Barcelona en corona (Covid19)

LAATSTE UPDATE: 9 september 2022

In Catalonië zijn net als in Nederland de coronabesmettingen weer aan het dalen. Op 30 augustus was het gemiddelde aantal besmettingen over 7 dagen 380. Ook zijn er in Spanje al een aantal gevallen van de Omikron variant vastgesteld. De maatregelen zijn daarom iets aangescherpt. Hieronder vind je alle huidige maatregelen die gelden in Barcelona.

Inhoud:

Wat heb je nodig om naar Spanje te reizen?

Er bestaan geen restricties meer om te reizen vanuit Nederland of België naar Spanje; het is niet verplicht een controleformulier in te vullen of een certificaat of testresultaat voor te leggen.

Wat is het verschil tussen een antigeentest en een PCR-test?

PCR-test

Een PCR-test is volgens deskundigen de meest betrouwbare test op de markt. Voor deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje gemaakt uit de neus (of keel). Dat wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. De uitslag komt doorgaans na 24 tot 48 uur.

Antigeentest

Deze test enkel op de antigenen van het Covid19-virus. De uitslag heb je met deze test al veel sneller. De test is vaak ook veel goedkoper.

Wat is een PCR of antigeencertificaat?

Met een certificaat kun je aantonen dat je negatief (of positief) getest bent. De GGD geeft geen certificaten om mee te reizen af, maar bedrijven en privélaboratoria wel. Ze kunnen dat enkel doen als het gaat om een RIVM-gevalideerd laboratorium. Het certificaat moet bovendien vertaald zijn naar het Engels, Spaans of Frans.

Waar kun je je laten testen in Nederland?

In Nederland kun je je bij de GGD laten testen, maar de GGD geeft geen specifiek reiscertificaat af. Er zijn alternatieven waar je wel terecht kunt. Je moet hier wel een afspraak voor maken, bijvoorbeeld bij Spoedteststraat.nl op Schiphol.

Heb je met spoed een testuitslag nodig, omdat je moet reizen? Check dan Spoedteststraat.nl, hier bieden ze lastminute tests aan op Schiphol en in de gemeente Bunnik in Utrecht. Je hebt gegarandeerd op tijd de uitslag.

Naar Spanje reizen

Spanje laat reizigers vanuit de Europese Unie op dit moment zonder extra vereisten toe.

Wat heb je nodig om naar Nederland te reizen?

Sinds 23 maart 2022 heb je geen vaccinatie-, test- of herstelbewijs meer nodig om Nederland of België in te komen vanuit Spanje. Vlieg je via Duitsland, dan zijn mogelijk andere regels van toepassing.

Waar kun je in Barcelona een PCR-test doen?

Net als in Nederland kun je in Spanje een certificaat krijgen bij een laboratorium waar je een test laat afnemen, als je met een test gaat reizen. Let op: testen binnen het publieke systeem mag in principe niet om te reizen.

In Barcelona worden voor een PCR-test of met certificaat uiteenlopende prijzen gevraagd. Maak op tijd een afspraak.

  • De goedkoopste pcr-test (€60) heb ik gevonden bij Democratest. Je kunt via de website een afspraak maken. Zorg wel dat je dit op tijd doet. Ook kun je hier terecht voor een antigeentest (€25). Daarvan heb je binnen een uur het resultaat. Let op: hier kun je alleen op doordeweekse dagen tijdens kantoortijden terecht.
  • Je kunt ook terecht bij Vueling voor een pcr-test (€85) of antigeentest (€35). Zij werken samen met verschillende laboratoria waar je je kunt laten testen. Bij Megalab centres kun je in Barcelona terecht en heb je de uitslag van de per-test binnen 24-48 uur en die van de antigeentest tussen de 6-12 uur.
  • Bij Healthcare Barcelona kun je je ook laten testen en wordt je geholpen in het Nederlands. De kosten bedragen €110 (PCR), maar je kunt hiervan in veel gevallen €40 terugclaimen (doktersconsult) via je verzekeringsmaatschappij. Je kunt hier ook last minute nog terecht (mits 24 uur van tevoren zodat je de uitslag op tijd hebt) en je kunt er voor €50 een antigeentest laten doen. Mail naar: [email protected].
  • Creu Blanca verzorgt ook tests in het weekend en ‘s nachts (voor mensen die bijvoorbeeld op zondag op in de ochtend reizen)
  • Centro Médico Pyrena biedt test+uitslag binnen twee uur. Dit kost wel iets meer namelijk €130. Een pcr-test met uitslag binnen 24 uur kost €90 en binnen 48 uur €85. Dit centrum is bovendien in het weekend geopend op afspraak tussen 9.00 en 14.00 uur.
  • Bij Teknon heb je geen afspraak nodig. Hier kun je ook op zaterdagochtend tussen 8.00 en 10.00 uur terecht.
  • Je kunt je ook laten testen op het vliegveld van Barcelona. Hier kun je informatie vinden en een telefoonnummer om een afspraak te maken. Let op: een afspraak is noodzakelijk. Je kunt hiervoor ook het formulier gebruiken of de app die je via de website kunt vinden. Let op: de testlocatie zit in terminal 1, niet in terminal 2.

Alle genoemde adressen bieden ook antigeentests en die zijn over het algemeen goedkoper!

Wat heb je nodig om van Spanje naar België te reizen?

Voor België geldt dat je binnen de EU kan reizen zonder een PLF formulier in te vullen. Ook hoef je vanuit Catalonië momenteel geen vaccinatie-, herstel- of testbewijs meer te hebben.

Actuele maatregelen in Barcelona (en Catalonië)

In Catalonië en Barcelona gelden op dit moment enkele maatregelen vanwege de situatie. Dit zijn de belangrijkste:

  • Mondkapjes zijn alleen nog verplicht in zorginstellingen, apotheken en het openbaar vervoer.

Boosterprik in Catalonië, hoe zit dat?

Momenteel is het niet mogelijk om als buitenlander je boosterprik te halen in Catalonië. Je kunt als buitenlander alleen hier je boosterprik halen wanneer je in het bezit bent van een ‘Tarjeta Sanitaria’, je staat ingeschreven bij Seguridad Social (Sociale Zekerheid) en je een NIE-nummer hebt.

De boosterprik wordt na zes maanden van je laatst prik gezet. De booster is beschikbaar voor een ieder die deze wil laten zetten.