Picasso Museum

Schilder Pablo Picasso woonde en studeerde in Barcelona. In de jaren zestig van de twintigste eeuw ging midden in het historische centrum een museum open met werken van de grote meester. Tegenwoordig is een Picasso Museum een van de populairste musea in de stad. In dit artikel vind je alle ins & outs over deze highlight.


Tickets & Tours

Alle informatie over het Picassomuseum in Barcelona!

Wat vind je terug in dit artikel?

Skip the line! Picasso Museum Tickets

Tickets voor het Picasso Museum kun je het best van tevoren kopen, want doorgaans staat er een enorm lange rij voor de kassa. Je kaartjes kun je makkelijk bestellen via onze samenwerkingspartner Ticketbar. De kosten bedragen €12 per volwassene. Tot 18 jaar is de toegang gratis en 65-plussers betalen €7.

Picasso Museum in foto’s

Picassomuseum in het kort (en waarom je het moet bezoeken)

De in Málaga geboren kunstenaar Pablo Picasso had een bijzondere band met Barcelona. Hij studeerde er aan de kunstacademie, hield er zijn allereerste individuele exposities en kreeg er jaren later een eigen Picasso Museum. Naast schilder was hij beeldhouwer, grafisch kunstenaar, illustrator en keramist.

Het Museu Picasso is een van de meestbezochte attracties van de stad en populair bij kunst- en cultuurliefhebbers uit de hele wereld. Het drie verdiepingen tellende museum bestaat uit vijf middeleeuwse paleizen in de wijk El Born en heeft maar liefst 35 zalen. De collectie bestaat uit werken uit de periode 1890-1957.

Het Museu Picasso is centraal gelegen in de oude wijk El Borne, op 5 minuten lopen van metrohalte Jaume 1 (gele lijn) en omringd door gezellige winkels, de basiliek Santa María del Mar en vele tapasbars.

Er zijn in totaal drie Picasso musea in de wereld. De twee andere vind je in Parijs en Málaga. De collectie in Barcelona is de grootste van allemaal.

Picasso Museum Barcelona patio
Binnen in het museum is foto’s maken niet toegestaan, maar wel op de prachtig oude binnenplaats waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan en je even kunt bijkomen van alle indrukken.

Bezoek het Picasso Museum in Barcelona

Het museum ontvangt meer dan een miljoen bezoekers per jaar en dat is te merken aan de lange rijen. Het is dus aan te raden om je tickets vooraf te kopen of een rondleiding te boeken waarbij de tickets zijn inbegrepen. Je kunt op vertoon van je toegangsbewijs je jas en spullen gratis in de garderobe kwijt (je betaalt een euro borg), er zijn kluisjes beschikbaar (een koffer past er niet in!).

Museumshop Picasso Museum
In de museumshop kun je tal van boeken en tijdschriften kopen met afbeeldingen van de werken van Picasso. Ansichtkaarten, posters en allerlei souvenirs zijn er ook te koop. Leuk als aandenken of als cadeautje voor de thuisblijver(s).

Het museum is groot genoeg om er uren te kunnen ronddwalen. Reken erop dat je al gauw zo’n twee uur kwijt bent om het Picassomuseum te bezoeken. Naast de permanente collectie worden er ook tijdelijke exposities gehouden.

Een bezoek aan het Picassomuseum laat zich goed combineren met een dag(deel) in de wijk El Born. Hier kun je heerlijk slenteren, goed eten, mooie winkels bezoeken en een kijkje nemen in de kerk de Santa María del Mar en in de oude markthal waar tegenwoordig het museum El Born CCM is gevestigd.

Gratis het Picasso Museum bezoeken

Het is mogelijk om gratis het Picasso Museum te bezoeken en wel op de volgende momenten/manieren.

 • Iedere eerste zondag van de maand en op bepaalde feestdagen (Sant Eulàlia 12 februari, museumnacht rond 18 mei en La Mercè op 24 september) is het museum gratis toegankelijk. Houd er wel rekening mee dat het dan dus extra druk is. Voor omwonenden van het museum is het dan haast onmogelijk om even snel een boodschap te doen, aangezien de smalle straat van het museum meestal bomvol staat met wachtende mensen.
 • Op donderdagavond van 18.00 tot 21.30 uur is het Picassomuseum ook gratis te bezoeken.
 • Wie een Articket aanschaft, kan hiermee gratis naar binnen.

Wanneer is de beste tijd voor een bezoek aan het Picasso Museum?

Op momenten dat de toegang gratis is, is het extra druk en struikel je over de mensen. Op andere momenten staat er misschien wel een lange rij, maar valt het binnenin meestal nog mee qua drukte, mede omdat het een vrij groot museum is. ’s Morgens vroeg en helemaal aan het einde van de dag is het vaak was rustiger.

Tickets, tours en rondleidingen

Ben je met een groep in Barcelona en wil je het Picasso Museum bezoeken? Neem dan contact met ons op via info@barcelonatips.nl. Wij kunnen vaak kortingen regelen voor groepen van 10 tot 35 personen.

Op eigen gelegenheid het Picassomuseum bezoeken

Omdat de rijen meestal erg lang zijn, raden wij je aan je tickets voor het Museu Picasso vooraf online te kopen. Je kunt ter plekke een audiogids huren.

Er zijn verschillende mogelijkheden:

1. Basis entree ticket
Je kunt vooraf online een skip de line entreebewijs kopen. De kosten bedragen €11 per volwassene. Tot 18 jaar is de toegang gratis en 65-plussers betalen €7.

Je online kaartjes kun je makkelijk bestellen via onze samenwerkingspartner Ticketbar.

2. Entreebewijs + audiogids
Koop van tevoren online je entreekaartje en koop er ter plekke een audiogids bij. De prijs voor de audiogidsen bedraagt €5, ze zijn er in tien verschillende talen, waaronder Frans, Spaans en Engels. Helaas zijn ze niet beschikbaar in het Nederlands. Bij grote drukte zijn de audiogidsen soms allemaal verhuurd en moet je dus even wachten tot er een vrij komt.

3. Entree Picasso Museum + Hop-on hop-off bus
Ticketbar biedt ook de combinatie van het Picasso Museum met de Hop on Hop off Bus. Als je boekt bij deze aanbieder, hoef je ook niet in de lange rij te staan.

4. Articket: entree voor de zes grote kunstmusea in Barcelona
Ben je van plan meerdere kunstmusea in Barcelona te bezoeken? Dan raden we de museumpas Articket aan. Voor €30 heb je niet alleen toegang tot het Picasso Museum, maar ook tot het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), de Fundació Antoni Tàpies, de Fundació Joan Miró, het Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en het Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

Rondleiding door het Museu Picasso

Je kunt op zondagochtend om 11.00 uur een rondleiding doen door de permanente collectie, onder begeleiding van een Engelstalige gids. Hiervoor moet je wel van tevoren reserveren. Op zaterdagmiddag 15.30 zijn er rondleidingen in het Engels bij de tijdelijke exposities.

Het werkt zo:

1. Reserveer de rondleiding per e-mail voor maximaal zes personen: museupicasso_reserves@bcn.cat (let op: in augustus zijn er geen rondleidingen in het Picasso Museum).
2. Zorg dat je minstens tien minuten van tevoren aanwezig bent anders geven ze je plaats aan mensen die op de wachtlijst staan.
3. Het meeting point is voor de ingang op nr.23 “Room Zero” (het Palau Finestres).

Bezoek het museum tijdens een Picasso Tour

Vind je het leuk om een bezoek aan het museum te combineren met een Picasso-tour door de stad (met o.a. stops bij zijn favoriete café en de school waar hij studeerde)? Dan raden we deze tour van Barcelona Turisme aan.

Praktische info

Prijzen:

 • Entree voor volwassenen €12 (kinderen tot 18 jaar mogen gratis naar binnen mits ze begeleid worden door een volwassene). Tickets kopen
 • Studenten en 65+ €7. Tickets kopen
 • Een los kaartje kopen voor de tijdelijke exposities kan ook, hier betaal je rond de €4,50 voor.
 • Met het ArTicket heb je gratis toegang

Openingstijden:

Dinsdag-zondag van 9.00 tot 20:30 uur (op donderdag van 9.00 tot 21.30 uur). Gesloten op maandagen (ook als dat een feestdag is) en verder op 1 januari, 1 mei, 24 juni, 25 en 26 december. Op 24 en 31 december sluit het museum om 14.00 uur.

Tijdslot

Als je online tickets koopt, kun je kiezen uit vaste bezoektijden. Dat betekent dat je al van tevoren (bij het reserveren van je kaartjes) moet bepalen hoe laat je naar binnen wil. Zorg dat je vervolgens ook op tijd bij de ingang bent. Je tickets kun je printen of bewaren op de smartphone.

Hoe kom je bij het Picasso Museum?

Scroll voor het adres en de precieze ligging van het Picasso Museum verder door naar beneden.

Metro: Het is aan te raden om de metro te gebruiken. Het dichtstbijzijnde metrostation is Jaume I (gele lijn, L4). Hiervandaan is het nog zo’n vijf minuten lopen naar het museum. Je kunt eventueel ook met de rode lijn naar metrohalte Arc de Triomf. Dan loop je er zo’n tien tot vijftien minuten over.

Parkeren: Voor wie met de auto komt, bij het museum zit geen parkeergarage! De dichtstbijzijnde parkings zijn: Carrer Princesa, Passeig del Born / Plaça Comercial, Plaça de la Catedral, Avinguda Cambó en Via Laietana.

Lopen: Als je in het centrum van Barcelona verblijft (rond de Ramblas, gotische wijk, La Barceloneta, El Born), kun je prima lopen naar het Museu Picasso. Veel langer dan zo’n 20 minuten zul je niet onderweg zijn.

Fietsen: Ook op de fiets is het Picasso Museum makkelijk te bereiken, vanuit de centrumwijken binnen vijf tot tien minuten, maar ook vanuit Eixample is het te fietsen (bergafwaarts). Je kunt je fiets niet makkelijk achterlaten in de straat waar het museum is gevestigd, maar in de buurt bevinden zich verschillende stallingen.

Hop-on Hop-off bus: De toeristenbus stopt niet voor de deur bij het Picassomuseum. De dichtstbijzijnde stops zijn op het Pla de Palau of langs de Via Layetana. Daarvandaan is het nog geen tien minuten lopen.

Wat te zien en doen tijdens je bezoek aan het Picasso Museum?

De museumcollectie

Picasso Museum ansichtkaart Las Meninas
Ansichtkaart van Las Meninas, geschilderd door Picasso in Cannes (1957)

De permanente collectie is onderverdeeld in zestien zalen. Iedere zaal toont werken uit een bepaalde periode uit Picasso’s leven en daarnaast worden er regelmatig tijdelijke exposities gehouden. Met meer dan 4250 werken heeft het Picasso Museum in Barcelona de meest uitgebreide collectie van alle Picasso musea. Vooral zijn beginperiode (1891-1905) is goed vertegenwoordigd. Hier zijn veel minder bekende werken bij. Uitblinker in de collectie is Picasso’s interpretatie van Velazquez’ Las Meninas, een serie van in totaal 58 werken.

Highlights in het Picassomuseum

Deze 5 highlights in het museum mag je niet missen:

 • Wetenschap en liefdadigheid (1897), te vinden in zaal 3
 • Las Meninas series (1957), te vinden in de zalen 12, 13 en 14
 • The madman (L’idiot, 1904), te vinden in zaal 8
 • The wait (Margot, 1901), te vinden in zaal 7
 • Still life (1901), te vinden in zaal 7

Het gebouw zelf

Picasso Museum binnenplaats, middeleeuws paleis
Het gebouw waar het Picasso Museum in is gevestigd is al de moeite waard om te bekijken.

Vandaag de dag bestaat het Picasso Museum uit vijf koopmanshuizen, of eigenlijk paleizen, uit de vijftiende eeuw: het Palau Aguilar, Palau Baró de Castellet, Palau Meca, Casa Mauri en Palau Finestres.  Alleen de middeleeuwse entree en de mooie patio’s zijn prachtig.

De laatste omvangrijke uitbreiding was in het jaar 1999, toen het Casa Mauri op nummer 21 en het Palacio Finestres op nummer 23 erbij kwamen. In deze laatste twee ruimten worden de tijdelijke exposities gehouden.

Fietstour of wandeltour met een Nederlandstalige gids!

Eén van de leukste en meest originele manieren om het centrum van Barcelona te ontdekken is door een tour te maken met een Nederlandse local. Barcelonatips.nl biedt in samenwerking met El Ciclo (onze eigen Annebeth is mede-eigenaar van deze authentieke shop) privé tours, waarbij je samen met je eigen gids op pad gaat.

Je kunt gaan fietsen (ongeveer 3 uur) of wandelen (ongeveer 2 uur). Alle gidsen zijn locals die al langere tijd in Barcelona wonen en goed geïntegreerd zijn. Met hun tips en kennis haal je het allerbeste uit je stedentrip. Zeker doen dus!

Wie was Picasso?

Pablo Picasso wordt beschouwd als de meest invloedrijke kunstenaar van de twintigste eeuw en trouwens ook die met de langste naam, hij heette officieel namelijk: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso.

In 1895 verhuisde de familie Ruíz-Picasso naar Barcelona en vestigde zich aanvankelijk in waar nu het restaurant 7 Portes zit, aan de rand van visserswijk La Barceloneta. Zijn vader, die aan de kunstacademie La Llotja lesgaf, maar altijd de droom had om zelf als kunstenaar te leven, herkende het grote talent van zijn zoon al vroeg. Pablo werd als veertienjarige aangenomen aan de academie, maar zou zijn studie nooit voltooien.

Pablo Picasso Les Demoiselles d'Avignó

Een jaar later verhuist het gezin naar de carrer de La Mercè in de gotische wijk. In zijstraatje daarvan, carrer de la Plata, vind je een muurtekening met een replica van het beroemde schilderij van Picasso Les Demoiselles d’Avignon (zie foto links). Op deze plek had de kunstenaar zijn eerste atelier, samen met Manuel Pallarés. Dit schilderij luidde een nieuwe schilderstijl in: het kubisme.

In het atelier schilderde hij onder andere Ciencia y Caridad, te zien in het Picasso Museum. Hij maakte dit werk na de dood van zijn zusje Conchita dat vlak voor de verhuizing naar Barcelona stierf aan de ziekte kroep, toen ze zeven was. Haar dood maakte een diepe indruk op Picasso en het zou een levenslang trauma blijven.

Op het schilderij is Conchita zelf trouwens niet te zien en hij zou haar ook nooit schilderen op een tekening na, die hij met potlood van haar maakte, vlak voordat ze stierf. Deze tekening hangt in het museum.

In 1904 vertrok Picasso naar Parijs. Maar hij zou nog regelmatig naar Barcelona komen, de stad waar hij erg van hield.

Picasso en zijn turbulente liefdesleven

Picasso stond bekend om zijn vele, gepassioneerde liefdesaffaires. Hij had in z’n leven verschillende relaties met vooral jonge, mooie vrouwen die vaak als model voor hem werkten. Steeds als er een nieuwe muse verscheen, zag je dit terug in zijn werken, het was als het ware zijn creatieve brandstof.

Er is over hem gezegd dat hij ervan genoot als vrouwen om hem vochten en dat hij zich nooit schuldig voelde als hij de een met de ander bedroog. Zijn allergrootste liefde schijnt trouwens zijn teckel Lump te zijn, die als enige toegang had tot zijn atelier (normaal verboden toegang, zelfs voor z’n kinderen).

Picasso’s verschillende stijlen

Picasso Museum
Boeken over Picasso in verschillende talen.

Blauw (1901-1904)

Deze periode begon in de tijd na de zelfmoord van zijn beste vriend, dichter en schilder Carlos Casagemas. Het was een zware tijd voor Picasso, getekend door armoede en misère. Werken uit deze tijd zijn gemaakt met blauw, paars, groen en zwart. De figuren zijn hoekig en somber, kwetsbaar ook.

Het zijn vandaag de dag Picasso’s meest kostbare schilderijen maar in de tijd dat hij ze maakte kon hij ze aan de straatstenen niet kwijt. In het Picasso Museum in Barcelona kun je de permanente expositie bekijken van de blauwe periode.

Roze (1904-1906)

Het begint beter te gaan met de kunstenaar, hij wordt bekender en hij ontmoet Fernande Olivier, een beeldschoon schildersmodel. Deze hevige liefde heeft een grote invloed op zijn werken en hij begint te schilderen met pastelkleuren zoals lichtblauw maar vooral roze. Figuren die veel voorkomen op deze werken zijn circusartiesten, hij ging met Fernande vaak naar het circus.

Kubisme (1906-1917)

In Parijs bezoekt Picasso naar het Etnologisch museum en raakt diep onder de indruk van primitieve Afrikaanse maskers en totemfiguren. Hij begint ermee te experimenteren in zijn eigen kunst en dit leidt tot een van zijn beroemdste werken Les Demoiselles d’Avinyó, hij maakte het in de herfst van 1906. Centraal thema was de prostitutie (in de Carrer d’Avinyó vlakbij zijn eerste atelier, krioelde het van de bordelen).

Pablo Picasso Les Demoiselles d'Avinyó

Het schilderij loopt vooruit op het kubisme, een vernieuwende stijl die hij samen met kunstenaar Georges Braque zou ontwikkelen. Kenmerkend voor het kubisme is bijvoorbeeld de versnippering van het beeld en samenkomen van verschillende gezichtspunten.

Het had ook een strakker en strenger karakter met dikke lagen verf over elkaar heen. Kubistische werken doen vaak een beetje denken aan een collage, een techniek die Picasso veel gebruikte.

Klassiek (1917-1936)

De Eerste Wereldoorlog brak uit, Picasso’s geliefde Eva Gouel sterft aan keelkanker en hij kwam in een diepe depressie terecht. Veel van zijn vrienden, zo ook Georges Braque, moesten in militaire dienst en hij voelde zich eenzaam en aan z’n lot overgelaten zonder hen.

In 1917 ging hij in Parijs theaterkostuums en decors ontwerpen voor een Russisch balletgezelschap. Hij begon zich te verdiepen in de klassieke kunst en schilderde veel werken in renaissance en neoclassicistische stijl. Hij trouwde met Olga Khokhlova, een Russische balletdanseres die hem bij de Parijse high society introduceerde. Ze kregen samen een zoon, Paul (Picasso had toen trouwens al een dochter bij een vorige minnares).

Na tien jaar huwelijk gingen ze uit elkaar, maar Picasso wilde nooit officieel van haar scheiden omdat Olga dan volgens de Franse wet recht op de helft van zijn bezittingen zou hebben. Ze stierf in 1955 aan kanker.

Surrealisme (1925-1930)

Deze stijl werd net zo belangrijk als het kubisme. Picasso schilderde in deze periode veel surrealistische doeken en ijzerdraadconstructies. In 1927 ontmoette hij de zeventienjarige Marie-Thérèse Walter met wie hij een affaire begon en die al snel in verwachting raakte van dochter Maya. Olga kwam erachter, verliet Picasso en ging met hun zoon Paul in Zuid-Frankrijk wonen.

Dora MaarOngeveer een jaar later, vlak voordat de Spaanse burgeroorlog uitbrak, leerde hij Dora Maar kennen en besloot hij dat Dora en Marie-Thérèse maar om hem moesten vechten. Dora was toen al bekend als fotografe, maar was ook schilderes en stond vaak model voor Picasso. Hij was gefascineerd door haar ‘trieste schoonheid’.

Toen Picasso weer verliefd werd op een andere vrouw en de relatie met Dora afbrak, werd Dora letterlijk gek van verdriet en werd zelfs opgenomen in een psychiatrische inrichting. Ze zou tot haar dood in 1997, toen ze negenentachtig was, geen liefdesrelatie meer hebben en zich verliezen in het katholieke geloof. Na Picasso alleen nog God.

Abstract (vanaf de jaren veertig)

Deze periode is de meest bekende periode van Picasso en werd de ‘Picasso-stijl’ genoemd. Hij ging steeds abstracter werken en maakte vele portretten van Dora Maar in deze tijd.

In 1943 werd hij smoorverliefd op Françoise Gilot met wie hij twee kinderen kreeg: Claude en Paloma. Toen Gilot al jaren weg was bij Picasso, streden hun kinderen om de achternaam van hun vader te krijgen, dat was vooral handig voor Paloma die uiteindelijk een beroemde modeontwerpster werd.

Laatste periode

In de jaren vijftig ontmoette hij Jacqueline Roque met wie hij in 1961 trouwde. Hij maakte honderden portretten van haar en bleef haar tot z’n dood schilderen, in steeds abstractere stijl. Deze werken worden allemaal gekenmerkt door een katachtig gezicht en een overdreven nek. Haar donkere ogen en hoge jukbeenderen symbool voor Picasso’s stijl.

In de laatste jaren van z’n leven trok hij zich terug uit het publieke leven maar hij bleef tot z’n dood in april 1973 schilderen, hij overleed aan de gevolgen van een longontsteking. Na z’n dood kwam Roque in een ingewikkelde, juridische strijd met Picasso’s kinderen terecht, vanwege de nalatenschap van het oeuvre van de wereldberoemde Picasso . Ze pleegde in 1986 zelfmoord.

Geschiedenis van het Picasso Museum in Barcelona


Voorkant van het Picasso Museum in Carrer de Montcada

Toen het museum werd geopend op 9 maart 1963, zat Spanje nog middenin de dictatuur van Franco. Pablo Picasso had gezworen dat hij zolang Franco heerste, hij geen voet op Spaanse bodem zou zetten en was dan ook niet aanwezig bij de opening van zijn museum, waar hij overigens wel nauw bij betrokken was.

De naam van het museum dat werd gevestigd in een voormalig paleis genaamd Palacio Aguillar was tijdens de Franco-periode Colección Sabartés, vernoemd naar zijn goede vriend Jaume Sabartés die zijn persoonlijke collectie doneerde aan het museum aan de Carrer de Montcada. De overige werken van Picasso kwamen uit andere kunstmusea van de stad, onder andere het beroemde schilderij El Arlequín en veel tekeningen, etsen, lithografie en affiches.

In 1970 doneert Picasso de gehele collectie die in het bezit was van zijn familie met niet minder dan 921 werken waaronder veel olieverfschilderijen en vele tekeningen die hij als kind en jongeman maakte. Begin jaren tachtig doneert Picasso’s weduwe Jacqueline Roque een aantal voorname werken van Picasso, onder andere keramiekbeelden en het schilderij La mujer de la cofia.

Picasso MuseumVandaag de dag bestaat het Picasso Museum uit vijf koopmanshuizen uit de vijftiende eeuw. De laatste omvangrijke uitbreiding was in het jaar 1999, toen het Casa Mauri op nummer 21 en het Palacio Finestres op nummer 23 erbij kwamen. In deze laatste twee ruimten worden de tijdelijke exposities gehouden.

Persoonlijke tip

Els Quatre Gats

Ga na afloop van je bezoek wat drinken of eten in restaurant Els 4 Gats in de gotische wijk (tien minuten lopen). Hier kwam de jonge Picasso zelf ook graag een borrel drinken. Ook Antoni Gaudí en schrijver Hemmingway waren hier regelmatig te vinden. Binnen hangt het vol met afbeeldingen van Picasso zelf en zijn tijdgenoten. De menukaart (zie foto) is ontworpen door Picasso en wordt al zo’n 100 jaar gebruikt. Woody Allen nam hier in 2007 een aantal scenes op voor zijn film Vicky Cristina Barcelona. Adres: Carrer Montsó 3.

 

Adres & plattegrond

Picasso Museum
Carrer de Montcada 15-23
08003 Barcelona
932563000
Metro: L1L4
shares