Een auto huren in Barcelona

Hoewel veel reisgidsen afraden een auto te huren in Barcelona-stad, kan het toch handig zijn om over eigen vervoer te beschikken. Zeker als je de bezienswaardigheden in de omgeving van Barcelona wilt bekijken, zoals Montserrat, het Dalí-museum in Figueres of de badplaats Sitges. Met dit artikel ga je goed voorbereid op weg.

Inhoud

Tip: bespaar geld door prijzen te vergelijken!

Als je van plan bent een auto te huren in Barcelona, dan raad ik je aan de prijzen te vergelijken van de verschillende aanbieders!
 

Autoverhuurbedrijven in Barcelona

De meeste autoverhuurbedrijven in de stad zijn te vinden op centrale locaties zoals de luchthaven van Barcelona (El Prat) of het treinstation van Sants. De bekendste en populairste aanbieders in de stad zijn de volgende:

 • Alamo: Een van oorsprong Amerikaans autoverhuurbedrijf wat ontzettend veel auto’s heeft (die vaak ook heel nieuw zijn) en voor een scherpe prijs. Een aanrader wat mij betreft!
  Locaties: Luchthaven El Prat, Station Sants enCarrer De Muntaner 45 (Eixample).
 • Sixt: Als een van de grootste autoverhuurbedrijven in Europa is het voor het Duitse Sixt mogelijk om een breed wagenpark aan zeer competitieve prijzen aan te bieden.
  Locaties: Luchthaven El Prat, Station Sants, Carrer d’Aragó 54 (Eixample), Passeig del Taulat 262-264 (Poblenou) en Rambla de Catalunya 74.
 • Avis: Avis biedt bijna ieder type wagen aan, van een Seat Ibiza tot een Porsche Cayman. Hoewel de prijzen enigszins aan de hoge kant zijn, is Avis een van de bekendste autoverhuurbedrijven van Barcelona. Een leuke mogelijkheid die Avis España aanbiedt, is om een auto met chauffeur te huren, een handige optie voor personen die bijvoorbeeld slecht te been zijn of geen taxi willen nemen van de luchthaven tot hun hotel.  Locaties: Carrer de Pallars 457 (Poblenou), Luchthaven El Prat, Station Sants, Carrer de Còrsega 293-295 (Eixample).
 • Europcar: De Franse aanbieder Europcar biedt eveneens een ruim wagenaanbod aan. Ook interessant is de mogelijkheid een bijvoorbeeld auto te huren in de luchthaven van Barcelona en hem in te leveren in de luchthaven van Düsseldorf, om maar wat te noemen.
  Locaties: Luchthaven El Prat (Terminal 1 en Terminal 2), Carrer de Rosa Sensat 4 (Centrum), Gran Vía de les Corts Catalanes 680 (Eixample), Station Sants, Carrer de Viladomat 214 (Eixample).
 • Sunnycars: Een van de grootste aanbieders van huurauto’s in Europa, met een goede Nederlandse klantenservice. Een voordeel van Sunnycars is dat je tot één uur voor vertrek de huurauto nog kunt annuleren, heel flexibel dus.
  Locaties: Luchthaven El Prat, Cornella de Llobregat, Monjuïc
 • Easycar: Dochteronderneming van Easyjet. Hoewel het aanbod van wagens relatief beperkt is en er soms problemen met de klantenservice zijn, kan het alleen al omwille van het prijsverschil toch de moeite zijn eens een kijkje te gaan nemen.
  Locaties: Easycar is in bijna elk district in Barcelona aanwezig, inclusief de luchthaven El Prat en het station van Sants, maar ook in enkele omliggende plaatsen zoals Terrassa, Sabadell, Manresa, Castelldefels of Sant Boi de Llobregat.
 • Pepecar: Een lokale aanbieder en een echte prijsvechter op de autoverhuurmarkt. Dikwijls een beperkte keuze, maar de prijs is vaak lager dan bij andere verhuurbedrijven en Pepecar is onder meer gevestigd in hartje stad, bij het Plaça de Catalunya.
  Locaties: Luchthaven El Prat, Station Sants, Plaça de Catalunya en diverse andere centraal gelegen locaties.

Wil je een auto huren in Barcelona? Hier kun je de prijzen vergelijken van de diverse autoverhuurbedrijven in de stad.


Dé Barcelona voordeelpas

Inclusief Sagrada Família, Park Güell + Hop-on hop-off (24/48 uur) of Casa Milà of Casa Batlló & meer.


Een parkeerplaats vinden in het centrum van Barcelona

In een drukke stad als Barcelona, is het vinden van een parkeerplaats langs de straat, zeker in het centrum, zo goed als onbegonnen werk. Het is dan ook aan te raden de auto achter te laten in (soms wel wat prijzige) openbare parkings en parkeergarages.

Wie toch een plek langs de straat kan bemachtigen moet er rekening mee houden dat Barcelona verschillende soorten parkeerzones kent, waar verschillende regels gelden. Kort samengevat wordt er in het centrum een onderscheid gemaakt tussen volgende zones:

Wat?Laden en lossen (zona de càrrega i descàrrega/zona de carga y descarga)Blauwe zone (àrea blava/área azúl)Buurtbewoners (àrea residents/área residentes)Groene zone (àrea preferent/área preferente)
Wie?Vracht- en bestelwagens, voertuigen met 2 zitplaatsenIedereen met parkeerticketEnkel buurtbewoners met vergunning!Buurtbewoners met vergunning, iedereen met parkeerticket
GeldigheidMaandag-vrijdag tussen 8-20uMaandag-vrijdag tussen 9-14u en 16-20uMaandag-vrijdag tussen 8-20uMaandag-vrijdag tussen 8-20u voor buurtbewoners. Maandag-zaterdag tussen 8-20u voor niet-buurtbewoners
KostenGratis (maximaal 30 minuten)Vanaf €1,96 per uur (maximaal 3 uur!)Enkel voor buurtbewoners!€0,20 per dag of €1 per week voor buurtbewoners. Vanaf €2,75 per uur (maximum 1 uur!) voor niet-buurtbewoners

Welk tarief en welke tijdstippen precies van toepassing zijn in de blauwe of groene zone, is afhankelijk van het district en dat geldt ook voor de maximale tijd die je mag parkeren. Zo moet je op zondag in de omgeving van het strand wel gewoon betalen en in het centrum op zaterdag. Buiten de aangegeven uren kun je de auto gratis achterlaten in de blauwe en de groene zone.

Lees ook: Parkeren in Barcelona

De Spaanse verkeersregels: een korte samenvatting

Hoewel er op zich niet veel verschillen met Nederland en België bestaan, kan het toch handig zijn om de volgende tips in het achterhoofd te houden bij het rijden op Spaanse en Catalaanse wegen.

 • In Spanje wordt een onderscheid gemaakt tussen autopistas (meestal voorafgegaan door de letters ‘AP’, ‘R’ of ‘C’) en autovías (meestal voorafgegaan door de letter ‘A’). Hoewel er in theorie enkel een historisch verschil is tussen beiden en er op de autopistas meestal tol (peaje/peatge) betaald moet worden, zijn ze in de praktijk allebei goed onderhouden en snellere alternatieven op de landelijke, nationale wegen (carreteras nacionales), meestal voorafgegaan door de letter ‘N’.
 • Om verkeersopstoppingen te voorkomen en luchtvervuiling in het centrum tegen te gaan is de maximale snelheid op de wegen in de richting van de stad variabel. Dat betekent dat de snelheid plots van 120 naar 80 km/uur verlaagd kan worden tijdens het spitsuur. Als bestuurder is het dan ook ten zeerste aan te raden altijd goed de aangegeven snelheid in het oog te houden en niet blindelings te vertrouwen op de snelheidslimiet die de Tom Tom aangeeft, want flitscamera’s en radars staan dikwijls verdekt opgesteld om nietsvermoedende snelheidsduivels zonder pardon op de bon te slingeren.
 • Hoewel autorijden in Barcelona vroeger geen sinecure was, is het aantal verkeersongevallen de laatste jaren behoorlijk gedaald. Dat komt onder andere door de invoering van strengere verkeerswetten, hogere boetes, het puntenrijbewijs en het grote aantal alcohol- en drugscontroles in het weekend en soms zelfs op doordeweekse dagen.
 • Sinds 1 januari 2020 mogen auto’s op benzine van voor bouwjaar 2000 niet meer het centrum van Barcelona in en dat geldt ook voor dieselauto’s met bouwjaar ouder dan 2006. Deze maatregel moet luchtvervuiling tegengaan.
 • Hoewel een brandblusser en verbanddoos niet tot de verplichte standaarduitrusting behoren, kan de Spaanse politie wel een boete uitschrijven als je geen reflecterend veiligheidsvestje bij je hebt. De verplichting om altijd reservelampen in de auto te hebben liggen is onlangs afgeschaft, maar chauffeurs die een bril dragen zijn wél verplicht steeds een reservebril bij zich te hebben.
 • Het maximum toegestane alcoholpercentage is 0,5 mg/l, hoewel bestuurders die minder dan 2 jaar hun rijbewijs hebben maar maximaal 0,3 promille in hun bloed mogen hebben. Belangrijk op te merken is tenslotte ook dat de politie ook regelmatig boetes uitschrijft (tot 150 euro) aan bestuurders die bellen achter het stuur of de TomTom instellen tijdens het rijden. Beter om dus eventjes langs de kant te gaan staan wanneer je een oproep krijgt of de weg bent kwijtgeraakt.
 • De ongeschreven beleefdheidsregels die wij als Nederlanders en Belgen zo gewoon zijn, lijken in Barcelona niet te bestaan. Schrik er dan ook niet van wanneer brommertjes je uit het niets aan de rechterkant voorbijschieten, auto’s zonder richtingaanwijzer afslaan, en vrachtwagens je op een toeterorkest trakteren wanneer je twee seconden te lang blijft staan, terwijl het verkeerslicht al op groen is gesprongen.

Criminaliteit in en rond Barcelona

Dat Barcelona een toeristische stad bij uitstek is, heeft ook tot gevolg dat het aantal autodiefstallen en autoinbraken in en rond het centrum relatief hoog is. Het is dan ook aan te raden in Barcelona steeds alle ramen en deuren van de wagen op slot te doen, geen waardevolle spullen achter te laten in het voertuig, bij rode stoplichten de deuren te vergrendelen (aangezien dit het ideale moment is om handtassen van de achterbank weg te grissen), en op de toegangswegen tot de metropool nooit zomaar te stoppen wanneer gebaard wordt dat er iets aan de auto scheelt, aangezien dit een veelgebruikte truc is om de auto de carjacken.

Maak je echter ook niet te veel zorgen, want het overgrote merendeel van de bezoekers krijgt op geen enkel moment met criminaliteit te maken, en kan dan ook zonder problemen genieten van alle voordelen die het huren van een auto met zich meebrengen.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis