Arc de Triomf

De Arc de Triomf behoort tot Barcelona’s meest populaire monumenten. De boog was de toegangspoort tot de Wereldtentoonstelling die in 1888 in de stad gehouden werd. Het bouwwerk is favoriet voor fotomomenten. Je kunt de triomfboog aan de buitenkant bezichtigen.

Arc de TriomfTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis te bezoeken aan de buitenkant
AdresPasseig de Lluís Companys, 08003 Barcelona
Openbaar vervoer / metroMetro: Arc de Triomf (L1)
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud:

Wat is de Arc de Triomf

Barcelona’s Arc de Triomf is net als de Franse Arc du Triomphe een triomfboog. Hij is zelfs geïnspireerd op de Parijse versie, maar werd niet gebouwd ter ere van een oorlogsoverwinning.

De indrukwekkende uit baksteen opgetrokken boog kun je vinden in de buurt van het Parc de la Ciutadella aan het begin van de statige Passeig Lluis Companys en aan het begin van de wijk Eixample. De highlight werd ontworpen door architect José Vilaseca. De decoratie is het werk van Josep Reynés, Josep Llimona, Antoni Vilanova, Torquat Tasso, Manuel Fuxá en Pere Carbonell. De Arc werd in 1990 gerestaureerd, kort voor de Olympische Zomerspelen.

De triomfboog was niet alleen de toegangspoort tot de Wereldtentoonstelling, maar symboliseert volgens historici ook de toegang tot de moderne twintigste eeuw: het monument is te vinden op de grens van de oude Stad, Ciutat Vella, en de moderne wijk Eixample.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Hoe kom je bij de Arc de Triomf?

Metro
De makkelijkste manier om bij de Arc de Triomf te komen is met de metro. Neem de rode metrolijn naar metrostation Arc de Triomf.

Lopen
Vanuit het centrum kun je ook prima lopen naar de Arc de Triomf, die zich op de grens tussen de wijken Eixample en El Born bevindt.

Fietsen
Fietsen is ook een optie, combineer je fietstocht met het Parc de la Ciutadella.

Bus
Bus 54, 7, B20, B25, H16 en V19 stoppen bij de Arc de Triomf.

Zien en doen bij de Arc de Triomf in Barcelona

De Arc de Triomf is niet van binnen te bezoeken. De boog geeft toegang tot de Passeig Lluís Companys, een mooie promenade om te wandelen of fietsen. Dit is ook een bijzondere leuke promenade om met kinderen te lopen, die hier vrij kunnen rondrennen. Vaak staan er levensgrote bellenblazers.

Je loopt via deze weg naar de hoofdingang van het Parc de la Ciutadella. Je kunt een bezoek aan de Arc de Triomf ook goed combineren met een bezoek aan de hippe wijk El Born.

Bouwstijl van de Arc de Triomf

Arc de Triomf 's avonds verlicht in Barcelona
De Arc Triomf ‘by night’

De Arc de Triomf is 30 meter hoog en werd ontworpen in neo-Moorse stijl, met rood-bruinkleurige bakstenen en rijkelijk versierde koepels bovenop. Josep Reynés ontwierp aan de voorkant de stenen sculptuur ‘Barcelona ontvangt de naties’. Josep Llimona ontwierp aan de achterkant ‘La Recompensa’ (De Beloning). Aan de rechterkant maakte Antoni Vilanova de beelden die Industrie, Landbouw en Handel vertegenwoordigen en links ontwierp Torquat Tasso de allegorieën op de Wetenschap en Kunsten. Manuel Fuxá en Pere Carbonell maakten de vrouwelijke beelden, die roem symboliseren.

Je kunt ook twee engelen ontdekken, eentje met een lauwerkrans en de ander met een trompet. Tot slot vind je op de boog de wapenschilden van de 49 Spaanse provincies. Overigens telt Spanje nu 50 provincies: in 1927 werden de Canarische Eilanden opgedeeld in twee verschillende provincies.

De rood-bruinkleurige boog steekt prachtig af tegen de knalblauwe hemel die je in Barcelona gelukkig vaak ziet en dat maakt de Arc de Triomf bijzonder fotogeniek. De triomfboog wordt ook vaak als achtergrond gebruikt bij videoclips en lipdubs.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis