CCCB (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)

Het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) is het centrum voor hedendaagse cultuur in Barcelona. Hier maken bezoekers kennis met de stedelijke cultuur in de Catalaanse hoofdstad. Het bevindt zich naast het MACBA, museum voor hedendaagse kunst.

In het CCCB worden exposities georganiseerd gerelateerd aan architectuur, politiek, stedenbouw, maar ook kunst en cultuur. Daarnaast worden er concerten, vlooienmarkten, lezingen en debatten georganiseerd en kun je in de zomer gratis films kijken in de open lucht.

(CCCB) Centre de Cultura Contemporània de BarcelonaTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsTickets voor 1 expositie €6 (tickets te koop aan de kassa)
Tickets voor 2 exposities €8 (tickets te koop aan de kassa)

Gratis toegang op zondagen van 15.00 - 20.00 uur

AdresCarrer de Montalegre 5 (El Raval)
Openbaar vervoer / metroMetro, FGC y Rodalies (Universitat o Plaça Catalunya)
L1, L2, L3, L6, L7, R1, R3, R4, R12, RG1, S1, S2, S5, S6, S7

OpeningstijdenDinsdag tot en met zondag van 11.00 - 20.00 uur
Gesloten op maandagen

Wat vind je terug in dit artikel?

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Tickets voor CCCB

Tickets voor het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona zijn te koop aan de kassa. Tickets voor 1 expositie kosten €6 en tickets voor 2 exposities kosten €8.

Bezoek Fundacio Joan Miro met Articket

Je kunt het museum ook bezoeken met een Articket. Het Articket geeft naast het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona ook nog toegang tot 5 andere musea (Fundació Joan Miró, Fundació Antoni Tàpies, Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) en Picasso Museum

Articket

Praktische informatie CCCB

Openingstijden: dinsdag-zondag en feestdagen van 11.00 tot 20.00 uur

Prijzen: €6 voor één expositie, €8 voor twee exposities. Zondag tussen 15.00 en 20.00 is de entree gratis. Voor kinderen jonger dan 12 jaar hoeft geen entree te worden betaald, personen jonger dan 25 jaar kunnen met korting naar binnen. Met het zogenaamde ArTicketBCN heb je ook toegang tot het CCCB.

Hoe kom je bij Centre de Cultura Contemporània de Barcelona

Metro: Met de metrolijnen L1 en L2 kom je bij het CCCB.

Bus: Verder kan je ook de volgende buslijnen nemen 7, 24, 41, 50, 54, 55, 59, 62, 63, 66, 67, 91, H12, H16, V13, V15, 120, L94, L95, E95, E15.1, E16, E11.1, E11.2, C3, C4, C6, L850.

Auto: Wanneer je met de auto het CCCB gaat bezoeken kun je parkeren bij Carrer dels Àngels, Plaça Castella en Plaça Catalunya.

Adres & plattegrond

Adres: Carrer de Montalegre 5 (El Raval)

Exposities

CCCB
De ingang naar de expositiezalen is recht tegenover de glazen wand.

In het CCCB zijn talloze en heel uiteenlopende, tijdelijke exposities te bekijken, van fotografie via audiovisuele kunst tot lezingen over architectuur, design, politiek, literatuur en het voor Barcelona zo geliefde onderwerp: het milieu. Voor de ervaren Barcelona-gangers die zich een beetje redden met de taal: op zaterdagen om 11.30 kun je een expositie bekijken met uitleg van een gids, kijk hier voor meer info.

Soms worden er spraakmakende exposities in het CCCB gehouden. Voor andere expo’s moet betaald worden maar de toegangsprijzen zijn vrij laag. Barcelona is een stad waar kunst en cultuur gestimuleerd wordt en laagdrempelig is. Er wordt vaak rekening gehouden met de vaak smalle beurs van jongeren en studenten.

Geschiedenis CCCB

CCCB

In de middeleeuwen was de wijk El Raval bezaaid met kerken en kloosters. Dit veranderde pas toen in 1714 de wrede koning Filips V het voor het zeggen kreeg en in de wijk een militaire kazerne werd geïnstalleerd.

In de negentiende eeuw begint Raval zich te ontpoppen als arbeiderswijk, met steeds meer werkplaatsen en fabrieken. De leefomstandigheden van de arbeiders waren niet al te best en er heerste dan ook veel ellende, honger en ziekte.

In de liefdadigheidsinstelling Casa de la Caritat (1803), gevestigd in het huidige CCCB, konden arme mensen terecht voor bijvoorbeeld voedsel en kleding. Nadat de organisatie in 1957 verhuisde, stond het gebouwencomplex gedurende drie decennia leeg tot het in 1993 opnieuw werd geopend. Nu is het als centrum voor hedendaagse stedelijke cultuur: het CCCB.

CCCB

De originele structuur van het complex is behouden gebleven tijdens de renovatie, rondom de binnenplaats Pati de les Dones. “Dones” is Catalaans voor “vrouwen”, een verwijzing naar het nonnenklooster dat hier in de twaalfde eeuw stond. Dit ruime binnenplein is een mooi voorbeeld van hoe in de architectuur van Barcelona contrasten zo geliefd zijn. Neem plaats op de marmeren bank met je coffee to go en geniet van de rust of kijk hoe de Filipijnse jongeren hun dansjes oefenen voor de ramen.

Een enorme wand bestaande uit rechthoekige ramen weerspiegelt de gerestaureerde buitenmuren van het omringende bouwwerk. Als je met je neus naar de glazen wand gaat staan en een stuk naar achteren loopt, zie je in de bovenste ramen de skyline van Barcelona verschijnen. Herken je het beeld van Columbus, de Montjuïc en het kabelbaantje dat over de oude haven gaat?

De decoratie van de muren ertegenover en aan de zijkanten dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw en zijn een voorbeeld van de Catalaanse kunststroming noucentisme. Ze zijn versierd met esgrafiado, een techniek die razend populair was bij modernisten als Gaudí en Domènech i Montaner. Twee lagen gips op elkaar, meestal in verschillende kleuren, de bovenste laag werd met de hand uitgekrast en het gevolg was prachtige versieringen. Vaak waren bloemmotieven of een fantasiepatroon.

Films kijken in de open lucht

In de warme zomermaanden van Barcelona kun je in het CCCB gratis film kijken in de open lucht. Ieder jaar is er een speciaal thema voor deze filmavonden, in 2016 was dat bijvoorbeeld “ik heb gezondigd” en werden er films uitgezonden die daar op de een of andere manier mee te maken hebben.

Het jaar ervoor was het “de liefde” en stond er als grapje een soort rad van fortuin, waar je aan kon draaien om uit te komen op een speciale of juist heel gewone kus (de broederlijke kus, de liefdeskus, de vriendschappelijke kus). Vervolgens kon je als je wilde, die kus in praktijk brengen, er een foto van maken en opsturen. Alle foto’s werden opgehangen aan de muur ernaast, je werd er op slag vrolijk van!

Een niet onbelangrijk detail is trouwens dat de films niet worden nagesynchroniseerd maar in originele versie (met Spaanse ondertiteling, dat wel) worden vertoond. Het is gratis, maar wees er op tijd bij, want vol is vol. En zorg uiteraard dat je voldoende eten en een koel drankje bij je hebt, ook al is er de laatste jaren een bar aanwezig waar je ook iets kunt scoren.

Persoonlijke tips

  • Op iedere eerste zondag van de maand kun je gratis met de lift naar de bovenste verdieping voor het uitzicht over de stad (loop daarvoor rechts de glazen deur door nadat je de patio bent overgestoken vanaf de weg). Dit is weliswaar niet het allerbeste uitzicht en je staat achter glas, maar wel leuk als je er toch toevallig bent op zo’n zondag.
  • Als je het CCCB uitloopt als je de glazen wand aan je rechterhand hebt, dan ga je rechtsaf en sla je linksaf de straat Valldonzella uit. Een stukje verder zit rechts op het hoekje Lukumas, een superleuke nieuwe zaak waar je donuts (volgens sommigen de allerbeste van Barcelona) en erg lekkere koffie kunt drinken, een aanrader!

Pati Manning

Pati Manning

Als je de patio oploopt (als je met je neus naast de hoofdingang van het CCCB staat een stukje naar rechts lopen, dan vind je de toegangspoort vanzelf), zie je meteen recht voor je een kerkje en ervoor staat de naam “Pati Manning”, meneer Manning was een rijke Engelsman die veel geld had gedoneerd voor de restauratie van het pand in de negentiende eeuw. Let op het prachtige houtwerk aan de plafonds, geïnspireerd op de Moorse kunst en de muren die helemaal versierd zijn met esgrafiado.

Je kunt de trap oplopen en een van de expositie’s bekijken die er vaak worden gehouden. Het kerkje is niet heel bijzonder, maar je kunt er altijd even binnenlopen natuurlijk. Het terras links is heel fijn en meestal lekker rustig, je zit er tussen voornamelijk studenten en stadsbewoners die er hun krantje lezen, een biertje drinken of een menu del día eten.

De Pati Manning is in bezit van de culturele organisatie Diputació Barcelona en er worden lezingen, workshops en andere culturele activiteiten georganiseerd. Het is een van die plekken die je niet direct vindt maar het is absoluut de moeite waard om te bekijken.

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 08.00-19.00