Kathedraal van BarcelonaDe zetel van het aarstbisdom van Barcelona staat midden in de gotische wijk. De bouw van de gotische kathedraal begon eind 13de eeuw en werd pas begin 20ste eeuw voltooid. Op zondagmiddag is het plein voor het kerkgebouw the place to be voor liefhebbers van de Catalaanse dans La Sardana. Let op: dat zijn vooral oudere mensen. Verwacht vooral geen sexy heupbewegingen.

Persoonlijke tip

Links van de kathedraal zie staat het Gaudí Exhibition Center. Je zult niet de eerste zijn die denkt dat de kathedraal dan wel het werk van de Catalaanse architect zal zijn, maar dat is dus niet zo. We hebben zelfs wel eens de vraag gehad of dit dan de beroemde Sagrada Família is, maar die staat op een andere plek.

Geschiedenis

Zes eeuwen hebben ze er uiteindelijk over gedaan, totdat ie helemaal afgebouwd was. Het oorspronkelijke ontwerp voor de kathedraal was soberder, met veel minder versieringen.

Dertien ganzen

Ganzen kathedraal van Barcelona

In de kloostertuin van de kathedraal, die je overigens kunt bereiken vanaf de binnenkant of vanaf de achterkant vanuit de carrer del Bisbe, leven dertien, witte ganzen die de stad Barcelona beschermen. Er moeten er absoluut dertien zijn, anders brengt het ongeluk, dus als er eentje sterft wordt er het liefst dezelfde dag nog een nieuwe gebracht. Dat getal dertien heeft te maken met Santa Eulàlia, die door dertien martelingen van de Romeinen stierf op haar, jawel, dertiende verjaardag.

Toeristen maken er selfies of kopen er een ansichtkaart en bezoeken met de feestdagen de jaarlijkse, traditionele kerststal. Het is allang niet meer de stilteplek die zo’n kloostertuin oorspronkelijk was. Kijk ook eens naar beneden, je ziet er eeuwenoude inscripties op graven van in die tijd belangrijke mensen zoals bisschoppen. Vanuit de tuin kun je de kathedraal binnenwandelen, check even onderaan dit artikel op welke tijden dit gratis is.

Praktische info

Openingstijden: Op doordeweekse dagen tussen 8.00 en 12.45 uur, tussen 13.00 en 17.30 uur en tussen 17.45 en 19.30 uur. Zaterdag: 8.00-12.45 uur, 13.00-17.00 uur en 17.15-20.00 uur. Zondag: 8.00-13.45 uur, 14.00-17.00 uur en 17.15-20.00 uur.

Adres & plattegrond


Kathedraal van Barcelona
Pla Seu 3
08002 Barcelona
933428262
Metro: L3L4