Barcelona en corona (Covid19)

LAATSTE UPDATE: 23 augustus 2021

Inhoud van dit artikel:

Wat heb je nodig om naar Spanje te reizen?

Wie vanuit Nederland naar Barcelona en Spanje en reist, heeft een negatieve PCR-test nodig van maximaal 72 uur of antigeentest, die niet ouder is dan 48 uur. Je kunt ook reizen met volledige vaccinatie (tweede prik minstens 14 dagen geleden, of 1ste prik igv Janssen). Tot slot is een herstelbewijs ook geldig, let op, dit moet een internationaal herstelbewijs zijn.

Daarnaast moet je het Gezondheidsformulier van de Spaanse autoriteiten invullen.

Testen + certificaat in Nederland

Als je met vaccinatie reist, moet je dit kunnen aantonen met je digitale Covid paspoort. Als je met een test reist, moet je hiervan een certificaat hebben.

Reizigers moeten het originele document kunnen overhandigen, maar dit mag een digitaal document zijn. Op de gezondheidsverklaring die reizigers moeten invullen, staat ook de vraag of een Covid19-test is gedaan voorafgaand aan de reis. Ik heb begrepen van verschillende personen dat er zowel op de luchthaven van vertrek (check-in en boarden) als bij aankomst (als je langs het speciale gezondheidscontrolepunt gaat) wordt gecheckt of je het certificaat hebt. Ook voor reizigers met bus, trein, auto of ferry gelden dezelfde vereisten.

Keer je terug naar je woonland Spanje, dan heb je ook een vaccinatiebewijs, test of herstelbewijs nodig.

Heb je geen test gedaan of hier geen bewijs van? Dan is de kans groot dat je niet kan vliegen.

Waar kun je je laten testen?

In Nederland kun je je bij de GGD laten testen, maar de GGD geeft geen certificaat af. Er zijn alternatieven waar je wel terecht kunt. Er zijn tegenwoordig genoeg testlocaties te vinden, waar je je gratis kunt laten testen, mits je in het bezit bent van een burgerservicenummer. Je moet hier wel een afspraak voor maken, bijvoorbeeld via testenvoorjereis.nl.

Tot 1 oktober kun je je nog gratis laten testen voor je reis.

Heb je met spoed een testuitslag nodig, omdat je moet reizen? Check dan Spoedteststraat.nl, hier bieden ze lastminute tests aan op Schiphol en in de gemeente Bunnik. Je betaalt wat meer, maar hebt gegarandeerd op tijd de uitslag.

Testen en certificaat in België

Wie vanuit Vlaanderen naar Barcelona reist, heeft op dit moment ook een test nodig. Ook in België kun je je gratis laten testen.

Wat is het verschil tussen een antigeentest en een PCR-test?

PCR-test

Een PCR-test is volgens deskundigen de meest betrouwbare test die op dit moment op de markt is. Voor deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje gemaakt uit de neus (of keel). Dat wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. De uitslag komt doorgaans na 24 tot 48 uur.

Antigeentest

Deze test enkel op de antigenen van het Covid19-virus. De uitslag heb je met deze test al veel sneller. De test is vaak ook veel goedkoper. Je mag naar Spanje reizen met een antigeentest, die maximaal 48 uur voor aankomst is afgenomen.

Wat is een PCR of antigeencertificaat?

Met een certificaat kun je aantonen dat je negatief (of positief) getest bent. De GGD geeft geen certificaten af, maar bedrijven en privélaboratoria wel. Ze kunnen dat enkel doen als het gaat om een RIVM-gevalideerd laboratorium. Het certificaat moet bovendien vertaald zijn naar het Engels, Spaans of Frans.

Wie hebben een coronatest nodig?

De inreisbeperking geldt voor iedereen die Spanje met het vliegtuig of per boot bereikt, ook kinderen vanaf 12 jaar moeten geldig PCR-certificaat kunnen overleggen. Als je een vaccinatiebewijs hebt of een herstelbewijs, heb je geen test nodig.

De passagier dient tijdens de reis het document bij zich te hebben waaruit blijkt dat de PCR is uitgevoerd met een negatief resultaat. Het document moet het origineel zijn, geschreven zijn in het Spaans of Engels en minstens de voor- en achternaam van de reiziger, paspoort of ID-nummer, datum van de test, identificatie en contactgegevens bevatten. Het certificaat mag zowel fysiek als elektronisch zijn afgegeven.

Wat gebeurt er als ik geen certificaat heb?

Op een gezondheidsverklaring die door iedereen die Spanje in reist, moet worden ingevuld, moet worden aangegeven of je in het bezit bent van een PCR-certificaat.
Wie geen certificaat heeft, mag niet reizen.

Met vaccinatie naar Spanje reizen

Spanje laat reizigers vanuit de Europese Unie met vaccinatie toe. Indien je bent gevaccineerd, geldt dat de tweede prik (of enige prik in het geval van Janssen) minstens 14 dagen voor je reis moet zijn gezet. 

Reizen vanuit Nederland

Als je vanuit Nederland naar Spanje reist, moet de vaccinatie geregistreerd zijn in je digitale Covid paspoort.

Reizen vanuit België

Ook de Belgen hebben toegang tot het EU digitale Covid19-certificaat.

Health Control Form invullen

Iedereen die naar Spanje reist, moet ook een zogenoemd Health Control Form invullen. de autoriteiten ter plekke kunnen hiernaar vragen. Je moet dit alvast online invullen en de qr-code op je telefoon bewaren. Vul dit ook in voor reizende kinderen die geen test nodig hebben.

Welke test(s) heb je nodig om naar Nederland te reizen?

Je bent verplicht om een negatieve test te laten zien als je vanuit een oranje gebied naar Nederland reist. Op dit moment is Spanje nog altijd oranje. Nederland eist een PCR-test, die mag niet ouder zijn dan 48 uur op het moment van aankomst of een antigeentest, die niet ouder mag zijn dan 24 uur.

Bovengenoemde testverplichting geldt voor reizigers die Nederland bereiken met het vliegtuig, de trein, de bus en de boot. Wie geen certificaat kan laten zien, kan een boete krijgen. 

Waar kun je in Barcelona een PCR-test doen?

Net als in Nederland kun je in Spanje een certificaat krijgen bij een laboratorium waar je een test laat afnemen. Let op: testen binnen het publieke systeem mag in principe niet om te reizen.

In Barcelona worden voor een PCR-test of met certificaat uiteenlopende prijzen gevraagd. Maak op tijd een afspraak.

 • De goedkoopste pcr-test (€60) heb ik gevonden bij Democratest. Je kunt via de website een afspraak maken. Zorg wel dat je dit op tijd doet. Let op: hier kun je alleen op doordeweekse dagen tijdens kantoortijden terecht.
 • Je kunt ook terecht bij Vueling (€98), die in samenwerking met het Quirón-ziekenhuis de mogelijkheid bieden om je tussen de 24 en 48 voorafgaand aan je vlucht te laten testen.
 • Bij Healthcare Barcelona kun je je ook laten testen en wordt je geholpen in het Nederlands. De kosten bedragen €110 (PCR), maar je kunt hiervan in veel gevallen €40 terugclaimen (doktersconsult) via je verzekeringsmaatschappij. Je kunt hier ook last minute nog terecht (mits 24 uur van tevoren zodat je de uitslag op tijd hebt) en je kunt er voor €50 een antigeentest laten doen. Mail naar: [email protected]
 • Hier kun je ook zoeken naar laboratoria.
 • Creu Blanca verzorgt ook tests in het weekend en ‘s nachts (voor mensen die bijvoorbeeld op zondag op in de ochtend reizen)
 • Centro Médico Pyrena biedt test+uitslag binnen drie uur. Dit centrum is bovendien in het weekend geopend op afspraak tussen 9.00 en 14.00 uur. Een kennis had inderdaad binnen drie uur haar uitslag. Kosten: €80.
 • Bij Teknon heb je geen afspraak nodig. Hier kun je ook op zaterdagochtend tussen 8.00 en 10.00 uur terecht.
 • Via Salutlabs kun je je laten testen op je vakantie-adres, zonder dat je hiervoor naar een kliniek of laboratorium hoeft. Ik weet inmiddels uit ervaring dat de service op tijd is én dat je je uitslag op tijd krijgt. De test wordt afgenomen in je hotel, appartement, of huurvilla. Door middel van speeksel, dus zonder fysiek contact. Binnen 24 uur ontvang je gegarandeerd een certificaat. Met de kortingscode barcelonatips10 krijg je nu 10 euro korting! Via deze link kun je je test (€145) boeken. En een antigeentest (€75) is ook mogelijk.
 • Je kunt je ook laten testen op het vliegveld van Barcelona. Hier kun je informatie vinden en een telefoonnummer om een afspraak te maken. Let op: een afspraak is noodzakelijk. Je kunt hiervoor ook het formulier gebruiken of de app die je via de website kunt vinden. Let op: de testlocatie zit in terminal 1, niet in terminal 2.

Alle genoemde adressen bieden ook antigeentests en die zijn over het algemeen goedkoper!

PLF formulier en/of PCR test om naar België te reizen

Indien je langer dan 48 uur in het buitenland bent geweest of terugkeert met het vliegtuig of de boot naar België, moet je een Passagier Lokalisatie Formulier invullen, minstens 48 uur voor je aankomst in België. De link naar het PLF vind je hier.

Je kunt de kleurcodes die de Belgische regering heeft opgelegd hier raadplegen. Op dit moment is Barcelona (nog) een rode zone.

Alle niet-inwoners (personen die niet in België wonen) vanaf 6 jaar, die vanuit Spanje naar België reizen, moeten daarom een negatief PCR-testresultaat die max. 72 uur oud is kunnen voorleggen in het NederlandsFransDuits of Engels. Dit geldt dus ook voor Nederlanders die via België naar Nederland zouden reizen.

Je hoeft geen test te doen als je volledig gevaccineerd bent (waarbij België ook 14 dagen na de tweede prik hanteert) of als je in het bezit bent van een herstelbewijs.

Actuele maatregelen in Barcelona (en Catalonië)

In Catalonië en Barcelona gelden op dit moment nog enkele maatregelen vanwege de situatie. Dit zijn de belangrijkste:

 • Horeca mag open tot 0.30 uur.
 • Nachtleven (clubs en discotheken) is gesloten.
 • Winkels zijn open.
 • De stranden zijn grotendeels gewoon geopend, maar gaan dicht tussen 1.00 en 6.00 uur. Dat geldt ook voor parken.
 • Ook bioscopen, musea, sportscholen en andere instellingen mogen gewoon open.
 • Mondkapjes zijn sinds 26 juni 2021 niet meer verplicht op straat.
 • Je mag niet bijeenkomen in groepen van meer dan tien personen.

Met het ov reizen na corona: wat is er veranderd?

In het ov ben je verplicht een mondkapje te dragen.

Je kunt gezichtsmaskers en huidontsmettingsmiddelen kopen bij automaten in verschillende metrostations. De verkoopautomaten staan ​​op de volgende stations: Catalunya (L1 en L3), Espanya (knooppunt), La Sagrera (L1, L5 en knooppunt), Sagrada Família (L2), Verdaguer (L5), Diagonal (L5) en Lesseps (L3).

Taxi diensten

Taxi’s  zullen protocollen voor hygiëne en desinfectie moeten volgen om de veiligheid te garanderen van zowel henzelf als passagiers. Het is sowieso verplicht voor iedereen om een mondkapje te dragen.

Fiets

Steeds meer Barcelonezen gebruiken op dit moment de fiets als alternatief voor het ov. Het aantal abonnementen op het leenfietsensysteem Bicing is flink gestegen. Tegelijkertijd is de vraag naar fietsen in winkels veel groter dan voorheen. De gemeente heeft van de lockdown geprofiteerd en veel meer fietspaden versneld aangelegd.

Woon of verblijf je in Barcelona en ben je op zoek naar een fiets? Samen met mijn partner run ik El Ciclo, een fietsenzaak in het centrum. Hier kun je ook terecht voor tweedehandsfietsen, sloten en reparatie.

Gebruik mondkapjes in Barcelona

Een veel gestelde vraag in deze tijden: hoe zit het met de mondkapjes? Moet je in Spanje een mondkapje op? 

Het antwoord op de vraag of een mondkapje verplicht is in Barcelona, is ja: binnen in openbare gelegenheden moet je een mondkapje dragen, dus zorg ervoor dat je ze hebt. Je koopt ze trouwens gewoon bij de supermarkt.

Het dragen van een mondkapje is verplicht voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen in openbare gebouwen, zoals overheidsgebouwen, bibliotheken, winkels, musea etc.

Een uitzondering zijn restaurants. In restaurants en cafés hoef je geen mondkapje op aan tafel (wel als je bijvoorbeeld naar het toilet gaat) en als je ergens op een terrasje zit ook niet.

In het openbaar vervoer ben je ook verplicht om een mondkapje te dragen.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 19 jaar thuis in Barcelona. Als journalist, auteur van diverse reisgidsen over de stad en eigenaar van een fietstourbedrijf, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Volg mij ook op Instagram
delingen