Boeken over Barcelona

Bij een vakantie hoort natuurlijk een vakantieboek. En wat is er leuker dan een roman die zich afspeelt in de stad die jij op dat moment een bezoek brengt? Er zijn tientallen boeken waarbij Barcelona het decor vormt. Hieronder volgt mijn persoonlijke selectie. Ze zijn allemaal in het Nederlands vertaald.

De schaduw van de wind

boek schaduw van de wind

De schaduw van de wind (2001) is ongetwijfeld het meest bekende ‘Barcelona-boek’. Carlos Ruiz Zafón verkocht meer dan tien miljoen exemplaren in 36 verschillende talen en daarmee is het het best verkochte Spaanse boek ooit, met uitzondering van Don Quichote. Het speelt zich af in de eerste helft van de twintigste eeuw.

Bestel het boek De Schaduw van de Wind bij bol.com

Het verhaal
In het turbulente Barcelona van de jaren twintig krijgt de jonge broodschrijver David Martín, geobsedeerd door een onmogelijke liefde, het aanbod van een mysterieuze uitgever om een boek te schrijven zoals nog nooit geschreven is, een boek dat de wereld zal veranderen. De tol die David hiervoor moet betalen is echter hoog…

Het kerkhof der vergeten boeken

Na De schaduw van de wind volgde van de hand van Zafón deel twee, Het spel van de Engel (2008),  deel 3 De gevangene van de hemel  (2011) en deel 4 Het labyrint der geesten (2017). Alle vier de boeken spelen zich af in Barcelona. Samen vormen de boeken het vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken.


Dé Barcelona voordeelpas

Inclusief Sagrada Família, Park Güell + Hop-on hop-off (24/48 uur) of Casa Milà of Casa Batlló & meer.


De kathedraal van de zee

1001004004764949

De kathedraal Santa María del Mar in de wijk El Born vormt het belangrijkste ‘personage’ van de roman De kathedraal van de zee (2006) van Ildefonso Falcones, een Catalaanse advocaat en romanschrijver. Het boek werd in meer dan 15 talen gepubliceerd en won diverse prijzen. Het speelt zich af in het Barcelona van de middeleeuwen.

Bestel het boek De kathedraal van de zee bij bol.com

Het verhaal

De hoofdpersoon van De kathedraal van de zee is de jongen Arnau, die als ‘vrij man’ opgroeit binnen de stadsmuren van het veertiende-eeuwse Barcelona, in die tijd sterk in ontwikkeling. Er wordt onder meer gewerkt aan de kathedraal de Santa María del Mar en net als vele andere inwoners besluiten Arnau en zijn boezemvriendje Joan een handje te helpen. Uiteindelijk zal hij door verraad in de kerkers van de Inquisitie belanden…

De Erfgenamen

boek de erfgenamen

Het langverwachte vervolg op De kathedraal van de zee, maar ook volledig los daarvan te lezen. Het verhaal speelt zich af rond 1400 in een Barcelona dat steeds machtiger wordt door bloeiende handel en scheepvaart. Een avontuurlijk verhaal over de vrienden Bernat (zoon van Arnau uit De kathedraal van de zee) en Hugo.

Bestel het boek De erfgenamen bij bol.com

Het verhaal

Hugo Llor is de zoon van een verdronken zeeman die het vanaf zijn twaalfde alleen moet zien te redden. Het leven van Hugo en zijn beste vriend Bernat, een kaperkapitein, staat op z’n kop door liefdesperikelen, intriges en machtswisselingen in Catalonië. Is hun vriendschap daar wel tegen bestand? En worden ze uiteindelijk dan toch gelukkig in de liefde?

De schilder van Barcelona

cover De schilder van Barcelona van Ildefonso Falcones

In De schilder van Barcelona neemt Ildefonso Falcones ons mee naar Het Barcelona in de tijd van het Catalaans modernisme. Het is de tijd waarin de arbeidersbeweging zorgt voor onrust in de straten van de stad. De kloof tussen rijk en arm is enorm.

Bestel het boek De schilder van Barcelona bij Bol.com

Het verhaal

Dalmau Sala, een arme kunstenaar, zit gevangen tussen deze twee werelden. Aan de ene kant die van zijn familie, en van Emma, zijn grote liefde, die actief de arbeidersstrijd steunen. Aan de andere kant die van het werk in de keramiekfabriek van zijn mentor Don Manuel Bello, een rijke, conservatieve bourgeois. Daar bevindt hij zich in het hart van het artistieke milieu en krijgt hij fantastische opdrachten van de gegoede burgerij. Dalmau worstelt om zijn eigen pad te vinden, als man en als kunstenaar. Welke kant kiest hij?

De stad der wonderen

boek de stad der wonderen

Twee keer, in 1888 en in 1929, mocht Barcelona de wereldtentoonstelling organiseren. De stad der wonderen (1986) van de Spaanse schrijver Eduardo Mendoza speelt zich precies tussen de twee expo’s af. Barcelona wordt schitterend tot leven gebracht.

Bestel het boek De stad der wonderen bij bol.com

Het verhaal

Hoofdpersoon Onofre Bouvila komt als veertienjarige jongen aan in Barcelona en vindt door moord, verraad, chantage en list zijn weg naar boven. Begonnen als verspreider van anarchistische pamfletten slaagt Bouvila er in de rijkste en machtigste man van Spanje te worden.

Victus. De val van Barcelona

9200000025901300

De roman Victus. De val van Barcelona (2013) van Alberto Sánchez Piñol is een epos over een van de belangrijkste gebeurtenissen uit de geschiedenis van de stad: de definitieve val van Barcelona op 11 september 1714 en de aanloop ernaartoe. De kritieken op het werk zijn niet mis, volgens sommigen is Victus een regelrecht politiek pamflet. De roman werd oorspronkelijk geschreven in het Spaans.

Bestel het boek Victus – De val van Barcelona bij bol.com

Het verhaal

De vertelling begint in 1705 en wordt verteld door Martí Zuviría, een personage dat weliswaar echt heeft bestaan, maar dat vooral tot leven komt door de verbeelding van de schrijver. Zuviría wordt in Frankrijk opgeleid tot militair ingenieur en maakt na zijn terugkeer naar Barcelona de Spaanse Successieoorlog en de belegering van Barcelona, van dichtbij mee.

De sok van Tàpies

9200000011326053

De sok van Tàpies (2013) is geen reisgids, maar wel een boek vol informatie over Barcelona. Auteur en reisjournalist Eric van den Berg komt al jaren in de stad, waar hij ook een tijdje heeft gewoond. Hij schreef 35 artikelen over minder voor de hand liggende onderwerpen in Barcelona en bundelde die in De sok van Tàpies.

Bestel het boek De sok van Tàpies bij bol.com

Het boek

Zo gaat hij in op de rekenkundige symbolen die te vinden zijn in de Sagrada Família (en waar het gros van de toeristen volledig aan voorbijgaat), de Catalaanse taal, plukt hij taferelen uit het straatleven en laat hij Barcelona in het heden en verleden van een andere kant zien.

Ik geef je de aarde

Cover boek Ik geef je de aarde

Ik geef je de aarde (2009) betekent de internationale doorbraak voor Chufo Lloréns. Het verhaal speelt zich af in de elfde eeuw en gaat over hoe de levens van de jonge boer Martí en de graaf van Barcelona verweven raken.

Bestel het boek Ik geef je de aarde bij bol.com

Het verhaal

Martí vestigt zich als negentienjarige in Barcelona om te ontkomen aan schrijnende armoede. Hij weet goed gebruik te maken van de eindeloze mogelijkheden en kansen die de stad biedt en ontwikkelt zich tot een vooraanstaand man. Ondertussen brengt graaf Ramón Berenguer de vrede in gevaar door zijn liefdesaffaire met gravin Almodis de la Marca.

Verlangen naar chocolade

boek verlangen naar chocolade

Gek op lezen, op Barcelona én op chocolade? Bestel dan als de wiedeweerga Verlangen naar chocolade (2016) van Care Santos. Het verhaal bestaat eigenlijk uit drie losse verhalen, met in de hoofdrol drie vrouwen die eenzelfde verlangen naar chocolade hebben. Ondertussen leert de auteur je ook een hoop over de geschiedenis van de lekkernij.

Bestel het boek Verlangen naar chocolade bij bol.com

Het verhaal

Sarah, Candida en Mariana zijn drie vrouwen uit drie verschillende eeuwen. Sarah onderhoudt een relatie met de uitvinder van de chocoladebonbons; Candida zoekt naar meer spannend dan de verfijnde chocolade die haar echtgenoot maakt en Mariana is het middelpunt van een complot, wanneer twee koningen het geheim van haar cacaobonenmaler proberen te ontrafelen.

De laatste middagen met Teresa

boek de laatste middagen met teresa

Een moderne klassieker, gesitueerd in een Barcelona vol contrasten en een verstikkende atmosfeer.

Bestel het boek De laatste middagen met Teresa bij bol.com

Het verhaal

Teresa is studente uit een rijke Catalaanse familie en wordt verliefd op een jongen die vanuit het arme zuiden van Spanje naar Barcelona is gekomen op zoek naar betere kansen. Hun ontluikende liefde loopt als een rode draad door de verschillende werelden van het jonge stel.

Haar laatste vlucht

Boek: Haar laatste vlucht

‘Haar laatste vlucht’ is een aangrijpend, waargebeurd verhaal over een gezinnen dat door een tragedie wordt getroffen. Centrale figuur is de 18-jarige Maribel Sastre uit Barcelona, die haar droom heeft verwezenlijkt en stewardess is geworden. Hoog in de lucht kan zij ontsnappen aan een donker Spanje dat onderdrukt wordt door een dictator.

Bestel het boek ‘Haar laatste vlucht’ bij bol.com

Het verhaal
Het is 4 december 1958. Boven de bergketen met de bijnaam ‘De Dode Vrouw’ bij Madrid verdwijnt een vliegtuig. Familieleden van de vijf bemanningsleden en zestien passagiers wachten dagenlang op nieuws. Hun leven zal voorgoed veranderen.

Xiringuito

Xiringuito is een zeldzame familieroman afgespeeld in het toen nog niet zo populaire stadje Barcelona. Het speelt zich af in 1991, vlak voor de Olympische Spelen werden georganiseerd.

Bestel het boek Xiringuito bij bol.com

Het verhaal
Het is 1991 en de stad Barcelona maakt zich op om de Olympische Spelen te organiseren. Dit bijzondere evenement zal de stad voorgoed veranderen en op de toeristische wereldkaart worden gezet. Niet alle inwoners zijn hier bewust van terwijl er al een jarenlange renovatie in gang is gezet. In de oude visserswijk Barceloneta zijn er twintig eettentjes opgeofferd voor een nieuwe boulevard. Cal Pepe is hier onderdeel van, en dit dreigt tot grote onzekerheden en spanningen binnen het gezin van eigenaren Pepe en Montse.

Op zoek naar mijn vader

Op zoek naar mijn vader van Pere Cervantes is echt een roman voor de liefhebbers van Carlos Ruiz Zafón. Literatuur, film en Barcelona komen samen in een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in een door oorlog geteisterde stad.

Bestel het boek Op zoek naar mijn vader bij bol.com

Het verhaal
Barcelona, 1945. De twaalfjarige Nil Roig brengt zijn dagen door met het op zijn fiets vervoeren van filmspoelen van de ene naar de andere bioscoop. Zijn droom is ooit zelf filmoperateur te worden. Op de dag dat hij dertien jaar wordt, is hij in het trappenhuis bij zijn woning getuige van een moord. Nadat de moordenaar heeft gedreigd hem ook te doden als hij zijn mond voorbijpraat, geeft het stervende slachtoffer Nil een mysterieus en naar later blijkt uiterst zeldzaam verzamelplaatje met de foto van een vooroorlogse filmacteur. Hij fluistert de jongen een naam toe: David. Dat is ook de naam van Nils vader, die verdween op de dag dat Barcelona bezet werd door de regering van Franco…