Ondernemen in Barcelona

Je bent van plan om een bedrijf op te zetten in Barcelona. Ondernemen in een ander land, een andere cultuur en een andere taal: daar komt nogal wat bij kijken. Maar je bent zeker niet de eerste Nederlander (of Vlaming) die het aandurft en een groot deel van de Nederlandse ondernemers in en rond de stad, is nog succesvol ook. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik help je op weg.

Lees ook: werken als freelancer (autónomo) in Barcelona

Inhoud:

Waarom ondernemen in Barcelona?

Dat de stad zelf populair is en een prettige uitvalbasis, behoeft wat mijn betreft geen uitleg. Maar houd er wel rekening mee dat Spanje een groot land is en Barcelona bijvoorbeeld niet erg handig is als je veel in Madrid of Andalusië moet zijn. Tenzij je geen bezwaar hebt tegen op en neer reizen.

Een deel van de Nederlandse ondernemers in de stad is ooit gekomen met het idee om een eigen bedrijf op te zetten. Een ander deel was dat niet per se van plan, maar in de praktijk blijkt een goede baan met dito salaris en doorgroeimogelijkheden niet altijd makkelijk te krijgen en veel Nederlanders – ondernemend volkje – besluiten op een zeker moment alsnog om voor zichzelf te beginnen.

Voor- en nadelen van Barcelona als standplaats voor ondernemers

 • Barcelona is goed bereikbaar. Vliegveld El Prat is de tweede grootste luchthaven in Spanje en biedt uitstekende verbindingen met Amsterdam, Rotterdam-The Hague, Eindhoven en Brussel.
 • Ook is Barcelona goed bereikbaar over land: zowel met de auto als met de trein.
 • Barcelona is een stad waar veel buitenlanders wonen en dus ook veel Nederlanders. Dat kan handig zijn als je op zoek bent naar zakelijke contacten, leveranciers van diensten en kennis of zelfs werknemers.
 • De stad trekt veel hoogopgeleide mensen uit de hele wereld die zich er (al dan niet tijdelijk) vestigen. Deze mensen spreken samen ontzettend veel talen. Dat kan interessant zijn in verband met het zoeken naar het juiste personeel, met name voor internationale bedrijven.
 • Het creatieve niveau van de inwoners van Barcelona is relatief hoog. En er loopt veel jong talent rond.
 • De lonen liggen er gemiddeld een stuk lager dan bijvoorbeeld in Amsterdam, wat ook interessant kan zijn voor bedrijven.
 • Voor exportbedrijven zijn de relatieve nabijheid van Noord-Afrika, de rest van het Middellandse Zeegebied, het noorden van Europa over land en de uitstekende verbindingen met Zuid-Amerika interessant.
 • Barcelona profileert zich de afgelopen jaren als echte start-up stad, wat interessant kan zijn voor Nederlandse ondernemers die een start-up willen beginnen.
 • Kantoorruimte is er goedkoper dan in Nederland en sinds de crisis staat er bovendien veel leeg.
 • Houd er rekening mee dat als je echt lokaal wil ondernemen, de Catalaanse taal een struikelblok zou kunnen zijn.
 • Over het algemeen zijn Spanjaarden en ook Catalanen niet bijzonder pro-actief op de werkvloer. Binnen de Spaanse zakelijke cultuur is sprake van sterke hiërarchie tussen werkgever en werknemers. Als je lokale werknemers wilt aantrekken, moet je hier rekening mee houden.
 • Net als in de rest van Spanje is de uitgebreide zakenlunch ook in Barcelona populair. Houd er ook rekening mee dat in Spanje veel gesproken wordt over persoonlijke zaken. Voetbal is eveneens een geliefd thema. Pas daarna gaan Spanjaarden ook daadwerkelijk tot zaken over.

Sectoren

De sectoren die het het best doen in Barcelona en Catalonië zijn de volgende: dienstensector (waaronder het toerisme), logistiek, horeca/hotelwezen, start-ups, ICT, smart cities, landbouw en industrie.

Welke bedrijfsvormen zijn er in Spanje?

De bedrijfsvormen in Spanje zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Je kunt een keuze maken tussen:

 • Autónomo = Zzp’er of eenmanszaak
 • Comunidad de Bienes = Gemeenschap van goederen
 • Sociedad Civil = Burgerlijke maatschap
 • Sociedad Regular Colectiva, S.R. of S.R.C. = Vennootschap onder firma
 • Sociedad en comanditaria = Commanditaire vennootschap
 • Sociedad Limitada, S.L. = Besloten vennootschap (BV)
 • Sociedad Anónima, S.A. = Naamloze vennootschap (NV)

Alleen bij de twee laatst genoemde bedrijfsvormen moet vennootschapsbelasting worden betaald. Bij de andere vormen betaal je als ondernemer de belasting via inkomstenbelasting. Voor ondernemers die netto vanaf zo’n 25.000 euro per jaar verdienen, kan het interessant zijn om een SL op te richten.

Wat heb je nodig om een bedrijf op te richten in Barcelona?

Als buitenlandse ondernemer heb je een aantal zaken nodig om een bedrijf in Spanje (Sociedad Limitada, SL) op te zetten:

 • NIE-nummer
 • Spaanse bankrekening
 • Zetel (domicili, vestigingsadres)
 • startbedrag (3000 euro in het geval van een SL, vergelijkbaar met een Nederlandse BV en 60.000 euro in het geval van een SA)
 • Registratie van de handelsnaam bij het Registro Mercantil
 • Oprichtingsakte en statuten
 • Notariële inschrijving
 • Aanmelding bij de Belastingdienst

Helaas is het een ontzettend gedoe om zelf een NIE-nummer aan te vragen, daarom kiest het merendeel van de mensen ervoor om een bedrijf de aanvraag te laten doen. Een betrouwbaar bedrijf waar ik goede ervaringen mee heb is NIE.CAT. Zij kunnen de afspraak voor je maken, regelen het papierwerk en gaan met je mee naar de afspraak. Ook krijg ik altijd te horen dat zij je bovengemiddeld snel aan een NIE-nummer kunnen helpen. Aanrader dus.

In dit artikel over emigreren heb ik alle manieren om een NIE aan te vragen duidelijk uitgelegd.

Hoe start je een bedrijf in Barcelona?

Als je je weg goed weet te vinden en de taal spreekt, kun je theoretisch zelf je bedrijf opzetten, maar in de praktijk zoeken veel ondernemers hulp bij een gestor, een advocaat of een andere deskundige. In Barcelona zijn ook genoeg Nederlands- en Engelstalige bedrijven gevestigd die gespecialiseerd zijn in de begeleiding bij het betreden van de Spaanse markt en het opzetten van een bedrijf in Spanje.

De gestor

Zodra het gaat om ondernemen valt in Spanje de term ‘de gestor’. Een ‘gestoría’ of een ‘gestor’ is een partij of persoon die kan helpen bij de administratieve rompslomp die komt kijken bij ondernemen in Spanje. Voor Spanjaarden is het heel gewoon om iemand in te schakelen die belastingzaken regelt of juridisch advies geeft. Spanje is nog altijd een bureaucratisch land en de gestor weet zijn weg door de papiermolen. Een gestor is vaak een boekhouder of een jurist.

Handige adressen voor Nederlandse ondernemers in Barcelona

NBSO Barcelona – instantie van de Nederlandse overheid, afhankelijk van het ministerie van Economische Zaken, bedoeld om de handelsbetrekkingen tussen Nederland en Catalonië te stimuleren

De Kring Nederlands Bedrijfsleven – Hét zakelijke netwerk voor Nederlandse ondernemers in Barcelona. Een aanrader om andere Nederlandse ondernemers te ontmoeten.

Barcelona Activa – gemeentelijke instantie ter stimulering van het bedrijfsleven in de stad. Barcelona Activa helpt je als ondernemer op weg, bijvoorbeeld bij het oprichten van je bedrijf, en organiseert ook tientallen (vaak gratis) cursussen die handig kunnen zijn voor startende ondernemers.

Zelf je website leren ontwerpen in Barcelona? Het kan. Ook in het Nederlands. Digitalnomadsbcn.com is een webdesign academie die mensen uit de hele wereld in één dag de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Meld je aan voor deze cursus en ontvang 10% korting!