Barcelona Paviljoen

Voor de wereldtentoonstelling in Barcelona van 1929 ontwierpen Ludwig Mies van der Rohe en Lilly Reich het Duitse paviljoen, inmiddels beter bekend als het Barcelona Paviljoen. Het gebouw is een compositie van strakke rechte vlakken, die Van der Rohe’s bekende less is more-filosofie moest uitstralen.

Nu reserveren

Barcelona PaviljoenTickets, openingstijden & openbaar vervoer
TicketsEntreekaartje: €8 Nu reserveren
Studenten, werklozen & grote gezinskaart: €4
Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen.
AdresAv. Francesc Ferrer i Guàrdia 7 (Montjuïc)
Openbaar vervoer / metroMetro: Pl. Espanya (L1 en L3)
OpeningstijdenMaart t/m okt:
ma - zo:
10.00-20.00 uur (laatste toegang tot het Paviljoen: 19.45 uur)
Nov t/m feb:
ma - zo: 10.00-18.00 uur (laatste toegang tot het Paviljoen: 17.45 uur)
25 nov: 10.00-14.00 uur.
Eerste zondag van elke maand gratis toegang.

Inhoud

De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea

Meer weten!

Geschiedenis van het paviljoen

In 1929 werd het Duitse Paviljoen gebouwd door architecten Ludwig Mies van der Rohe en Lilly Reich voor de Wereldtentoonstelling die dat jaar werd gehouden in Barcelona. Het paviljoen werd gebouwd op de Montjuïc en werd voornamelijk gebruikt als een ontvangstruimte.

Als je vandaag de dag een bezoek brengt aan het paviljoen kijk je overigens niet naar originele gebouw, maar een reconstructie van het gebouw uit 1929. Het paviljoen werd na de Wereldtentoonstelling namelijk afgebroken. Als gevolg van het architectonische belang is het in de jaren ’80 door een groep Spaanse architecten herbouwd, in opdracht van de gemeente, met behulp van de originele plannen en zwart-witfoto’s. Tegenwoordig is het een populaire plek waar kunst- en architectuurliefhebbers het werk van Ludwig Mies van der Rohe en Lilly Reich kunnen bewonderen.

De stoel in het Barcelona Paviljoen

Het paviljoen bestaat uit materialen als glas, staal en verschillende soorten marmer, afkomstig uit onder meer het Atlasgebergte en de Alpen. Ook als je geen entreekaartje koopt, kun je het gebouw volledig van de buitenkant bezichtigen. Ben je echter een beetje geïnteresseerd in architectuur en design, dan raad ik een rondleiding zeker aan.

Je hebt ook de mogelijkheid om stiekem plaats te nemen op de originele Barcelona Stoel. Deze stoel diende ooit als minimalistische koningszetel, werd later een icoon van modern design en replica’s worden nog steeds volop geproduceerd en verkocht.

mies van der rohe

Persoonlijke tip

Wil je nog een bekende bezienswaardigheid bezoeken die werd geplaatst voor de populaire wereldexpo van 1929? Ga dan eens langs bij het grote beeld van Columbus. De tentoonstelling van ’29 stond in het teken van elektriciteit en het liftje waarmee je naar het koepeltje onder ‘Colón’ kunt, was de eerste lift van Barcelona.

Praktische info

 • Openingstijden:
  Maart t/m okt:
  ma – zo:
  10.00-20.00 uur (laatste toegang tot het Paviljoen: 19.45 uur)
  Nov t/m feb:
  ma – zo: 10.00-18.00 uur (laatste toegang tot het Paviljoen: 17.45 uur)
  25 nov: 10.00-14.00 uur.
  Eerste zondag van elke maand gratis toegang.
 • Prijs: Een regulier entreekaartje kost €8, maar online krijg je korting. Bestel je entreekaartje hier. Voor studenten, werklozen & grote gezinskaart kost het €4. Kinderen onder de 16 jaar mogen gratis naar binnen. Maak je gebruik van de Bus turístic, Barcelona Card of Barcelona City Tour (alle drie via de links), dan krijg je 20 procent korting. Mooi meegenomen, toch?

Nu reserveren