Barcelona en corona (Covid19)

LAATSTE UPDATE: 5 januari 2022

In Catalonië zijn net als in Nederland de coronabesmettingen weer aan het stijgen. Op 30 november was het gemiddelde aantal besmettingen over 7 dagen 1827. Ook zijn er in Spanje al een aantal gevallen van de Omikron variant vastgesteld. De maatregelen zijn daarom iets aangescherpt. Hieronder vind je alle huidige maatregelen die gelden in Barcelona.

Inhoud:

Wat heb je nodig om naar Spanje te reizen?

Wie vanuit Nederland naar Barcelona en Spanje reist, heeft een negatieve PCR-test nodig van maximaal 72 uur of antigeentest, die niet ouder is dan 48 uur. Je kunt ook reizen met volledige vaccinatie (tweede prik minstens 14 dagen geleden, of 1ste prik igv Janssen). Tot slot is een herstelbewijs ook geldig, let op, dit moet een internationaal herstelbewijs zijn.

Daarnaast moet je het Gezondheidsformulier van de Spaanse autoriteiten invullen. Scroll verder naar onder voor meer informatie.

Wat is het verschil tussen een antigeentest en een PCR-test?

PCR-test

Een PCR-test is volgens deskundigen de meest betrouwbare test die op dit moment op de markt is. Voor deze test wordt met een wattenstaafje een uitstrijkje gemaakt uit de neus (of keel). Dat wordt naar het laboratorium gestuurd voor onderzoek. De uitslag komt doorgaans na 24 tot 48 uur.

Antigeentest

Deze test enkel op de antigenen van het Covid19-virus. De uitslag heb je met deze test al veel sneller. De test is vaak ook veel goedkoper. Je mag naar Spanje reizen met een antigeentest, die maximaal 48 uur voor aankomst is afgenomen.

Wat is een PCR of antigeencertificaat?

Met een certificaat kun je aantonen dat je negatief (of positief) getest bent. De GGD geeft geen certificaten af, maar bedrijven en privélaboratoria wel. Ze kunnen dat enkel doen als het gaat om een RIVM-gevalideerd laboratorium. Het certificaat moet bovendien vertaald zijn naar het Engels, Spaans of Frans.

Testen + certificaat in Nederland

Als je met vaccinatie reist, moet je dit kunnen aantonen met je digitale Covid-paspoort. Dat geldt ook voor een herstelbewijs. Als je met een test reist, moet je hiervan een certificaat hebben.

Reizigers moeten het originele document kunnen overhandigen, maar dit mag een digitaal document zijn. Op de gezondheidsverklaring die reizigers moeten invullen, moet je ook je certificaat uploaden.

Keer je terug naar je woonland Spanje, dan heb je ook een vaccinatiebewijs, test of herstelbewijs nodig.

Heb je geen test gedaan of hier geen bewijs van? Dan is de kans groot dat je niet kan vliegen.

Waar kun je je laten testen?

In Nederland kun je je bij de GGD laten testen, maar de GGD geeft geen certificaat af. Er zijn alternatieven waar je wel terecht kunt. Je moet hier wel een afspraak voor maken, bijvoorbeeld via testenvoorjereis.nl. Sinds 1 oktober kun je je niet meer gratis laten testen voor je reis.

Heb je met spoed een testuitslag nodig, omdat je moet reizen? Check dan Spoedteststraat.nl, hier bieden ze lastminute tests aan op Schiphol en in de gemeente Bunnik. Je betaalt wat meer, maar hebt gegarandeerd op tijd de uitslag.

Testen en certificaat in België

Wie vanuit Vlaanderen naar Barcelona reist, heeft op dit moment ook een test nodig.

Wie hebben een coronatest nodig?

De inreisbeperking geldt voor iedereen die Spanje met het vliegtuig of per boot bereikt, ook kinderen vanaf 12 jaar moeten geldig PCR-certificaat kunnen overleggen. Als je een vaccinatiebewijs hebt of een herstelbewijs, heb je geen test nodig.

De passagier dient tijdens de reis het document bij zich te hebben waaruit blijkt dat de PCR is uitgevoerd met een negatief resultaat. Het document moet het origineel zijn, geschreven zijn in het Spaans of Engels en minstens de voor- en achternaam van de reiziger, paspoort of ID-nummer, datum van de test, identificatie en contactgegevens bevatten. Het certificaat mag zowel fysiek als elektronisch zijn afgegeven.

Wat gebeurt er als ik geen certificaat heb?

Op een gezondheidsverklaring die door iedereen die Spanje in reist, moet worden ingevuld, moet worden aangegeven of je in het bezit bent van een PCR-certificaat.
Wie geen certificaat heeft, mag niet reizen.

Met vaccinatie naar Spanje reizen

Spanje laat reizigers vanuit de Europese Unie met vaccinatie toe. Indien je bent gevaccineerd, geldt dat de tweede prik (of enige prik in het geval van Janssen) minstens 14 dagen voor je reis moet zijn gezet. 

Reizen vanuit Nederland

Als je vanuit Nederland naar Spanje reist, moet de vaccinatie geregistreerd zijn in je digitale Covid paspoort.

Reizen vanuit België

Ook de Belgen hebben toegang tot het EU digitale Covid19-certificaat.

Health Control Form invullen

Iedereen die naar Spanje reist, moet ook een zogenoemd Health Control Form invullen. De autoriteiten ter plekke kunnen hiernaar vragen. Je moet dit alvast online invullen en de qr-code op je telefoon bewaren. Vul dit ook in voor reizende kinderen die geen test nodig hebben.

Wat heb je nodig om naar Nederland te reizen?

Je bent verplicht om je vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatieve test te laten zien als je vanuit Spanje naar Nederland reist. Op dit moment is Spanje geel. Wanneer je met een negatieve test reist, eist Nederland een PCR-test niet ouder dan 48 uur op het moment van aankomst of een antigeentest, die niet ouder mag zijn dan 24 uur.

Het bovengenoemde geldt voor reizigers die Nederland bereiken met het vliegtuig, de trein, de bus en de boot.

Waar kun je in Barcelona een PCR-test doen?

Net als in Nederland kun je in Spanje een certificaat krijgen bij een laboratorium waar je een test laat afnemen, als je met een test gaat reizen. Let op: testen binnen het publieke systeem mag in principe niet om te reizen.

In Barcelona worden voor een PCR-test of met certificaat uiteenlopende prijzen gevraagd. Maak op tijd een afspraak.

 • De goedkoopste pcr-test (€60) heb ik gevonden bij Democratest. Je kunt via de website een afspraak maken. Zorg wel dat je dit op tijd doet. Ook kun je hier terecht voor een antigeentest (€25). Daarvan heb je binnen een uur het resultaat. Let op: hier kun je alleen op doordeweekse dagen tijdens kantoortijden terecht.
 • Je kunt ook terecht bij Vueling voor een pcr-test (€85) of antigeentest (€35). Zij werken samen met verschillende laboratoria waar je je kunt laten testen. Bij Megalab centres kun je in Barcelona terecht en heb je de uitslag van de per-test binnen 24-48 uur en die van de antigeentest tussen de 6-12 uur.
 • Bij Healthcare Barcelona kun je je ook laten testen en wordt je geholpen in het Nederlands. De kosten bedragen €110 (PCR), maar je kunt hiervan in veel gevallen €40 terugclaimen (doktersconsult) via je verzekeringsmaatschappij. Je kunt hier ook last minute nog terecht (mits 24 uur van tevoren zodat je de uitslag op tijd hebt) en je kunt er voor €50 een antigeentest laten doen. Mail naar: [email protected]
 • Creu Blanca verzorgt ook tests in het weekend en ‘s nachts (voor mensen die bijvoorbeeld op zondag op in de ochtend reizen)
 • Centro Médico Pyrena biedt test+uitslag binnen twee uur. Dit kost wel iets meer namelijk €130. Een pcr-test met uitslag binnen 24 uur kost €90 en binnen 48 uur €85. Dit centrum is bovendien in het weekend geopend op afspraak tussen 9.00 en 14.00 uur.
 • Bij Teknon heb je geen afspraak nodig. Hier kun je ook op zaterdagochtend tussen 8.00 en 10.00 uur terecht.
 • Je kunt je ook laten testen op het vliegveld van Barcelona. Hier kun je informatie vinden en een telefoonnummer om een afspraak te maken. Let op: een afspraak is noodzakelijk. Je kunt hiervoor ook het formulier gebruiken of de app die je via de website kunt vinden. Let op: de testlocatie zit in terminal 1, niet in terminal 2.

Alle genoemde adressen bieden ook antigeentests en die zijn over het algemeen goedkoper!

PLF formulier en/of PCR test om naar België te reizen

Indien je langer dan 48 uur in het buitenland bent geweest of terugkeert met het vliegtuig of de boot naar België, moet je een Passagier Lokalisatie Formulier invullen, minstens 48 uur voor je aankomst in België. De link naar het PLF vind je hier.

Je kunt de kleurcodes die de Belgische regering heeft opgelegd hier raadplegen. Op dit moment is Barcelona (nog) een rode zone.

Alle niet-inwoners (personen die niet in België wonen) vanaf 6 jaar, die vanuit Spanje naar België reizen, moeten daarom een negatief PCR-testresultaat dat max. 72 uur oud is kunnen voorleggen in het NederlandsFransDuits of Engels. Dit geldt dus ook voor Nederlanders die via België naar Nederland zouden reizen.

Je hoeft geen test te doen als je volledig gevaccineerd bent (waarbij België ook 14 dagen na de tweede prik hanteert) of als je in het bezit bent van een herstelbewijs.

Actuele maatregelen in Barcelona (en Catalonië)

In Catalonië en Barcelona gelden op dit moment enkele maatregelen vanwege de situatie. Dit zijn de belangrijkste:

 • Je moet je Covidpaspoort tonen in restaurants, cafés, sportscholen en verzorgingstehuizen. Catalonië voert op dit moment een 3G-beleid. Dit betekent dat je zowel met vaccinatie en herstelbewijs als negatieve test binnen mag. Als je uit Nederland komt kun je gewoon de CoronaCheck app gebruiken om een van deze bewijzen te laten zien. Als je woonachtig bent in Barcelona gebruik je La Meva Salut. Als je uit België komt kun je de CovidSafeBE-app gebruiken.
 • Er is een avondklok van 1.00 tot 6.00 uur
 • Mondkapjes zijn verplicht binnen in openbare gelegenheden, het ov en buiten op straat.
 • Horeca is open met maximaal 50% bezetting
 • Nachtleven (clubs en discotheken) zijn gesloten
 • Winkels zijn open met maximaal 70% bezetting
 • Ook bioscopen, musea, sportscholen en andere instellingen zijn open, maar met maximaal 70% bezetting
 • Groepen mogen met maximaal 10 personen samenkomen

Boosterprik in Catalonië, hoe zit dat?

Momenteel is het niet mogelijk om als buitenlander je boosterprik te halen in Catalonië. Je kunt als buitenlander alleen hier je boosterprik halen wanneer je in het bezit bent van een ‘Tarjeta Sanitaria’, je staat ingeschreven bij Seguridad Social (Sociale Zekerheid) en je een NIE-nummer hebt.

De boosterprik wordt na zes maanden van je laatst prik gezet. Maar voor alsnog is de boosterprik nog niet voor iedereen beschikbaar. De vaccinaties worden in Spanje op regionaal niveau geregeld en in Catalonië zijn momenteel eerst de volgende groepen aan de beurt:

 • 60-plussers
 • Bewoners van bejaardencentra
 • Kwetsbare en zeer hoog risico personen
 • Mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin
 • Zorgpersoneel

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 19 jaar thuis in Barcelona. Als journalist, auteur van diverse reisgidsen over de stad en eigenaar van een fietstourbedrijf, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Volg mij ook op Instagram
delingen