Ondernemen in Barcelona

Je bent van plan om een bedrijf op te zetten in Barcelona. Ondernemen in een ander land, een andere cultuur en een andere taal: daar komt nogal wat bij kijken. Maar je bent zeker niet de eerste Nederlander (of Vlaming) die het aandurft en een groot deel van de Nederlandse ondernemers in en rond de stad, is nog succesvol ook. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik onderneem al jaren in Barcelona en ik ben jurylid voor de Nederlandse Ondernemersprijs Spanje, een initiatief van de Nederlandse ambassade in Madrid. In dit artikel help ik je op weg.

Lees ook: werken als freelancer (autónomo) in Barcelona

Inhoud

Waarom ondernemen in Barcelona?

Dat de stad zelf populair is en een prettige uitvalbasis, behoeft wat mijn betreft geen uitleg. Maar houd er wel rekening mee dat Spanje een groot land is en Barcelona bijvoorbeeld niet erg handig is als je veel in Madrid of Andalusië moet zijn. Tenzij je geen bezwaar hebt tegen op en neer reizen.

Een deel van de Nederlandse ondernemers in de stad is ooit gekomen met het idee om een eigen bedrijf op te zetten. Een ander deel was dat niet per se van plan, maar in de praktijk blijkt een goede baan met dito salaris en doorgroeimogelijkheden niet altijd makkelijk te krijgen en veel Nederlanders – ondernemend volkje – besluiten op een zeker moment alsnog om voor zichzelf te beginnen.

Voor- en nadelen van Barcelona als standplaats voor ondernemers

  • Barcelona is goed bereikbaar. Vliegveld El Prat is de tweede grootste luchthaven in Spanje en biedt uitstekende verbindingen met Amsterdam, Rotterdam-The Hague, Eindhoven en Brussel.
  • Ook is Barcelona goed bereikbaar over land: zowel met de auto als met de trein.
  • Barcelona is een stad waar veel buitenlanders wonen en dus ook veel Nederlanders. Dat kan handig zijn als je op zoek bent naar zakelijke contacten, leveranciers van diensten en kennis of zelfs werknemers.
  • De stad trekt veel hoogopgeleide mensen uit de hele wereld die zich er (al dan niet tijdelijk) vestigen. Deze mensen spreken samen ontzettend veel talen. Dat kan interessant zijn in verband met het zoeken naar het juiste personeel, met name voor internationale bedrijven.
  • Het creatieve niveau van de inwoners van Barcelona is relatief hoog. En er loopt veel jong talent rond.
  • De lonen liggen er gemiddeld een stuk lager dan bijvoorbeeld in Amsterdam, wat ook interessant kan zijn voor bedrijven.
  • Voor exportbedrijven zijn de relatieve nabijheid van Noord-Afrika, de rest van het Middellandse Zeegebied, het noorden van Europa over land en de uitstekende verbindingen met Zuid-Amerika interessant.
  • Barcelona profileert zich de afgelopen jaren als echte start-up stad, wat interessant kan zijn voor Nederlandse ondernemers die een start-up willen beginnen.
  • Kantoorruimte is er goedkoper dan in Nederland en sinds de crisis staat er bovendien veel leeg.
  • Houd er rekening mee dat als je echt lokaal wil ondernemen, de Catalaanse taal een struikelblok zou kunnen zijn.
  • Over het algemeen zijn Spanjaarden en ook Catalanen niet bijzonder pro-actief op de werkvloer. Binnen de Spaanse zakelijke cultuur is sprake van sterke hiërarchie tussen werkgever en werknemers. Als je lokale werknemers wilt aantrekken, moet je hier rekening mee houden.
  • Net als in de rest van Spanje is de uitgebreide zakenlunch ook in Barcelona populair. Houd er ook rekening mee dat in Spanje veel gesproken wordt over persoonlijke zaken. Voetbal is eveneens een geliefd thema. Pas daarna gaan Spanjaarden ook daadwerkelijk tot zaken over.

Sectoren

De sectoren die het het best doen in Barcelona en Catalonië zijn de volgende: dienstensector (waaronder het toerisme), logistiek, horeca/hotelwezen, start-ups, ICT, smart cities, landbouw en industrie.

Welke bedrijfsvormen zijn er in Spanje?

De bedrijfsvormen in Spanje zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Je kunt een keuze maken tussen:

  • Autónomo = Zzp’er of eenmanszaak
  • Comunidad de Bienes = Gemeenschap van goederen
  • Sociedad Civil = Burgerlijke maatschap
  • Sociedad Regular Colectiva, S.R. of S.R.C. = Vennootschap onder firma
  • Sociedad en comanditaria = Commanditaire vennootschap
  • Sociedad Limitada, S.L. = Besloten vennootschap (BV)
  • Sociedad Anónima, S.A. = Naamloze vennootschap (NV)

Alleen bij de twee laatst genoemde bedrijfsvormen moet vennootschapsbelasting worden betaald. Bij de andere vormen betaal je als ondernemer de belasting via inkomstenbelasting. Voor ondernemers die netto vanaf zo’n 25.000 euro per jaar verdienen, kan het interessant zijn om een SL op te richten.

Wat heb je nodig om een bedrijf op te richten in Barcelona?

Als buitenlandse ondernemer heb je een aantal zaken nodig om een bedrijf in Spanje (Sociedad Limitada, SL) op te zetten:

  • NIE-nummer
  • Spaanse bankrekening
  • Zetel (domicili, vestigingsadres)
  • startbedrag (3000 euro in het geval van een SL, vergelijkbaar met een Nederlandse BV en 60.000 euro in het geval van een SA)
  • Registratie van de handelsnaam bij het Registro Mercantil
  • Oprichtingsakte en statuten
  • Notariële inschrijving
  • Aanmelding bij de Belastingdienst

Helaas is het een ontzettend gedoe om zelf een NIE-nummer aan te vragen, daarom kiest het merendeel van de mensen ervoor om een bedrijf de aanvraag te laten doen. Een betrouwbaar bedrijf waar ik goede ervaringen mee heb is NIE.CAT. Zij kunnen de afspraak voor je maken, regelen het papierwerk en gaan met je mee naar de afspraak. Ook krijg ik altijd te horen dat zij je bovengemiddeld snel aan een NIE-nummer kunnen helpen. Aanrader dus.

In dit artikel over emigreren heb ik alle manieren om een NIE aan te vragen duidelijk uitgelegd.

Hoe start je een bedrijf in Barcelona?

Als je je weg goed weet te vinden en de taal spreekt, kun je theoretisch zelf je bedrijf opzetten, maar in de praktijk zoeken veel ondernemers hulp bij een gestor, een advocaat of een andere deskundige. In Barcelona zijn ook genoeg Nederlands- en Engelstalige bedrijven gevestigd die gespecialiseerd zijn in de begeleiding bij het betreden van de Spaanse markt en het opzetten van een bedrijf in Spanje.

De gestor

Zodra het gaat om ondernemen valt in Spanje de term ‘de gestor’. Een ‘gestoría’ of een ‘gestor’ is een partij of persoon die kan helpen bij de administratieve rompslomp die komt kijken bij ondernemen in Spanje. Voor Spanjaarden is het heel gewoon om iemand in te schakelen die belastingzaken regelt of juridisch advies geeft. Spanje is nog altijd een bureaucratisch land en de gestor weet zijn weg door de papiermolen. Een gestor is vaak een boekhouder of een jurist.

10 handige tips voor ondernemers in Barcelona

1. Connect met andere ondernemers in Barcelona

Bijvoorbeeld via De Kring, de Nederlandse zakenclub in de stad. Of door de zogenoemde mesa naranja van het Netherlands Business Support Office (NBSO) te bezoeken. Hierover lees je ook meer in het interview met Lotte Engels in de rubriek Business in Barcelona in deze nieuwsbrief. En natuurlijk via de subgroep Ondernemers in Barcelona van onze eigen Whatsapp-community. Daarnaast zijn er ook diverse internationale netwerken, zoals het Professional Women’s Network (PWN) Barcelona.

2. Subsidies

Wist je dat de gemeente Barcelona subsidies verstrekt binnen bepaalde sectoren? Ook zijn er specifieke subsidies voor starters en vrouwelijke ondernemers in de stad. Je leest er meer over in deze Engelstalige gids.

3. Breng een bezoek aan Barcelona Activa

Barcelona Activa is het economische ontwikkelingsbureau van de stad Barcelona, opgericht om ondernemerschap, innovatie, werkgelegenheid en economische groei te bevorderen. Het doel van de organisatie is het ondersteunen van start-ups, en bedrijven door middel van verschillende programma’s en initiatieven. Barcelona Activa heeft diverse programma’s en workshops voor (internationale) ondernemers, maar helpt je ook op andere manieren. Je kunt altijd een gratis adviesgesprek aanvragen, ook in het Engels.

4. De leukste locaties voor een zakelijke afspraak

Aan inspirerende locaties voor een zakelijke afspraak geen gebrek. Onze favorieten zijn The Social HubSAGA Coffee Stories en Casa Bonay. Hier kun je fijn zitten, je laptop openklappen als dat nodig is én drink je heerlijke koffie.

5. We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: neem een gestor

Geldt niet alleen in Barcelona, maar in heel Spanje. Zonder gestor ben je nergens. Een gestor is een soort boekhouder, maar tegelijkertijd vaak een bureaucratische allerkunner. Heel handig, want alleen kom je er vaak niet uit. En omdat we regelmatig nog mensen horen die tóch denken het alleen te kunnen en vervolgens in problemen komen, gooien we ‘m er nog maar een keertje in. Er zijn in Barcelona ook diverse Nederlandstalige gestorías te vinden. Mail ons gerust als je er eentje zoekt!

6. Specifieke regelgeving

Houd er rekening mee dat regelgeving in Spanje per regio en per gemeente kan verschillen. Neem bijvoorbeeld de verhuur van vakantiewoningen: in Catalonië is het in een groot aantal gemeenten momenteel niet mogelijk om hiervoor een vergunning aan te vragen. En op gemeentelijk niveau is het aantal vergunningen voor ondernemers in het stadsdeel Ciutat Vella ook ingeperkt. Zorg altijd dat je goed op de hoogte bent van de regionale en lokale regels.

7. De beste coworkings en gratis werkplekken

Ook coworkings zijn er genoeg in Barcelona. Enkele bekende coworkings zijn Betahaus in Gràcia voor creatieve ondernemers, MOB voor (digitale) makers en Talent Garden Barcelona in startup district Poblenou. Op zoek naar een plek waar je af en toe gratis kunt werken? De Gabriel García Márquez bibliotheek in Sant Martí ligt een eindje uit het centrum, maar heeft geweldige werkplekken!

8. Zakendoen met locals? Vermijd dit gespreksonderwerp

De Catalaanse onafhankelijkheid kan een gevoelig onderwerp zijn afhankelijk van wie er tegenover je zit. Daarom kan het slim zijn om je persoonlijke mening voor je te houden.

9. Voor de grotere bedrijven

Barcelona Global is een onafhankelijke, particuliere non-profit vereniging, bestaande uit 256 toonaangevende bedrijven, onderzoekscentra, ondernemers, business schools, universiteiten en culturele instellingen in de stad. Daarnaast zijn er honderden professionals verbonden aan de organisatie. Hun gezamenlijke doel is om van Barcelona een van de beste steden ter wereld te maken voor talentontwikkeling en economische bedrijvigheid met impact. Een interessante organisatie om in contact te komen met andere bedrijven, maar ook met beleidsmakers of investeerders.

10. Je bedrijf promoten onder de Nederlanders in Barcelona?

Als je doelgroep Nederlandstalig is, raad ik je de Oranje Gids BCN aan of de nieuwsbrief voor Nederlanders in Barcelona. Neem meteen een kijkje.

Handige adressen voor Nederlandse ondernemers in Barcelona en Spanje

NBSO Barcelona – instantie van de Nederlandse overheid, afhankelijk van het ministerie van Economische Zaken, bedoeld om de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Catalonië te stimuleren

De Kring Nederlands Bedrijfsleven – Hét zakelijke netwerk voor Nederlandse ondernemers in Barcelona. Een aanrader om andere Nederlandse ondernemers te ontmoeten.

Barcelona Activa – gemeentelijke instantie ter stimulering van het bedrijfsleven in de stad. Barcelona Activa helpt je als ondernemer op weg, bijvoorbeeld bij het oprichten van je bedrijf, en organiseert ook tientallen (vaak gratis) cursussen die handig kunnen zijn voor startende ondernemers.

Ondernemersplein-Spanje – marketingplatform waar Nederlands(sprekend)e ondernemers in Spanje elkaar ontmoeten. Ondernemers door heel het land kunnen zich aanmelden en gebruikmaken van de mogelijkheden die het platform biedt.