Barcelona en corona (Covid19)

LAATSTE UPDATE: 25 augustus (bij nieuws wordt dit artikel nog dezelfde dag geüpdate)

Op 25 augustus heeft de Nederlandse regering het reisadvies voor Spanje aangepast: de code oranje geldt nu voor het hele land. Eind juli al werd de code voor Barcelona aangepast van code geel naar code oranje. 

Vanaf half augustus kunnen reizigers via Schiphol die uit risicogebieden komen zich op de luchthaven vrijwillig laten testen op corona. Hiertoe worden teststraten ingericht op het vliegveld. Reizigers moeten daarnaast gedurende tien dagen in zelfisolatie. De quarantaine geldt voor iedereen die terugkomt uit ‘oranje gebied’. 

Op 17 juli kwam Barcelona met nieuwe maatregelen vanwege het coronavirus. In een voorstad zijn verschillende uitbraken gelokaliseerd en het hele grootstedelijke gebied heeft voor de lokale bevolking aanbevelingen gedaan om verdere verspreiding van het virus in te dammen. Aanvullend kwam de Catalaanse regering in de weken daarna met extra maatregelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Locals wordt gevraagd zo veel mogelijk binnen te blijven.
 • Bij cafés en restaurants mag nog maar 50% van de maximale capaciteit worden benut.
 • Culturele instellingen waar voorstellingen worden gegeven, zoals theaters, gaan dicht, hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld sportscholen, pretparken, overdekte speeltuinen en discotheken.
 • Bibliotheken blijven open.
 • De stranden blijven vooralsnog gewoon geopend.
 • Mensen wordt gevraagd niet in groepen van meer dan 10 personen samen te komen.
 • Alle supermarkten, apotheken en andere winkels voor eerste levensbehoeften zijn geopend.
 • Andere kleine winkels blijven open op afspraak.
 • Mondkapjes verplicht op school voor kinderen vanaf 12 jaar.
 • Mensen mogen ook thuis niet met meer dan 10 personen samenkomen.
 • Scholen ontvangen in totaal 500.000 coronatests.

België geeft ook code oranje, wat betekent dat de Belgische overheid reizen ook afraadt.

UPDATE: 21 juni

Spanje is weer open voor vakantiegangers. In Barcelona zijn de eerste toeristen alweer te zien op straat en openen musea en bezienswaardigheden bijna allemaal hun deuren. Het normale leven komt weer op gang. Wat kun je verwachten van een stedentrip naar Barcelona in de ‘nieuwe situatie’?

LET OP! In de Catalaanse provincie Lérida (Lleída) is momenteel in de streek El Segrià sprake van een lokale lockdown vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen in het gebied. Het gaat om een niet-toeristisch gebied op 150 kilometer van Barcelona. Je hoeft dus niet bang te zijn als je een stedentrip naar Barcelona of een vakantie aan de kust in de omgeving van Barcelona hebt gepland.

Inhoud van dit artikel:

Op dit moment is de sfeer in Barcelona fantastisch. De oude binnenstad, die normaal wordt overspoeld door toeristen, is heerlijk rustig en daardoor kun je de historische stad echt op z’n mooist ervaren. De locals vullen de terrassen de relaxte vibe die Barcelona zo uniek maakt, is overal voelbaar. Mensen zijn blij en in principe kan bijna alles weer. Alleen discotheken zijn nog maar beperkt open en niet alle musea en bezienswaardigheden zijn al geopend. Verder zijn mondkapjes op straat en vooral binnen in openbare gebouwen heel gewoon. En de mensen moeten nog altijd afstand houden.

Ik verwacht geen grote drukte deze zomer in Barcelona, zoals we normaal gewend zijn. Dat kan natuurlijk een voordeel zijn. Maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om een bezoek aan Barcelona na de lockdown.

Deze zomer naar Barcelona reizen

Sinds 22 juni is Spanje weer open voor toeristen. Quarantaine na aankomst is niet nodig. Wie komende zomer naar Barcelona reist, kan er dus meteen op uit. Let op: mondkapjes heb je wel nodig. En je moet zo veel mogelijk afstand houden, waarbij ook in Spanje anderhalve meter het devies is.

Vluchten

Het reisadvies voor Spanje is momenteel geel. Dat betekent dat er risico’s zijn, maar reizen wordt niet afgeraden. De Covid19-dreiging is niet groter dan in andere delen van Europa. Hoewel op dit moment sprake is van een lockdown in de Catalaanse streek El Segrià, merken we daar in Barcelona niks van. Het getroffen gebied ligt 150 kilometer bij Barcelona vandaan.

Er gaan gewoon vluchten naar Barcelona. Vanaf 4 mei is KLM weer gaan vliegen met een beperkt aantal vluchten vanaf Amsterdam Schiphol naar Barcelona-El Prat. Ook andere luchtvaartmaatschappijen bieden verschillende vluchten naar Barcelona: Transavia, Vueling en Brussels Airlines.

In het vliegtuig zijn de passagiers verplicht een mondkapje te dragen.

Veel toeristen vragen zich af of vliegen na corona duurder zal worden. Op dit moment lijken de prijzen voor aangeboden tickets redelijk normaal voor de tijd van het jaar. Maar indien er op de lange termijn minder wordt gevlogen, bestaat natuurlijk de kans dat vliegen weer duurder wordt.

Welke bezienswaardigheden en attracties gaan open?

Een aantal musea en bezienswaardigheden in Barcelona gaat intussen weer open met veelal aangepaste openingstijden. Het bezoekersaantal van deze musea en attracties wordt beperkt tot één derde van hun capaciteit.

De Sagrada Familia zal open gaan in 3 fases. De deuren zullen voor het eerst openen op 4, 5, 11 en 12 juli. Deze dagen zijn speciaal bedoeld als eerbetoon aan de gezondheid medewerkers, politie, brandweerlieden en maatschappelijke medewerkers, voor wie 12.000 gratis kaartjes zullen worden uitgegeven.

Vanaf 18 juli kunnen de inwoners van Barcelona de Sagrada Familia iedere zaterdagmiddag gratis bezoeken. De derde fase, waarin toeristen de Sagrada Familia weer mogen bezoeken heeft nog geen vaste datum. Op dit moment wordt gedacht dat dat pas in september zal zijn.

Speciaal voor degenen die de Sagrada Familia helaas niet kunnen bezoeken, is er de buitentour, de Facades Tour, met een ervaren officiële gids. Tijdens deze tour leer je alles over het bekende bouwwerk van Gaudí. Tickets voor deze tour kun je hier kopen.

Camp Nou opent de deuren op 12 juni. Casa Milà zal 15 juli voor het publiek weer open gaan. Casa Batlló gaat 1 juli weer open. Park Güell is officieel gesloten, maar kun je momenteel gewoon binnenlopen, tot grote vreugde van omwonenden. Naar verwachting komt hier verandering zodra het toerisme weer op gang komt. Het strand kan vanaf 8 juni weer gebruikt worden om te zonnen of een duik in zee te nemen. Hierbij geldt wel dat de gemeente toeziet op het gebruik.

De musea en bezienswaardigheden die wel weer open zijn:

De nieuwe openingstijden voor bezoekers van deze musea en bezienswaardigheden zijn voorlopig als volgt: maandag t/m vrijdag van 15.00 uur tot 21.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 20.00 uur. Overigens houden sommige musea de deuren op maandag gesloten.

De culturele voorzieningen die weer open gaan moeten aan de volgende veiligheidsmaatregelen voldoen:

 • Beperkte capaciteit: één derde van het vroegere aantal toegestane bezoekers.
 • Toename van het aantal reinigings- en desinfectie methodes.
 • Het aantal ruimtes dat per centrum bezocht mag worden, is beperkt.
 • Het gebruik van een mondkapje is verplicht en het aanraken van voorwerpen is verboden. De sociale afstand tussen mensen moet gehandhaafd worden.
 • Er zullen geen groepsactiviteiten of andere culturele activiteiten plaatsvinden.
 • Interactieve middelen, zoals folders, mogen niet worden verspreid.

Het is aan te raden voor alle musea en bezienswaardigheden die je wil bezoeken van tevoren te reserveren. 

Strand

De stranden van Barcelona zijn weer geopend voor publiek. Let op: als het te druk wordt, kunnen ze worden gesloten. Op het strand moet je minstens 1,5 meter afstand houden.

Parken

Alle parken van de stad zijn open voor de inwoners en bezoekers. Hierbij gelden de normale openingstijden. Sinds 25 mei kunnen groepen tot tien personen samen naar buiten (officieel met mondkapjes en een veiligheidsafstand van twee meter). In totaal 22 parken in Barcelona met toegangspoorten gaan nu om 8.00 uur al open, om het makkelijker te maken voor mensen om te sporten.

Maatregelen voor het gebruik van stadsparken:

Mensen moeten afstand van 1,5 meter in acht nemen. Honden aan de lijn houden, behalve in hondengebieden. De speeltuinen zijn inmiddels ook weer geopend.

Zwembaden bij hotels

De zwembaden bij hotels mogen ook weer open. Hier hangen wel een paar maatregelen aan. Ze mogen open voor maximaal 30% van hun toegestane capaciteit, ook zijn er strikte hygiënemaatregelen en worden mensen gecontroleerd bij toegang van het zwembad.

Welke grote attracties zijn corona safe?

In samenwerking met partner Ticketbar, bied ik via Barcelonatips op dit moment de volgende ‘corona veilige’ producten aan:

Met het ov reizen na corona: wat is er veranderd?

Met het openbaar vervoer reizen is niet meer hetzelfde. Barcelona heeft flink wat maatregelen genomen ten aanzien van het ov.

Aangezien Barcelona een grote stad is en er veel behoefte is aan openbaar vervoer zijn de volgende maatregelen genomen:

 • Tijdens spitsuur en op de drukste lijnen zullen er extra dienstverleners zijn om de minimale veiligheidsafstand tussen mensen te behouden.
 • Extra informatieservice. Mensen worden beter op de hoogte gehouden, vooral als het gaat om de bezetting in de metro’s en bussen.
 • Verplicht gebruik van mondkapjes.
 • Het ov rijdt tot 0.00 uur ‘s nachts ongeacht de dag van de week.

Informatie app

Om drukte te voorkomen is er een app beschikbaar voor inwoners. In deze TMB- app kun je de geschatte bezetting zien per lijn, richting en station. En de tijden van het transport. Deze informatie wordt ook weergeven op de TMB- website.

Extra veiligheidsmaatregelen

 • Er zijn vloermarkeringen aangebracht bij metroverbindingen en in drukke stations. En vanaf juli zullen in 1.140 bussen beschermende schermen geplaatst worden.
 • De gemeente zorgt ook voor een hygiëne- en desinfectieprotocol en het aanmoedigen van thuiswerken en flexibele werktijden om drukte tijdens de spits te vermijden. Daarnaast zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.
 • Verkoop van gezichtsmaskers en handontsmettingsmiddel bij metrostations.

Je kunt gezichtsmaskers en huidontsmettingsmiddelen kopen bij automaten in verschillende metrostations. De verkoopautomaten staan ​​op de volgende stations: Catalunya (L1 en L3), Espanya (knooppunt), La Sagrera (L1, L5 en knooppunt), Sagrada Família (L2), Verdaguer (L5), Diagonal (L5) en Lesseps (L3).

Taxi diensten

Door de versoepelingen van de lockdown gaan taxi’s ook weer rijden. Ze zullen protocollen voor hygiëne en desinfectie moeten volgen om de veiligheid te garanderen van zowel henzelf als passagiers. Het is sowieso verplicht voor iedereen om een mondkapje te dragen.

Fiets

Steeds meer Barcelonezen gebruiken op dit moment de fiets als alternatief voor het ov. Het aantal abonnementen op het leenfietsensysteem Bicing is flink gestegen. Tegelijkertijd is de vraag naar fietsen in winkels veel groter dan voorheen. De gemeente heeft van de lockdown geprofiteerd en veel meer fietspaden versneld aangelegd.

Gebruik mondkapjes in Barcelona

Een veel gestelde vraag in deze tijden, zo niet de meest gestelde vraag. Hoe zit het met de mondkapjes? Moet je in Spanje een mondkapje op? 

Het antwoord op de vraag of een mondkapje verplicht is in Barcelona, is ja. In veel situaties heb je een mondkapje nodig, dus zorg ervoor dat je ze hebt. In Spanje koop je ze trouwens gewoon bij de supermarkt.

Het dragen van een mondkapje is verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen in de openbare ruimte buiten en binnen, dus zowel op straat als in openbare gebouwen, zoals overheidsgebouwen, bibliotheken, winkels, musea etc.

Een uitzondering zijn restaurants. In restaurants en cafés hoef je geen mondkapje op en als je ergens op een terrasje zit ook niet. In het openbaar vervoer ben je ook verplicht om een mondkapje te dragen.

Over de verplichting om een mondkapje op te hebben op het strand, is onduidelijkheid. De Nederlandse ambassade meldde het strand niet als uitzondering, maar in de lokale media wordt aangegeven dat mondkapjes op het strand en bij het zonnebaden niet verplicht zijn. Er liggen overigens geen mensen met mondkapjes op op de stranden.

Bars en restaurants

Bars en restaurants mogen gewoon open. Je kunt zowel binnen als buiten plaatsnemen. In een bar of restaurant en op een terras ben je niet verplicht om je mondkapje op te houden. Er zijn op dit moment nog restaurants in de stad die gesloten blijven, dat zijn met name eettenten die het moeten hebben van de toeristen en omdat er weinig toeristen zijn, loont het niet voor ze om open te gaan. Maar gelukkig zijn er ook genoeg restaurants en bars wel gewoon geopend, dus een gezellig eettentje vinden is geen probleem.

Nachtleven

De clubs in Barcelona zijn weer open, maar dansen mag officieel nog niet.

Tips voor een veilig verblijf

Ben je van plan om Barcelona te bezoeken deze zomer? Hieronder volgen enkele tips voor een veilige vakantie.

 • Boek van tevoren je tickets voor musea en bezienswaardigheden. Zo vermijd je de rij voor de kassa en dus onnodig contact met anderen.
 • Kies voor een kleinschalige accommodatie, bijvoorbeeld een appartement of een wat kleiner hotel. Maak geen gebruik van een ontbijtbuffet.
 • Ben je van plan een fietstour te doen? Boek een privé fietstour in plaats van een tour met groep. Je bent misschien iets meer kwijt, maar het is veel makkelijker om twee meter afstand te houden als je met minder mensen bent, je vermijd onnodig contact met anderen én haalt ook nog eens veel meer kennis over de stad uit een privé tour.
 • Reis niet met het openbaar vervoer, maar huur een fiets of loop zo veel mogelijk.
delingen