plaça del rei

Wat vind je terug in dit artikel?

De Santa Catarina markt is één van de vele versmarkten van Barcelona en na de Boquería aan de Rambla de populairste onder toeristen. Meest opvallend is het gekleurde mozaïeken dak, dat je al kunt zien schitteren bij de kathedraal aan de andere kant van de drukke Vía Laietana.

Santa Catarina marktTickets, openingstijden & openbaar vervoer
PrijsGratis
AdresAvinguda de Francesc Cambó 16
Openbaar vervoer / metroMetro: Jaume I (L4)
OpeningstijdenDinsdag, donderdag en vrijdag: 07.30 - 20.30 uur
Maandag, woensdag en zaterdag: 07.30 - 15.30 uur

De Mercat de Santa Caterina ligt in de hippe wijk El Born en om precies te zijn in het gedeelte Sant Pere.

Lees ook: De markten van Barcelona

Santa Catarina markt in foto’s

Architectuur en geschiedenis van de Mercat de Santa Caterina

De markthal is ontworpen door Enric Miralles en Benedetta Tagliabue. In het jaar 2005 werden de werkzaamheden aan de overdekte markthal na acht jaar afgerond. Alleen de toegangspoorten van de oude markt waren na de verbouwing in tact gebleven. De absolute eyecatcher is sindsdien het gekleurde dak, werk van de kunstenaar Toni Comella. Als je er van bovenaf op zou kijken, zou je een kleurrijk geheel zien van stukken groenten en fruit. Het golfdak, dat is geïnspireerd op Gaudí, de Middellandse Zee en de kleuren van groenten en fruit, bestaat uit 325.000 tegels. De markt zelf bestaat trouwens al veel langer: sinds 1848 doen de buurtbewoners hier graag hun dagelijkse boodschappen en hiermee is de Santa Caterina markt de eerste overdekte markt van Barcelona. Vóór die tijd stond op deze plek het klooster Santa Caterina.

santa catarina

Achterin de markt kun je de archeologische resten van het vroegere Santa-Caterinaklooster bezichtigen. De opgravingen zijn onderdeel van het MUHBA, het historisch museum van Barcelona.

Eten op de Santa Caterina markt

Natuurlijk ben je op de markt aan het juiste adres voor verse groenten en fruit, lekkere sapjes, vis, vlees, noten en andere lekkernijen. Ook kun je plaatsnemen aan een van de barretjes voor een biertje en een tapa, of een bakje koffie om de dag goed te beginnen! Mijn ervaring is overigens wel dat de Santa Caterina markt over het algemeen iets duurder is dan de Boquería. Een voordeel is echter dat het hier wat rustiger is dan op de beroemde versmarkt aan de Rambla.

santa catarina

Mijn persoonlijke tips

  • Bij Cuines Santa Caterina, het restaurant dat grenst aan de markt, kun je heerlijk eten. Binnen zit je onder het dak van de markthal, buiten op het terras kun je lekker mensen kijken. De producten die hier op de kaart staan, komen rechtstreeks van de markt.

Praktische info

De markt is op dinsdag, donderdag en vrijdag open tussen 7.30 en 20.30 uur en op maandag, woensdag en zaterdag tussen 7.30 uur en 15.30 uur.

Lees ook mijn artikelen over:

De markten van Barcelona
La Boquería
Mercat de Sant Antoni
Vlooienmarkt Els Encants