Ziekenhuisbezoek in Barcelona? Zo zit het met je zorgverzekering

Het is natuurlijk nooit leuk om ziek te worden, zeker niet in het buitenland, maar mocht er iets gebeuren, is het belangrijk dat je goed verzekerd bent. Hoe zit het als je in Barcelona zorg nodig hebt?

Ga je op stedentrip naar Barcelona, dan blijf je in principe verzekerd voor zorg via je gewone zorgverzekering. Maar let op: je basiszorgverzekering dekt alleen de kosten van zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland. Sommige kosten dekt je zorgverzekering dus niet of niet helemaal. Misschien heb je een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig voor het geval je in het ziekenhuis belandt. 


Zorgverzekering op vakantie

Als je alleen een basiszorgverzekering hebt, heb je recht op vergoeding van alle spoedeisende geneeskundige kosten tot aan het Nederlandse tarief. Het eigen risico is hierop van toepassing. Als de behandeling in het buitenland duurder is dan in Nederland worden de meerkosten niet gedekt. Dus deze extra kosten zijn dan voor jezelf, behalve als je je aanvullend voor hebt verzekerd tijdens je zorgverzekering vergelijken aan het einde van vorig kalenderjaar. Een nieuwe zorgverzekering afsluiten of je zorgverzekering aanpassen, kan immers alleen tussen half november en eind december. Er is een aantal zorgverzekeraars waarbij je de dekking gedurende het jaar kunt aanpassen. Neem daarvoor contact op met je zorgverzekering. 

Kosten die voortvloeien uit risicovolle activiteiten worden doorgaans niet (volledig) vergoed. Ook hierover kan je eigen zorgverzekeraar je het beste informeren.

Dekking geneeskundige kosten reisverzekering

Heb je geen aanvullende zorgverzekering met een vergoeding voor medische kosten? Geen zorgen! Je kunt de medische kosten ook via je reisverzekering meeverzekeren. Alle spoedeisende medische zorg in Barcelona wordt dan volledig vergoed. En ben je dit in alle (vakantie)stress vergeten, is het goed om te weten dat je dit zelfs nog op de dag van vertrek kunt toevoegen aan je reisverzekering.

Vergeet je verzekeringsbewijs niet! 

Belangrijk: neem je European Health Insurance Card (EHIC) altijd mee als je op vakantie gaat (staat op de achterkant van je zorgpas). De kaart is namelijk een bewijs voor toegang tot (noodzakelijk) medische zorg in het buitenland. Hiermee voorkom je dat je de kosten zelf moet voorschieten. De zorgverlener ter plekke stuurt de rekening dan meteen door naar je zorgverzekeraar in Nederland. En dat scheelt toch een hoop gedoe op vakantie. 

Zo bereik je je verzekeraar

Op het moment dat er iets gebeurt tijdens je verblijf in Barcelona, is het altijd verstandig contact op te nemen met je verzekeraar. Van je verzekeraar krijg je normaal gesproken een speciaal alarmnummer. Dit kun je gebruiken als je behoefte hebt aan advies, hulp met vertalen of met het zoeken van een geschikt ziekenhuis. Natuurlijk helpen ze je ook met het regelen van het verzekeringswerk. Snel hulp nodig? Sla dan voor de vakantie het nummer op in je telefoon van je verzekeraar of raadpleeg deze lijst met nummers van de alarmcentrales

Ziekenhuizen in Barcelona

Het Spaanse publieke gezondheidssysteem is een van de beste ter wereld. De privé-ziekenhuizen of ziekenhuizen die met de Nederlands verzekeraars samenwerken, zijn over het algemeen zeer goed uitgerust zijn en leveren goed werk. Hieronder een lijst met ziekenhuizen in Barcelona. 

 • Hospital del Mar
  Passeig Marítim de la Barceloneta, 25, 29, 08003 Barcelona
 • Hospital Clínic Barcelona
  C. de Villarroel, 170, 08036 Barcelona
 • Hospital de Barcelona
  Avinguda Diagonal, 660, 08034 Barcelona
 • Hospital de la Vall d’Hebron
  Passeig de la Vall d’Hebron, 119, 08035 Barcelona
 • Centro Médico Teknon
  Carrer de Vilana 12, 08022 Barcelona
 • Hospital Dexeus
  Carrer de Sabino Arana, 5, 19, 08028 Barcelona