ruimte was voor de sociale en culturele activiteiten die de familie Güell organiseerde. Vier jaar lang werkte Gaudí zonder onderbrekingen aan het paleis. Het was het enige werk waar hij van begin tot eind bij betrokken was. Tijdens de wereldexpositie van 1888 werd Palau Güell geopend, maar pas in 1890 was het paleis helemaal klaar.

Om de buren te ontlasten, kocht Eusebio in 1894 ook het huis op nummer 9 van Carrer Nou de la Rambla (op de hoek met de Carrer de Lancaster) en, later, de nummers 5 en 7 aan de Carrer de Lancaster.

Eusebio woonde in het paleis tot hij in 1906 naar Casa Larrard in Park Güell verhuisde, waar hij woonde tot zijn dood (1918). Zijn vrouw Isabel López Bru (een dochter van de markies van Comillas) erfde het pand, en later zijn dochters Maria Lluïsa en Mercè Güell i López. Tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939) werd Palau Güell gebruikt als politiebureau. In 1944 bood een Amerikaanse miljonair aan om het paleis te kopen maar uiteindelijk kwam het in handen van de provincie Barcelona.

palau guell

Restauratie

Mercè Güell, de jongste dochter van Eusebi en destijds eigenaresse van het paleis, droeg het Palau Güell in 1945 over aan de provincie Barcelona, op voorwaarde dat het gebouw goed werd onderhouden zou worden gebruikt voor culturele, wetenschappelijke of artistieke doeleinden.

Sindsdien had het paleis verschillende functies en waren er onder andere de Vereniging van Vrienden van Gaudí (inmiddels in het Casa Museu Gaudí ), het Theaterinstituut en het Museum van Podiumkunsten in gevestigd. Tussen 2005 en 2011 onderging het Palau Güell een grote restauratie, uitgevoerd door architect Antoni González. De werkzaamheden kostten in totaal 9 miljoen euro. Onder andere het dak en de façade kregen een grote opknapbeurt. González’ doel was niet zozeer om bezoekers te laten zien hoe de familie Güell leefde, maar meer om hen te laten genieten van de architectuur van Antoni Gaudí.

Architectuur Palau Güell

Palau Güell, midden in de wijk Raval in het oude centrum, is het enige gebouw waar Antoni Gaudí van begin tot eind bij betrokken was. De façade is voor Gaudí’s begrippen erg sober, maar volgens de meester zelf was het de beste optie van de 25 ontwerpen die hij in totaal maakte. Vanaf de straatkant zou je dan ook allerminst verwachten dat je op het dak van het paleis in een sprookjesachtige en kleurrijke wereld belandt. Je treft er prachtig versierde torentjes van schoorsteenpijpen en de koepel van de ontvangsthal, die van binnenuit doet denken aan een sterrenhemel.

Palau Güell maakt onderdeel uit van de oosterse fase van Gaudí, die grofweg duurde van 1883 tot 1888. In deze periode maakte de architect een serie werken waarvoor hij zich liet inspireren door kunst uit het nabije en verre oosten, waaronder Indië, Perzië en Japan, maar ook door de Spaanse islam.

Voor zijn decoraties gebruikte hij veel keramiek, maar ook traditionele materialen als hout, glas en steen. Het gebouw zelf bestaat uit krijtstenen die Gaudí uit de streek Garraf haalde, waar hij een landgoed had.

De grote poorten aan de voorkant van het paleis waren bedoeld voor bezoekers die met de paardenkoets een bezoek kwamen brengen aan de familie Güell. De paarden konden beneden in de kelder worden gestald. Later, in de Spaanse burgeroorlog, was hier een gevangenis.

Palau Guell

Met een grondplan van 18 bij 22 meter is het paleis niet bijzonder groot. In de centrale hal werden hoge gasten ontvangen en privé-concerten gegeven. Het orgel weergalmt fantastisch dankzij de prachtige koepel bovenin. De meeste ruimtes in het paleis zijn niet gemeubileerd, omdat de meubels nog in handen zijn van de familie Güell. De meubels die er wél staan, werden gekocht door de provincie Barcelona.

Als bezoeker kun je ook een kijkje nemen in de voormalige slaapkamer van Eusebi, de verblijfplaatsen van zijn achttien personeelsleden en natuurlijk op het dak, waar de typische vormen en kleuren verraden dat Palau Güell een onbetwiste Gaudí is!

Sinds 1984 staat Palau Güell, net als Gaudí’s andere werken, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Persoonlijke tip

In de zomermaanden (juli en augustus) worden er ’s avonds op het dak concerten gegeven. De muziekstijlen variëren van jazz tot tango tot rock. Kaartjes voor Nits del Palau Güell kosten 35 euro per persoon. Bij deze prijs zit een rondleiding door het paleis, een glas cava en wat lekkers inbegrepen. Als het regent krijg je je geld terug. Voor reserveringen mail palauguell@diba.cat

Meer lezen?

Praktische info

Openingstijden: Van 1 april t/m 31 oktober tussen 10.00 en 20.00 uur en van 1 november t/m 31 maart tussen 10.00 en 17.30 uur. De kassa gaat een uur voor sluitingstijd dicht. Gesloten op maandag, 1 en 6 januari en 25 en 26 december.
Prijzen: De reguliere entreeprijs bedraagt €12. Studenten en 65-plussers mogen voor €9 naar binnen en kinderen onder de 10 jaar gratis. De eerste zondag van de maand is de entree voor iedereen gratis.

Wil je de Palau Güell op eigen gelegenheid bezichtigen, zorg er dan voor dat je van tevoren tickets bestelt, want de rijen zijn vaak lang.
Tickets zijn heel eenvoudig en in het Nederlands bij Ticketbar te bestellen (€12 p.p. inclusief audiogids indien gewenst).

Adres & plattegrond

Palau Güell
Carrer Nou de la Rambla 3-5
08001 Barcelona
934725775
Metro: LiceuL3