Sant Jordi

La Diada de Sant Jordi is zonder twijfel de meest romantische dag van het jaar in Barcelona en de rest van Catalonië. Op 23 april staat het overal vol met bloemenstalletjes en boekenkramen. Het is de bedoeling dat mannen en vrouwen elkaar een roos of boek cadeau doen.

Inhoud


Dé kortingskaart voor de Sagrada Família, Park Güell, Hop-on Hop-off bus en meer!


De legende van Sant Jordi

Sint Joris of Sant Jordi, zoals de Catalanen ‘m noemen, is de patroonheilige van Catalonië. Volgens de Catalaanse traditie vond de legende van Sint Joris en de Draak niet plaats in de Libische stad Silene, zoals vaak wordt gezegd, maar in het Catalaanse dorp Montblanc, in de provincie Tarragona.

In een klein meer leefde een draak die de mensen in het dorp het leven zuur maakte. In een poging hem rustig te houden, gaf de lokale bevolking hem twee schapen per dag. Maar toen er in het hele dorp geen schaap meer te vinden was, kwam er iets anders op het menu: vanaf nu werden één voor één de kinderen van Montblanc aan de draak gevoerd. Op een dag was het de beurt aan de dochter van de koning. Ze werd in haar prinsessenkleren naar het meer gebracht, maar net op tijd gered door Sint Joris, die met zijn zwaard de draak doodstak.

Rozen en boeken

Sant Jordi werd na zijn heldendaad de patroonheilige van Catalonië. De rozen die op de Dag van Sint Joris overal worden verkocht verwijzen naar de legende. Uit het bloed van de draak zou namelijk een roos zijn gegroeid. Sinds 1456 wordt op 23 april officieel de Dag van de Verliefden (Valentijnsdag op z’n Catalaans) gevierd. Dan staan overal in Barcelona en de rest van Catalonië rozenstalletjes.

De traditie schrijft voor dat mannen op die dag een roos kopen voor de belangrijkste vrouwen in hun leven (dus niet alleen voor hun geliefde, maar ook voor moeders, dochters, vriendinnen en collega’s). Catalaanse vrouwen die op 23 april géén roos krijgen, moeten zichzelf eens goed achter de oren krabben ;-).

Wereldboekendag

Tegenwoordig wordt op 23 april ook Wereldboekendag gevierd. Op die datum in 1616 overleed de bekende Spaanse schrijver Miguel de Cervantes, die Don Quijote schreef. Het toeval wil dat ook William Shakespeare op die dag overleed. Sinds 1930 wordt in Spanje uitgebreid stilgestaan bij de sterfdag van Cervantes en in 1995 verklaarde de Unesco deze dag tot Wereldboekendag. Tegenwoordig kopen vrouwen op 23 april een boek voor de mannen in hun leven.

Wat te doen in Barcelona?

Sant Jordi is in Catalonië géén officiële feestdag en de meeste mensen moeten dus, tenzij de dag in het weekend valt, gewoon werken. Toch weten de Catalanen altijd wel een gaatje te vinden om een roos of boek te kopen bij een van de vele stalletjes en kraampjes op straat. Massaal slenteren ze door de stad om te genieten van de gezellige sfeer. Bovendien zijn er verschillende bezienswaardigheden die open huis houden.

Casa Batlló

Casa Batlló versiert sinds een aantal jaar de façade ter gelegenheid van Sant Jordi uitbundig met rode rozen. Echt de moeite waard om te gaan kijken. De drukke straat Passeig de Gràcia daar is op 23 april afgezet, de enige dag in het jaar dat dit gebeurd. Wist je dat de legende over Sant Jordi Gaudí inspireerde voor zijn ontwerp? Verwijzingen zijn de drakenstaart op het dak, de balkonnetjes (schedeltjes van de opgegeten meisjes) en de grote pilaren (botten). De schoorsteen zou verwijzen naar de speer waarmee Sint Joris de draak doodde.

Op 23 april kun je een bezoek brengen aan een van de bezienswaardigheden in Barcelona die speciaal voor deze dag zijn opengesteld voor publiek. Hieronder lees je welke dat zijn.

Regeringspaleis en gemeentehuis

Normaal gesproken is het regeringspaleis (Palau de la Generalitat) op het mooie Plaça de Sant Jaume niet open voor publiek, maar op de Dag van Sint Joris wel. De Catalaanse regering zit sinds het jaar 1400 in dit paleis gevestigd.

Eenmaal binnen loop je via de conferentiezaal tot aan de Pati de Tarongers, een prachtige binnenplaats met sinaasappelbomen. In het midden van de tuin staat een beeld van Sant Jordi. In de Kapel van Sant Jordi kun je een mis bijwonen of bekijken hoe de rozen worden gezegend in de gotische binnenplaats. Uiteraard zijn er hier ook rozen te koop. Ook wordt er die dag een traditioneel orgelconcert gehouden. Het paleis is op 23 april open van 10.00 tot 20.00 uur.

Ook het Casa de la Ciutat, het gemeentehuis aan de andere kant van het plein, zal tijdens de Diada de Sant Jordi de deuren openen. Een unieke kans om te zien waar de burgemeester werkt en waar de gemeenteraden worden gehouden (in de Saló de la Reina Regente).

Palau Güell

Palau Güell, ontworpen door Antoni Gaudí, zal de deuren openen van 10.00-20.00 uur voor bezoekers. Tickets dienen wel van tevoren gereserveerd te worden, in verband met een maximum aantal bezoekers. Het is op dit moment nog niet mogelijk om tickets te bestellen, je kunt hiervoor de website in de gaten houden. Het adres is Carrer Nou de Rambla 3-5.

Biblioteca de Catalunya

De Nationale Bibliotheek van Catalonië opent de deuren van 10.00 tot 18.00 uur voor alle geïnteresseerden. Ook kun je mee met een rondleiding om het gebouw te verkennen. Voor meer informatie kun je deze website bekijken. Het adres is Carrer de l’Hospital 56.

Ludwig Mies van der Rohe Paviljoen

Het Barcelona-paviljoen, ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe, opent de deuren van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie, kijk dan op deze website. Het adres is Av. Francesc Ferrer i Guàrdia 7.

Historisch Museum van Catalonië

Het historisch museum voor de geschiedenis van Catalonië gaat open van 10.00 tot 19.00 uur. Voor meer informatie en voor de gratis tickets kun je deze website bekijken. Het adres is Plaça de Pau Vila 3.

Het Archeologisch Museum

Het MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya) is op 23 april gratis te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie kun je deze website bekijken. Het adres is Passeig de Santa Madrona 39.

Wat te eten?

De laatste jaren is gastronomie tijdens de Dag van Sant Jordi een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Een van de populairste versnaperingen is het Pa de Sant Jordi, een brood met binnenin de vier rode strepen van de Catalaanse vlag toont. De strepen zijn gemaakt met sobrassada, vergelijkbaar met filet americain en typisch voor de Balearen. Ook worden er allerlei soorten gebak verkocht met de vier strepen, en chocolaatjes en andere zoetigheden in de vorm van een roos. Sommige restaurants bieden een speciaal Sant Jordi menu aan.