Tapas in Barcelona

Een bezoek aan Barcelona – en eigenlijk aan elke Spaanse stad – is natuurlijk niet compleet zonder een (of twee of drie) keer uitgebreid tapas te hebben gegeten. Het aanbod in de stad is enorm, maar de kwaliteit varieert behoorlijk.

Voordat ik mijn favoriete tapasrestaurants in Barcelona met je deel, eerst even kort iets over het concept tapas eten. Het is de bedoeling dat je een aantal gerechtjes van de kaart bestelt en die deelt met je tafelgenoten. Wellicht ten overvloede, maar omdat ik eens vier mannen ieder één portie patatas bravas zagen bestellen, leg ik het toch maar even uit.

De bordjes komen één voor één op tafel en je hoeft niet met eten te wachten tot alles is geserveerd. Begin met een tapa of twee per persoon: bijbestellen kan altijd nog!

Bij deze 10 tapasbars en -restaurants (in willekeurige volgorde) eet je gegarandeerd lekkere tapas in Barcelona:

1. Cervecería Catalana

Prijsklasse: 15 – 50 euro per persoon
Waar: Eixample (c/Mallorca 236, metro L2, L3, L4 Passeig de Gràcia)
Zeker proeven: huevos cabreados

Een begrip in ‘tapasland’. Bij de Cervecería Catalana is het dan ook altijd druk. Reserveren kan niet en de kans dat je op een tafeltje moet wachten, is groot. En als je er eenmaal eentje hebt weten te bemachtigen, vragen ze je mogelijk om na twee uur weer plaats te maken. Maar goed, in twee uur tijd kun je natuurlijk heel wat tapas wegwerken. De keuze is enorm, en natuurlijk staan alle klassiekersbravas, tortilla, jamón, pimientos – op het menu.

2. Bar del Pla

Prijsklasse: 25-30 euro per persoon
Waar: El Born (c/Montcada, metro L4 Jaume I)
Zeker proeven: crispy beef foie gras

Bar del Pla zit verstopt in een van de gezellige straatjes van de wijk El Born. De inrichting is simpel, met grote wijnvaten als tafels, de typische ‘ongezellige’ Spaanse verlichting aan het plafond en een lange bar waar locals ‘s morgens vroeg al aan het bier zitten. Alle klassieke tapas staan op het menu, en met name de vlees- en visliefhebber is hier aan het juiste adres.

3. Casa Lolea

Prijsklasse: 20 euro per persoon
Waar: El Born (c/Sant Pere Mes Alt 49, metro L1 en L4 Urquinaona)
Zeker proeven: de patatas bravas

Casa Lolea in de volkswijk Sant Pere (El Born) is altijd goed. Hier komen Catalaanse families, verliefde stelletjes en vriendengroepen, maar ook toeristen weten het restaurant te vinden. Eigenlijk kun je hier niet weggaan zonder geproefd te hebben van de sangria, van het eigen merk. Persoonlijk ben ik gek op de ceviche van inktvis en at ik zélden zulke lekkere patatas bravas als hier: gekookt in de schil en héél veel saus!

Lees ook ons artikel over de 20 beste restaurants in Barcelona. 

4. Babia

Prijsklasse: 20 euro per persoon
Waar: gotische wijk (c/Sagristans 9, metro L4 Jaume I of L1 Plaça Catalunya)
Zeker proeven: de patatas bravas

Midden in het toeristische centrum, op een steenworp afstand van de gotische kathedraal, maar toch niet massaal ontdekt door toeristen. Babia is een fijne bar met ongedwongen sfeer en héle lekkere tapas. De bacalao in tomatensaus is om je vingers bij af te likken. Als je niet reserveert kun je het beste vroeg op de avond komen, want anders loop je kans lang te moeten wachten op een tafeltje.

5. Jai-Ca

Prijsklasse: 20 euro per persoon
Waar: Barceloneta (C/Ginebra 13, metro L4 Barceloneta)
Zeker proeven: de pulpo van de grill

Jai-Ca is precies wat je je voorstelt bij een Spaanse tapasbar: hammen aan het plafond, gebruikte servetjes op de mozaïeken vloer, de gerechten in bakken uitgestald op de bar en druk pratende locals. Rond etenstijd is het vechten om een plekje bij deze populaire, maar kleine tapasbar in het hartje van de oude visserswijk. Kies voor gefrituurde sardientjes, besprenkeld met citroen en zout, of de bijzonder smakelijke inktvis (met knoflook).

6. Aceitera Sucursal

Prijsklasse: 25 euro per persoon
Waar: Sant Antoni (C/Comte Borrell 36, metro L3 Poblesec of L2 Sant Antoni)
Zeker proeven: tortilla de patatas

Ben je een fijnproever en liefhebber van traditioneel, eerlijk eten? Dan zit je hier goed! Tapas en platillos (kleine gerechtjes) of even snel een hapje aan de bar, alles vers en heel vaak uit hun eigen moestuin, met typische lokale en vaak biologische producten van het seizoen. Probeer in ieder geval de tortilla de patatas, dagelijks vers gemaakt en superlekker. Je kunt er trouwens ook terecht voor een menu del día.

7. Ciudad Condal

Prijsklasse: 20 euro per persoon
Waar: Eixample (Rambla de Catalunya 18, metro L1 en L3 Plaça Catalunya)
Zeker proeven: de montaditos

Een uitgebreide kaart met traditionele tapas en kleine gerechten. Verder is er een dagelijks wisselende kaart met tapas en montaditos (pintxos, lekkernijen op een stukje brood met een prikker) het broodje van de dag en desserts. Zowel de gefrituurde als de geconfijte artisjokken zijn om je vingers bij af te likken en probeer ook de pulpo a la Gallega, inktvis op Galicische wijze.

8. L’Orwell

Prijsklasse: 15 euro per persoon
Waar: gotische wijk (C/Arai 1, metro L3 Liceu)
Zeker proeven: de montaditos

L’Orwell is nog niet zo lang open en toch heeft dit restaurant midden in de gotische wijk iets authentieks. ‘s Avonds zit je er goed voor verrukkelijke tapas en overdag is er een menú del día. Kindvriendelijk, goede sfeer en genoeg keuzes voor vegetariërs.

9. Bormuth

Prijsklasse: 20 euro voor tapas
Waar: El Born ( Plaça Comercial, 1, bus 120)
Zeker proeven: patatas bravas

Bormuth vind ik vooral leuk om lekker in het weekend te gaan lunchen. Deze tapasbar heeft een gezellige sfeer en lekkere tapas voor niet te veel geld. De bar is gelegen op een beetje een toeristische plek maar er komen hier ook zeker locals. Je kunt hier ook gezellig vermout drinken.

10. Casa Rafols

Prijsklasse: 40 euro per persoon voor drankjes, tapas en een dessert
Waar: El Born (c/ Ronda de Sant pere 74 Alt 49, metro L1 en L4 Urquinaona)
Zeker proeven: de slow cooked beef voor de vleesliefhebbers

Mijn laatste favoriet is Casa Rafols. Het eten is verrukkelijk en de bediening is ontzettend vriendelijk. Als je bij dit restaurant gaat eten heb je gegarandeerd een topavond. Aan het begin van de avond krijg je heerlijke sardientjes van het huis. Een grote aanrader is om de pan con tomate te bestellen: dit gerecht is als bijgerecht altijd lekker, maar extra leuk is deze zelf mogen te bereiden. Tip van ons: reserveer een plekje aan de bar :).

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 19 jaar thuis in Barcelona. Als journalist, auteur van diverse reisgidsen over de stad en eigenaar van een fietstourbedrijf, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Volg mij ook op Instagram
delingen