El Call: de oude Joodse wijk

Achter het Plaça de Sant Jaume vind je een wirwar van straatjes die deel uitmaken van El Call. Hier leefde ooit de Joodse gemeenschap van Barcelona. De sfeer van vroeger is er nog goed voelbaar in de oude, middeleeuwse straten. De oudste steen in deze wijk dateert uit 1200 en daarmee is El Call een van de oudste delen van de stad.

Fietstour historisch centrum

Leer de historische stad kennen met mijn self-guided fietsroute

Meer weten!

El Call: de oude Joodse wijkTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis te bezoeken
AdresEl Call
Openbaar vervoer / metroMetro: L1, L3 en L4
Bus: 47, 59, 62, 67, B20, B24, H15 en L95
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud

Geschiedenis van El Call

De joden leefden hier in vrede tot ze ervan werden beschuldigd de waterbronnen van de stad te hebben vergiftigd waardoor (riep men), de zo gevreesde zwarte pest uitbrak. In de nacht van 5 op 6 augustus 1391 trok een woedende meute moordend en plunderend door El Call, tweehonderd Joden werden op brute wijze vermoord en de rest werd verdreven.

De laatste Joden vertrokken uit Barcelona in 1492, nadat het Spaanse katholieke koningspaar het Verdrijvingsedict had ondertekend. Hierdoor werden de Joden gedwongen zich te bekeren tot het christendom of zonder hun goud- en zilverstukken te vertrekken uit Spanje.

De oudste synagoge van Spanje


De oudste synagoge van Spanje.

Er zijn nu nog slechts enkele overblijfselen van deze gemeenschap te vinden. Hiervan is de Antiga Sinagoga Major (c/Marlet 5), daterend uit de elfde eeuw en daarmee de oudste synagoge van Spanje, het belangrijkst.

Je kunt de synagoge voor een paar euro bezoeken. Het is niet groot binnen, maar de gids geeft op bepaalde tijden een interessante uitleg (in het Engels) en dat is zeker de moeite waard, je komt er veel te weten over de geschiedenis van de Joodse wijk. Verder is er een museumwinkel waar je allerlei aandenken kunt kopen.

Wat is er te doen in El Call

Dwalen door de romantische straten! In het informatiecentrum MUHBA El Call aan het Placeta de Manuel Ribé kun je een routebeschrijving door El Call krijgen. Je kunt ook op eigen houtje rondwandelen, het is er goed vertoeven in de schaduwrijke straatjes waar steeds meer bijzondere winkels en barretjes komen. Kijk vooral in en rondom de straten Honorat, Sever en Banys Nous.

Shoppen in El Call: bijzondere winkels


Smullen voor de Vintage-lovers!

Hieronder een lijstje van winkels in El Call die absoluut de moeite waard zijn om even naar binnen te lopen:

 • Call Barcelona: De Joodse winkel, je krijgt er wijn, boeken en allerlei voorwerpen uit het Joodse geloof. (c/de Sant Honorat 9).
 • Mementos: misschien wel een van de leukste retro-winkels in Barcelona, meubels, lampen en andere accessoires, voor de liefhebber! Pal ernaast is trouwens een sieradenwinkel die hele mooie dingen verkoopt (c/de Sant Honorat 11).
 • In de straat C/Sever (daar kom je vanzelf op uit als je Honorat verder loopt) vind je een aantal bijzondere winkels waar ze parfum, antiek en andere spullen verkopen
 • The Perfumery: hier verkopen ze het parfum wat Napoleon gebruikte (zeggen ze!). Als je de straat iets verder naar beneden loopt vind je aan je linkerhand nog twee prachtige winkels met antieke voorwerpen en vintage (c/Baixada de Santa Eulàlia 3).
 • L’Arca. Hier waan je je in een vroegere wereld, met prachtige bruidsjurken, kanten accessoires en sieraden. Kijk hier gerust rond, het personeel is supervriendelijk. Filmmakers komen hier graag ter inspiratie of om jurken te huren (zoals bijvoorbeeld de zwarte glitterjurk die Kate Winslet droeg toen ze de trap afdwaalde in de film Titanic, waarop Jack op slag verliefd op haar werd) (c/dels Banys Nous 20).
 • In de straat Banys Nous kun je heerlijk shoppen, van kleding en accessoires tot chocolade, antiek en prullaria

Ken je de legende van Santa Eulàlia al? In het artikel over de gotische kathedraal van Barcelona lees je alles over dit bijzondere meisje en haar trieste lot.

Fietstours op maat langs Barcelona’s highlights en verborgen plekken. Vanaf €31,50

Meer weten!

Bars en restaurants in El Call


Placeta de Manuel Ribé: Een rustig plein met een paar terrasjes.

 • Het terras van Hotel Neri, rustig zitten aan het romantische plein Sant Felip Neri.
 • Aan Carrer de Sant Domènec del Call vind je drie barretjes naast elkaar die met elkaar een heerlijk rustig terras (lees: weinig toeristen) delen op het plein ervoor (Placeta de Manuel Ribé): 1) La Alcoba Azúl: voor een biertje of iets anders verfrissends (je krijgt er een hapje bij!). 2) Caj Chai: voor de theeliefhebber. 3) Zona d’Ombra: voor de wijnliefhebber (eigenaar Edwin spreekt een beetje Nederlands!) en bestel er vooral de kroketjes bij die je met een lepeltje opeet. Verderop in de straat, op nr.4 vind je nog 4) Salterio, het is alsof je een soort grot binnengaat (heerlijk koel!), je kunt er een heerlijk kopje thee drinken (of iets anders), superlekker eten en er is regelmatig live muziek.
 • Satan’s Coffee: voor de koffiefanaat (c/de l’Arc de Sant Ramon del Call 11).
 • Xurrería Banys Nous: churros (zoete deegwaren, lijkt een beetje op de oliebol) to go! Op woensdag gesloten.
 • Caelum: op het hoekje van Banys Nous en c/de la Palla, hier eet je verrukkelijke gebakjes en koekjes. Let op, de koffie is prijzig in vergelijking met andere koffiebars! Om het hoekje van Caelum kun je een eendje kopen bij de Duck Store, voor als je nog even snel een souveniertje moet scoren! (c/de la Palla 11)


Carola’s favoriete taartje bij Caelum is die met frambozen, hmmm!

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis