Milieusticker in Barcelona 

Als je van plan bent om met de auto naar Barcelona te reizen, is het belangrijk om te weten dat in de stad een milieuzone geldt. Dit betekent dat alleen voertuigen met milieusticker (ook wel milieuvignet genoemd) zijn toegestaan. Als buitenlandse automobilist kun je ook een milieusticker aanvragen om in Barcelona te mogen rijden. Omdat de informatie hierover erg verwarrend kan zijn, leg ik je hieronder uit hoe je dit aanpakt. 

Inhoud

Waar heb je precies een milieusticker nodig?

De Zona de Baixes Emissions (ZBE) is het gebied waar een milieuvignet nodig is. Deze zone beslaat niet alleen Barcelona, maar ook de omliggende gemeentes Sant Adrià de Besòs, Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat en Cornellà de Llobregat.

Tussen 7.00 en 20.00 uur op doordeweekse dagen is het in de hele ZBE verboden om zonder milieusticker of vergunning te rijden. Dit betekent dat als jouw auto niet aan de emissienormen van de Europese Unie voldoet, je een milieusticker moet aanvragen voordat je de stad inrijdt.

Let op: heb je een geldig Frans milieuvignet, dan mag je daarmee ook in Barcelona rijden.

Hoe controleer je of je auto in aanmerking komt voor een milieusticker in Barcelona?

Allereerst is het belangrijk om te controleren of je auto voldoet aan de huidige emissienormen van de Europese Unie en in aanmerking komt voor een milieusticker. De emissienormen worden uitgedrukt in de zogenaamde Euro-normen. De Euro-normen stellen grenswaarden vast voor de uitstoot van verontreinigende stoffen, zoals koolstofdioxide (CO2), stikstofoxiden (NOx) en fijnstof. 

Er zijn vier verschillende stickers., B, C, Eco of Zero/Nul (0). 

Stap-voor-stap: vraag een milieusticker aan voor Barcelona

Vervolgens moet je het aanvraagformulier voor de milieusticker op de website van de gemeente invullen. Zorg ervoor dat je alle gevraagde informatie invult en eventuele bijlagen meestuurt. Het formulier is beschikbaar in verschillende talen, waaronder Engels en Spaans, dus maak je geen zorgen als je geen Spaans spreekt. Let op: vul dit formulier minstens 24 uur voordat je naar Barcelona gaat, in. 

Het is belangrijk om de milieusticker ook altijd bij je te hebben als je in Barcelona rijdt, want zonder geldige milieusticker mag je niet in de milieuzone rijden. Heb je geen milieuvignet of heb je ‘m niet bij je? Dan riskeer je een boete. 

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een milieusticker in Barcelona?

Daarna dien je de kosten voor de milieusticker te betalen, die afhankelijk zijn van het type auto en de emissieklasse. Je kunt de betaling online doen via de website van de gemeente Barcelona. De kosten bedragen €5. De milieusticker is twee jaar geldig. 

Kun je vergunning krijgen om met een auto door Barcelona te rijden die niet aan de emissienormen voldoet?

Dat kan ook. Je krijgt dan een vergunning voor een specifieke datum. Hiervoor betaal je wel een paar euro extra. 

Wat als je te laat bent met het aanvragen van een milieusticker of vignet?

Er is in Barcelona een aantal wijken waar je zonder zorgen kunt parkeren. De wijken Vallvidrera, Tibidabo, Les Planes en de Zona Franca zijn momenteel nog uitgesloten van de milieuzone en vormen daarom ideale opstapplaatsen om de stad verder te verkennen. Je kunt hier op veel plekken gratis parkeren en het ov naar de stad nemen. Ook de ring van Barcelona (ronda) is vrijgesteld van de milieuzone.

Parkeer bijvoorbeeld bij de P+R parkeerplaatsen vlak bij andere metro- en treinstations. Zo kun je gemakkelijk en milieuvriendelijk de stad verkennen zonder je zorgen te maken over de milieuzone.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!