Allerheiligen

In Barcelona wordt, net zoals in de rest van Spanje, op 1 november de Día de Todos los Santos gevierd. Op deze dag eren de inwoners overleden heiligen en ook worden overleden familieleden op deze dag herdacht.

Volgens de Katholieke kerk worden op 1 november niet alleen alle bekende heiligen vereerd maar ook de onbekende: het is de dag waarop gelovigen alle heiligen die geen eigen naamdag hebben, eer betonen. Deze heiligen hebben geen eigen naamdag. Hun heiligheid was alleen bij God bekend en niet bij de mensen.

Inhoud


De Barcelona Card: onbeperkt met het ov + gratis entree en kortingen bij musea


Wat kun je verwachten in Barcelona op Día de Todos los Santos?

In Barcelona is de Día de Todos los Santos een officiële feestdag. In 2024 valt 1 november op een vrijdag, dus is er een extra lange weekend. Op 1 november gaan families naar kerkhoven en begraafplaatsen om hun dierbaren te herdenken. Al dagen van tevoren zijn veel Spanjaarden bezig met het schoonmaken van de graven en ook bestellen ze bloemen ver van te voren bij de bloemist. Op 1 november gaan ze met de hele familie naar het kerkhof om daar de bloemen neer te leggen en hun dierbaren te herdenken. Natuurlijk genieten ze ook gewoon van een extra vrije dag.

Begraafplaats

In Barcelona zijn twee grote begraafplaatsen in Barcelona: de begraafplaats van Poblenou en de begraafplaats van Montjuïc. De begraafplaats van Poblenou is de oudste begraafplaats van Barcelona buiten de stadsmuren, hij werd aangelegd in 1775. In 1813 werd deze begraafplaats vernietigd door troepen van Napoleon, maar in 1819 werd de begraafplaats door de Italiaanse architect Antonio Ginesi weer opgebouwd. De begraafplaats van Montjuïc heeft een bijzondere ligging: tegen de flanken stadsheuvel de Montjuïc. Wie zich met de taxi vanaf het vliegveld naar het centrum van de stad laat brengen, komt erlangs. De begraafplaats is in 1883 geopend en er zijn op het terrein zeker 150.000 grafzerken te vinden.

Lekkernijen

Bij de Día de Todos los Santos horen verschillende culinaire tradities, waaronder de panellets: een soort cakejes met marsepein en pijnboompitten. Ook worden er geroosterde kastanjes (‘Botten van de Heilige’) en een soort beignets gegeten. Je kunt deze lekkernijen overal in de stad krijgen rond Allerheiligen.

La Castanyera

Op scholen en in de buurten van Barcelona komt op 31 oktober la castanyera langs, een mevrouw die kastanjes komt brengen. Voor kinderen is dit een feest, dat gepaard gaat met speciale liedjes, activiteiten en vaak warme chocolademelk.

Halloween

Día de Todos los Santos word gevierd op de dag na Halloween, en alhoewel deze dag eerst niet uitgebreid gevierd werd in Spanje komt hier net zoals in Nederland verandering in. Er komen steeds meer feesten voor Halloween en het uitgaansleven staat met Halloween ook in het teken van gruwel en griezel. In Barcelona vinden met Halloween inmiddels genoeg feestjes plaats. Attractiepark PortAventura bij Salou heeft ieder jaar met Halloween een speciaal horrorweekend. Het is het laatste weekend van het jaar dat het pretpark geopend is.