Barcelona en corona (Covid19)

LAATSTE UPDATE: 10 februari 2021

Inhoud van dit artikel:

BELANGRIJK! Vanaf 7 januari gelden er nieuwe maatregelen in Catalonië (scroll naar beneden voor een overzicht)

PCR-test om naar Spanje te reizen

Wie naar Spanje reist, heeft sinds 23 november een negatieve PCR-test nodig, die niet ouder is dan 72 uur. Hoe kom je zo’n verplicht certificaat? Waar kun je je laten testen? En, niet onbelangrijk, wat zijn de kosten?

Reizigers moeten het originele document kunnen overhandigen, maar dit mag een digitaal document zijn. Op de gezondheidsverklaring die passagiers die landen op Spaanse vliegvelden moeten invullen, staat vanaf 23 november ook de vraag of een PCR-test is gedaan voorafgaand aan de reis. Ik heb al begrepen van verschillende personen dat er zowel op de luchthaven van vertrek (check-in en boarden) als bij aankomst (als je langs het speciale gezondheidscontrolepunt gaat) wordt gecheckt of je het certificaat hebt.

Voor zover ik begrijp geldt de test voor iedereen, ongeacht nationaliteit. Dus keer je terug naar je woonland Spanje, moet je de test ook hebben gedaan. De maatregel geldt niet voor passagiers die enkel een overstap maken in Spanje en ook niet voor marinewerkers die terugkeren naar huis.

Heb je geen test gedaan of hier geen bewijs van? Dan word je verplicht binnen 48 uur alsnog een test te doen. Bovendien kun je een boete krijgen van €9000 euro, zo bevestigt de honorair-consul Dirk Kremer in Barcelona.

Waar kun je je laten testen?

In Nederland kun je je bij de GGD laten testen, maar de GGD geeft geen certificaat af. Er zijn alternatieven waar je wel terecht kunt.

In heel Nederland zijn er laboratoria waar je een coronatest kunt doen. Door de RIVD erkende laboratoria mogen een certificaat afgeven. KLM Health Services biedt op diverse plekken in het land PCR-tests inclusief certificaat aan (in het Engels, maar ook in andere talen). Let op, Spanje eist een negatieve uitslag van een PCR-test. Er zijn verschillende tests verkrijgbaar, dus let hier goed op, een antigeentest is niet voldoende.

Op de website coronvirustest.nu kun je in heel Nederland zoeken naar testlocaties waar certificaten worden afgegeven. Ook kun je de prijzen terugvinden.

Een test bij KLM Health Services kost €129 en aan dat soort prijzen moet je ook denken als je een test laat doen bij een erkend laboratorium. Ik heb van een groot aantal bedrijven de prijzen vergeleken en voor het pakket test + reiscertificaat kom ik prijzen tegen uiteenlopend van ongeveer €110 tot €150.

Ik heb begrepen dat Corendon eveneens tests aanbiedt, ook voor personen die niet met Corendon geboekt hebben. Dit zou bovendien de goedkoopste optie zijn. Bij Corendon kun je je samen met je reispartner laten testen en dan betaal je €85 inclusief certificaat. Ben je alleen, dan zijn de kosten €100 + €25 voor een certificaat.

Wat is het verschil tussen een antigeentest en een PCR-test?

PCR-test

Een PCR-test is volgens deskundigen de meest betrouwbare test die op dit moment op de markt is. Voor deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje gemaakt uit de neus (of keel). Dat wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. De uitslag komt doorgaans na 24 tot 48 uur. De Spaanse autoriteiten eisen dat de test niet ouder is dan 72 uur op het moment dat je voet aan land zet.

Antigeentest

Deze test enkel op de antigenen van het Covid19-virus. De uitslag heb je met deze test al in een kwartier. Maar zo’n test is dus niet voldoende voor de autoriteiten ter plekke.

Wat is een PCR certificaat?

Met een PCR certificaat kun je aantonen dat je negatief (of positief) getest bent. De GGD geeft geen certificaten af, maar bedrijven en privélaboratoria wel. Ze kunnen dat enkel doen als het gaat om een RIVM gevalideerd laboratorium.

Wie hebben een PCR-test nodig?

De inreisbeperking geldt voor iedereen die Spanje met het vliegtuig of per boot bereikt, ook kinderen en zelfs pasgeboren baby’s moeten een geldig PCR-certificaat kunnen overleggen. Mensen die met de auto, bus of trein Spanje binnen reizen hebben geen PCR-certificaat nodig. Wie alleen een overstap maakt in Spanje, hoeft ook geen certificaat te hebben.

De passagier dient tijdens de reis het document bij zich te hebben waaruit blijkt dat de PCR is uitgevoerd met een negatief resultaat. Het document moet het origineel zijn, geschreven zijn in het Spaans of Engels en minstens de voor- en achternaam van de reiziger, paspoort of ID-nummer, datum van de test, identificatie en contactgegevens bevatten. Het certificaat mag zowel fysiek als elektronisch zijn afgegeven.

Wat gebeurt er als ik geen certificaat heb?

Op een gezondheidsverklaring die door iedereen die Spanje in reist, moet worden ingevuld, moet worden aangegeven of je in het bezit bent van een PCR-certificaat.
Wie geen PCR-certificaat heeft, moet binnen 48 uur na aankomst alsnog een test doen. Op dit moment zijn er geen medische uitzonderingen die het niet uitvoeren van een PCR rechtvaardigen. Het gezondheidspersoneel ter plekke kan echter van elk geval een beoordeling maken.
Wie aangeeft wel een certificaat te hebben, maar dit niet kan aantonen, moet ook een test ter plekke doen. Bovendien kunnen de autoriteiten ook boetes opleggen en kan het zijn dat je de kosten voor de test ter plekke, zelf moet vergoeden.

Wat kost een PCR-test + certificaat?

Een test bij KLM Health Services kost €129 en aan dat soort prijzen moet je ook denken als je een test laat doen bij een erkend laboratorium. Ik heb van een groot aantal bedrijven de prijzen vergeleken en voor het pakket test + reiscertificaat kom ik prijzen tegen uiteenlopend van ongeveer €110 tot €150.

PCR-test EN antigeentest om naar Nederland te reizen

Sinds 29 december ben je verplicht om een negatieve PCR-test te laten zien als je vanuit het buitenland naar Nederland reist. Daarnaast heb je sinds 23 januari ook nog een negatieve antigeentest nodig, die niet ouder mag zijn dan 4 uur op het moment dat je op het vliegtuig stapt.

Dit geldt voor reizigers die Nederland bereiken met het vliegtuig, de trein, de bus en de boot. De PCR-test dient maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland afgenomen te zijn en geldt voor iedereen die afkomstig is uit een risicogebied. Wie geen certificaat kan laten zien, kan een boete krijgen. 

Net als in Nederland kun je in Spanje een certificaat krijgen bij een laboratorium waar je een test laat afnemen. Let op: testen binnen het publieke systeem mag in principe niet om te reizen.

In Barcelona worden voor een PCR-test met certificaat uiteenlopende prijzen gevraagd. Dat geldt eigenlijk ook voor de antigeentesten. 

 • De goedkoopste test (€60) heb ik gevonden bij Democratest. Je kunt via de website een afspraak maken. Zorg wel dat je dit op tijd doet.
 • Je kunt ook terecht bij Vueling (€98), die in samenwerking met het Quirón-ziekenhuis de mogelijkheid bieden om je tussen de 24 en 48 voorafgaand aan je vlucht te laten testen.
 • Bij Healthcare Barcelona kun je je ook laten testen en wordt je geholpen in het Nederlands. De kosten bedragen €165 (PCR), maar je kunt hiervan in veel gevallen €80 terugclaimen (doktersconsult) via je verzekeringsmaatschappij. Bij gezinnen betaal je voor iedere extra persoon €20 extra voor het consult. Je kunt hier ook last minute nog terecht (mits 24 uur van tevoren zodat je de uitslag op tijd hebt) en je kunt er een antigeentest laten doen. Mail naar: [email protected]
 • Hier kun je ook zoeken naar laboratoria.
 • Creu Blanca verzorgt ook antigeentests in het weekend en ‘s nachts (voor mensen die bijvoorbeeld op zondag op in de ochtend reizen)
 • Er is aangekondigd dat er ook een testlocatie komt voor antigeentests op het vliegveld van Barcelona. Op dit moment is nog niet bekend wanneer dit zal zijn.

Actuele maatregelen in Barcelona (en Catalonië)

Sinds 25 oktober is in Spanje de noodtoestand van kracht en op 26 oktober 2020 is in Catalonië de avondklok ingevoerd. Van 22.00 tot 6.00 mag je in heel Catalonië niet naar buiten zonder geldige reden.

Op dit moment zijn de gemeentegrenzen open, maar de streek, comarca, mag je niet uit. In het geval van Barcelona is de streek ‘Barcelones’. Je kunt dus enkel binnen een bepaald gebied vrij bewegen.

Op 25 augustus heeft de Nederlandse regering het reisadvies voor Spanje aangepast: de code oranje geldt nu voor het hele land. Eind juli al werd de code voor Barcelona aangepast van code geel naar code oranje. 

In Catalonië en Barcelona gelden op dit moment diverse maatregelen vanwege de situatie. Sommige maatregelen gelden in heel Spanje op landelijk niveau, andere maatregelen gelden regionaal. Dit zijn de belangrijkste:

 • Avondklok (toque de queda) van 22.00 tot 6.00 uur.
 • Locals wordt gevraagd zo veel mogelijk binnen te blijven.
 • Sportscholen zijn voor 30% open.
 • Winkelcentra blijven dicht en alle niet-noodzakelijke winkels moeten in het weekend ook dicht.
 • De stranden blijven vooralsnog gewoon geopend.
 • Mensen wordt gevraagd niet in groepen van meer dan 6 personen samen te komen.
 • Mondkapjes verplicht op school voor kinderen vanaf 6 jaar.
 • Mensen mogen ook thuis niet met meer dan 6 personen samenkomen.
 • Mensen mogen hun ‘comarca’ (streek of gewest) niet uit.
 • Musea, theaters, bioscopen zijn dicht.
 • Horeca mag open tussen 7.30 en 10.30 en tussen 13.00 en 16.30 uur om te ontbijten/lunchen en ‘s avonds alleen om af te halen.

Met het ov reizen na corona: wat is er veranderd?

Met het openbaar vervoer reizen is niet meer hetzelfde. Barcelona heeft flink wat maatregelen genomen ten aanzien van het ov.

Aangezien Barcelona een grote stad is en er veel behoefte is aan openbaar vervoer zijn de volgende maatregelen genomen:

 • Tijdens spitsuur en op de drukste lijnen zullen er extra dienstverleners zijn om de minimale veiligheidsafstand tussen mensen te behouden.
 • Extra informatieservice. Mensen worden beter op de hoogte gehouden, vooral als het gaat om de bezetting in de metro’s en bussen.
 • Verplicht gebruik van mondkapjes.
 • Het ov rijdt tot 0.00 uur ‘s nachts ongeacht de dag van de week.

Informatie app

Om drukte te voorkomen is er een app beschikbaar voor inwoners. In deze TMB- app kun je de geschatte bezetting zien per lijn, richting en station. En de tijden van het transport. Deze informatie wordt ook weergeven op de TMB- website.

Extra veiligheidsmaatregelen

 • Er zijn vloermarkeringen aangebracht bij metroverbindingen en in drukke stations. En vanaf juli zullen in 1.140 bussen beschermende schermen geplaatst worden.
 • De gemeente zorgt ook voor een hygiëne- en desinfectieprotocol en het aanmoedigen van thuiswerken en flexibele werktijden om drukte tijdens de spits te vermijden. Daarnaast zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.
 • Verkoop van gezichtsmaskers en handontsmettingsmiddel bij metrostations.

Je kunt gezichtsmaskers en huidontsmettingsmiddelen kopen bij automaten in verschillende metrostations. De verkoopautomaten staan ​​op de volgende stations: Catalunya (L1 en L3), Espanya (knooppunt), La Sagrera (L1, L5 en knooppunt), Sagrada Família (L2), Verdaguer (L5), Diagonal (L5) en Lesseps (L3).

Taxi diensten

Taxi’s  zullen protocollen voor hygiëne en desinfectie moeten volgen om de veiligheid te garanderen van zowel henzelf als passagiers. Het is sowieso verplicht voor iedereen om een mondkapje te dragen.

Fiets

Steeds meer Barcelonezen gebruiken op dit moment de fiets als alternatief voor het ov. Het aantal abonnementen op het leenfietsensysteem Bicing is flink gestegen. Tegelijkertijd is de vraag naar fietsen in winkels veel groter dan voorheen. De gemeente heeft van de lockdown geprofiteerd en veel meer fietspaden versneld aangelegd.

Woon of verblijf je in Barcelona en ben je op zoek naar een fiets? Samen met mijn partner run ik El Ciclo, een fietsenzaak in het centrum. Hier kun je terecht voor tweedehandsfietsen, sloten en reparatie.

Gebruik mondkapjes in Barcelona

Een veel gestelde vraag in deze tijden, zo niet de meest gestelde vraag. Hoe zit het met de mondkapjes? Moet je in Spanje een mondkapje op? 

Het antwoord op de vraag of een mondkapje verplicht is in Barcelona, is ja, dus zorg ervoor dat je ze hebt. In Spanje koop je ze trouwens gewoon bij de supermarkt.

Het dragen van een mondkapje is verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen in de openbare ruimte buiten en binnen, dus zowel op straat als in openbare gebouwen, zoals overheidsgebouwen, bibliotheken, winkels, musea etc.

Een uitzondering zijn restaurants. In restaurants en cafés hoef je geen mondkapje op en als je ergens op een terrasje zit ook niet. In het openbaar vervoer ben je ook verplicht om een mondkapje te dragen.

Over de verplichting om een mondkapje op te hebben op het strand, is onduidelijkheid. De Nederlandse ambassade meldde het strand niet als uitzondering, maar in de lokale media wordt aangegeven dat mondkapjes op het strand en bij het zonnebaden niet verplicht zijn. Er liggen overigens geen mensen met mondkapjes op op de stranden.

Wat kun je nog wel doen in Barcelona?

Een goede vraag van een Instagramvolger die in Barcelona woont: wat kan ik nog wel doen met mijn vriendin met alle restricties die er zijn?

Een lijstje ter inspiratie

1. De stranden zijn gewoon open. Als het lekker weer is, kun je hier dus genieten van de zon. Ook een leuk idee: maak een fietstocht langs de kust van Barcelona. En daarna een ijsje eten, of churros met warme chocolade (die kun je afhalen).

2. Ook de parken zijn geopend. Een wandeling door Parc de la Ciutadella of het Parc del Laberint bijvoorbeeld is ook een leuk idee.

3. Bezoek de highlights van de stad. Juist nu er geen toeristen zijn. Park Güell bijvoorbeeld of La Pedrera. Wist je dat je als inwoner van Barcelona gratis naar Park Güell kunt? En La Pedrera is ook voordeliger voor locals.

4. Ook de musea zijn gewoon geopend en Barcelona telt er heel wat. En er zijn de komende maanden weer volop mooie exposities te bezoeken. Bijvoorbeeld World Press Photo in het CCCB. De expo is van 14 november tot en met 18 december te zien. Ook de populaire expositie The World of Bansky is nog te bezoeken tot en met 31 december, echt een aanrader!

5. Nu de stad gedurende de weekenden ‘op slot’ gaat, is er op zaterdag en zondag nauwelijks verkeer. Perfect voor een fietstocht, dus huur fietsen en ontdek Barcelona op de allerleukste manier!

6. Ga de Montjuïc op. Zeker in de herfst aan aanrader. Hier kun je genieten van de uitzichten, de vele tuinen en parken bezoeken (bijvoorbeeld de Cactustuin!), of naar een van de musea.

7. Bezoek de oude binnenstad. De gotische buurt en de wijk El Born zijn altijd leuk voor een stadswandeling, maar nu er geen toerist te bekennen valt, natuurlijk helemaal.

delingen