Plaça Reial

Plaça Reial is een van de mooiste pleinen in de stad. Ooit stond op deze plek een kapucijnenklooster, maar tegenwoordig zijn onder de arcadebogen vooral restaurants, cafés en clubs gevestigd.

Plaça ReialTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresPlaça Reial
Openbaar vervoer / metroMetro: Liceu (L3)
OpeningstijdenN.v.t.

Inhoud


 

Heel veel Spaanser dan op het ‘Koninklijk Plein’ – als eerbetoon aan de Reyes Católicos (koning Ferdinand van Aragon en koningin Isabella van Castilië) – wordt het niet. De palmbomen zorgen voor een beetje afkoeling op zomerse dagen en met een beetje geluk zit er een gitarist fijne melodietjes te tokkelen. Gemotoriseerd verkeer is op het plein niet toegestaan.

Door de locatie – aan de megadrukke Rambla in het hart van de gotische wijk – is het bijna onmogelijk om dit plein tijdens je stedentrip naar Barcelona te missen. ’s Avonds gaat het op Plaça Reial geleidelijk over van borrel naar diner naar dansen tot in de vroege uurtjes. En ’s morgens kun je gewoon weer terecht voor je café con leche op het terras!

Plaça Reial in foto’s

Geschiedenis en architectuur Plaça Reial

Het plein werd aangelegd vanaf 1848 op de plek die eerder gebruikt werd als kapucijnenklooster van Santa Madrona. In eerste instantie was bedacht om in het midden van het plein een monument neer te zetten voor koning Ferdinand II van Aragon (1452-1516) ook wel Ferdinand de Katholieke genoemd. Toen koningin Isabel in 1856 naar het plein zou komen kijken en het bronzen standbeeld van Ferdinand nog altijd niet klaar was, werd besloten om een gipsen variant neer te zetten. Burgers vonden er blijkbaar niet veel aan, want niet veel later werd het standbeeld kapotgemaakt en alleen het voetstuk bleef staan, totdat ook dat in 1868 werd weggehaald.

Het plein is een ontwerp van de Catalaanse architect Francesc Daniel Molina. Plaça Reial is zijn bekendste werk, maar hij ontwierp ook het Plaça del Duc de Medinaceli, eveneens gelegen in de gotische wijk. Molina studeerde aan de Escuela de la Lonja, waar ook Pablo Picasso les kreeg.

Het kapucijnenklooster, dat er sinds 1718 stond, werd in 1835 gesloopt. In 1848 begon Molina met de bouw. Het Plaça Reial is een van de weinige ‘gesloten pleinen’ in Barcelona en wordt – op een paar uitgangen naar steegjes na – omringd door gebouwen waar voornamelijk horeca en appartementen in zijn gevestigd.

Fontein

In 1876 ontstond het plan om een monument op het plein te plaatsen, namelijk een grote fontein naar Frans model. De Font de les Tres Gràcies werd in 1892 tijdelijk verplaatst naar de Rambla de Poblenou, maar staat sinds 1926 weer op z’n oorspronkelijke plek.

De lantaarns van Gaudí

De gemeente Barcelona gaf de jonge Antoni Gaudí opdracht om gaslantaarns te ontwerpen voor de hele stad. Het was zijn eerste opdracht voor de gemeente. Dit ambitieuze plan werd echter nooit volledig uitgevoerd: het bleef bij twee lantaarns op Plaça Reial en drie op Pla de Palau. De voeten van de lantaarns zijn van donker marmer en het centrale deel van de paal wordt bekroond met twee opgerolde slangen en een helm met vleugels, symbolen van Mercurius, de Romeinse god van Handel, Reizigers en Winst. In de paal is ook het wapen van Barcelona verwerkt.

Tussen 1982 en 1984 werd het plein gerenoveerd door de architecten Frederic de Correa en Alfons Milà.

Eten, drinken, dansen en slapen

Zoals eerder gezegd, is Plaça Reial een perfecte plek om uit te gaan. Of nu trek hebt in een lekkere borrel met een tapa’tje of een stevige maaltijd, of als je de bloemetjes eens flink wilt buitenzetten. Ik ga het liefst naar Glaciar (op nummer 3), een van de oudste bars aan het plein. Hier zit je goed voor een lekker biertje en meestal zijn er op donderdagavond live optredens.

Wie van R&B, Hiphop en Jazz houdt, zit goed bij Jamboree (nummer 17). Deze club heeft twee zalen waar elke avond van de week goed gedanst wordt. Entree kost 15 euro (een drankje inbegrepen).
Een van de mooiste tenten op Plaça Reial is Ocaña (nummer 13-15). Hier kun je goed eten, op het terras zitten, maar ook een super lekkere cocktail drinken in cocktailbar Apotheke. Op donderdag- vrijdag- en zaterdagavond gaan de deuren van de kelder open en kun je tot ’s morgens vroeg clubben.
Hoe lekker zou het zijn om na al dat gefeest zo je lekker luxe bedje in te rollen? Als je portemonnee het toelaat is boetiekhotel DO (nummer 1) een absolute aanrader.

Persoonlijke tip

Een speciale tip voor verzamelaars. Op Plaça Reial wordt al sinds begin vorige eeuw een munten- en postzegelmarkt gehouden. Zondag tussen 9.00 en 14.30 kun je snuffelen bij tientallen kraampjes. Hier en daar wordt er ook wat tweedehands kleding en huishoudelijk spul aangeboden.

placa reial markt

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info!

 

 

Adres & plattegrond

Plaça Reial
Plaça Reial
08002 Barcelona
Metro: L3