Barcelona na corona

Spanje is weer open voor vakantiegangers. In Barcelona zijn de eerste toeristen alweer te zien op straat en openen musea en bezienswaardigheden bijna allemaal hun deuren. Het normale leven komt weer op gang. Wat kun je verwachten van een stedentrip naar Barcelona in de ‘nieuwe situatie’?

Inhoud van dit artikel:

Op dit moment is de sfeer in Barcelona fantastisch. De oude binnenstad, die normaal wordt overspoeld door toeristen, is heerlijk rustig en daardoor kun je de historische stad echt op z’n mooist ervaren. De locals vullen de terrassen de relaxte vibe die Barcelona zo uniek maakt, is overal voelbaar. Mensen zijn blij en in principe kan bijna alles weer. Alleen discotheken zijn nog maar beperkt open en niet alle musea en bezienswaardigheden zijn al geopend. Verder zijn mondkapjes op straat en vooral binnen in openbare gebouwen heel gewoon. En de mensen moeten nog altijd afstand houden.

Ik verwacht geen grote drukte deze zomer in Barcelona, zoals we normaal gewend zijn. Dat kan natuurlijk een voordeel zijn. Maar er zijn wel dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om een bezoek aan Barcelona na de lockdown.

Deze zomer naar Barcelona reizen

Sinds 22 juni is Spanje weer open voor toeristen. Quarantaine na aankomst is niet nodig. Wie komende zomer naar Barcelona reist, kan er dus meteen op uit. Let op: mondkapjes heb je wel nodig. En je moet zo veel mogelijk afstand houden, waarbij ook in Spanje anderhalve meter het devies is.

Vluchten

Het reisadvies voor Spanje is momenteel geel. Dat betekent dat er risico’s zijn, maar reizen wordt niet afgeraden. De Covid19-dreiging is niet groter dan in andere delen van Europa. Hoewel op dit moment sprake is van een lockdown in de Catalaanse streek El Segrià, merken we daar in Barcelona niks van. Het getroffen gebied ligt 150 kilometer bij Barcelona vandaan.

Er gaan gewoon vluchten naar Barcelona. Vanaf 4 mei is KLM weer gaan vliegen met een beperkt aantal vluchten vanaf Amsterdam Schiphol naar Barcelona-El Prat. Ook andere luchtvaartmaatschappijen bieden verschillende vluchten naar Barcelona: Transavia, Vueling en Brussels Airlines.

In het vliegtuig zijn de passagiers verplicht een mondkapje te dragen.

Veel toeristen vragen zich af of vliegen na corona duurder zal worden. Op dit moment lijken de prijzen voor aangeboden tickets redelijk normaal voor de tijd van het jaar. Maar indien er op de lange termijn minder wordt gevlogen, bestaat natuurlijk de kans dat vliegen weer duurder wordt.

Welke bezienswaardigheden en attracties gaan open?

Een aantal musea en bezienswaardigheden in Barcelona gaat intussen weer open met veelal aangepaste openingstijden. Het bezoekersaantal van deze musea en attracties wordt beperkt tot één derde van hun capaciteit.

De Sagrada Familia zal open gaan in 3 fases. De deuren zullen voor het eerst openen op 4, 5, 11 en 12 juli. Deze dagen zijn speciaal bedoeld als eerbetoon aan de gezondheid medewerkers, politie, brandweerlieden en maatschappelijke medewerkers, voor wie 12.000 gratis kaartjes zullen worden uitgegeven.

Vanaf 18 juli kunnen de inwoners van Barcelona de Sagrada Familia iedere zaterdagmiddag gratis bezoeken. De derde fase, waarin toeristen de Sagrada Familia weer mogen bezoeken heeft nog geen vaste datum. Op dit moment wordt gedacht dat dat pas in september zal zijn.

Speciaal voor degenen die de Sagrada Familia helaas niet kunnen bezoeken, is er de buitentour, de Facades Tour, met een ervaren officiële gids. Tijdens deze tour leer je alles over het bekende bouwwerk van Gaudí. Tickets voor deze tour kun je hier kopen.

Camp Nou opent de deuren op 12 juni. Casa Milà zal 15 juli voor het publiek weer open gaan. Casa Batlló gaat 1 juli weer open. Park Güell is officieel gesloten, maar kun je momenteel gewoon binnenlopen, tot grote vreugde van omwonenden. Naar verwachting komt hier verandering zodra het toerisme weer op gang komt. Het strand kan vanaf 8 juni weer gebruikt worden om te zonnen of een duik in zee te nemen. Hierbij geldt wel dat de gemeente toeziet op het gebruik.

De musea en bezienswaardigheden die wel weer open zijn:

De nieuwe openingstijden voor bezoekers van deze musea en bezienswaardigheden zijn voorlopig als volgt: maandag t/m vrijdag van 15.00 uur tot 21.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 19.00 uur en op zondag van 10.00 tot 20.00 uur. Overigens houden sommige musea de deuren op maandag gesloten.

De culturele voorzieningen die weer open gaan moeten aan de volgende veiligheidsmaatregelen voldoen:

 • Beperkte capaciteit: één derde van het vroegere aantal toegestane bezoekers.
 • Toename van het aantal reinigings- en desinfectie methodes.
 • Het aantal ruimtes dat per centrum bezocht mag worden, is beperkt.
 • Het gebruik van een mondkapje is verplicht en het aanraken van voorwerpen is verboden. De sociale afstand tussen mensen moet gehandhaafd worden.
 • Er zullen geen groepsactiviteiten of andere culturele activiteiten plaatsvinden.
 • Interactieve middelen, zoals folders, mogen niet worden verspreid.

Het is aan te raden voor alle musea en bezienswaardigheden die je wil bezoeken van tevoren te reserveren. 

Strand

De stranden van Barcelona zijn weer geopend voor publiek. Let op: als het te druk wordt, kunnen ze worden gesloten. Op het strand moet je minstens 1,5 meter afstand houden.

Parken

Alle parken van de stad zijn open voor de inwoners en bezoekers. Hierbij gelden de normale openingstijden. Sinds 25 mei kunnen groepen tot tien personen samen naar buiten (officieel met mondkapjes en een veiligheidsafstand van twee meter). In totaal 22 parken in Barcelona met toegangspoorten gaan nu om 8.00 uur al open, om het makkelijker te maken voor mensen om te sporten.

Maatregelen voor het gebruik van stadsparken:

Mensen moeten afstand van 1,5 meter in acht nemen. Honden aan de lijn houden, behalve in hondengebieden. De speeltuinen zijn inmiddels ook weer geopend.

Zwembaden bij hotels

De zwembaden bij hotels mogen ook weer open. Hier hangen wel een paar maatregelen aan. Ze mogen open voor maximaal 30% van hun toegestane capaciteit, ook zijn er strikte hygiënemaatregelen en worden mensen gecontroleerd bij toegang van het zwembad.

Welke grote attracties zijn corona safe?

In samenwerking met partner Ticketbar, bied ik via Barcelonatips op dit moment de volgende ‘corona veilige’ producten aan:

Met het ov reizen na corona: wat is er veranderd?

Met het openbaar vervoer reizen is niet meer hetzelfde. Barcelona heeft flink wat maatregelen genomen ten aanzien van het ov.

Aangezien Barcelona een grote stad is en er veel behoefte is aan openbaar vervoer zijn de volgende maatregelen genomen:

 • Tijdens spitsuur en op de drukste lijnen zullen er extra dienstverleners zijn om de minimale veiligheidsafstand tussen mensen te behouden.
 • Extra informatieservice. Mensen worden beter op de hoogte gehouden, vooral als het gaat om de bezetting in de metro’s en bussen.
 • Verplicht gebruik van mondkapjes.
 • Het ov rijdt tot 0.00 uur ‘s nachts ongeacht de dag van de week.

Informatie app

Om drukte te voorkomen is er een app beschikbaar voor inwoners. In deze TMB- app kun je de geschatte bezetting zien per lijn, richting en station. En de tijden van het transport. Deze informatie wordt ook weergeven op de TMB- website.

Extra veiligheidsmaatregelen

 • Er zijn vloermarkeringen aangebracht bij metroverbindingen en in drukke stations. En vanaf juli zullen in 1.140 bussen beschermende schermen geplaatst worden.
 • De gemeente zorgt ook voor een hygiëne- en desinfectieprotocol en het aanmoedigen van thuiswerken en flexibele werktijden om drukte tijdens de spits te vermijden. Daarnaast zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer.
 • Verkoop van gezichtsmaskers en handontsmettingsmiddel bij metrostations.

Je kunt gezichtsmaskers en huidontsmettingsmiddelen kopen bij automaten in verschillende metrostations. De verkoopautomaten staan ​​op de volgende stations: Catalunya (L1 en L3), Espanya (knooppunt), La Sagrera (L1, L5 en knooppunt), Sagrada Família (L2), Verdaguer (L5), Diagonal (L5) en Lesseps (L3).

Taxi diensten

Door de versoepelingen van de lockdown gaan taxi’s ook weer rijden. Ze zullen protocollen voor hygiëne en desinfectie moeten volgen om de veiligheid te garanderen van zowel henzelf als passagiers. Het is sowieso verplicht voor iedereen om een mondkapje te dragen.

Fiets

Steeds meer Barcelonezen gebruiken op dit moment de fiets als alternatief voor het ov. Het aantal abonnementen op het leenfietsensysteem Bicing is flink gestegen. Tegelijkertijd is de vraag naar fietsen in winkels veel groter dan voorheen. De gemeente heeft van de lockdown geprofiteerd en veel meer fietspaden versneld aangelegd.

Gebruik mondkapjes in Barcelona

Een veel gestelde vraag in deze tijden, zo niet de meest gestelde vraag. Hoe zit het met de mondkapjes? Moet je in Spanje een mondkapje op? 

Het antwoord op de vraag of een mondkapje verplicht is in Barcelona, is ja én nee. In sommige situaties heb je een mondkapje nodig, dus zorg ervoor dat je ze hebt. In Spanje koop je ze trouwens gewoon bij de supermarkt.

Het dragen van een mondkapje is verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen in openbare gebouwen, zoals overheidsgebouwen, bibliotheken, winkels, musea etc. Een uitzondering zijn restaurants. In restaurants en cafés hoef je geen mondkapje op en als je ergens op een terrasje zit ook niet. Ook in de buitenlucht hoef je geen mondkapje op, hoewel het officieel verplicht is als je geen 1,5 meter afstand kunt houden. In het openbaar vervoer ben je wel verplicht om een mondkapje te dragen.

In de praktijk valt absoluut mee, is mijn ervaring. Ik zorg dat ik altijd een mondkapje bij me heb, en gebruik deze eigenlijk alleen als ik in een winkel of ergens anders binnen moet zijn. Prima te doen.

Bars en restaurants

Terrassen van bars en restaurants mogen open met voor 50% van hun capaciteit. Binnenkort (vanaf fase 2, maandag 8 juni) mogen bars en restaurants ook weer binnen mensen toelaten. Strandbars mogen voor hun hele capaciteit open.

Voor restaurants en bars gelden de volgende regels:

 • Een van de grootste veranderingen voor fase 1 is dat bars en restaurants hun terras mogen openen. Ze mogen maar open voor 50% van hun capaciteit, waarbij ook de veiligheidsafstand van 2 meter tussen tafels moet worden aangehouden.
 • Maximaal een groep van 10 personen aan één tafel.
 • Terrastafels en stoelen moet tussen het gebruik van iedere klant worden gereinigd en gedesinfecteerd.
 • Menukaarten voor gemeenschappelijk gebruik zijn verboden.
 • Eten in een restaurant is verboden, maar thuisbezorgdiensten en afhaalrestaurants zijn toegestaan. Overigens kun je buiten wel eten bestellen.

Nachtleven

De clubs in Barcelona zijn tot nu nog allemaal gesloten. Een aantal clubs aan het strand openen wel hun terrassen en restaurants in fase 1 en 2, bijvoorbeeld Opium en Go Beach Club, maar een nacht lang dansen, zit er voorlopug nog niet in. Vanaf eind juni komt hier mogelijk verandering in.

Tips voor een veilig verblijf

Ben je van plan om Barcelona te bezoeken deze zomer? Hieronder volgen enkele tips voor een veilige vakantie.

 • Boek van tevoren je tickets voor musea en bezienswaardigheden. Zo vermijd je de rij voor de kassa en dus onnodig contact met anderen.
 • Kies voor een kleinschalige accommodatie, bijvoorbeeld een appartement of een wat kleiner hotel. Maak geen gebruik van een ontbijtbuffet.
 • Ben je van plan een fietstour te doen? Boek een privé fietstour in plaats van een tour met groep. Je bent misschien iets meer kwijt, maar het is veel makkelijker om twee meter afstand te houden als je met minder mensen bent, je vermijd onnodig contact met anderen én haalt ook nog eens veel meer kennis over de stad uit een privé tour.
 • Reis niet met het openbaar vervoer, maar huur een fiets of loop zo veel mogelijk.
shares