Prijzen in Barcelona

Een stedentrip naar Barcelona, wat kost dat nou zoal? Barcelona is een stad waar je als lowbudget toerist of backpacker prima uit de voeten kan, maar ook voor wie op zoek is naar exclusiviteit en niet op het prijskaartje hoeft te letten is het aanbod enorm. In dit artikel geven we je een idee van de prijzen.

Inhoud

Vliegen

Voor een retourticket vanaf Schiphol met koffer om in te checken, kun je rekenen op minstens €100, hoewel je er dan wel snel bij moet zijn. Zeker op populaire dagen lopen de kosten al gauw op tot €150-€160. Vliegen vanaf Eindhoven is vaak goedkoper, evenals vliegen op de vliegvelden van Girona of Reus.

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Overnachten

Goedkoop overnachten kan in een hostel of goedkoop hotel. De prijzen voor een bed op een dorm beginnen vanaf zo’n €20 en voor een tweepersoonskamer in een goedkoop pensioen ben je ongeveer €50-60 kwijt, hoewel dat gedurende het hoogseizoen kan oplopen. Reken vanaf ongeveer €100 voor een nacht in een beetje leuk hotel.

Eten en drinken

Buiten de deur eten is voor Spanjaarden de gewoonste zaak van de wereld. Ontbijten, lunchen en avondeten doen ze regelmatig in cafés en restaurants. Voor een kop koffie en een croissant ben je vaak voor minder dan €3 klaar en wie verstandig is, bestelt een dagmenu tijdens de uitgebreide lunch: 3 gangen voor €10-14. ‘s Avonds kun je al voor €20 goed uiteten in de stad. Natuurlijk zijn er ook volop opties voor een luxe dineetje, zo schuif je bij Ferran Adrià’s Tickets aan voor €125.

Ga je voor echt goedkoop? Aan streetfood geen gebrek, bijvoorbeeld in de omgeving van de Carrer Escudellers in de gotische wijk. Hier eet je falafel, snelle pasta’s of pizza slices voor lage prijzen.

Eten op de Ramblas is vaak niet duur, maar de kwaliteit laat wel te wensen over. Voor hetzelfde geld eet je op andere plekken vele malen beter.

Zien en doen

Entreekaarten voor de grote bezienswaardigheden kosten zo tussen de €15 en €23. Park Güell is met €13,50 de goedkoopste van de highlights. Andere bezienswaardigheden en musea zijn iets goedkoper met entreeprijzen die variëren van €5 tot €10.

Tip: met de Barcelona City Pass kun je geld besparen. Deze kost €86,50 en hiermee heb je toegang tot de Sagrada Familía, Park Güell met self-guided audiotour, audioguide voor een stadswandeling, de Hop-on-Hop-off bus en allerlei kortingen op andere activiteiten. Een losse ticket voor de Sagrada Familía kost €33,80, de Hop-on-Hop-Off bus kost €28 en een ticket voor Park Güell is €13,80.

Activiteiten als fiets- en wandeltours zijn razend populair. Je kunt aansluiten bij de Free Tours of groepstours die gegeven worden. Bij Free Tours wordt wel een fooi verwacht en bij groepstours kun je rekenen op prijzen vanaf €18 om te wandelen en €25 om te fietsen. Privé met een gids op pad gaan, is duurder, maar de gids is er dan wel écht voor jou. Reken op €28 om te wandelen en €40 om te fietsen.

Deze prijzen zijn richtprijzen, per persoon en voor volwassenen.

Vervoer

Lopen kan heel goed in Barcelona en kost je niets. Een enkele rit met de metro kost €2,40, maar een tienrittenkaart heb je al voor €11,35. Ben je van plan om veel met het ov te reizen, dan kun je de Barcelona Card of de Hola! BCN Transportkaart kopen.

Een fiets huren is ideaal en kan al vanaf €10 per dag. De taxi is niet duur, zeker niet als je de kosten met z’n vieren deelt, zijn de Spaanse prijzen veel lager dan de Nederlandse. Denk aan bedragen als €10 of €20 voor de langere ritten.

Hoeveel fooi moet je geven in Barcelona?

In Japan is een fooi geven een belediging en in de Verenigde Staten is het verplicht. Maar in Barcelona werkt het zo’n beetje als in Nederland, je hoeft niet perse iets extra’s te geven, maar je doet het wel als je tevreden bent met de kwaliteit en de service. Maar de doorsnee Catalaanse ober wordt met z’n typische droge humor en uitgestreken no-nonsense gezicht, helaas voor de ober, niet door iedere toerist gewaardeerd.

In Barcelona wordt zelden propina gegeven en al helemaal niet als er aan de bar iets gedronken wordt of bij het afrekenen van de doordeweekse lunch. Toeristen geven vaker een fooi, vooral Amerikanen en Canadezen zijn geliefd vanwege hun royale tips. Let er trouwens ook op of de gebruikelijke 7% IVA (BTW) wel of niet bij de rekening inbegrepen zit. Dat staat ergens op de menukaart in kleine letters. Heb je op een terras gegeten, dan komt er niet zelden 10% of een euro bij. Ook dat staat aangegeven op de menukaart.

Een Catalaan laat rustig en zonder blikken of blozen een paar één of twee eurocenten (die heb je nog in Spanje) op het schoteltje bij de rekening achter. Er wordt dan ook gefluisterd dat de Catalanen ‘zuunig’ zijn. Carola’s buurvrouw vertelde dat haar oma vroeger de fooi die opa op zondag na de paella in het restaurant achterliet op tafel, stiekem in haar zak stak. De uitdrukking “la pela es la pela” ofwel “geld opent alle deuren”, wordt hier bloedserieus genomen.

In de 19e eeuw nam textielmagnaat Rius iedere dag dezelfde taxi naar z’n fabriek in Barcelona en gaf nooit fooi. De zoon van Rius die met dezelfde taxi reisde, gaf altijd een gulle fooi aan het einde van de rit. Op een dag vroeg de chauffeur aan vader Rius waarom zijn zoon altijd zoveel fooi gaf en hij nooit, waarop Rius antwoordde: “mijn zoon heeft een miljonair als vader, ik niet”. Vandaag de dag heeft een Barcelonese taxichauffeur meestal pech, het bedrag wordt hooguit naar boven afgerond.

Handig om te weten

  • Restaurant: geen fooi na de lunch (menu) en na dineetje tussen de 5-10%.
  • Kop koffie of een drankje: fooi niet gebruikelijk.
  • Aan de bar: fooi niet gebruikelijk.
  • Taxi: fooi niet verplicht, maar het bedrag naar boven afronden is wel weer normaal.
  • Piccolo: een paar euro is gebruikelijk.
  • Kapper: zeker als je vaste klant bent is het de gewoonte om een paar euro extra te geven.
  • Stadsgids: tussen de 5 en 10 euro.