Prijzen in Barcelona

Hoeveel fooi moet je geven in Barcelona?

In Japan is een fooi geven een belediging en in de Verenigde Staten is het verplicht. Maar in Barcelona werkt het zo’n beetje als in Nederland, je hoeft niet perse iets extra’s te geven, maar je doet het wel als je tevreden bent met de kwaliteit en de service. Maar de doorsnee Catalaanse ober wordt met z’n typische droge humor en uitgestreken no-nonsense gezicht, helaas voor de ober, niet door iedere toerist gewaardeerd.

In Barcelona wordt zelden propina gegeven en al helemaal niet als er aan de bar iets gedronken wordt of bij het afrekenen van de doordeweekse lunch. Toeristen geven vaker een fooi, vooral Amerikanen en Canadezen zijn geliefd vanwege hun royale tips. Let er trouwens ook op of de gebruikelijke 7% IVA (BTW) wel of niet bij de rekening inbegrepen zit. Dat staat ergens op de menukaart in kleine letters. Heb je op een terras gegeten, dan komt er niet zelden 10% of een euro bij. Ook dat staat aangegeven op de menukaart.

Een Catalaan laat rustig en zonder blikken of blozen een paar één of twee eurocenten (die heb je nog in Spanje) op het schoteltje bij de rekening achter. Er wordt dan ook gefluisterd dat de Catalanen ‘zuunig’ zijn. Carola’s buurvrouw vertelde dat haar oma vroeger de fooi die opa op zondag na de paella in het restaurant achterliet op tafel, stiekem in haar zak stak. De uitdrukking “la pela es la pela” ofwel “geld opent alle deuren”, wordt hier bloedserieus genomen.

In de 19e eeuw nam textielmagnaat Rius iedere dag dezelfde taxi naar z’n fabriek in Barcelona en gaf nooit fooi. De zoon van Rius die met dezelfde taxi reisde, gaf altijd een gulle fooi aan het einde van de rit. Op een dag vroeg de chauffeur aan vader Rius waarom zijn zoon altijd zoveel fooi gaf en hij nooit, waarop Rius antwoordde: “mijn zoon heeft een miljonair als vader, ik niet”. Vandaag de dag heeft een Barcelonese taxichauffeur meestal pech, het bedrag wordt hooguit naar boven afgerond.

Handig om te weten:

  • Restaurant: geen fooi na de lunch (menu) en na dinertje tussen de 5-10%.
  • Kop koffie of een drankje: fooi niet gebruikelijk.
  • Aan de bar: fooi niet gebruikelijk.
  • Taxi: fooi niet verplicht, maar het bedrag naar boven afronden is wel weer normaal.
  • Piccolo: een paar euro is gebruikelijk.
  • Kapper: zeker als je vaste klant bent is het de gewoonte om een paar euro extra te geven.
  • Stadsgids: tussen de 5 en 20 euro.