Milieusticker in Barcelona (Update 2024) 

Als je van plan bent om met de auto naar Barcelona te reizen, is het belangrijk om te weten dat in de stad een milieuzone geldt. Dit betekent dat je op doordeweekse dagen van 7.00 tot 20.00 uur alleen met vooraf aangevraagde toestemming de stad in kunt rijden. Voor buitenlandse auto’s is de aanvraag hiervan altijd verplicht, ook als je een heel zuinige auto hebt. Ik noem het voor het gemak milieusticker, maar het is feitelijk geen fysieke sticker. Registratie gaat online en virtueel per kenteken. Hieronder lees je al mijn antwoorden op de veel gestelde vragen én een handig stappenplan om je auto te registreren.

Inhoud

Hola BCN! Travel Card: onbeperkt met het openbaar vervoer in Barcelona

Bestel hier met korting!

Waar heb je precies een milieusticker nodig?

De Zona de Baixes Emissions (ZBE) is het gebied waar een milieuvignet nodig is. Deze zone beslaat niet alleen heel Barcelona, maar ook de omliggende gemeentes Sant Adrià de Besòs, Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat en Cornellà de Llobregat.

Op deze pagina vind je de exacte kaart waar de milieuzone geldt.

Dus kom je met de auto en wil je de prachtige Sagrada Família of Park Güell bezoeken of vooral genieten van de gezellige barretjes en heerlijke restaurants in Barcelona? Vergeet dan niet op tijd je auto te registeren via onderstaande stappenplan.

Voor welke dagen en welke tijden is een milieusticker vereist?

Tussen 7.00 en 20.00 uur op doordeweekse dagen is het in de hele ZBE verboden om zonder milieusticker te rijden.

Dien ik met mijn auto een milieusticker aan te vragen?

Alle auto’s die niet in Spanje geregistreerd staan dienen een milieusticker aan te vragen. Met een Spaanse huurauto hoeft dit dus niet. Voor een auto met een Nederlands of Belgisch kenteken is dit dus wel vereist.

Let op: eerdere waren Franse of Duitse milieuvigneten ook geldig, maar dat is nu niet meer het geval. Heb je dus een Nederlandse of Belgische auto, dan dien je dus altijd een milieusticker aan te vragen.

Stap-voor-stap: vraag een milieusticker aan voor Barcelona

Aanvragen van de milieusticker doe je via deze website. Deze informatie is in het Engels, dus wees gerust als je geen Spaans spreekt.

Stap 1: Ga naar het ongeveer het midden van de pagina tot je ‘Registration request’ ziet met de groenblauwe knop met de tekst ‘Continue’ en klik op deze knop.

Stap 2: Vul bij ‘Registration Country’ Nederland of België in, anders kun je bijvoorbeeld later je paspoortnummer niet invullen.

Stap 3: Kies tussen de langdurige variant ‘Vehicles that meet ZBE requirements’ en of de dagpas(sen)variant ‘Fast procedure to request (upto) 24 daily permits’. Hieronder lees je wanneer je voor welke optie kunt kiezen.

Stap 4: Vul alle gegevens in, voeg het kentekenbewijs op naam toe (+ bij de langdurige variant ook een document met de technische gegevens) en betaal.

Let op: vul dit formulier minstens de dag voordat je naar Barcelona gaat in. 

Het verschil tussen de langdurige aanvraag ‘Vehicles that meet ZBE requirements’ en of de dagpas(sen)variant ‘Fast procedure to request (upto) 24 daily permits’: de langdurige variant is alleen mogelijk voor voertuigen die aan de milieueisen voldoen. Deze milieueisen vind je hier. Ook dien je bij deze aanvraag het technische document van je voertuig mee te sturen. De kortdurige variant is gemakkelijker aan te vragen. Hiermee kun je 1 tot 24 dagen Barcelona bezoeken zonder aan milieueisen te voldoen en zonder het technische document van je voertuig op te hoeven sturen. Ook kan de aanvraag van de langdurige variant wel drie weken duren, terwijl de dagpassen variant direct verwerkt wordt.

Wil je dus als toerist de stad een dag of paar dagen bezoeken? Of voldoet jouw auto niet aan de milieueisen? Of heb je geen zin in het gedoe om het technische document van je auto op te sturen? Of kom je binnen drie weken naar Barcelona? In al deze gevallen is de kortdurige aanvraag met de titel ‘Fast procedure to request (upto) 24 daily permits’ de beste optie. Dit zal voor de meeste gevallen de meest geschikte optie zijn.

Wat zijn de kosten voor het aanvragen van een milieusticker in Barcelona?

De kosten voor de registratie zijn afhankelijk zijn van het type auto en de emissieklasse. Reken op ongeveer 5 tot 7 euro per dag. Je kunt de betaling online doen via de website van de gemeente Barcelona.

Is de milieusticker een echte sticker of is het alleen een online registratie?

De milieusticker is geen echte sticker, registratie gaat online en controle gaat per kenteken. Na registratie hoef je dus niets uit te printen of te ontvangen of op te halen.

Wat als je te laat bent met het aanvragen van een milieusticker of vignet?

Er is in Barcelona een aantal wijken waar je zonder zorgen kunt parkeren. De wijken Vallvidrera, Tibidabo, Les Planes en de Zona Franca zijn momenteel nog uitgesloten van de milieuzone en vormen daarom ideale opstapplaatsen om de stad verder te verkennen. Je kunt hier op veel plekken gratis parkeren en het ov naar de stad nemen. Ook de ring van Barcelona (ronda) is vrijgesteld van de milieuzone.

Parkeer bijvoorbeeld bij deze P+R parkeerplaatsen vlakbij metro- en treinstations. Zo kun je gemakkelijk en milieuvriendelijk de stad verkennen zonder je zorgen te maken over de milieuzone.

Heb ik ook een milieusticker nodig als ik alleen door Barcelona over de ring rijd?

Nee, de ring van Barcelona (ronda) is vrijgesteld van de milieuzone. Dan heb je dus geen milieusticker nodig.

Heb je ook tips waar ik het beste mijn auto kan parkeren?

Ja, zeker. Al mijn tips waar je het beste kunt parkeren in Barcelona heb ik op deze pagina op een rij gezet.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis