Sant Joan

La Nit de Sant Joan is het Catalaanse midzomernachtfeest. Ieder jaar wordt de kortste nacht van het jaar en het begin van de zomer gevierd in de nacht van 23 op 24 juni, de geboortedag van Johannes de Doper (Sant Joan). Het strand is the place to be tijdens dit festijn, waarbij vuurwerk, cava (of andere alcoholische versnaperingen) en coca (Catalaans gebak) de belangrijkste ingrediënten zijn.

Feest in Barcelona

De aankomst van de Vlam van Canigó luidt het grote feest in op 23 juni om 17.45 uur op Plaça de Sant Jaume in Barcelona. Vertegenwoordigers van de verschillende buurten, districten en wijken in de stad steken met het vuur één voor één hun fakkels aan, om vervolgens mee terug te nemen naar hun eigen buurtfeest. Dit gaat gepaard met een optocht met de reuzen van de stad.

In de stad zijn dit jaar zo’n twintig vuren toegestaan, waarvan de meeste in Eixample en Poblenou. Maar ook op andere plekken in de stad wordt feest gevierd. Meestal verzamelen locals zich op de pleinen om samen te eten en te feesten, maar ook op buurtniveau worden zogenoemde ‘correfocs’ (zie uitleg hieronder) georganiseerd of bijvoorbeeld concerten en andere activiteiten. Hier kun je (in het Catalaans) een overzicht vinden. Op deze pagina vind je een overzicht van alle feesten om uit te gaan en op deze pagina een ander overzicht met alle kampvuren en pleinfeesten. (beide in het Spaans).

Vuur(werk)

Rotjes (petardos) zijn onlosmakelijk met Sant Joan verbonden. Vanaf zo ongeveer een week voor het echte feest, worden ze weer verkocht op speciale verkooppunten. In de dagen voorafgaand aan Sant Joan en ook tijdens het feest zelf, zul je overal knallen horen.

Oorspronkelijk – en op veel plekken gebeurt dat nog steeds – kwamen de mensen met Sant Joan samen rond de zogenoemde fogueres, vuurstapels die worden gemaakt met bijvoorbeeld oude meubels, kranten of tijdschriften.

Ook vindt met Sant Joan een traditionele correfoc plaats, waarbij de mensen letterlijk lopen met vuur.

Strand

Hoewel er overal in de stad feestjes worden georganiseerd en ook feesten op dakterrassen populair zijn, vindt het grote feest plaats op het strand. In de wijk La Barceloneta kun je genieten van de typisch Catalaanse correfocs en op het strand vindt een groot vuurwerkfestijn plaats. Ook de verderop gelegen stranden stromen voor de gelegenheid vol.

Nachtrust

Tijdens Sant Joan is het overal feest in de stad en kan de geluidsoverlast enorm zijn, zeker als je bijvoorbeeld in de visserswijk La Barceloneta verblijft, omdat massa’s mensen naar deze buurt komen. Onze tip: begeef je in het feestgedruis en slaap op de 24ste, als de stad heel langzaam wakker wordt, je roes uit.

24 juni

De officiële dag van Sant Joan is 24 juni, maar op deze dag gebeurt er eigenlijk niets bijzonders. Meestal is het juist opvallend stil in de stad: de bevolking is moe na een kort nachtje slapen. De winkels en veel restaurants zijn gesloten, hoewel winkelcentrum Maremagnum gewoon geopend is en je in het centrum op veel plekken wel terecht kunt om te eten.

Wat leuk, je bent tot hier gekomen!

Ik ben Annebeth en ik ben al 21 jaar thuis in Barcelona. Als online gids, journalist, auteur van vele reisgidsen over de stad en mede-eigenaar van fietstourbedrijf El Ciclo, is Barcelona mijn grote inspiratie en alles wat ik weet (en te weten kom) deel ik graag met je op Barcelonatips.nl. Natuurlijk met mijn persoonlijke tips en aanraders zodat jij eenmaal ter plekke dat authentieke, lokale en unieke Barcelonagevoel kunt ervaren.

Vond je mijn tips waardevol en wil je iets terugdoen? Dat kan natuurlijk ;-). Ik heb de mogelijkheid om een donatie naar keuze te doen. Alle kleine beetjes helpen mij om dit platform draaiende te kunnen houden!

Nu doneren

Volg mij ook op Instagram voor nog meer tips en info: @barcelonatips & @annebethvis