Internet, wifi en VPN in Barcelona

Internet in Barcelona is gemakkelijk te vinden of te regelen. De wifi-verbindingen in de stad zijn over het algemeen goed. Veel hotels en appartementen beschikken over wifi en ook de gemeente biedt de mogelijkheid om online te gaan door middel van wifi-hotspots.

Inhoudsopgave van dit artikel:

Cafés (met wifi) om te werken

 • Coco Coffice – Coco Coffice is ontworpen voor mensen die meer willen dan een café om in te werken, maar ook niet helemaal klaar zijn voor een coworking-ruimte. Neem koffie en kantoor en het resultaat is ‘coffice’.
 • Black Remedy Coffee shop – Deze koffiebar bevindt zich in het hart van de Gotische wijk. De stijl van het café is geïnspireerd op hippe koffiebars in Londen en New York. Een ideale plek om een middag met je laptop te zitten.
 • Federal Cafe Gótico – Een van de originelere brunchplekken in Barcelona is Federal, tevens een populaire plek om te werken. Federal Cafe Gótico heeft een speciale tafel en een gezellige ‘hut’ voor mensen die hun laptop willen openslaan. Ook hebben ze een lekker ontbijt. Update januari 2024 gesloten.
 • Sandwichez – Deze lokale keten is te vinden in de buurten Les Corts, Sarrià, Universitat, Sagrada Familia, Plaça Espanya en de Passeig de Sant Joan. Sandwiches van goede kwaliteit, prima koffie, rust en stilte als je dat nodig hebt, en ruime tafels. Je zult zich hier absoluut niet misplaatst voelen met een laptop.
 • Alsur Cafe – Alsur Cafe and Alsur Backdoor Bar in El Born bieden ook mogelijkheden om met je laptop en een kopje koffie in een hoekje te gaan zitten en heerlijk te werken. Wel kan het hier lawaaierig zijn vanwege de vele mensen. De taartjes zijn heerlijk!

Lees ook: Nederlandse cafes in Barcelona

Barcelona Wifi

Barcelona Wifi is het openbare wifi-netwerk in Barcelona. Het is een dienst van de gemeente. Bezoekers en inwoners kunnen verbinden met de wifi-toegangspunten en hotspots op verschillende openbare locaties, waaronder het strand, centrale pleinen en in de buurt van gemeentelijke voorzieningen.

Barcelona Wifi is een gratis netwerk en beschikbaar voor iedereen. Er zijn 443 hotspots in de stad te vinden. De meeste kun je vinden in de Oude Stad, Ciutat Vella, en in Eixample, Sants en Gràcia. Het is naar eigen zeggen het grootste, gratis openbare wifi-netwerk in Spanje en een van de grootste van Europa. Het mobiele netwerk is snel en bedoeld voor informatief gebruik en sociaal gebruik. De maximale hoeveelheid data die je kunt gebruiken is beperkt. Klik voor meer informatie over de exacte locatie van hotspots.

VPN

Een nadeel van openbare wifi-netwerken is dat bij het inloggen daarop jouw datagegevens onderschept zouden kunnen worden. Dat wil je natuurlijk te allen tijden vermijden. Een oplossing hiervoor is VPN.

VPN is handig voor bezoekers die op vakantie zijn of voor een langere tijd in Barcelona wonen en veel gebruik maken van de openbare wifi-netwerken in de stad. Door middel van VPN kun je jouw openbare verbinding met openbare hotspots beveiligen.

Met een VPN-verbinding wordt je internetverkeer omgeleid en versleuteld. Hierdoor krijg je met een externe (extra) server te maken tijdens het verbinden. Via de externe server krijg je een ander IP-adres toegewezen waardoor jouw IP-adres anoniem blijft. Ook wordt al het dataverkeer versleuteld. Dit betekent dat hackers je gegevens niet snel meer kunnen onderscheppen. Met een goede VPN wordt je dataverkeer een stuk veiliger en is ook je identiteit minder makkelijk te achterhalen.

Bij gebruik van een VPN kun je zelf aangeven met welke server je verbonden wilt zijn. Je kunt kiezen uit servers die in verschillende landen staan, bijvoorbeeld Nederland. Dan is het net alsof je in Nederland bent, waardoor je ook precies dezelfde internetmogelijkheden hebt, ook bijvoorbeeld op NPO Start . Zo kun je ook bij Netflix kijken naar het Nederlandse aanbod van Netflix en kun je buitenlandse series met de Nederlandstalige ondertitels kijken (in plaats van met Spaanse ondertitels). Dat is dus nóg een voordeel van VPN. Wil je meer lezen over waarom een VPN belangrijk is? Dan raden we je dit artikel aan.

Klik hier voor meer informatie over VPN-aanbieders.

Lees ook: Veiligheid in Barcelona: zakkenrollers, politie en andere handige adressen

Internetabonnement voor thuis

Misschien blijf je voor een langere periode in de stad en ben je op zoek naar een internetprovider voor in huis, omdat er geen wifi is. Hieronder verschillende aanbieders die actief zijn in Barcelona.

Met een USB-modem kan je in feite overal verbinding maken met het internet, dus als de verhuurder het niet toestaat een langetermijncontract af te sluiten of als je gewoon niet zo lang in de stad blijft, is deze methode de ideale manier om toch toegang te hebben tot internet, zonder al je mobiele data te gebruiken. Als je zoekt naar een breedband voor thuis, staat daar ook een aanbieding voor in de lijst.

Vodafone

Een van de beste opties is deze aanbieding van Vodafone. Je betaalt €49 voor aansluiting en de USB modem met micro-simkaart, waarmee je altijd verbonden bent. Het is ook een optie om de micro-simkaart in je mobiel of tablet te stoppen, zodat je je laptop niet met je hoeft te dragen om op het internet te gaan.

Tarieven en voorwaarden

 • 1,5 GB navigatie voor drie maanden kost €15
 • Er zijn geen activerings- of opstartkosten na aankoop van de modem.
 • De modem wordt geactiveerd op het moment dat de service wordt afgesloten en kan op elk moment worden gestopt.
 • Vereiste documentatie: een identiteitsbewijs en een Europese of Spaanse bankrekening.
 • Je kunt de service aanvragen bij elk Vodafone-winkel in de stad.

Yoigo

Een andere oplossing is Yoigo, maar hiervoor is een NIE-nummer een vereiste. Voor €9 ontvang je een kleine USB die je op de laptop kunt aansluiten en waarmee je overal internet hebt.

Tarieven en voorwaarden

 • 1,2 GB data voor slechts €11 per maand.
 • Als de limiet van 1,2 GB wordt overschreden, wordt de snelheid voor de volgende maand verlaagd.
 • Behalve de aankoop van de USB zijn er geen activeringskosten.
 • De dienst wordt geactiveerd op het moment van ondertekening van het contract en je kunt op elk moment stoppen.
 • Vereiste documentatie: NIE en een Spaanse bankrekening.
 • Je kunt de service activeren in elke Yoigo-winkel in Barcelona.

Movistar

Als je van plan bent langer dan 6 maanden te blijven, dan biedt Movistar een telefoonlijn en 10 Mbps ADSL internet. Als je meer snelheid nodig heb dan kan je voor €65 per maand kiezen voor glasvezel internet, maar je hebt wellicht toestemming van de huisbaas nodig, aangezien er meestal een gat in de muur geboord moet worden en een aparte lijn opgezet moet worden.

Tarieven en voorwaarden

 • 10 Mbps downloadsnelheden voor €48 per maand of 100 Mbps glasvezel snelheden voor €65 per maand.
 • Zonder aansluit- en afsluitkosten.
 • Als je het contract binnen 6 maanden moet opzeggen, brengen ze €120 extra in rekening.
 • De lijn wordt geactiveerd binnen een periode van 2-3 dagen na ondertekening van het contract. In het geval van vertragingen wacht je mogelijk tot 15 dagen!
 • Vereiste documentatie: paspoort en een Spaanse bankrekening.
 • De service kan in de arm worden genomen in elke Movistar-winkel.

Orange

Bij de provider Orange kun je kiezen tussen maandelijks betalen of pay as you go (op basis van gebruik). Het enige nadeel is dat de kosten voor de wifi-router €79 zijn. In tegenstelling tot de andere netwerken, biedt Orange snelle 4G-verbindingen die heel Barcelona bestrijken, in hun maandelijkse mobiele internet plannen (getest door een onafhankelijk bedrijf op gemiddeld 60 Mbps, maar kan oplopen tot 100 Mbps).

Tarieven en voorwaarden

 • 1 GB 3G-navigatie voor slechts € 8,95 per maand op basis van pay as you go. Als alternatief kan je kiezen voor het 4G-maandabonnement met 1 GB per maand voor €10,85/maand. Er is ook een maandabonnement van 3 GB per maand voor €10,85/maand voor de eerste drie maanden en daarna €22,95/maand.
 • Zonder extra activerings-/deactivatie kosten (in bepaalde gevallen).
 • De lijn is beschikbaar vanaf het moment dat je hem contracteert. Je kunt kosteloos vertrekken als je jouw eigen mobiele router of tablet gebruikt met de simkaart
 • Vereiste documentatie: identificatie en een Spaanse bankrekening.
 • Je kunt om meer informatie vragen en de service aanvragen bij elke Orange-winkel in de stad.