Geschreven door Annebeth Vis, +20 jaar local in Barcelona.
Download ook mijn gratis Barcelonatips app
Als ontbijt, bij de tapas of gewoon als tussendoortje. Pan con tomate, of – op z’n Catalaans – pa amb tomàquet – mag in Barcelona op elk moment van de dag. Ook wij zijn fan en maken dit gerechtje van brood met tomaat regelmatig zelf. Makkelijk, snel en muy bien!
Een Catalaanse specialiteit, maar pan con tomate staat ook in andere delen van Spanje op de menukaart. Het leuke is dat je ‘m in elke bar en elk restaurant weer anders krijgt gepresenteerd. De ene keer worden alle ingrediënten los op tafel gezet en moet je het helemaal zelf doen, terwijl de andere keer het tomatenprutje al in de keuken op het brood is gesmeerd. In Andalusië is het gebruikelijk dat de geperste tomaat in een doorzichtige knijpfles wordt gedaan, zodat je het als een soort ketchup op je brood kunt doen.
Onze favoriet is het doe-het-zelf pakketje, een gegarandeerd succes op een feestje of etentje met vrienden. Leg je gasten wel even uit hoe het moet, want de tomaat op z’n Hollands in plakjes snijden en op het brood leggen, is in Spanje echt not done. Hieronder het recept:
Recept: Pan con tomate
Ingrediënten
- brood (Catalanen gebruiken coca de pan, een soort dun ciabattabrood, maar gewoon stokbrood of sneetjes stevig witbrood kan ook. Wij vinden het lekker om het even te roosteren, maar dat hoeft niet)
- 2 tomaten (rijp)
- 1 teentje knoflook
- olijfolie
- zout
Instructies
-
Snijd de tomaat doormidden, niet daar waar het steeltje zat, maar beter dwarsover. Snijd de knoflookteen ook door midden.
-
Wrijf de knoflook over het brood. Let op: ook al lijkt het misschien of de knoflook niet veel smaak afgeeft, dat doet het meestal wel. Zorg dat de knoflooksmaak niet te veel overheerst
-
Wrijf het sap en vruchtvlees van de tomaat uit over het brood door er stevig in te knijpen.
-
Strooi er naar smaak zout over en eindig met een beetje olijfolie.
Tip: Een optie is om het tomatenprutje van te voren te bereiden en los bij het brood te serveren, of het er zelf al op te smeren. Dat doe je door de tomaat en een klein stukje knoflook te raspen en daar wat olijfolie en zout aan toe te voegen. Het zout en de olijfolie kun je eventueel ook apart serveren. Net hoe jij het fijn vindt!
Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!
DE BESTE ADRESSEN VOOR PAN CON TOMATE IN BARCELONA
Inmiddels durven wij onszelf wel ‘pan con tomate-experts’ te noemen. In de loop der jaren bestelden we het gerecht in tientallen bars en restaurants in de stad. Bij deze adresjes lik je je vingers erbij af:
- El Nacional (Passeig de Gràcia 24, Eixample)
- El Pirineu en Boca (C/Girona 17, Eixample)
- Llamber (C/Fusina 5, El Born)
- Chelo Café (Plaça Vicens Martorell 4, El Raval)
- Sucursal Aceitera (C/Comte Borell 36, Sant Antoni)
- Palo Santo (C/Avinyó 30, Gótico)
- Pepa Tomate (Plaça Revolució de Setembre 1868 17, Gràcia)
Wat leuk, je bent tot hier gekomen!
Ik ben Annebeth en ik ben al 22 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.
Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!
Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis