4 bijzondere boeken over Barcelona

Bij een vakantie hoort natuurlijk een vakantieboek. En wat is er leuker dan een roman die zich afspeelt in de stad die jij op dat moment een bezoek brengt? Er zijn tientallen boeken waarbij Barcelona het decor vormt. Hieronder volgt een selectie. Ze zijn allemaal in het Nederlands vertaald.

De schaduw van de wind

1001004011191896

De schaduw van de wind (2001) is ongetwijfeld het meest bekende ‘Barcelona-boek’. Carlos Ruiz Zafón verkocht meer dan tien miljoen exemplaren in 36 verschillende talen en daarmee is het het best verkochte Spaanse boek ooit, met uitzondering van Don Quichote. Het speelt zich af in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Bestel het boek De Schaduw van de Wind bij bol.com

Het verhaal

In het turbulente Barcelona van de jaren twintig krijgt de jonge broodschrijver David Martín, geobsedeerd door een onmogelijke liefde, het aanbod van een mysterieuze uitgever om een boek te schrijven zoals nog nooit geschreven is, een boek dat de wereld zal veranderen. De tol die David hiervoor moet betalen is echter hoog…

Onze mening

Een spannend en mysterieus boek dat leest als een trein en je meeneemt naar verschillende locaties in de stad, die nog altijd bestaan. Tijdens je bezoek aan de stad kun je deze plekken opzoeken. Alleen het Kerkhof der Vergeten Boeken is een hersenspinsel van de schrijver.

Het vervolg

Na De schaduw van de wind volgde van de hand van Zafón deel twee, Het spel van de Engel, en deel 3 De gevangene van de hemel. In het najaar van 2016 verschijnt het vierde en laatste deel van de vierluik in het Spaans. Naar verwachting volgt de Nederlandse vertaling een jaar later.

De kathedraal van de zee

1001004004764949

De kathedraal Santa María del Mar in de wijk El Born vormt het belangrijkste ‘personage’ van de roman De kathedraal van de zee (2006) van Ildefonso Falcones, een Catalaanse advocaat en romanschrijver. Het boek werd in meer dan 15 talen gepubliceerd en won diverse prijzen. Het speelt zich af in het Barcelona van de middeleeuwen.

Bestel het boek De kathedraal van de zee bij bol.com

Het verhaal

De hoofdpersoon van De kathedraal van de zee is de jongen Arnau, die als ‘vrij man’ opgroeit binnen de stadsmuren van het veertiende-eeuwse Barcelona, in die tijd sterk in ontwikkeling. Er wordt onder meer gewerkt aan de kathedraal de Santa María del Mar en net als vele andere inwoners besluiten Arnau en zijn boezemvriendje Joan een handje te helpen. Uiteindelijk zal hij door verraad in de kerkers van de Inquisitie belanden…

Onze mening

De Kathedraal van de zee is een echte historische roman met een spannende verhaallijn die van het begin tot het eind boeit en over alle benodigde ingrediënten van vriendschap, verraad en liefde beschikt. Een boek dat makkelijk wegleest en waarin je blijft doorlezen. Bovendien geeft De kathedraal van de zee een unieke inkijk in de machtsverhoudingen en de maatschappij in het middeleeuwse Barcelona.

Victus. De val van Barcelona

9200000025901300

De roman Victus. De val van Barcelona (2013) van Alberto Sánchez Piñol is een epos over een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad: de definitieve val van Barcelona op 11 september 1714 en de aanloop ernaartoe. De kritieken op het werk zijn niet mis, volgens sommigen is Victus een regelrecht politiek pamflet. De roman werd oorspronkelijk geschreven in het Spaans.

Bestel het boek Victus – De val van Barcelona bij bol.com

Het verhaal

De vertelling begint in 1705 en wordt verteld door Martí Zuviría, een personage dat weliswaar echt heeft bestaan, maar dat vooral tot leven komt door de verbeelding van de schrijver. Zuviría wordt in Frankrijk opgeleid tot militair ingenieur en maakt na zijn terugkeer naar Barcelona de Spaanse Successieoorlog en de belegering van Barcelona, van dichtbij mee.

Onze mening

Dat Sánchez Piñol in deze historische strijd aan de kant staat van de Catalanen, en dan vooral het Catalaanse plebs, zal geen lezer ontgaan. Toch maakt dat zijn literaire kwaliteiten er niet minder om. Als geen ander weet hij oorlogstactieken en daadwerkelijke momenten van verhitte strijd op meeslepende wijze te verwoorden. En dikwijls doet hij dat bovendien met een flinke scheut, al dan niet sarcastische, humor. Inderdaad is het een onmiskenbare ode aan de Catalaanse hoofdstad en het Catalaanse volk. Maar wel één die vol avontuur zit en blijft boeien.

De sok van Tàpies

9200000011326053

De sok van Tàpies is geen reisgids, maar wel een boek vol informatie over Barcelona. Auteur en reisjournalist Eric van den Berg komt al jaren in de stad, waar hij ook een tijdje heeft gewoond. Hij schreef 35 artikelen over minder voor de hand liggende onderwerpen in Barcelona en bundelde die in De sok van Tàpies.

Bestel het boek De sok van Tàpies bij bol.com

Zo gaat hij in op de rekenkundige symbolen die te vinden zijn in de Sagrada Família (en waar het gros van de toeristen volledig aan voorbijgaat), de Catalaanse taal, plukt hij taferelen uit het straatleven en laat hij Barcelona in het heden en verleden van een andere kant zien.

Onze mening

De artikelen in De sok van Tàpies zijn levendig en informatief. Van den Berg heeft een prettige schrijfstijl met de nodige humor. Ook absoluut een aanrader voor degenen die alles van Barcelona denken te weten.