De Kus

Een kus, het ultieme symbool voor de liefde. De kunstenaar Joan Fontcuberta bracht dit symbool tot leven met het outdoor-kunstwerk El Beso (De Kus) in een verborgen hoekje midden in het centrum van Barcelona. Met duizenden kleine fotootjes die liefde en vrijheid uitdrukken, kwam dit kunstwerk in 2014 tot stand. Het is wat mij betreft een van de meest bijzondere plekjes in Barcelona voor een romantische foto.

Inhoud

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Wat is De Kus?

El Beso (De Kus) is een grote mozaïekmuur op het Plaça d’Isidre Nonell dicht bij de Kathedraal van Barcelona en het Plaça Nova in de Gotische wijk. Het is een streetart kunstwerk met een twist. De muur bestaat uit 4.000 fotootjes die werden aangeleverd door Catalanen en die symbool staan voor liefde en vrijheid. Zo heb je bijvoorbeeld foto’s van verliefde stelletjes, maar ook van vrienden aan zee of mensen die sporten. Al die duizenden fotootjes zijn zorgvuldig gerangschikt en lijken samen van een afstand een intieme kus, waarvan de lippen in close-up te zien zijn. Bijzonder aan dit kunstwerk is dat je alleen op een afstandje de kus ook daadwerkelijk ziet. Tip: pak je camera erbij, want op de foto zie je het nog veel beter. De Kus is is bevestigd op een middeleeuwse muur aan het pleintje Plaça d’Isidre Nonell.

Hoe kom je bij De Kus?

Lopen: het kunstwerk is midden in het centrum te vinden en dus op loopafstand van Plaça Catalunya. Vanaf de kathedraal loop je maar een kleine 2 minuten.

Metro: De makkelijkste manier om bij De Kus te komen als je van wat verder komt, is met de metro. Neem de groene metrolijn L3 naar metrostation Liceu of de gele metrolijn L4 naar Jaume I.

Fietsen: Ook fietsen is een goede optie en zo ben je er in no-time.

Hop-on Hop-off bus: De rode route van de toeristenbus stopt aan de Via Laietana op 3 minuten lopen van De Kus.

Bus: De stadsbussen 47, 120, N8, N28, V15 en V17 stoppen ook aan de Via Laietana.

Adres & Plattegrond

Adres: carrer dels Capellans 16, gotische buurt.

De betekenis achter De Kus

De kunstenaar Joan Fontcuberta deed een oproep in de lokale krant El Periodico voor foto’s van lezers die ‘momenten van vrijheid’ bevatten. Inwoners van Barcelona en omstreken stuurden hun favoriete kiekjes in. Met een totaal van 4.000 bedrukte tegeltjes maakte hij het werk. Het project maakt deel uit van de herdenking van de driehonderdste verjaardag van de gebeurtenissen van 1714 in Barcelona. Toen verloren de Catalanen de Successieoorlog van de Fransen – en daarmee al hun vrijheden.

Met de slogan “El mundo nace en cada beso” (De wereld wordt geboren in elke kus) is De Kus een ode aan de liefde voor elkaar, de vrijheid en de Catalaanse identiteit. Dit kunstwerk wekt een gevoel van eenheid en harmonie op en herinnert ons eraan dat individuele ervaringen en identiteiten kunnen samensmelten tot iets unieks.

Naast de mozaïek hangt een bordje met een quote van Oliver Wendell Holmes die de symboliek van het kunstwerk prachtig verwoordt: “Het geluid van een kus is niet zo oorverdovend als dat van een kanon, maar de echo duurt veel langer.”

Zien en doen bij De Kus

De Kus ligt op minder dan 200 meter van de Kathedraal van Barcelona. Aan de andere kant van de muur is nog een groen pleintje met een speeltuin. De Kus is zo centraal gelegen dat je in de buurt heel wat bezienswaardigheden, restaurants, bars en winkels vindt. Achter de Kathedraal licht het historische plein Plaça del Rei en enkele musea zoals Museu Frederic Marès en het Historisch Museum MUHBA. Op 5 minuten lopen liggen de Rambla en Plaça Catalunya.

Op het pleintje recht voor de Kus zit het restaurant Bun Bó. Ga er even uitrusten op het terras en geniet van het romantische uitzicht. Bun Bó heeft traditioneel Vietnamese gerechten, met veel vegan en glutenvrije opties. Twee andere gezellige terrassen dicht bij De Kus zijn El Cercle en L’Antiquari.

Lees hier meer over de beste restaurants in het historische centrum van Barcelona.

Dé Barcelonatips app: alle tips op de kaart in één handige app. GRATIS!

Ja, wil ik hebben!

Meer informatie

De Kus in foto’s

Meer Lezen?

Ga op pad met de self-guided routes van Barcelonatips

  • Ontdek het beste van de stad op je eigen tempo
  • Fietsen of wandelen
  • Handige route-app die je precies laat zien waar je heen moet
  • In het Nederlands

Meer weten!