Arc de Triomf

Wat vind je terug in dit artikel?

Barcelona’s Arc de Triomf is geïnspireerd op de Parijse versie, maar werd niet gebouwd ter ere van een oorlogsoverwinning. De boog was de toegangspoort tot de Wereldtentoonstelling die in 1888 in de stad gehouden werd. Het bouwwerk is favoriet voor fotomomenten.

De indrukwekkende uit baksteen opgetrokken boog kan gevonden worden in de buurt van het Parc de la Ciutadella aan het begin van de statige Passeig Lluis Companys en aan het begin van de wijk Eixample. Het bouwwerk werd ontworpen door architect José Vilaseca. De decoratie is het werk van Josep Reynés, Josep Llimona, Antoni Vilanova, Torquat Tasso, Manuel Fuxá en Pere Carbonell. De Arc werd in 1990 gerestaureerd, kort voor de Olympische Zomerspelen.

De triomfboog was niet alleen de toegangspoort tot de Wereldtentoonstelling, maar symboliseert volgens historici ook de toegang tot de moderne twintigste eeuw: het monument is te vinden op de grens van de Oude Stad, Ciutat Vella, en de moderne wijk Eixample.

tour barcelonatipsAanrader: onze eigen fiets- en wandeltours
Barcelonatips.nl biedt originele en persoonlijke tours in het Nederlands onder begeleiding van een gids door Barcelona. Onze gidsen zijn locals die de stad op hun duimpje kennen en er vol enthousiasme over kunnen vertellen. Of je nu graag de highlights of juist de onbekende plekken wil zien, onze tours zijn met stip de leukste manier om de stad te leren kennen. We bieden zowel fietstours als wandeltours en alle tours zijn op maat gemaakt.
>> Klik hier voor meer informatie

Bouwstijl van de Arc de Triomf

Arc de Triomf 's avonds verlicht in Barcelona
De Arc Triomf ‘by night’

De Arc de Triomf is 30 meter hoog en werd ontworpen in neo-Moorse stijl, met rood-bruinkleurige bakstenen en rijkelijk versierde koepels bovenop. Josep Reynés ontwierp aan de voorkant de stenen sculptuur ‘Barcelona ontvangt de naties’. Josep Llimona ontwierp aan de achterkant ‘La Recompensa’ (De Beloning). Aan de rechterkant maakte Antoni Vilanova de beelden die Industrie, Landbouw en Handel vertegenwoordigen en links ontwierp Torquat Tasso de allegorieën op de Wetenschap en Kunsten. Manuel Fuxá en Pere Carbonell maakten de vrouwelijke beelden, die roem symboliseren.

Je kunt ook twee engelen ontdekken, eentje met een lauwerkrans en de ander met een trompet. Tot slot vind je op de boog de wapenschilden van de 49 Spaanse provincies. Overigens telt Spanje nu 50 provincies: in 1927 werden de Canarische Eilanden opgedeeld in twee verschillende provincies.

De boog steekt prachtig af tegen de knalblauwe hemel die je in Barcelona gelukkig vaak ziet en dat maakt de Arc de Triomf bijzonder fotogeniek. De triomfboog wordt ook vaak als achtergrond gebruikt bij videoclips en lipdubs.

Hoe kom je bij de Arc de Triomf?

De makkelijkste manier om bij de Arc de Triomf te komen is met de metro. Neem de rode metrolijn te nemen naar metrostation Arc de Triomf.

Vanuit het centrum kun je ook prima naar de Arc de Triomf, die zich op de grens tussen de wijken Eixample en El Born bevindt, komen.

Fietsen is ook een optie, combineer je fietstocht met het Parc de la Ciutadella.

Zien en doen bij de Arc de Triomf in Barcelona

De Arc de Triomf is niet van binnen te bezoeken. De boog geeft toegang tot de Passeig Lluís Companys, een mooie promenade om te wandelen of fietsen. Je loopt via deze weg naar de hoofdingang van het Parc de la Ciutadella. Je kunt een bezoek aan de Arc de Triomf ook goed combineren met een bezoek aan de hippe wijk El Born

Adres & plattegrond

Arc de Triomf
Passeig de Lluís Companys
08003 Barcelona
Metro: L4
shares