De Spaanse keuken in Barcelona

Zin in een echte lokale hap, typisch Spaanse tapas of gerechten uit de Catalaanse keuken? Mogelijkheden genoeg. Van ‘de bar op de hoek’ tot aan elegante restaurants. Hieronder een overzicht van onze aanraders. Ontdek ook waar Johan Cruijff het liefst zijn maaltijd bestelt.

7Portes

Ongetwijfeld een van de meest schitterende restaurants in de stad. 7Portes opende zijn deuren in 1836 als luxe café. De naam verwijst naar de zeven ingangen die het café telde voor het publiek; de achtste ingang was voor het personeel.

Tegenwoordig wordt dit traditionele restaurant veel bezocht door toeristen, hoewel ook locals er graag komen. Op de menukaart vind je een breed scala aan uiteenlopende Spaanse en Catalaanse gerechten, waaronder vlees, vis, rijstgerechten en canelones (pasta, vergelijkbaar met Italiaanse canneloni).

Plusplunten:

De prachtige setting, de zeer professionele bediening en de kwaliteit. Dikwijls word je tijdens je diner begeleid door een pianist.

Nadelen:

Met name in de toeristische maanden moet je soms lang op een tafeltje wachten als je niet hebt gereserveerd. Er komen hordes toeristen.

Prijzen en adres

De prijs voor een diner bij 7Portes is sterk afhankelijk van wát je bestelt en hoeveel gangen. Pastagerechten gaan vanaf ongeveer 14 euro, terwijl je voor vis –en vleesgerechten gemiddeld tussen de 22 en 30 euro kwijt bent.

7Portes, Passeig Isabel II 14
Metro: L4 (gele lijn) Barceloneta

Los Caracoles

Een culinaire, toeristische trekpleister. Los Caracoles is te vinden in bijna iedere reisgids over Barcelona en het moet gezegd, dat is niet voor niets. Deze klassieker bestaat al sinds 1835 en de eigenaars kochten er in de loop der tijd steeds meer aangrenzende panden en etages bij, waardoor de zaak doet denken aan een labyrint met verschillende ruimtes en zalen.

Buiten hangt de kip al aan het spit en binnen moet je eerst de keuken door om bij je tafel te komen. In een ver verleden kwamen de mariniers die de haven aandeden hier om een drankje te bestellen en daarbij werd een schaaltje ‘caracoles’ (slakken) geserveerd, vandaar de naam van het restaurant. Dat gerecht is nog altijd verkrijgbaar.

Pluspunten:

Dineren bij Los Caracoles staat gelijk aan een avondje uit. De bediening is professioneel, vriendelijk en behulpzaam en altijd bereid om een foto te maken. Meestal komt er ook een muzikantentrio langs, dat voor de extra sfeer zorgt. Die verwachten in ruil hiervoor wel een fooi. Verder is de kwaliteit van de keuken goed.

Nadelen:

De vele andere toeristen, die je misschien niet wilt tegenkomen. De meeste gerechten zijn prijziger dan bij het gemiddelde restaurant in de stad.

Prijzen en adres

De prijzen voor een hoofdgerecht lopen uiteen van ongeveer 17 tot 40 euro afhankelijk van wat je bestelt. Voor een driegangendiner met wijn voor twee personen ben je al gauw 100 euro kwijt.

Los Caracoles, Carrer de los Escudellers 14
Metro: L3 (groene lijn) Drassanes

La Venta

Restaurant La Venta is al sinds het begin van de vorige eeuw (1904) een begrip. Het is gevestigd op de heuvel de Tibidabo, bij het eindpunt van de Tram Blau. Vanuit de restaurant heb je, afhankelijk van de zaal, een fantastisch uitzicht op de stad. Opvallend genoeg was het de Franse keuken die in de begintijd van dit restaurant voor successen zorgde. Nog altijd kom je op de kaart, naast de typisch Spaanse en Catalaanse gerechten, ook Franse invloeden tegen. Het heette toen nog ‘Gran Restaurante de France’. Pas vanaf 1948 ging het La Venta eten. Johan Cruijff woont niet ver bij dit restaurant vandaan en komt hier regelmatig eten.

Pluspunten:

Het geweldige uitzicht, de traditionele setting, de professionele bediening.

Nadelen:

La Venta is niet erg centraal gelegen en dus ook minder goed bereikbaar.

Prijzen en adres

De prijzen voor een hoofdgerecht lopen uiteen van ongeveer 20 tot 40 euro afhankelijk van wat je bestelt.

La Venta, Plaça Doctor Andreu s/n
Metro: FGC Avinguda Tibidado

Bar Mundial

bar mundial
In de wijk El Born, maar dan enigszins verscholen in het minder toeristische deel, zit een van de betere, klassieke tapasbars van de stad: Bar Mundial. De bar op zich is weinig bijzonders en in de 90 jaar dat deze open is ook niet veel veranderd, althans zo lijkt het. Bij binnenkomst tref je buurtbewoners met hun biertje aan de bar, maar loop je verder door dan zijn er genoeg tafeltjes, hoewel het niet bijzonder comfortabel zitten is, vooral is als je midden in de doorgang naar achter zit. Maar dat rommelige hoort er in zo’n typische tapasbar nu eenmaal bij. De tapas zelf zijn om je vingers bij af te likken, vooral als je vis bestelt. Grappig detail: gedurende decennia was dit het ontmoetingspunt voor de lokale boksvereniging. Dat is nog te zien aan veel foto’s aan de muur.

Pluspunten:

Vers van de markt en grote porties. Een tapasgerecht is in sommige gevallen net zo groot als gewoon bord met eten. Reken dus op één, eventueel 2 tapasgerechten per persoon.

Nadelen:

Het kan er druk zijn, rumoerig en rommelig. Ook de prijzen zijn iets hoger dan elders, maar dat maken de porties dan wel weer goed.

Prijzen en adres

Om een indruk te geven: een portie patatas bravas (een van de goedkoopste gerechten op de kaart) kost ongeveer 7 euro.

Bar Mundial, Plaça Sant Agustí Vell 1
Metro: L1 (rode lijn) Arc de Triomf

Morryssom

Een tapasbar pur sang. Bij binnenkomst staat een deel van de gerechten al uitgestald op de bar en de keuze is enorm. Je kunt zowel beneden als boven zitten en met een beetje geluk vind je een plekje voor de deur op het terras. Verwacht geen intieme sfeer, luidruchtige locals voeren hier de boventoon en de obers doen vrolijk mee. Morryssom is een echte familiezaak. Je komt hier veel locals tegen, hoewel de afgelopen jaren ook steeds meer toeristen hun weg naar deze zaak wel weten te vinden.

Pluspunten:

Grote porties, gezellige sfeer en zeer aangename prijzen, een combinatie die je in Barcelona (helaas) niet veel tegenkomt.

Nadelen:

De drukte en het feit dat sommige gerechten niet altijd verkrijgbaar zijn.

Prijzen en adres

Prima Spaanse tapasprijzen. Voor 15 euro per persoon eet je je buik wel rond. Houd rekening met relatief grote porties en bestel dus vooral niet teveel gerechten in één keer.

Bar Morryssom, Carrer de Girona 162
Metro: L4 (gele lijn)/L5 (blauwe lijn) Verdaguer

Restaurante Salamanca

Hoewel Salamanca geen Spaanse visstad is, draait het bij dit restaurant in de wijk Barceloneta wel vooral om vis en dan met name vispaella, het meest bestelde gerecht op de kaart. In de zomer zit je hier lekker buiten op het terras met uitzicht op zee en als het buiten koud is gedurende de winter, zit je er binnen ook heel aangenaam. Op zondagen zul je hier ’s middags hele Catalaanse families treffen die uitgebreid komen tafelen. Ook beroemdheden als Leo Messi en Shakira werden hier gespot.

Pluspunten:

Goede bediening, goed eten en natuurlijk het terras in de zon.

Nadelen:

Het kan er druk zijn en zeker op zonnige dagen is het soms moeilijk om een tafeltje te veroveren in de zon.

Prijzen en adres

Gemiddeld ben je voor een uitgebreide maaltijd met wijn tussen de 30 en 50 euro kwijt.

Salamanca, Carrer Almirall Cervera 34
Metro: L4 (gele lijn) Barceloneta