Tapas in Barcelona

Een bezoek aan Barcelona – en eigenlijk aan elke Spaanse stad – is natuurlijk niet compleet zonder een (of twee of drie) keer uitgebreid tapas te hebben gegeten. Het aanbod in de stad is enorm en hier vind je mijn favorieten.

Voordat ik mijn favoriete tapasrestaurants in Barcelona met je deel, vertel ik je eerst graag kort over het concept tapas eten: Het is de bedoeling dat je een aantal gerechtjes van de kaart bestelt en die deelt met je tafelgenoten. Wellicht ten overvloede, maar omdat ik eens vier mannen ieder één portie patatas bravas zagen bestellen, leg ik het toch maar even uit.

De bordjes komen één voor één op tafel en je hoeft niet met eten te wachten tot alles is geserveerd. Begin met een tapa of twee per persoon: bijbestellen kan altijd nog!

Bij deze 12 tapasbars en -restaurants (in willekeurige volgorde) eet je gegarandeerd lekkere tapas in Barcelona:

1. Cervecería Catalana

Prijsklasse: 15 – 50 euro per persoon
Waar: Eixample
Zeker proeven:  Huevos cabreados

Een begrip in ‘tapasland’. Bij de Cervecería Catalana in Eixample is het dan ook altijd druk. Reserveren kan niet en de kans dat je even op een tafeltje moet wachten is groot. Maar dat is het zeker waard want de kwaliteit is goed en de keuze is enorm, en natuurlijk staan alle klassiekers – bravas, tortilla, jamón, pimientos – op het menu.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Meer informatie

2. Bar del Pla

Prijsklasse: 25-30 euro per persoon
Waar: El Born
Zeker proeven: Crispy beef foie gras

Bar del Pla zit verstopt in een van de gezellige straatjes van de wijk El Born. De inrichting is sfeervol, het personeel is erg vriendelijk en de tapas zijn om je vingers bij af te likken. Een aanrader! Alle klassieke tapas staan op het menu, en met name de vlees- en visliefhebber is hier aan het juiste adres.

3. Casa Lolea

Prijsklasse: 20 euro per persoon
Waar: El Born
Zeker proeven: Huisgemaakte sangria en de patatas bravas

Casa Lolea in de volkswijk Sant Pere (El Born) is altijd een goede keus om naartoe te gaan. Hier komen Catalaanse families, verliefde stelletjes en vriendengroepen, maar ook toeristen weten het restaurant te vinden. Eigenlijk kun je hier niet weggaan zonder geproefd te hebben van de sangria van eigen merk. Persoonlijk ben ik gek op de ceviche van inktvis en at ik zélden zulke lekkere patatas bravas als hier: gekookt in de schil en met héél veel saus!

Geen plek? Can Framis op 5 minuten lopen is het zusje van Casa Lolea en ook hier raad ik je aan een van de lekkere sangria’s in de gezellige gestipte flessen te bestellen. Op de kaart staan moderne tapas van uitstekende kwaliteit en bereid met verse, veelal mediterrane ingrediënten. Ik raad je in het bijzonder de tonijn aan. De ruimte is niet al te groot, maar erg leuk ingericht. Vroeger zat hier een ouderwetse levensmiddelenzaak en dat kun je nog wel terugzien. Voor de deur hebben ze ook een terras. 

Lees ook: De 20 beste restaurants in Barcelona. 

4. Babia

Prijsklasse: 20 euro per persoon
Waar: El Gòtic
Zeker proeven: De bacalao

Midden in het centrum, op een steenworp afstand van de gotische kathedraal, maar toch niet massaal ontdekt door toeristen. Babia is een fijne bar met ongedwongen sfeer en héle lekkere tapas. De bacalao in tomatensaus is om je vingers bij af te likken. Als je niet reserveert kun je het beste vroeg op de avond komen, want anders loop je kans lang te moeten wachten op een tafeltje.

5. Jai-Ca

Prijsklasse: 20 euro per persoon
Waar: La Barceloneta
Zeker proeven: De pulpo van de grill

Jai-Ca is precies wat je je voorstelt bij een Spaanse tapasbar: hammen aan het plafond, gebruikte servetjes op de mozaïeken vloer, de gerechten in bakken uitgestald op de bar en druk pratende locals. Rond etenstijd is het vechten om een plekje bij deze populaire, maar kleine tapasbar in het hartje van de oude visserswijk La Barceloneta. Kies voor gefrituurde sardientjes, besprenkeld met citroen en zout, of de bijzonder smakelijke inktvis (met knoflook).

6. Aceitera Sucursal

Prijsklasse: 25 euro per persoon
Waar: Sant Antoni
Zeker proeven: Tortilla de patatas

Ben je een fijnproever en liefhebber van traditioneel, eerlijk eten? Dan zit je bij Aceitera Sucursal in Sant Antoni goed! Tapas en platillos (kleine gerechtjes) of even snel een hapje aan de bar, alles vers en heel vaak uit hun eigen moestuin, met typische lokale en vaak biologische producten van het seizoen. Probeer in ieder geval de tortilla de patatas, dagelijks vers gemaakt en superlekker. Je kunt er trouwens ook terecht voor een voordelig menu del día.


Fietstour op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50


7. Ciudad Condal

Prijsklasse: 20 euro per persoon
Waar: Eixample
Zeker proeven: De artisjokken en de pulpo a la Gallega

Ciudad Condal heeft een uitgebreide kaart met traditionele tapas en kleine gerechten. Verder zijn er een dagelijks wisselende tapas en pinchos (lekkernijen op een stukje brood met een prikker) het broodje van de dag en desserts. Zowel de gefrituurde als de geconfijte artisjokken zijn om je vingers bij af te likken en probeer ook de pulpo a la Gallega, inktvis op Galicische wijze.

8. Bormuth

Prijsklasse: 20 euro voor tapas
Waar: El Born
Zeker proeven: De patatas bravas

Bormuth vind ik vooral perfect om lekker in het weekend te gaan lunchen, maar ook in de avond zit je hier fijn. Deze tapasbar heeft een gezellige sfeer en lekkere tapas voor niet te veel geld. De bar is gelegen in El Born, dichtbij het El Born CCM maar er komen hier ook zeker locals. Je kunt hier ook gezellig vermout drinken.

9. Casa Rafols

Prijsklasse: 40 euro per persoon voor drankjes, tapas en een dessert
Waar: El Born
Zeker proeven: De pan con tomate en de slow cooked beef voor de vleesliefhebbers

Ook favoriet is Casa Rafols. Het eten is verrukkelijk en de bediening is ontzettend vriendelijk. Als je bij dit restaurant gaat eten heb je gegarandeerd een topavond. Een grote aanrader is om de pan con tomate te bestellen: dit gerecht is als bijgerecht altijd lekker, maar extra leuk is deze zelf mogen te bereiden. Tip van mij: reserveer een plekje aan de bar.

10. Sophie Gastrobar

Prijsklasse: 25-30 euro per persoon
Waar: El Born
Zeker proeven: De inktvis

Sophie Gastrobar is een glamoureuze Parijse bistro en informele Italiaanse trattoria ineen, met een rebelse touch. Op de kaart Spaanse en mediterrane gerechten met latin flavours en Aziatische invloeden. Ik probeerde de kroketjes, de mosselen, de inktvis, het lamsvlees en de tiramisu en alles was even lekker (en de inktvis misschien wel de lekkerste die ik ooit gegeten heb). Een aanrader dus. En oh ja, ook leuk om nog even te blijven hangen voor een cocktail aan de bar.

11. Can Codina

Prijsklasse: voor 20 euro per persoon kun je hier prima eten.
Waar: Gràcia
Zeker proeven: De huevos estrellados

Hier eet je tapas tussen de locals. De lekkerste huisgemaakte kroketjes, huevos estrellados (gebakken eieren met friet en ham) of huzarensalade, maar ook gamba’s met knoflook, patatas bravas (wát een lekkere saus). Op de kaart vind je naast traditionele tapas en Catalaanse worsten, ook hamburgers. Can Codina heeft een klassiek interieur met ouderwetse koelkasten en aan de poster een foto van het café in 1908: toen was het er al gezellig. Het personeel is er super vriendelijk.

12. Bar Electricitat

Prijsklasse: 15-20 euro per persoon
Waar: La Barceloneta
Zeker proeven: bomba en pulpo

Electricitat is een klassieker in de volkse visserswijk La Barceloneta. In het weekend staat er ‘s middags een lange rij voor de deur. Binnen zit je aan marmeren tafeltjes en kijk je uit op een muur vol wijnvaten. Er is ook een terrasje op het plein. Met name koude tapas (geen frituur), vis uit blik en Catalaanse worst. Probeer ook zeker de specialiteiten bomba en pulpo (inktvis). Electricitat staat bekend om de chaotische gezelligheid, precies zoals het hoort in een Spaanse tapastent.